Zprávy neděle, 14. června 1998

V rámci oslav 200. výročí narození Františka Palackého byla zahájena v pražském Klementinu výstava s názvem "František Palacký 1798-1876 - největší Čech 19.století". Expozice přibližuje vzácné tisky a kopie archivních dokumentů, z nichž některé jsou prezentovány v České republice vůbec poprvé. 15. června bude v Národním muzeu pod záštitou primátora hlavního města Prahy Jana Koukala otevřena také výstava s názvem František Palacký (1798-1876).

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petžílková. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Výsledky voleb budou v některých okrscích již 20. června odpoledne

První průběžné výsledky voleb do Poslanecké sněmovny by mohly být známy už v sobotu 20. června zhruba v 17:00 nebo 18:00 hodin. Podle sdělení sumarizačního útvaru Ústřední volební komise by mělo jít o výsledky hlasování v některých volebních okrscích. Český rozhlas, Česká televize a TV Nova hodlají první volební prognózy zveřejnit už ve 14:00, tedy v okamžiku uzavření volebních místností. Tyto prognózy budou vypracovávány na základě anonymního dotazování voličů při odchodu z hlasovacích místností ve vybraných volebních okrscích.

Předseda ČSSD k povolební spolupráci

Sociální demokracie je podle svého předsedy Miloše Zemana připravena jednat o povolební spolupráci se všemi parlamentními stranami, včetně politických subjektů z okrajů politického spektra. Zeman to uvedl v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes s tím, že zároveň očekává vstřícnost ODS, ale koalici s ní však nepředpokládá. "Samozřejmě, že bychom jednali se všemi parlamentními stranami, protože musíme respektovat vůli voličů. Nicméně rád bych zdůraznil, že sociální demokracie se zachovala v roce 1996 státotvorně tím, že tolerovala Klausovu vládu. Myslím si, že ODS má z tohoto hlediska co vracet," řekl Miloš Zeman. Podle něj by kabinet ČSSD mohli tolerovat i komunističtí poslanci, pokud by se neměly za několik měsíců konat další volby, jež by nic nevyřešily. Za případné koaliční partnery Zeman v rozhovoru označil KDU-ČSL a stranu Důchodci za životní jistoty.

Předseda ČSSD Miloš Zeman je připraven odstoupit, pokud sociální demokracie nebude schopna sestavit vládu. Zeman to uvedl v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo s tím, že by nesestavení vlády považoval za svůj osobní neúspěch. "Politik, který neuspěje, má odstoupit," upřesnil pro list Miloš Zeman.

ODS menšinovou vládu ČSSD nepodpoří

Předseda ODS Václav Klaus v sobotu vzkázal šéfovi sociální demokracie Miloši Zemanovi, že od ODS nemůže očekávat tolerování případné menšinové vlády ČSSD. Václav Klaus tak reagoval na slova předsedy ČSSD, který by přivítal, kdyby ODS sociální demokracii oplatila její gesto, které učinila po minulých volbách do sněmovny. Tehdy při hlasování o důvěře vládě poslanci ČSSD opustili sněmovní síň. "My jsme sociální demokracii před dvěma lety o něco takového neprosili a nežádali. Jakákoli forma podpory vládě sociální demokracie v čele s člověkem, který hovoří o spálené zemi, pro nás bohužel nepřipadá v úvahu," řekl na předvolebním mítinku v Olomouci Václav Klaus.

Týž den Václav Klaus na stejném mítinku uvedl, že s rostoucími volebními preferencemi své strany má za reálné, že ODS v předčasných volbách porazí sociální demokracii a ze souboje o hlasy voličů vyjde jako vítěz. ODS podle posledního průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) výrazně snížila náskok volebních preferencí sociální demokracie.

KDU-ČSL je proti jakékoli formě účasti KSČM a DŽJ na vládě

KDU-ČSL vylučuje v případné vládní koalici, na níž by se podílela, jakoukoliv účast či tichou podporu KSČM a strany DŽJ. "Komunisty jsme vždy vylučovali, protože zastávají zcela opačný program, než zastává KDU-ČSL. U DŽJ je to podobné," řekl v sobotu zpravodaji ČTK místopředseda lidovců Vilém Holáň. Ten zdůraznil, že odmítnutí i případné tiché podpory komunistů je principiální záležitost. Náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva, druhý na severomoravské kandidátce KDU-ČSL pro volby do Poslanecké sněmovny, k tomu poznamenal, že strana DŽJ je ekonomická katastrofa pro tuto zemi.

Lidé se závažnými zdravotními problémy mohou volit doma

Nadcházejících voleb se budou moci zúčastnit i ti voliči, kteří ze závažných zdravotních důvodů nemohou sami přijít do volební místnosti. Volební zákon umožňuje, aby volili doma, kam za nimi s přenosnou hlasovací schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky mohou přijít dva zástupci okrskové volební komise.

Sofres-Factum: Voliče nejvíce ovlivňují diskusní pořady

Názor občanů před volbami ovlivňují diskusní pořady v televizi. Vyplývá to z průzkumu, který pro list Mladá fronta Dnes a Český rozhlas vypracovala agentura Sofres- Factum. Rovných 48 procent dotazovaných se domnívá, že voliče nejvíc ovlivňují diskusní pořady. Prezentace jednotlivých stran v médiích a na billboardech hraje významnou roli podle 22 a půl procenta dotazovaných. Mítinkům a osobním setkáním přikládá význam téměř 24 procent občanů. Pro zákaz používání billboardů v předvolební kampani by bylo 49 procent respondentů a pro zákaz zveřejňování výzkumů volebních preferencí 24 procent dotazovaných.

Modrá kniha ČSSD je podle Václava Klause směsice pravd a lží

Za legrační směsici pravd, polopravd a lží označil v sobotu předseda ODS Václav Klaus Modrou knihu, ve které sociální demokraté ostře kritizují nedostatky jeho bývalé vlády. Modrá kniha, kterou v pátek zveřejnili sociální demokraté, obsahuje soupis nesplněných slibů bývalé vlády a seznam chyb, kterých se dopustila během transformace společnosti, zejména v zemědělství, privatizaci, bankovnictví a sociální politice. Vlivný člen ODS Jan Zahradil v pátek Modrou knihu označil za neobjektivní předvolební pamflet a kritizoval, že se na jejím vydání podílela německá nadace Friedricha Eberta, protože podle něho jde o zatahování zahraničních subjektů do české předvolební kampaně.

Nova se omluvila Klausovi za zprávu o údajné vile ve Švýcarsku

Soukromá televize Nova se v pátek omluvila předsedovi ODS Václavu Klausovi a jeho manželce Lívii za svá nepravdivá tvrzení z listopadu loňského roku, že mají vilu ve Švýcarsku, kterou získali z peněz nejasného původu. "Tato naše zpráva se opírala pouze o tvrzení bývalého policejního ředitele severomoravského kraje pana Sprušila. Ukázalo se, že shora uvedená tvrzení jsou nepravdivá. Za uveřejnění této informace se Václavu Klausovi a Lívii Klausové omlouváme," uvedla televize. Poté co loni Nova informaci přinesla, Václav Klaus ihned vlastnictví vily ve Švýcarsku rozhodně popřel. Prohlásil, že hodlá televizi žalovat o 100 miliónů korun, které věnuje na konto k nápravě povodňových škod.

Proběhla celostátní konference Vojenského sdružení rehabilitovaných

Ostrá kritika na adresu armády i ministerstva obrany a zklamání nad způsobem transformace české armády zazněla v sobotu na šesté celostátní konferenci Vojenského sdružení rehabilitovaných v Praze. Předseda sdružení plukovník Miroslav Janhuba tlumočil překvapení členů sdružení nejen nad způsobem změn v armádě v posledních letech, ale zejména nad stavem, do kterého armáda dospěla.

Kritiku Vojenského sdružení rehabilitovaných uznal ve svém vystoupení náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Ten v této souvislosti účastníky konference ujistil, že kroky k nápravě musí být provedeny velmi rychle. Dodal, že ministerstvo obrany už dokončilo variantu koncepce Armády České republiky do roku 2003 včetně výhledu do roku 2008. Výhled předpokládá, že resort obrany bude konečně respektovat ekonomické možnosti státu. V perspektivě následujících let to bude podle Šedivého znamenat například redukci osob v armádním resortu asi o 18 tisíc a restrukturalizaci vojenského školství, jejíž součástí bude mimo jiné snížení počtu současných tří vysokých vojenských škol na jedinou vysokou školu.

V Praze zasedali soukromí lékaři

Soukromí lékaři požadují zřízení náměstka ministra zdravotnictví pro privátní sektor. Shodli se na tom zástupci dvou desítek organizací sdružených v Lize na obranu soukromých zdravotnických zařízení, kteří se sešli v sobotu v Praze na první valné hromadě. Soukromí lékaři také požadují lepší přizpůsobení legislativy pro potřeby soukromých zdravotníků.

V Lidicích proběhl pietní akt na památku obětí nacismu

V obci Lidice ve středních Čechách proběhl v sobotu pietní akt na památku obětí nacistického řádění. Podle předsedkyně správní rady Česko-německého fondu usmíření Dagmar Burešové mají Lidice jako symbol odporu vůči nacionálně socialistickému násilí šanci stát se symbolem nového porozumění mezi Čechy a Němci. Lidice vypálili nacisté v roce 1942 za údajnou spolupráci obce s vojáky, kteří provedli atentát na zastupujícího říského protektora Reinharda Heydricha. Při vyhlazovací akci bylo vypáleno a se zemí srovnáno všech 102 domů, 173 mužů bylo na místě popraveno, ženy byly deportovány do koncentračních táborů. 82 lidických dětí zemřelo v plynových komorách v Chelmnu.

Severomoravané mají stále silný pocit pragocentrismu

Téměř devět z deseti dospělých obyvatel severní Moravy a Slezska stále vnímá takzvaný pocit pragocentrismu. Podle průzkumu ostravské Marketingové laboratoře je to stav, kdy je Praha ekonomicky, společensky nebo kulturně neodůvodněně preferována na úkor ostatních měst a obcí. Ve srovnání s podobným šetřením z roku 1994 se mínění obyvatel severní Moravy a Slezska o více jak deset procent zradikalizovalo v neprospěch Pražanů.

Cenu německých katolíků obdržel skladatel Petr Eben

Umělecká a kulturní cena německých katolíků byla v sobotu předána v západoněmeckém městě Mohuči českému skladateli Petru Ebenovi a německému skladateli Bertoldu Hummelovi. Cenu jim odevzdal předseda Německé biskupské konference, mohučský biskup Karl Lehmann. Ocenění bylo odevzdáno v rámci 93. sněmu německých katolíků za vynikající přínos k současné duchovní hudbě.

V USA probíhá Festival židovského dědictví v ČR

"Dny židovského kulturního dědictví v České republice" byly zahájeny v pátek večer na velvyslanectví ČR ve Washingtonu. Tento mimořádný kulturní počin pořádá zastupitelský úřad společně s nadací The Project Judaica Foundation, organizací zaměřenou na záchranu židovských památek v Čechách. Na programu festivalu je mimo jiné výstava fotografií "Pražské židovské hřbitovy" Vladimira Adama Gdovina, výstava obrázků a poezie dětí z terezínského ghetta, projekce filmové podoby Kafkova románu Amerika režiséra Vladimíra Michálka či koncert děl tzv. terezínských skladatelů Viktora Ullmana, Gideona Kleina, Hanse Krásy a Pavla Haase v provedení Cezannova tria.

Houslista Jan Fišer vítězem Beethovenova Hradce

Teprve osmnáctiletý posluchač pražské konzervatoře Jan Fišer se stal v sobotu vítězem 37. ročníku mezinárodní interpretační soutěže Beethovenův Hradec vypsané pro houslisty do 30 let. Vítězem první kategorie do 19 let se stal jeho spolužák, osmnáctiletý František Souček. Týdenní soutěže se zúčastnilo 46 studentů uměleckých škol z ČR a dalších osmi evropských zemí.

Kmochův festival dechových orchestrů pokračoval v Kolíně

Pietní vzpomínkou u hrobu Františka Kmocha na kolínském hřbitově vzdali v sobotu účastníci 36. ročníku festivalu dechových hudeb Kmochův Kolín hold skladateli, od jehož narození letos uplyne 150 let. Největší evropská přehlídka dechových orchestrů pak pokračovala slavnostním průvodem, který v ulicích přes vytrvalý déšť vítaly stovky obyvatel a návštěvníků Kolína. Stejně jako v pátek bylo v sobotu Karlovo náměstí ve znamení veselice, tentokrát v podání moravských Vacenovjáků. Večer pak patřil festivalu mažoretek.

V Novém Městě začal Festival českého filmového humoru

Jubilejní 20. ročník festivalu české filmové komedie Novoměstský hrnec smíchu začal v sobotu v Novém Městě nad Metují na Náchodsku. O přízeň poroty i diváků se bude ucházet pět českých veseloher. V letošním ročníku, který potrvá do příští soboty, se mohou diváci podle ředitele festivalu Josefa Krále těšit na feministicko- pesimistickou černou komedii Věry Chytilové Pasti, pasti, pastičky, pohádku Karla Smyczka podle předlohy Karla Čapka Lotrando a Zubejda, na celovečerní sestřih televizních pořadů Česká soda či na pohádku Zdeňka Zelenky podle Jana Wericha nazvanou Rumplcimprcampr. V soutěži nebude chybět ani komedie Jiřího Chlumského z konce války Stůj, nebo se netrefím.

Třetí vinné trhy začaly v Čejkovicích na Hodonínsku

Koštování vín je hlavním bodem programu třetích Vinných trhů, které byly v sobotu zahájeny v Čejkovicích na Hodonínsku. Při trzích jsou prezentovány i zajímavá vína z nedalekých slovenských vinic, Arcibiskupských vinných sklepů v Kroměříži a odjinud. "Výstava vín a vinotéka nabízí na 700 druhů moku hlavně z loňské sklizně. Ta byla mimořádná a k ochutnání jsou vína století, jak je pro jejich kvalitu znalci nazývají. Vinařem je u nás každý druhý z 2650 obyvatel. Víno je vysázeno zhruba na 800 hektarech a v posledních pěti letech se plocha vinic rozšířila o 35 hektarů," řekl ČTK místostarosta Josef Šašvata. Dodal, že evropským unikátem jsou zdejší 650 metrů dlouhé sklepy. Je v nich i největší český, vínem stále plněný sud o objemu 21.250 litrů.

Některé řeky na severu Moravy překročily první povodňový stupeň

Na severu Moravy překročily v sobotu některé řeky první povodňový stupeň. V důsledku vytrvalých srážek v Beskydech se zvedla hladina Ostravice u Frýdku-Místku a Olše u Českého Těšína, Dětmarovic a Věřňovic na Karvinsku.

Předpověď počasí

Dnes je v ČR polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia, na horách v 1000 metrech kolem 11 stupňů Celsia. Slabý proměnlivý vítr.

Tolik zprávy Radia Praha.