Zprávy neděle, 15. října 2000

Renata Prátová

Rakouští protiatomoví aktivisté stále blokují tři jihočeské hraniční předhody - Dolní Dvořiště, Studánky a Přední Výtoň

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín ukončili v sobotu kolem 15:00 SELČ blokádu hraničních přechodů Slavonice-Fratres, Nové Hrady-Pyhrabruck, České Velenice-Gmünd, Halámky-Neunagelberg, Nová Bystřice-Grametten v jižních Čechách; přerušeno bylo také blokování přechodu Vratěnín-Drosendorf na jižní Moravě. Protestní akce nicméně pokračují na dalších třech česko-rakouských přechodech. Na jihu Čech jsou nadále neprůjezdné přechody Dolní Dvořiště-Wullowitz, Studánky-Weigetschlag a Přední Výtoň-Guglwald, kde hodlají aktivisté setrvat až do neděle 19:00 SELČ. Blokády na těchto hornorakouských přechodech by měly být v neděli ukončeny dalšími demonstracemi a bohoslužbami.

Josef Pühringer z Hornorakouské platformy v sobotu ovšem ČTK řekl, že pokud během pondělí či úterý Praha jasně nevyjádří ochotu řešit problém Temelína, budou blokády pokračovat i v příštím týdnu.

Napětí okolo Temelína by se podle ministra zahraničí Jana Kavana mělo zmírnit do několika týdnů

Napětí v česko-rakouských vztazích, které způsobilo spuštění jaderné elektrárny Temelín a rakouští občané blokující na protest proti elektrárně česko-rakouské hraniční přechody, by mohlo opadnout v několika týdnech. Novináře v sobotu s tímto předpokladem seznámil šéf české diplomacie Jan Kavan. Upozornil, že Evropská unie se bude zabývat žádostí české strany o technické konzultace v souvislosti s blokádou, nechtěl však předjímat, jak bude řešení vypadat. "Teď bychom mohli počkat, zda tato metoda povede ke konstruktivnímu řešení, je to otázka několika dní, možná týdne, deseti dnů nejvíc," řekl Kavan o konzultacích, o které Česká republika požádala v pátek. Ministr zahraničí bude o celé situaci příští týden jednat v Bruselu. "Při všech dřívějších příležitostech, kdy se na půdě Evropské unie o Temelínu hovořilo, tak jsme vždy ty argumenty vyhráli," podotkl Kavan.

Páteční prohlášení rakouského ministra hospodářství Martina Barensteina, že Rakousko zastavuje kvůli Temelínu veškerý dovoz elektrické energie z Česka do Rakouska, pokládá ministr Kavan za "součást balíčku nejrůznějších nátlakových opatření". Šéf české diplomacie je přesvědčen, že poté, co Evropská unie dokáže mezi Českou republikou a Rakouskem zprostředkovat dohodu, bude možné s rakouskou stranou jednat v méně vypjaté a emocionální atmosféře. "Jako ministr zahraničních věcí si v této chvíli nemíním na rakouské prohlášení stěžovat. Dokonce ani nemohu, každý stát má právo se rozhodnout, od koho, co, za jakou cenu bude kupovat," podotkl Jan Kavan.

Premiér Miloš Zeman v sobotu na tiskové konferenci vládní České strany sociálně demokratické opět hájil rozhodnutí Temelín dostavět a spustit nutností nalézt náhradu za stále dražší ropu a zemní plyn. Vedení společnosti ČEZ podle něj počítá, že po zahájení komerčního provozu jihočeské jaderné elektrárny by se měla cena elektrického proudu pro velkoodběratele zlevnit ze 70 na 55 haléřů za kilowatthodinu.

Unie svobody odsuzuje blokády česko-rakouských hraničních přechodů rakouskými odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín. "Blokády porušují mezinárodní dohody, omezují práva občanů a zhoršují dobré sousedské vztahy," řekl v sobotu novinářům předseda Unie svobody Karel Kühnl. "Vina za neřešenou a zablokovanou situaci je celkem rovnoměrně rozdělena na obě vlády - českou a rakouskou," řekl předseda. Na adresu české sociálnědemokratické vlády uvedl, že "svým arogantním odmítnutím diskuse přispěla k této nedobré situaci."

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel doufá, že prosadil přípravu jaderného standardu v Evropské unii

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel v sobotu v souvislosti se spuštěním české jaderné elektrárny Temelín požádal Evropskou unii na nejvyšší úrovni o vypracování jednotného standardu jaderné bezpečnosti. Předsedající Francie a Evropská komise sdělily, že berou jeho návrhy a stesky na vědomí. "Popsal jsem situaci - znepokojuje nás, že byl Temelín aktivován bez odpovídajících informací od našich sousedů," řekl Schüssel novinářům krátce poté, co toto téma otevřel na neformálním summitu Evropské unie ve francozském Biarritzu. Podle diplomatů trvalo jeho vystoupení včetně odpovědi Francie a komise několik minut. Německý kancléř Gerhard Schröder podotkl, že "se o tom nemluvilo".

"Počítáme s tím, že Evropská komise připraví do konce roku návrh evropského standardu jaderné bezpečnosti a předloží ho Radě ministrů. Chceme také, aby se provedlo hodnocení dopadu Temelína na životní prostředí, samozřejmě se souhlasem české strany," řekl rakouský kancléř Schüssel na otázku ČTK. Upřesnil, že se o tom bavil bilaterálně s předsedou Evropské komise Romanem Prodim, který projevil pochopení.

Mluvčí komise Jonathan Faull ČTK sdělil, že komise na tom skutečně bude pracovat. "Zabýváme se tím, stejně jako se zabýváme blokádami rakousko-českých hraničních přechodů," uvedl. Podle zdrojů z Rady EU bude tímto kolem pověřena zvláštní pracovní skupina složená ze zástupců členských zemí, která se už otázkou jaderné bezpečnosti v kandidátských zemích zabývá.

Unie svobody, KDU-ČSL, ČSSD a ODS jsou připraveny jednat o koalicích v krajích

Unie svobody, Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, Česká strana sociálně demokratická i Občanská demokratická strana jsou připraveny jednat po listopadových krajských volbách o vzájemné spolupráci. "Jsme připraveni po volbách jednat se všemi demokratickými stranami a ČSSD i ODS zajisté jsou demokratickými stranami," řekl šéf unionistů Karel Kühnl po sobotním zasedání republikového výboru své strany v Náchodě.

Premiér Miloš Zeman označil po sobotním jednání předsednictva ČSSD prohlášení Unie svobody za "tak trochu objevování Ameriky". Premiér totiž za samozřejmou považuje spolupráci všech parlamentních stran a to "v naprosto konkrétních otázkách". Zeman v této souvislosti ocenil například postoj části představitelů Unie svobody v kauze Investiční a Poštovní banky.

Místopředsedkyně Občanské demokratické strany Libuše Benešová uvedla, že jednání mezi ODS a Unií svobody či jinou stranou jsou po krajských volbách možná. "Nebudeme dopředu říkat, s kým budeme jednat o koalici a s kým ne. My nikoho z žádných jednání nevylučujeme," řekla Benešová ČTK.

Ani KDU-ČSL podle místopředsedy Cyrila Svobody svoje krajské politiky nijak neomezuje, s jakými demokratickými stranami mají uzavírat koalice. "Necháváme to na krajích," uvedl Svoboda.

Unie svobody v krajských volbách kandiduje ve čtyřkoalici s Křesťanskou demokratickou unií - Československou stranou lidovou, Občanskou demokratickou aliancí a Demokratickou unií, přičemž unionisté dopředu vylučují koalici s komunisty. Za úspěch čtyřkoalice ve volbách by předseda Unie svobody Karel Kühnl považoval, kdyby se stala stranou, která bude spolurozhodovat na úrovni krajů. Čtyřkoalice by chtěla získat v průměru přes 20 procent hlasů. Kühnl ohledně volebního výsledku nevyloučil, že negativní dopad na volební výsledek by mohla mít dosavadní neexistence leadera čtyřkoalice. K tomuto problému uvedl, že leader bude jmenován nejpozději do konce ledna příštího roku, přičemž unionisté svého kandidáta zvolí v půlce prosince.

ČSSD chce v krajských volbách přesvědčovat svou prací

Rozhovory s občany, poukazování na dosavadní konkrétní výsledky práce a mikrobusy Zemáčky - s těmito trumfy jde vládní Česká strana sociálně demokratická do listopadových voleb do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Na sobotní tiskové konferenci to řekl místopředseda strany Petr Lachnit s tím, že sociální demokracie je strana činů a ne slibů. O volební kampani pro podzimní volby v sobotu jednalo předsednictvo ČSSD.

Způsob privatizace ČEZ schválený vládou podle ODA vyhovuje kase ČSSD

Způsob privatizace elektrárenské firmy ČEZ, o kterém začátkem října rozhodla vláda, je podle představitelů Občanské demokratické aliance výhodný především pro stranickou pokladnu vládní sociální demokracie. Kabinet chce privatizovat ČEZ společně s podíly v šesti distribučních společnostech, v nichž má stát majoritu. Půjde o peníze sice menší, než v jiné formě privatizace, ale zato nepodléhající státnímu rozpočtu, shodli se členové ústředního sněmu ODA, kteří se od pátku jednali v Opavě.

Představitelé ODA v Opavě také jednali o způsobu volby budoucího kandidáta čtyřkoalice na post premiéra. Jméno tohoto člověka by mělo být podle nich známo do konce ledna. Na vedení aliance se hovořilo rovněž o otázce spuštění jihočeské jaderné elektrárny Temelín a sporech mezi českou a rakouskou vládou. "ODA zásadně odmítá populistická gesta některých českých a rakouských politiků," píše se v usnesení vedení strany. Dialogu podle Občanské demokratické aliance neprospívají "ani hulvátské výpady ani křupanské mlčení z nejvyšších míst České republiky, ani alibistické pokusy o internacionalizaci konfliktu ze strany české diplomacie, stejně jako blokády hraničních přechodů."

Ministr Otakar Motejl bude v pondělí po dvoutýdenním čekání odvolán z vlády

Po více než dvou týdnech se ministr spravedlnosti Otakar Motejl v pondělí dočká odchodu z kabinetu premiéra Miloš Zemana. Třebaže předal svou demisi premiérovi už koncem září, až v pondělí ji oficiálně přijme prezident Václav Havel. Novým ministrem spravedlnosti se stane vicepremiér Pavel Rychetský. Motejl, který je jediným nestraníkem v sociálnědemokratické vládě, se rozhodl pro odchod z kabinetu kvůli neúspěchu při prosazování reformy justice. Jeho nástupce Pavel Rychetský chce vést resort spravedlnosti jen dočasně, a to doby, než bude nalezen vhodnější kandidát.

Lotyšský ministr zahraničí přiletí v neděli na jednání do Prahy

O lotyšsko-českých vztazích, Evropské unii a bezpečnostních otázkách přiletí v neděli jednat do Prahy lotyšský ministr zahraničí Indulis Bérziňš. V následujících dnech ho v rámci jeho čtyřdenní návštěvy čekají setkání s českým protějškem Janem Kavanem, prezidentem Václavem Havlem a předsedkyní Senátu Libuší Benešovou. Bérziňšovu návštěvu budou v Praze provázet Lotyšské obchodní dny, které by podobně jako jeho pobyt měly napomoci rozšíření hospodářské a obchodní spolupráce mezi oběma státy. V Národním muzeu bude v pondělí zahájena výstava Lotyšsko se vrací do Evropy. Právě snaze obou zemí o začlenění do Evropské unie bude věnována podstatná část Bérziňšových pražských rozhovorů. Zástupce dvouapůlmiliónového pobaltského státu zmíní jistě též zájem Lotyšska o českou podporu v přibližování k Severoatlantické alianci. Bérziňš v Praze podepíše i mezivládní dohodu o ochraně utajovaných skutečností.

Poslanecká sněmovna na říjnové schůzi projedná rámec rozpočtu na příští rok

Pravděpodobně nejsledovanějším a nejdůležitějším bodem nadcházející říjnové schůze Poslanecké sněmovny, bude vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2001. Zákonodárci o něm budou hlasovat v prvním čtení, kdy schvalují základní údaje, tedy příjmy, výdaje a rozpočtový schodek. Návrh rozpočtu je koncipován podle nových rozpočtových pravidel a zahrnuje i ztrátu Konsolidační banky, která činí 20 miliard korun. Schůze dolní parlamentní komory začne v úterý 17. října.

Na akci odpůrců vnitřního městského okruhu v Praze přišlo přes 500 lidí

Přes 500 lidí se v sobotu přišlo podívat na kulturní happening na pražské Letenské pláni, který zde pořádali odpůrci stavby vnitřního městského okruhu. Většina z příchozích zde také podepsala petici žádající přezkoumání záměru výstavby vnitřního okruhu. Akci pod názvem Cirkus na křižovatce zde pořádala Koalice spojených občanských sdružení - SOS Praha. Městský okruh podle koalice kritickou dopravní situaci v Praze nevyřeší. "Magistrát by se měl zaměřit na okruh kolem města," tvrdí jedna z organizátorek Zuzana Drhová, podle níž se vnitřní okruh stane pouze "zajímavou zkratkou" pro řidiče. Drhová je přesvědčena, že radnice hlavního města by místo městského okruhu měla budovat více záchytných parkovišť, posilovat roli městské hromadné dopravy a vytvářet trasy pro pěší a cyklisty.

Trasa městského okruhu má navazovat na Strahovský tunel, odtud má být doprava vedena tunelem ke složité křižovatce na Prašném mostě a poté tunelem k Letenské pláni. Tunel, který by končil na trojském břehu Vltavy, by měl dále vést pod Stromovkou. Zatímco dnes podle zjištění koalice jezdí přes Letenskou pláň 32.000 aut denně, po dokončení soustavy tunelů mezi Strahovským tunelem a Pelc Tyrolkou to má být o 20.000 aut více, přičemž tunely má za 15 let projíždět až 111.000 aut denně.

Ondřej Giňa: V Matiční ulici se po roce nic nezměnilo

První výročí stavby a následného zbourání betonového plotu v Matiční ulici si v sobotu v Ústí nad Labem připomněla desítka aktivistů z grémia romských regionálních představitelů. Podle mluvčího grémia Ondřeje Gini se po roce nic nezměnilo kromě toho, že se z Matiční odstěhovali domkáři a byla zde zřízena služebna policie. "Je zde stejná nezaměstnanost a stejné problémy", řekl Giňa novinářům. V Matiční ulici by podle něj měl fungovat projekt sociální práce. Mělo by být jasné, co udělá město, co stát a co místní obyvatelé. Na otázku ČTK, co by si grémium pod takovým projektem představovalo, Giňa řekl, že nejprve chce mluvit se zdejšími obyvateli a potom s představiteli města a dalšími institucemi.

Podle romského grémia mělo sobotní setkání "připomenout první výročí pádu Ústecké zdi, která byla postavena k segregaci Romů od okolní společnosti" a která stejně jako Lety u Písku zůstane navždy "mementem utrpení romského lidu". V Matiční ulici nechala loni 13. října postavit místní samospráva betonový plot kvůli stížnostem majitelů rodinných domků na chování obyvatel obecních bytů, v nichž bydlí převážně Romové. Po ostré kritice politiků a ochránců lidských práv, kteří označili plot za projev rasismu, věnovala vláda městu deset miliónů korun na řešení situace. Zastupitelé pak 23. listopadu rozhodli o rozebrání plotu a o vykoupení rodinných domků.

Muzeum romské kultury v Brně čeká na kolaudaci

Na úterní kolaudaci je připraven rekonstruovaný objekt budoucího Muzea romské kultury v Bratislavské ulici v Brně, kde už skončily veškeré stavební práce. "Hned po kolaudaci by se do nového objektu měli začít stěhovat zaměstnanci muzea, protože do konce roku vyprší nájemní smlouva v dosavadních provizorních prostorách," sdělila v sobotu ČTK ředitelka muzea Ilona Lázničková. Dalším úkolem bude podle ní projekt a realizace vnitřního vybavení expozic a interiérů, které budou sloužit návštěvníkům muzea. To se nechce omezovat jen na stálé expozice, ale chce být centrem multikulturní výchovy. Pracovníci plánují pořádání kulturních a společenských akcí i aktivity pro volný čas dětí a mládeže. Významnou službu zejména pro školy bude plnit učebna, která umožní prostřednictvím seminářů školní výuku s využitím sbírkových fondů.

Několik tisíc lidí shlédlo leteckou přehlídku v Mošnově

Několik tisíc lidí se v sobotu přišlo podívat na letiště v Mošnově (okres Nový Jičín) na ukázku české a polské vojenské techniky. Organizátoři tam pro ně připravili také letecká akrobatická vystoupení a pozemní přehlídku bojových umění. Akce by měla veřejnosti přiblížit spolupráci mezi oběma zeměmi, řekl novinářům ministr obrany Vladimír Vetchý. Jak dodal, druhá část akce bude pokračovat v listopadu, kdy se budou konat odborné semináře, které se budou týkat zapojení zemí v Severoatlantické alianci. Podobné akce, jako byla sobotní letecká přehlídka, by se podle ministra Vetchého mohly konat střídavě v České republice a v Polsku.

Jihlava si připomíná 140. výročí narození Gustava Mahlera

Třídenní oslavy, které v roce 140. výročí narození Gustava Mahlera připravila v Jihlavě na tento víkend skupina ctitelů hudebního skladatele a geniálního dirigenta, pokládají jejich účastníci za historický předěl. Po desetiletích mlčení v dobách nesvobody se město, v němž Žid a kosmopolita Mahler (1860-1911) prožil dětství, důstojně hlásí k jeho odkazu. Už v pátek vzdalo Mahlerovi hold vyprodané hlediště Horáckého divadla, kde u příležitosti 130. výročí jeho prvního veřejného koncertu přednesl skladatelovy písně sólista opery Národního divadla Ivan Kusnjer. Právě v těchto místech Mahler jako desetiletý sklidil první ovace za klavírní vystoupení. Oslavy, které přijdou na více jak 1,3 miliónu korun, se setkaly s nečekanou přízní místních i zahraničních sponzorů, řekl ČTK manažer projektu Libor Ferda.

Od pátku má Gustav Mahler v Jihlavě také důstojný památník, vyšly pamětní medaile, kniha a průvodce, zájmu se těší výstava unikátních archiválií. Na vysoké úrovni je i grafická úprava tiskovin, na kterou pořadatelé získali grant z programu Phare. Se zájmem Mahlerových ctitelů se setkala sobotní mezinárodní konference, na kterou přijely desítky odborníků mimo jiné z Rakouska, Německa a Francie.

Ze sportu:

13. kolo české hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky:

Litvínov - Slovnaft Vsetín 4:2

Pardubice - Sparta Praha 2:1

Plzeň - Třinec 0:2

Zlín - Karlovy Vary 4:3

Vítkovice - Havířov 5:2

Kladno - České Budějovice 5:4

Slavia Praha - Znojmo 4:4

Tabulku vede Litvínov, druhá je Sparta Praha, třetí Pardubice a poslední příčka patří Kladnu.

Suverénním vítězem mistrovství České republiky v námořním jachtinku se u pobřeží střední Dalmácie v Chorvatsku stala posádka lodi Jakov vedená kapitánem Martinem Kulíkem, která svůj triumf potvrdila prvním místem v závěrečném etapě. V průběhu šesti etap neskončila loď, na které plul i mistr Evropy v okruhové třídě Fireball z roku 1998 Tomáš Musil, hůř než druhá. Druhé místo uhájila v poslední etapě posádka Vladimíra Navrátila na lodi Josip obhajující loňské prvenství a třetí pozice patří lodi Zrinka kapitána Václava Švece.

A ještě krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno, nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupně Celsia.