Zprávy neděle, 14. listopadu 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Úvodem přehled hlavních zpráv...

A nyní podrobněji:

Vláda schválila přepracovaný návrh státního rozpočtu na rok 2000

Kabinet na svém sobotním mimořádném zasedání schválil návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2000. Oproti původnímu návrhu, který v říjnu zamítla Poslanecká sněmovna, vláda zvýšila plánovaný schodek o 2,2 miliardy korun na 42 miliard, výdaje byly redukovány o 3,7 miliardy na 630,1 miliardy a příjmy poklesly o 5,9 miliardy na 588,1 miliardy korun. Jak na tiskové konferenci po zasedání kabinetu uvedl ministr financí Pavel Mertlík, rozpočet byl přijat v podobě, v jaké ho navrhl, a to jednohlasně. Do Poslanecké sněmovny by měl být návrh předložen do 30 dnů od svého neschválení 20. října, aby mohl být zařazen k projednání na prosincové schůzi.

ODS se superkoalicí opět neuspěla, odmítli ji lidovci a Unie svobody

Ani u kulatého stolu se v sobotu Občanské demokratické straně nepodařilo přesvědčit partnery z Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a Unie svobody, aby vstoupili do vládní superkoalice. Naopak nečekanou vstřícnost k této variantě projevila sociální demokracie, která o ní dosud nechtěla slyšet. Jediným výsledkem zhruba čtyřhodinového jednání je dohoda, že v nejbližších dnech se všechny čtyři strany znovu sejdou a domluví se na spolupráci na parlamentní úrovni. "Já předpokládám, že k něčemu takovému v budoucnu může dojít, jestli toto je dílčím výsledkem této schůzky, tak to není nula, ale v žádném případě to není to, proč byla tato schůzka svolávána," přiznal před novináři předseda ODS Václav Klaus. Právě jeho strana schůzku iniciovala. Václav Klaus neskrýval, že jej postoj lidovců i unie zklamal.

STEM: Největší podporu mezi občany má pravostředová koalice

Vytvoření vládní koalice Občanské demokratické strany, Unie svobody a Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové si podle průzkumu agentury STEM přeje 45 procent českých občanů. Tato varianta měla největší podporu před zachováním nynějšího menšinového kabinetu sociální demokracie, koalicí všech parlamentních stran vyjma komunistů a koalicí ODS a ČSSD. Udržení současné vlády si přeje 41 procent občanů z 637 dotázaných, pro koalici všech stran kromě Komunistické strany Čech a Moravy se vyslovilo 36 procent a pro koalici dvou největších stran 33 procent.

Podle premiéra Miloše Zemana opustí vicepremiér Egon Lánský svou vládní funkci až po svém uzdravení

Vicepremiér Egon Lánský opustí svou vládní funkci až poté, co se uzdraví. Znovu to potvrdil premiér Miloš Zeman, který s Lánským o jeho rezignaci v sobotu mluvil. Podle vicepremiérova poradce Petrose Michopulose pobývá Lánský v lázních a zůstane tam ještě asi týden. Podle Zemana bude tedy vše záležet na lékařích. Důvod svého odstoupení si může Lánský zvolit sám. Prezident jeho demisi přijme zřejmě až koncem listopadu, protože vzhledem ke svému nabitému programu nemá dříve čas.

Egon Lánský ve vládě odpovídá za přibližování k Evropské unii. Jeho odchod bývá spojován s kritickou zprávou evropských komisařů na připravenost České republiky na vstup do Unie, nebo také s jeho zahraničním kontem, ke kterému neměl povolení.

Vláda vyčlenila na humanitární pomoc Turecku jeden a půl miliónu korun

Česká vláda vyčlenila na humanitární pomoc Turecku, které v pátek opět postihlo silné zemětřesení, jeden a půl miliónu korun. Peníze podle premiéra Miloše Zemana půjdou z vládní rozpočtové rezervy a zaplatí se z nich i sobotní let nákladního letounu, který z Kbel do Turecka dopravil záchranáře, psovody se psy a s potřebnými technickými zásobami a vybavením. Premiér Zeman v sobotu také informoval, že do postižené oblasti byla přesunuta část polní nemocnice české armády, která v Turecku působí, a která už začala přijímat zraněné. Tureckému lidu a vládě vyslovil upřímnou soustrast.

Místopředseda vlády a ministr financí Vladimír Mertlík, který se shodou okolností vracel v pátek večer z pracovní návštěvy Turecka, uvedl, že turecký premiér na společné schůzce velmi vysoce ocenil pomoc České republiky obětem srpnového zemětřesení.

Červený kříž pořádá na pomoc Turecku sbírku

Na pomoc obyvatelům Turecka po zemětřesení obnovuje Český červený kříž (ČČK) výzvu ke sbírce na Fond humanity. Číslo účtu u Komerční banky Praha 1 je 10030-7334- 011/0100 variabilní symbol 666 Turecko. ČTK to v sobotu řekl ředitel Úřadu Českého červeného kříze Jiří Procházka s tím, že z výnosu sbírky nakoupí organizace materiál a zajistí jeho dopravu na místo neštěstí. Záchranáře se psy ČČK do Turecka neposílá.

Odboráři žádají vládu o energetickou koncepci se sociální dimenzí

Odboráři pracující v energetice v sobotu demonstrovali v Praze za sociální jistoty. Na Palachově náměstí v centru města se jich sešlo na dva tisíce z celé republiky. V dopise upozorňují premiéra Miloše Zemana na to, že v energetických podnicích zbylo z původního stavu 40 procent zaměstanců a jejich další propouštění ohrožuje spolehlivost a bezpečnost provozů. Žádají proto vládu, aby urychleně vytvořila energetickou koncepci se sociální dimenzí.

V Praze a Brně demonstrovali mladí lidé za černošského aktivistu

Za dohledu značné policejní převahy protestovala v sobotu nedaleko pražského velvyslanectví Spojených států amerických asi třicítka mladých anarchistů proti vykonání trestu smrti na americkém černošském aktivistovi v boji za lidská práva Mumiovi abu Džámalovi. Zhruba dvojnásobek lidí přišel ve stejnou dobu vyjádřit svou solidaritu s Džámalem k budově Ústavního soudu v Brně. Ozbrojení policisté během asi půlhodinové nepovolené manifestace nezasáhli.

Rozsudek nad Džámalem má být vykonán 2. prosince a sociální anarchisté chtějí podle organizátora demonstrace Jana Kenského do té doby uspořádat další protestní akce.

Česká stomatologická komora podpoří vzdělávání lékařů a dětskou péči

Vzdělávání zubních lékařů především v oblasti dětské péče hodlá podporovat Česká stomatologická komora, která chce pořádáním řady školicích programů docílit vysokou odbornost svých členů. Neméně důležitým cílem komory v následujícím období je přesvědčit rodiče o jejich zodpovědnosti za zdraví svých dětí, řekl v sobotu novinářům v Karlových Varech prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Katedrálu sv. Víta na Pražském hradě zdobí obraz sv. Anežky

Nový deskový obraz katolické světice Anežky České, svatořečené v listopadu 1989, je od soboty umístěn ve svatováclavské kapli katedrály sv. Víta na Pražském hradě. Liturgické obřady, během nichž byl obraz vysvěcen, v katedrále vedl generální vikář biskup Jaroslav Škarvada. Vysvěcený obraz je dílem exilového malíře Makaria Tauce, který je též autorem obrazu užitého při kanonizaci Anežky České v Římě.

Věřící si připomněli milénium příchodu mnichů na Sázavu

Několik desítek věřících si v sobotu v Sázavském klášteře na Kutnohorsku připomnělo 1000. výročí příchodu prvních mnichů na řeku Sázavu. Oslavou tohoto milénia byla liturgie, kterou sloužil řeckokatolický apoštolský exarcha - biskup Ivan Ljavinec. Připomněl, že při oslavách desátého výročí znovunabytí svobody je třeba vzpomenout i na návrat mnichů basilejánů šířících liturgii východních církví, kteří se v minulosti starali o řeckokatolíky v Čechách a na Moravě.

Trenér skokanů na lyžích Zdeněk Remsa převzal v Praze Olympijský řád

Úspěšný trenér skokanů na lyžích Zdeněk Remsa a profesor Fakulty tělesné výchovy Univerzity Karlovy Bohumil Svoboda obdrželi v rámci pražského zasedání Evropských olympijských výborů významná ocenění. Sedmdesátiletý Remsa převzal z rukou předsedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Juana Antonia Samaranche stříbrný Olympijský řád, Svoboda dostal Cenu MOV v oblasti sportu a výchovy.

Ze sportu:

Čeští hokejisté zvítězili ve svém druhém utkání Karjala Cupu ve Finsku nad mužstvem Švédska 4:1. Znovu se tak vrátili na první místo průběžného pořadí Euro Hockey Tour, z něhož je na chvíli sesadili odpoledním vítězstvím nad Rusy domácí reprezentanti Finska. Hokejisté "Suomi" jsou po dvou výhrách bez ohledu na výsledky závěrečných zápasů vítězi turnaje. Svěřenci Ivana Hlinky zakončí svoje účinkování na turnaji v neděli od 14:00 zápasem proti Rusku, v němž mu ke druhému místu a prémii 35.000 dolarů stačí remíza.

A ještě informace o nedělním počasí v České republice:

Zataženo, v průběhu dne od severu postupně déšť nebo přeháňky, na horách sněžení. K večeru i v nížinách budou srážky přecházet ve sněhové. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.