Zprávy neděle, 16. července 2000

Havel podal ústavní stížnost

Prezident Václav Havel podle očekávání podepsal stížnost pro Ústavní soud na novelu volebního zákona, která by podle něj v některých ustanoveních mohla být neústavní. ČTK to potvrdil Havlův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že prezident předá stížnost ústavním soudcům v pondělí. Havlovo veto novely zákona, která má zdůrazněním většinových prvků ve volebním systému posílit roli velkých stran, v pondělí přehlasovali poslanci. Proti novele zákona, kterou v parlamentu prosadily ODS a ČSSD, vystupují zástupci zbylých parlamentních stran a také část sociálnědemokratických zákonodárců

Kasal je rád, že stížnost na volební novelu podá prezident

Předseda lidovců Jan Kasal je rád, že podle jeho předpokladů podá ústavní stížnost na volební novelu prezident Václav Havel. Podle Kasala, jehož strana uvažovala také o podání stížnosti, je lepší, podá-li ji "v tomto politickém případě někdo nezávislý". "Je to varianta, která mi je osobně sympatická," řekl Kasal. Rozhodnutí prezidenta uvítala podle svého mluvčího Patrika Nachera i Unie svobody.

Naopak místopředsedkyně ODS Libuše Benešová si myslí, že norma, která má zdůrazněním většinových prvků ve volebním systému posílit velké strany, v rozporu s Ústavou není. Krok hlavy státu nicméně respektuje. "Je to jeho zákonná možnost," řekla. I přesto, že volební novela by čtyřkoalici ve volbách pomohla, je dobré, že ji prozkoumá Ústavní soud, neboť je na hraně ústavnosti, uvedl Nacher. Podle unionistů je lepší, že stížnost podal prezident. Pokud by to udělali poslanci nebo senátoři, "tak by leckdo mohl říci, že to udělali proto, že se bojí volební porážky," zdůraznil Nacher.

Proti novele zákona, kterou v parlamentu prosadily ODS a ČSSD, vystupují zástupci zbylých parlamentních stran a také část sociálnědemokratických zákonodárců. Ústavní stížnost si nechali jako zálohu vypracovat lidovečtí senátoři pro případ, že by ji nepodal Havel.

Bašta se vzdá poslaneckého mandátu, ale zatím přesně neví kdy

Sociálnědemokratický poslanec a budoucí velvyslanec ČR v Rusku Jaroslav Bašta se v souvislosti s přechodem do diplomatických služeb vzdá poslaneckého mandátu, ale zatím přesně neví, kdy tak učiní. Uvedl, že to udělá po dohodě se svým příštím zaměstnavatelem, tedy ministerstvem zahraničí. Jasné zatím není ani to, jakým způsobem se Bašta mandátu vzdá. V rozhovoru pro ČTK připustil, že to může udělat osobním, anebo notářsky ověřeným písemným prohlášením, jež by zaslal předsedovi dolní komory parlamentu Václavu Klausovi. Ústní prohlášení, že se vzdává mandátu, může učinit při schůzi sněmovny. Její nejbližší jednání je plánováno na 14. září. Bašta potvrdil, že jeho náhradníkem ve sněmovně je Světlana Navarová. Některé sdělovací prostředky před několika týdny napsaly, že Navarová se již seznamovala s chodem parlamentu a že by měla zájem o práci ve sněmovním zahraničním výboru. Bašta v úterý řekl České televizi, že již obdržel ruský souhlas, aby se stal vedoucím zastupitelské mise ČR v Moskvě. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila je už jen otázkou hodin či dnů, než se Bašta stane velvyslancem. Baštu, který byl také ministrem bez portfeje, do jehož kompetence spadala problematika zpravodajských služeb, nyní čeká ještě školení na ministerstvu zahraničí. Do Moskvy by měl odjet podle České televize v září. Křeslo šéfa moskevského zastupitelského úřadu je od února prázdné poté, co jej po roztržce s ministerstvem zahraničí opustil Luboš Dobrovský. Zájmy ČR v Rusku po jeho odchodu hájí prozatímně chargé d'affaires František Masopust. Velvyslance jmenuje prezident republiky na návrh vlády a po souhlasu přijímající země.

Pilip odsoudil novelu zákona o ČNB

Bývalý ministr financí Ivan Pilip (Unie svobody) je přesvědčen, že vládní novela zákona o České národní bance (ČNB), kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna, odporuje v několika bodech Ústavě. Zmínil jmenování členů bankovní rady ČNB na návrh vlády, kontrolu hospodaření ČNB Nejvyšším kontrolním úřadem a kontrolu rozpočtu ČNB sněmovnou. Novinářům řekl, že příliš nevěří tomu, že proti novele bude hlasovat Senát. Doufá proto, že se k právní čistotě novely vyjádří Ústavní soud. O protiústavnosti některých pozměňovacích návrhů, které v rámci přijetí vládní novely zákona o ČNB schválila sněmovna, je přesvědčen i ministr financí Pavel Mertlík.

Klaus navštíví Temelín

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus navštíví v pondělí jadernou elektrárnu Temelín, aby se přesvědčil o postupu při jejím uvádění do provozu. ČTK o tom dnes informovala Eliška Klepalová ze sekretariátu šéfa sněmovny. Klausova návštěva se koná v době veřejně vedených sporů, zda má být Temelín spuštěn a zda předtím uspořádat k této otázce referendum.

V cause Komerční banky budou vyslechnuti další svědci

O vyslechnutí několika lidí ze zemí bývalého Sovětského svazu požádal vyšetřovatel prostřednictvím Interpolu v souvislosti s vyšetřováním osmimiliardových ztrátových obchodů Komerční banky (KB) s firmou B.C.L. Trading rakouského podnikatele Baraka Alona. ČTK to po dnešním výslechu jednoho ze svědků, pracovníka KB, řekl Oldřich Šulák z úřadu vyšetřování.

Policie zkouší nové vysílačky

V souvislosti s plánovaným používáním vysílaček typu Matra policisty v celé České republice dostane ministerstvo vnitra do konce července k posouzení několik variant návrhů na pokrytí celého území státu rádiovým signálem sítě Pegas. ČTK o tom informoval Milan Kříž z tiskového odboru tohoto resortu. Podle něj to minulý pátek zaznělo na kontrolním dnu k projektu Pegas, který vedl ministr vnitra Stanislav Gross a kterého se zúčastnil i policejní prezident Jiří Kolář.

Svaz nuceně nasazených vítá rozhodnutí Spolkové rady

Místopředseda Svazu nuceně nasazených Karel Horák přivítal přijetí zákona o odškodnění obětí nucených prací pro nacistický režim německou Spolkovou radou. Český vyjednavač v otázce odškodnění Jiří Šitler tento krok německé sněmovny označil za dokončení procesu přijímání tohoto zákona. "Proti mému včerejšímu komentáři se nic nemění," řekl ČTK Šitler, který už ve čtvrtek novináře podrobně s obsahem zákona seznámil.

V K.Varech je již udílejí ceny

V Karlových Varech byly v sobotu vyhlášeny a předány ceny čtyř nestatutárních porot jubilejního 35. ročníku mezinárodního filmového festivalu. Porota Mezinárodní federace filmového tisku (FIPRESCI) ocenila oduševnělý, poetický a vypjatě emocionální příběh Andělé všehomíra islandského režiséra Fridrika Thóra Fridrikssona. Film byl zařazen do hlavní soutěže. Čestné uznání udělili její členové českému snímku režisérky Alice Nellis Ene bene. Porota Mezinárodní federace filmových klubů (FICC) udělila cenu korejskému soutěžnímu snímku Mentolky. Režisér Lee Chang - Dong v něm líčí osud muže, zápasícího s vlastním životem a historií své země. Zvláštní uznání přiznali její členové íránskému soutěžnímu filmu Nevěsta ohně (režie Khosro Sinai). Cení si na něm odlišných pohledů na moderní a tradiční způsob života, jakož i na vztah muže a ženy a jejich boj mezi povinností a touhou. Další zvláštní uznání FICC převzali tvůrci filmu Bludný kruh (režie Oskar Roehler), který v oficiální soutěži zastupoval Německo. Je příběhem ženy středního věku, konfrontované s novou politickou situací, která ji ničí.

Ekumenická porota se rozhodla udělit hlavní cenu polskému soutěžnímu snímku Velké zvíře. Režisér a herec Jerzy Stuhr tento tak trochu pohádkový příběh natočil podle scénáře Krzysztofa Kiešlovského. Ztvárnil v něm bankovního úředníka, který se ujme opuštěného velblouda, což se jeho maloměšťáckým bližním stane trnem v oku. Zvláštní uznání členů ekumenické jury dostal soutěžní film nazvaný Dům vzpomínek. Indická režisérka Aparna Senová v něm na příběhu jedné rodiny ukázala rychlé změny společnosti ve své zemi. Další zvláštní uznání získal americký soutěžní dokument Cesta dlouhou nocí do dne. Frances Reidová a Deborah Hoffmannová v něm působivým způsobem konfrontují pachatele a oběti zločinů apartheidu.

Druhým rokem na karlovarském festivalu zasedá porota ustavená americkou filmovou nadací. Její členové v čele s ředitelem nadace Garym McVeyem vyhledávají favority v nesoutěžní sekci Na východ od Západu specializující se na kinematografie zemí bývalého socialistického bloku. Letos odměnili cenou Philip Morris Freedom Award dotovanou pěti tisíci dolary ázerbájdžánského režiséra Javera Rzajeva. Celovečerní hraný debut Nevěsta ve žlutém natočil ještě v době doutnajícího konfliktu v Náhorním Karabachu. Přes tento fakt v něm poukazuje na absurdnost jakékoli regionální války, živené chorobnou setrvačností etnických pohnutek.

Porota propagující na karlovarském festivalu asijské kinematografie NETPAC udělila cenu thajwanskému snímku Raz dva režiséra Edwarda Yanga, uvedenému v sekci Horizonty. Její uznání získal korejský soutěžní snímek Mentolky.

V Hodkovicích spadlo letadlo

Těžké zranění utrpěl v sobotu pilot dvoumístného letounu Z-226, který havaroval kolem 10:45 na letišti Aeroklubu v Hodkovicích na Liberecku. ČTK o tom informovala jedna z pracovnic aeroklubu. "Havárii jsme neviděli. Letadlo řídil zkušený pilot a pokud jsme zjistili, spadlo letadlo ve chvíli, když šlo na přistání," řekla ČTK. Dodala, že zraněného pilota přepravil vrtulník rychlé záchranné služby do liberecké nemocnice.

Hasiči se vrací zpět

Hasičská letadla, která v pátek vyslala Česká republika na pomoc při likvidaci ničivých požárů v Řecku, se vracejí zpět do Česka. Poté, co řecké velvyslanectví v Praze v pátek večer oznámilo, že požáry jsou již pod kontrolou, dostaly osádky tří letounů a jednoho vrtulníku pokyn k návratu do České republiky. V té době nocovaly na letišti v maďarském Temešváru a do hašení v Řecku se vůbec nezapojily. ČTK to řekl mluvčí ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Zdeněk Ráž. Odhadl, že tři speciální letouny a jeden vrtulník by mohly dorazit do vlasti ve večerních hodinách.

Vetchý do Rumunska

O otázkách spojených s další vlnou rozšiřování Severoatlantické aliance a přípravou Rumunska na vstup do NATO bude v pondělí a v úterý v Rumunsku jednat ministr obrany Vladimír Vetchý. Se svým rumunským resortním protějškem Sorinem Frunzaverdem podepíše dohodu o ochraně utajovaných skutečností ve vojenské oblasti. ČTK to sdělila tisková služba ministerstva obrany. Ministři obrany budou jednat i o česko-rumunské spolupráci ve vojenské oblasti a možnostech rozvoje spolupráce obou zemí v obranném průmyslu.

Městská policie v Praze posiluje

Bezpečnost v pražských ulicích mají zvýšit, prozatím na dobu turistické sezóny, mobilní stanoviště pro hlídky městských strážníků. Od pondělí najdou podle mluvčího pražských strážníků Borise Rieglera občané a návštěvníci hlavního města v případě nouze pomoc ve vozech Renault Master s emblémy městské policie. Praha se stává zejména přes léto rájem kapsářů, jejichž cílem jsou hlavně zahraniční turisté.

Jihočeští taťkové slavé rok

Občanské sdružení Jihočeští taťkové, jehož hlavními cíli jsou podpora dostavby jaderné elektrárny Temelín a propagace výroby elektrické energie v jaderných elektrárnách, oslaví v neděli v Českých Budějovicích první rok činnosti. Prezident sdružení Jiří Tyc řekl, že součástí odpoledního setkání na českobudějovickém Piaristickém náměstí bude i oslava v pátek ukončené zavážky paliva do prvního reaktoru Temelína.

Vrací se ateliér Josefa Sudka

Replika ateliéru proslulého českého fotografa Josefa Sudka začne zanedlouho vyrůstat na jeho původním místě - na zahrádce ve dvoře domů číslo 28, 30 a 32 na pražském Újezdě. Replika dřevěného ateliéru, jehož nejslavnější období se vztahuje k letům 1927 až 1958, kdy ho Sudek obýval a užíval k práci, by měla být dokončena v září. Ateliér bude využíván jako galerijní prostor. "Budou zde vystaveny exponáty a fotografie ze Sudkovy pozůstalosti, počítá se i s pořádáním výstav fotografií dalších umělců," informovala ČTK organizátorka projektu Zuzana Šarfová.

Obnova sídliště v Orlové

Neotřelé plány oživení sídliště 5. etapa v Orlové na Karvinsku v podobě nákresů, maket a modelů představili v tamním kulturním domě studenti architektury univerzity Winterthur ze švýcarského Curychu. Lidé si budou moci návrhy prohlédnout až do 22. července a rozhodnout, které z nich by si přáli ve městě realizovat. V návrzích mohou vidět například více barev v šedi domů, dětské koutky a dílny. Asi 50 studentů a jejich pedagogů navštívilo Orlovou loni v listopadu. Poté začali pracovat na urbanistických návrzích.

Ze sportu:

Čaloun do Columbusu

Český hokejový reprezentant Jan Čaloun, mistr světa z Norska a olympijský vítěz z Nagana, rozšířil početnou kolonu hráčů v zámořské NHL i v celku Colombus Blues Jackets. Osmadvacetiletý útočník podepsal s nováčkem kanadsko-americké soutěže smlouvu na jeden rok s roční opcí.

Belbl z Madridu do Lens

Český fotbalový reprezentant Radek Bejbl přestupuje z Atlétika Madrid do francouzského klubu Racing Lens. Podle německé tiskové agentury SID již defenzivní záložník, účastník letošního mistrovství Evropy, podepsal s Lensem tříletou smlouvu. Atlético, které letos sestoupilo do druhé španělské ligy, dostane za sedmadvacetiletého hráče v přepočtu 134,16 miliónu korun. Bejbl v pátek v Madridu ukončil smlouvu s Atlétikem a dohodl se s Lensem na tříletém kontraktu.

Dva veslaři ve finále

Čeští veslaři Václav Chalupa a Pavlína Křtěnová zvládli na Světovém poháru v Lucernu semifinálové jízdy a postoupili do nedělních finále. Jediný český účastník olympijské regaty v Sydney Chalupa vyhrál první semifinále skifařů, dvě vteřiny za ním si postup z druhé pozice zajistil Bulhar Janakijev. Skifařka lehké váhy Křtěnová skončila třetí za vítěznou Finkou Bezerrovou a druhou Jenningsovou z Irska.

Deblkajak do Sydney

Deblkajakáři pražské Dukly Jan Souček a Jan Andrlík si dnes v dodatečné kvalifikaci rychlostních kanoistů v Račicích zajistili jako poslední čeští zástupci účast na olympijských hrách v Sydney. O zbývajících nominovaných se rozhodlo při druhých kontrolních závodech v Račicích před čtrnácti dny.

A na závěr počasí

V České republice bude v neděli převážně oblačno a zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 13 až 17 stupni Celsia.