Zprávy neděle, 16. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Občanská demonkratická strana a Česká strana sociálně demokratická se po pátečním jednání dohodly na tom, že uzavřou pět dílčích dohod, které budou doplňkem jejich opoziční smlouvy. V případě dokončení práce na těchto dohodách a podpisu jejich první části umožní ODS přijetí vládního návrhu rozpočtu na rok 2000 v prvním parlamentním čtení. Novinářům to řekli předsedové obou stran Václav Klaus a Miloš Zeman. Doplňkové dohody se podle nich týkají letošního státního rozpočtu, změny systému parlamentních voleb, vstupu České republiky do Evropské unie, vymezení věcných podmínek tolerance menšinové sociálně demokratické vlády ze strany ODS a komunikace parlamentních klubů obou stran.

Zástupci obou stran se shodli na tom, že jejich opoziční smlouva přispěla k stabilitě ústavních institucí a k důvěryhodnosti ČR v zahraničí. Vývoj posledních měsíců podle nich prokázal, že toto politické uspořádání nemá jinou skutečnou alternativu. Proto se obě strany hodlají toto uspořádání zachovat až do konce volebního období v roce 2002.

Kasal: Naplnění dohody povede k naprosté demoralizaci politiky

Naprostou demoralizaci české politiky by podle předsedy lidovců Jana Kasala znamenalo naplnění dohody vedení sociálních demokratů a ODS o rozšíření opoziční smlouvy, která umožňuje vládnutí menšinovému kabinetu sociální demokracie. Předpověděl, že obě strany na snahu upevnit svoje mocenské pozice nakonec samy doplatí, protože ztratí přízeň řady voličů, kteří naopak zvýší preference čtyřkoalice tvořené lidovci, Unií svobody, Občanskou demokratickou aliancí a Demokratickou unií. Podle Kasala by bylo od obou stran poctivější vytvoření otevřené koalice, nikoliv "kryptokoalice, která se za líbivá hesla snaží skrýt to, o co jim jde - rozdělení si postů".

Dohodou ODS a ČSSD vznikla podle Kühnla koalice

Doplněním opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD vznikla podle úřadujícího předsedy Unie svobody Karla Kühnla jedna "dvoustrana". "Vzniklo tak v podstatě vládní souručenství, které bude České republice bohužel vládnout pravděpodobně do roku 2002," řekl Kühnl při jednání republikového výboru unie v Hradci Králové. Čtyřkoalice se tak podle něj stala jedinou demokratickou alternativou tohoto souručenství, které hodlá ve volbách porazit. "Obě strany se tak dohodly na zachování mocenských pozic," doplnil Kühnl s tím, že ODS v podstatě schválila celé dosavadní působení vlády sociálních demokratů a dala jí "bianco šek" k dalšímu vládnutí.

Unie svobody považuje rozhodování o přijetí třetí verze státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně za hlasování o celkové hospodářské politice vlády a o důvěře v nynější sociálně demokratický kabinet. Proto návrh státního rozpočtu rozhodně nepodpoří. Shodli se na tom členové republikového výboru unie na závěr dvoudenního jednání v Hradci Králové. Celková podoba rozpočtu a jeho struktura je podle unionistů pro české hospodářství nepříznivá, zvyšuje zadlužení a nepřispívá k vyššímu růstu ekonomiky.

Politilog Doležal k dohodě mezi ČSSD a ODS

Doplnění opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS staví podle názoru politologa Bohumil Doležala sociální demokracii do "ponižující a nevýhodné situace". "Změna volebního zákona, jak si ji představuje ODS, je v tuto chvíli pro ČSSD strašlivě nevýhodná," řekl Doležal s poukazem na nízké preference sociální demokracie. ODS totiž žádá mimo jiné posílení většinových prvků ve volebním systému, což by znevýhodnilo malé strany. Doležal se proto domnívá, že právě tato otázka bude ještě předmětem bouřlivých jednání. Vymezení podmínek tolerance menšinové vlády Doležal vykládá jako spoluúčast ODS na vládě, aniž by ovšem převzala jakoukoli zodpovědnost. To je podle něj další pro ČSSD velmi nevýhodná stránka dohody. "Svědčí to o tom, v jak špatné situaci sociální demokracie momentálně je," uvedl politolog Doležal.

Bývalí studentští vůdci kritizují nové dohody ČSSD a ODS

Kriticky reagovali vůdci studentské revoluce z listopadu 1989, jež oslovila ČTK, na výsledky páteční schůzky vedení ČSSD a ODS, které vyzněly jako posílení spolupráce těchto dvou stran. "Další prohloubení opoziční smlouvy považuji za pokračování betonáže české společnosti," řekl ČTK Josef Brož. Dalšího ze studentských leadrů, Martina Mejstříka, jednání šéfů ČSSD a ODS "vyděsilo". "Fakt, že jsou i opoziční strany v rámci čtyřkoalice, které na to velmi slabě reagují, mne přesvědčuje o tom, že je nutné vyvinout silný občanský tlak, aby už to definitivně přestalo," zhodnotil situaci Brož. Mejstřík uvedl, že "zásadní vystoupení" i k pátečnímu ujednání ČSSD a ODS chystají bývalí studentští vůdci přibližně na polovinu příštího týdne.

Brož a Mejstřík patří mezi první signatáře výzvy "Děkujeme, odejděte!", kterou skupina bývalých studentských vůdců zveřejnila loni v listopadu při příležitosti 10. výročí pádu komunismu v Československu. Bývalí studenti vyzvali přední a dlouholeté politické činitele včetně předsedů ODS a ČSSD Václava Klause a Miloše Zemana k odchodu z politiky. Část signatářů výzvy založila v pátek novou politickou stranu, která by měla být zaregistrována do dvou měsíců. Krédem jejích zakladatelů je: "Nechceme žít v zemi, kde nic není hanba".

Nová politická strana EDS se chce zaregistrovat do konce února

Do konce února se chce na ministerstvu vnitra zaregistrovat nový politický subjekt nazvaný Evropská demokratická strana (EDS), jehož přípravný výbor se v sobotu sešel ve východočeském Ústí nad Orlicí. Výbor schválil rozpracované stanovy strany a koncepci programových bodů, řekl po jednání ČTK jeden ze zakladatelů EDS, bývalý poslanec Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa Pavel Maixner s tím, že první sjezd strana plánuje na březen nebo duben. EDS by podle Maixnera měla mít středopravicový charakter s jasnými silně proevropskými motivy. "Budeme se snažit prosadit občana opět do všech struktur naší společnosti a hlavně do všech evropských struktur, kam ovšem náš občan patří," uvedl mimo jiné.

Nový politický subjekt se rozhodla založit zhruba před dvěma měsíci skupina převážně mladých podnikatelů z celé ČR. Podle Maixnera je neinspirovala výzva někdejších studentských vůdců "Děkujeme, odejděte!", ale absence strany, která by prosazovala důslednou přípravu ČR na vstup do Evropské unie. Nová strana nemá podle něj nic společného se Sládkovými republikány, které v minulosti v parlamentu zastupoval.

Výročí Palachova činu si ve Všetatech připomněla stovka lidí

Stovka lidí se v sobotu sešla ve Všetatech na Mělnicku, aby si připomněla místního rodáka Jana Palacha, který se před 31 lety upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Rektor Karlovy univerzity Karel Malý se při této příležitosti zmínil o záměru udělovat Mezinárodní cenu Jana Palacha mladým lidem z celého světa, kteří se přičinili o demokracii a svobodu. Vzpomínkovému aktu předcházela v sále místního kina ekumenická bohoslužba. "Byl to čin tak velký a živelný, že nebylo možno jej nepochopit," připomněl význam Palachovy oběti páter Vladimír Kelnar, který mši vedl. Farář Jan Opočenský dodal, že Palachův krok nebyl ani tak protestem proti okupaci, ale proti jejím důsledkům a proti samotným Čechům, jejich lhostejnosti, zbabělosti a ochotě podřídit se.

Student Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach se 16. ledna 1969 v Praze na Václavském náměstí u sochy knížete Václava polil hořlavinou a zapálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Na následky popálenin o tři dny později zemřel. Jeho pohřeb 25. ledna v Praze na Olšanských hřbitovech se stal velkou manifestací za svobodu a demokracii. V říjnu 1973 byly Palachovy ostatky na příkaz StB exhumovány, zpopelněny a uloženy na hřbitově v rodných Všetatech. Na původní místo na Olšanech byly za účasti prezidenta Václava Havla slavnostně vráceny až v roce 1990. O rok později Jan Palach obdržel in memoriam nejvyšší československé státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Bohemisté upozornili na aktuálnost literárního odkazu Karla Čapka

Odkaz Karla Čapka, který zůstává i po více než šedesáti letech od spisovatelova úmrtí aktuálním, si v budově pražského magistrátu připomněli bohemisté z České republiky i ze zahraničí. Konferenci "Karel Čapek - spisovatel a demokrat" zorganizoval pod záštitou ministra kultury Pavla Dostála český PEN klub u příležitosti 110. výročí Čapkova narození. Většina z desítek přednášejících účastníků konference vyzvedla Čapka jako člověka s prorockou vizí, jehož prozaické i dramatické práce docházejí v současnosti platnosti. Účastníci setkání si připomněli Čapka také jako zakladatele mezinárodního PEN klubu. Jméno tohoto literáta nese prestižní literární cena, kterou PEN klub uděluje od roku 1994, za vynikající práci či celoživotní dílo. V neděli si pro ni na místo konference přijde letošní laureát dramatik Josef Topol.

Americký klavírista uvedl za týden všech pět Beethovenových koncertů

Proslulý americký pianista Yefim Bronfman uzavřel v sobotu večer v Rudolfinu týdenní hostování v Praze, během něhož s Pražskou komorní filharmonií a jejím šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem nabídl publiku kompletní uvedení všech Beethovenových klavírních koncertů. Ojedinělý cyklus tří večerů zařazený do projektu Praha - evropské město kultury roku 2000 se stal podle mínění kritiků jedním z uměleckých vrcholů koncertní sezóny v metropoli. Také sobotní program, při němž zazněl Pátý klavírní koncert a Sedmá symfonie Ludwiga van Beethovena, byl zcela vyprodán a sólista zahrnut nekončícími ovacemi. Dvaačtyřicetiletý Bronfman, rodák z Taškentu v někdejším Sovětském svazu, emigroval v době studií do Izraele a později přesídlil do New Yorku. Jedním z jeho učitelů byl v USA český exilový pianista Rudolf Firkušný.

Děti v Olomouci budou moci dovádět na největší lanové prolézačce

Fyzickou zdatnost si budou moci od jara vyzkoušet zájemci v Olomouci na největší tuzemské lanové překážkové dráze. Zdejší radnice se rozhodla lanovou atrakci postavit v rámci programu prevence kriminality, aby mládeži nabídla atraktivní možnost trávení volného času. Náměstek olomouckého primátora Miroslav Pilát sdělil, že lanová dráha se bude rozprostírat na ploše 3500 čtverečních metrů a bude vysoká až čtyři metry. Její stavba si vyžádá kolem 800 tisíc korun. "Mezi dnešní mládeží je velká poptávka po adrenalinových sportech a město jí zatím nic podobného nemohlo nabídnout," zdůvodnil rozhodnutí radních Pilát. Dodal, že lanová dráha bude sloužit nejen dětem z olomouckých škol a různých sportovních organizací, ale například i klientům tamního drogového centra, kteří ji budou využívat při odvykací terapii.

Svět historických šicích strojů ožil v muzeu v Jílovém u Prahy

Svět někdejších domácích hospodyněk a i historických módních salónů ožívá na výstavě, kterou pod názvem Šiju sám, šiju sám... otevřelo Regionální muzeum v Jílovém u Prahy. Výstava nabízí to nejlepší z kolekce starodávných šicích strojů, jichž téměř šest desítek soustředil pražský sběratel Jan Paul. Vedle šicích strojů, jejichž systém vynalezl Elias Howe, vylepšil Singer a dále zdokonalil Wilson - to vše v 19. století, vystavuje Paul v Jílovém i reklamy, kopie katalogů a náhradní díly. Nejstarším exponátem je americký Wheeler a Wilson z roku 1854. Výstava šicích strojů v jílovském muzeu, jehož stálé sbírky jsou specializovány na historii těžby a zpracování zlata v ČR, dějiny trampingu a turistiky v jižním okolí Prahy, potrvá do 9. dubna.

Ze sportu:

Výsledky pátečního 35. kola extraligy ledního hokeje: Zlín - Plzeň 0:3, Třinec - Vítkovice 5:3, Pardubice - Slavia Praha 1:1, České Budějovice - Kladno 4:2, Litvínov - Karlovy Vary 3:3, Sparta Praha - Znojmo 3:1 a Havířov - Vsetín 3:4. Tabulku vede Sparta před Vsetínem a Plzni. Poslední Kladno ztrácí na předposlední Vítkovice tři body.

Po vysoké výhře v Chomutově dokázali čeští házenkáři v kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2001 i v odvetě v Terstu zdolat Itálii 29:25. V tabulce mají po čtyřech zápasech šest bodů a k jistému postupu do play off jim stačí v posledním dvojzápasu se Slovenskem - při jeho předpokládané prohře v Rumunsku - jednou vyhrát.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Zataženo nízkou oblačností, ojediněle slabě sněžení. Teploty minus 4 až nula stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.