Zprávy neděle, 13. února 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Český ministr Kavan nové rakouské vládě příliš nevěří

Jestliže se nová rakouská vláda nebude důvěryhodným způsobem distancovat od spojování vstupu České republiky do Evropské unie se zrušením tzv. Benešových dekretů, omezí Praha diplomatické vztahy s Vídní pouze na nutnou, velmi nízkou úroveň. Prohlásil to český ministr zahraničí Jan Kavan v rozhovoru pro nejnovější vydání vídeňského týdeníku Format. Kavan zároveň řekl, že řešení otázky sudetských Němců předpokládá atmosféru důvěry. Dvoustranná "právněhistorická rokování" na úrovni vysoce postavených diplomatů měla začít v lednu. Vídeňský list Die Presse v pátek napsal, že budou otevřena v březnu, a český velvyslanec ve Vídni Jiří Gruša řekl, že Praha termín ještě upřesní. Kavan dal v rozhovoru s týdeníkem Format najevo, že Česká republika je znepokojena vytvořením nové rakouské vlády pravo-ultrapravé koalice. Rakousko se domnívá, že Benešovy dekrety odporují modernímu pojetí lidských práv, protože se opírají o princip kolektivní viny. Česká republika soudí, že ty dekrety, které byly základem pro odsun sudetských Němců, jsou "mrtvé", ale trvá na tom, že jsou důležitou součástí jejího právního systému.

Do České republiky přijede v úterý norská ministryně obrany Lowerová

Norská ministryně obrany Eldbjörg Lowerová přijede v úterý na dvoudenní návštěvu České republiky. Ministryně navštíví kromě Prahy také velitelství pozemních sil v Olomouci. Norská ministryně bude jednat s ministrem zahraničí Janem Kavanem, předsedkyní Senátu Libuší Benešovou a se svým českým protějškem Vladimírem Vetchým. S ním by Lowerová měla diskutovat především o bezpečnostní situaci v Evropě. Podle tiskové služby ministerstva by část jednání měla být věnována otázkám evropské bezpečnostní a obranné identity, problematice rozšiřování NATO a také dvoustranným vztahům.

Ackermannova obec uspořádala konferenci k porozumění v Evropě

Česko-německé porozumění v rámci procesu integrace Evropy bylo tématem víkendové konference, kterou v Praze uspořádalo křesťanské sdružení Ackermannova obec. Ackermann-Gemeinde je aktivní, katolicky orientovaná sudetoněmecká krajanská organizace občanů převážně německého původu pocházejících z českých zemí. V České republice má na 200 členů. Na konferenci promluvil například o Evropě regionů někdejší českobudějovický primátor a pak i ministr kultury Jaromír Talíř. Hovořilo se také o roli studentů v česko-německém porozumění, o možnostech spolků při utváření česko-německých vztahů v České republice a v Německu, o úkolech a možnosti partnerství komun a církevních obcí v regionech, ale i o kulturním přínosu cyrilometodějské misie či o Přemyslu Pitterovi, svědku česko-německého porozumění.

Stovka demonstrantů vyjádřila nesouhlas s pokusy na zvířatech

Zhruba stovka demonstrantů z celé republiky se v Pardubicích zúčastnila pochodu a demonstrace proti testování chemických výrobků pro kosmetický, chemický a kožešnický průmysl a zemědělství na laboratorních zvířatech. Protestní pochod, který připravila královéhradecká a plzeňská Svoboda zvířat, nenarušily žádné konflikty s policisty. Demonstranti se sešli před železniční stanicí v Semtíně, zhruba tříkilometrový pochod zakončili před budovou Výzkumného ústavu organických syntéz v Rybitví, kde přečetli své prohlášení odsuzující pokusy na zvířatech. Vlastní vyjádření vysvětlující činnost místních laboratoří prostřednictvím letáku poskytla i zmíněná společnost. Aktivisté ze Svobody zvířat poukázali na možnost nahrazování pokusů na zvířatech jinými metodami. Manifestující pak informovala, že společně s organizacemi Animal SOS a Spisovatelé za práva zvířat sestavila návrh novely zákona na ochranu zvířat, kterou v březnu předloží parlamentu.

Byly vyhlášeny kategorie festivalu Prix Bohemia Radio 2000

Mezinárodní rozhlasový festival Prix Bohemia Radio 2000, jehož desátý ročník se uskuteční začátkem října v Poděbradech, bude mít tři soutěžní kategorie. Ta mezinárodní soustředí publicistické pořady na téma Současnost a budoucnost Evropské unie. Ve druhé kategorii budou o ceny poroty usilovat záznamy živého vysílání - kontaktní pořady, tedy kombinace slova a hudby. Třetí kategorie je zaměřena na pořady uměleckého slova. Podle statutu musejí být soutěžní pořady odvysílány od 1. května 1999 do letošního 1. května, kdy je také uzávěrka přihlášek. Své příspěvky mohou zájemci o účast zaslat na adresu ČRo, Vinohradská 12, 120 99, Praha 2. Podrobnější informace dostanou v kanceláři programového ředitele.

Muzeum voskových figurín na Karlštejně opět přístupno veřejnosti

Po více než měsíční přestávce otevřela svou bránu expozice pražského muzea voskových figurín instalovaná v podhradí Karlštejna. Návštěvníci si tak mohou opět prohlédnout pět desítek osobností české historie včetně Karla IV. a jeho čtyř voskových manželek. Na téměř tisíci metrech čtverečních jsou například výjevy z doby husitské, doby Rudolfa II. i doby napoleonské. Jsou zde Marie Terezie a František Josef I., Jiří z Poděbrad, čeští obrozenci a řada osobností moderních československých a českých dějin. Zájemci mohou prohlídku loni otevřené karlštejnské expozice spojit s návštěvou pražského muzea voskových figurín v paláci Rapid. To zahájilo činnost v březnu 1997 a od té doby do něj podle Kočíka zavítalo přes půl miliónu návštěvníků.

V Ostravě skončilo setkání školních divadelních souborů

Představení divadla Dividlo s Klicperovým dílem Veselohra na mostě zakončilo třetí ročník přehlídky školních divadel, který se uskutečnil v ostravském Domě dětí a mládeže. Na šestidenní akci se představilo dvanáct školních divadelních souborů z Ostravy a okolí. Akce prezentovala pokusy studentů o divadelní tvar vznikající přímo ve školách. Součástí přehlídky byly také rozborové semináře a diskusní kluby, na nichž se organizátoři snažili "školákům" osvětlit jisté divadelní zákonitosti. Jednotlivá představení sledovaly nejen děti ze škol, jejichž soubory na přehlídce vystoupily, ale i další ostravští žáci a studenti. Soubory se na jevišti představily například s baladou Karla Jaromíra Erbena Vodník, klasickou ruskou pohádku Mrazík nebo pohádkou Karla Čapka O princezně Solimánské.

Čeští hokejisté zvítězili na Švédských hrách nad Švédskem 3:1

Hokejisté České republiky zvítězili ve svém posledním utkání na Švédských hokejových hrách ve Stockholmu nad domácími reprezentanty 3:1 a v tabulce se udrželi se šesti body na prvním místě. Autory českých branek byli Sedlák, Dopita a Vykoukal, brankáři Čechmánkovi pokazil čisté konto až necelou minutu před koncem Rönnqvist.

Američané pozvou české tenisty ke čtvrtfinále Davisova poháru do Los Angeles

Los Angeles bude dějištěm zápasu českých tenistů s Američany ve čtvrtfinále Světové skupiny Davisova poháru. Americká strana vybrala za dějiště utkání, které se uskuteční od 7. do 9. dubna, legendární halu Great Western Forum v Inglewoodu, okrajové části kalifornského letoviska. Oznámila to Americká tenisová asociace. Hrát ve staré hale, kde dříve působily celky basketbalistů LA Lakers a hokejistů LA Kings, si přál nový americký daviscupový kapitán John McEnroe. O tom, na jakém povrchu se utkání bude hrát, Američané ještě nerozhodli. Učinit tak musejí do 21. února.

A ještě krátce o počasí

Čekejte oblačno až zataženo, od západu na frontě déšť, za frontou přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Nejvyšší teploty 3 až 7 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem nuly.

Tolik zprávy Rádia Praha.