Zprávy neděle, 17. ledna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod je připraven přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Politici uctili památku Jana Palacha

Bustu Jana Palacha ve všetatské základní škole odhalil prezident Václav Havel. Zahájil tak pietní akci k uctění památky studenta, který se zapálil před třiceti lety na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Do Palachova rodiště se sjely špičky českého politického života, mimo jiné předsedkyně Senátu Libuše Benešová, její předchůdce Petr Pithart či bývalý kancléř Karel Schwarzenberg. Prezident, provázen manželkou Dagmar, zdůraznil duchovní význam jeho činu. "Mám v živé paměti dny následující po Palachově upálení," řekl Havel. "Společnost tento krajní čin okamžitě pochopila; vyjadřoval totiž zoufalství a bezmoc té doby," doplnil.

Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach nebyl jediný, kdo se v roce 1969 upálil, aby vyburcoval společnost z letargie po vpádu sovětských vojsk. Jeho pohřeb se stal celonárodní manifestací za svobodu a demokracii a jeho hrob na pražských Olšanech symbolem odporu. Denně k němu chodilo mnoho lidí i přesto, že je příslušníci Státní bezpečnosti kontrolovali a ničili květiny i svíce. V říjnu 1973 byly Palachovy ostatky na příkaz StB exhumovány, zpopelněny a uloženy na hřbitově v rodných Všetatech na Mělnicku. Na původní místo byly vráceny v roce 1990.

Unie svobody zůstává ve čtyřkoalici

Republikový výbor Unie svobody většinou hlasů zamítl výzvu poslaneckého klubu strany vystoupit ze čtyřkoalice. Zároveň oznámil že je pro unii do budoucna nepřijatelné, aby KDU-ČSL, jako jedna z členů čtyřkoalice, umožňovala komunistům rozhodovat o závažných politických tématech v zemi. Právě lidovecká podpora některých komunistických návrhů při schvalování státního rozpočtu na letošní rok byla důvodem rozhořčení unionistických poslanců. Unie svobody bude proto iniciovat uzavření písemné dohody, která by měla obsahovat povinnost konzultací před zásadním hlasováním.

Podle úřadujícího předsedy lidovců Jana Kasala je chybou unie, že nesehrála při rozhodování o rozpočtu aktivnější roli. "KDU-ČSL by mnohem raději dělala ta hlasování s Unií svobody. Zároveň mohu potvrdit, že KDU-ČSL nikdy nebude při své politice spoléhat na KSČM," prohlásil Kasal. I nadále však tvrdí, že by měla převažovat věcná hlediska. Proto nebudou lidovci hlasovat neustále opačně než komunisté.

O vedení firem by měl podle ODS rozhodnout Fond národního majetku

Občanská demokratická strana požaduje, aby o obsazování míst ve vedení strategických podniků se státní účastí v budoucnu rozhodovalo prezídium Fondu národního majetku po vyjádření dozorčí rady Fondu. Toto stanovisko tlumočil místopředseda ODS Ivan Langer ministru financí Ivo Svobodovi. Jak uvedl mluvčí ODS Lukáš Herold, sociální demokracie do vedení strategických firem dosazuje své členy. S tímto postupem ODS nesouhlasí.

Premiér Miloš Zeman požadavek ODS odmítl. "Jestliže o vedení těchto strategických podniků až dosud nerozhodovalo prezídium FNM, nebude o tom rozhodovat ani teď. Pokud dosavadní pravidla vyhovovala ODS, když byla u moci, musí ji vyhovovat i tehdy, když u moci není, jinak by mohla být jistě nespravedlivě podezřívána z toho, že si mění tato pravidla účelově," řekl v Olomouci novinářům Zeman.

Utajení členů analytické skupiny je podle ministra Motejla rozumné

Utajování členů koordinační a analytické skupiny vládního výboru na ochranu ekonomických zájmů je podle ministra spravedlnosti Otakara Motejla rozumné a odůvodněné. Ministr však v rádiu Frekvence 1 nevyloučil, že výbor by se mohl v souvislosti se současnou "mediální aférou" dohodnout na zveřejnění většiny jmen. Ve skupině jsou totiž podle ministra například pracovníci Bezpečnostní informační služby, jejichž další činnost je také utajována. Rovněž podle ministra Jaroslava Bašty je složení skupiny tajné. Dokonce uvedl, že médiím, která jména zveřejní, hrozí trestní oznámení.

Lidové noviny, které zveřejnily jména dvou členů komise, však již 11.ledna uvedly, že složení skupiny není zahrnuto do seznamu utajovaných skutečností. Podle listu jsou členy komise státní zástupce Jan Křivánek z Prahy a Radek Ondruš z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně. Oba muži, kteří patří mezi známé státní zástupce, své členství ve skupině výslovně nepopřeli. Zástupce Křivánek je podle informací Lidových novin nejrozporuplnějším jménem na seznamu členů, neboť jeho působení v justici provázelo několik afér. Uvalil například vyšetřovací vazbu na bývalého místopředsedu ODS Libora Nováka, který je obviněn z krácení daní. Podle listu zákonodárcům připadalo podezřelé, že Novákův případ zároveň dozoroval.

Martin Říman nesouhlasí s ustavením sněmovní komise k Telecomu

Ustavení parlamentní vyšetřovací komise k prošetření privatizace SPT Telecom považuje za velmi nešťastný krok stínový ministr dopravy a spojů za ODS Martin Říman. Uvedl, že to umožní několik měsíců zpochybňovat a účelově politizovat největší zahraniční investici v ČR po roce 1989. Říman se kriticky staví také ke snaze ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma odvolat nejvýznamnějšího představitele strategického partnera SPT Telecom Bessela Koka, šéfa společnosti TelSource. "Zpochybnění zástupců společnosti TelSource znamená ve svém důsledku i zpochybnění strategického partnera a tím zpochybnění jistoty dodržování závazku českou vládou," tvrdí v prohlášení Říman.

Nizozemská společnost KNP je podezřelá, že jako hlavní akcionář konsorcia TelSource, které získalo 27 procent akcií SPT Telecom, podplatila některé české politiky a státní úředníky. Svými pochybnosti o smysluplnosti ustavení komise se netají ani mnozí poslanci. Podle nich totiž v minulosti podobné sněmovní orgány nikdy nic zásadního neobjevily a komise pro Telecom nebude výjimkou.

První výsledky akce "Čisté ruce" budou v březnu

První trestní oznámení v rámci protikorupční akce "Čisté ruce", která byla jedním z hlavních volebních slibů sociální demokracie, by podle premiéra Miloše Zemana měla být podána již v březnu. Vládní výbor na ochranu ekonomických zájmů má podle jeho slov nyní rozpracovaných zhruba 350 případů, které je nejdříve třeba zdokumentovat.

Premiér ocenil hlasování komunistů o rozpočtu

Premiér Miloš Zeman pochválil komunistické poslance za to, že při pátečním hlasování zvedli ruce pro vládní návrh státního rozpočtu na letošní rok. Jejich rozhodnutí považuje za důkaz zvyšující se odpovědnosti KSČM. "Je to však první krok a přáli bychom si, aby KSČM prošla obdobnou transformací, jako například slovenská komunistická strana, která je nyní pod novým názvem v koaliční vládě," řekl Zeman novinářům v Olomouci.

Česko-kanadské jednání o vízové povinnosti

Na neudržitelnost vízové asymetrie upozornil kanadské představitele náměstek ministra zahraničí Martin Palouš. Kanada zavedla vízovou povinnost vůči České republice jednostranně v roce 1997, v době masové emigrace českých Romů. Tato vlna opadla, avšak Kanada vízovou povinnost nezrušila. Kanadští představitelé nepřímo odmítli argument, že pokles romské emigrace opravňuje zrušení vízové povinnosti. Podle nich právě pokles imigrace českých Romů dokazuje, že víza účinkují, a proto je předčasné hovořit o jejich rušení.

Soukromníci hospodaří na železnici lépe

Soukromí provozovatelé dopravy na železnici hospodaří lépe než České dráhy 'ČD), prohlásil pro deník Slovo a Zemské noviny náměstek ministra dopravy a spojů a předseda správní rady ČD Jaroslav Vrána. Slabinu ČD vidí Vrána v tom, že se neumějí chovat obchodně a nejsou schopny snížit počet pracovníků. "Tvrdím proto, že šancí pro železnici je vytvoření akciových společností s několika vlastníky. Dráha jako státní moloch nemůže přežít," dodal náměstek.

Anarchisté demonstrovali proti protidrogovému zákonu

Zhruba 500 mladých lidí se na výzvu neformálního sdružení anarchistů shromáždilo na Staroměstském náměstí, aby protestovali proti novelizovanému protidrogovému zákonu. Akce se obešla bez incidentů. Nová právní úprava umožňuje od 1.ledna soudu uložit za držení drogy v množství charakterizovaném jako větší než malé až dva roky vězení. Podle demonstrantů neřeší problém závislosti na drogách a postihuje především konzumenty drog, ale nikoli obchodníky s drogami. Klidnou demonstraci pozorovali nejen příslušníci městské policie, ale i náhodní chodci a turisté. Někteří zděšeně hleděli na záda mladíků, které zdobil nápis, že si u nich lze na místě koupit marihuanu.

Proti zákonu neprotestuje jen radikální mládež. Námitky vůči němu mají i mnozí odborníci, mezi nimi ředitel sekretariátu Meziresortní protidrogové komise Josef Radimecký a jeho předchůdce a nynější starosta v Praze 6 Pavel Bém, i někteří zákonodárci.

Tim Rice zhlédl českou verzi svého muzikálu Evita

První letošní představení muzikálu Evita v pražském Divadle Spirála zhlédl i jeden z jeho autorů Sir Tim Rice. Evita měla od srpna už 127 představení, která vidělo přes 50.000 diváků. Riceho nadchl kruhový charakter scény divadla Spirála a zcela originální jevištní úprava. Česká verze se mu líbila právě pro svoji odlišnost a originalitu. Ocenil nejenom zvláštnost scény a úpravu jeviště, ale také herecké a pěvecké výkony.

Historické terče z ústeckého muzea budou vystaveny v Německu

Výběr z ojedinělého souboru malovaných střeleckých terčů z let 1806 až 1908, který má ve svých sbírkách Muzeum města Ústí nad Labem, si budou moci od května prohlédnout i návštěvníci Loveckého a mysliveckého muzea v Deutsch-Paulsdorfu. "Zájem německé strany je takový, že terče budou zřejmě putovat po Německu celý rok," řekl ČTK vědecký tajemník ústeckého muzea Václav Houfek. Ve sbírkách muzea je 88 malovaných terčů, které sloužily ve městech ke každoroční soutěži o titul krále střelců. Malby na těchto památkách čerpají své motivy ze života tehdejší společnosti, zachycují pohledy na okolí Ústí nad Labem a v neposlední řadě dokumentují průmyslový pokrok na Ústecku, například jednomu z terčů vévodí první parník na Labi.

Hokejová extraliga

34. kolo hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky: Slavia Praha - Keramika Plzeň 3:4 Velvana Kladno - Sparta Praha 3:3 Karlovy Vary - Železárny Třinec 0:3 Vítkovice - České Budějovice 5:2 Slovnaft Vsetín - Chemopetrol Litvínov 5:0 Ve čtvrteční předehrávce porazila Pojišťovna Pardubice - Barum Zlín 8:5. Zápas Dukla Jihlava - Opava byl kvůli chřipkovému onemocnění hráčů odložen. Tabulku vede Slovnaft Vsetín, na druhém místě je Barum Zlín a třetí Železárny Třinec. Na posledním místě je Dukla Jihlava a před ní Velvana Kladno.

Neumanová a Korunka jsou mistry republiky v běhu na lyžích

Zcela suverénně, způsobem start - cíl, vybojovala Kateřina Neumannová v Novém Městě na Moravě titul mistryně České republiky v běhu na lyžích na 5 km klasickou technikou. Před druhou v cíli Kamilou Rajdlovou z Jablonce měla Neumannová náskok 44,7 sekundy. Na třetím místě skončila se ztrátou 45,6 sekundy Zuzana Kocumová z Liberce.

Mezi muži získal titul mistra ČR v běhu na 10 kilometrů klasickou technikou Václav Korunka z Dukly Liberec, ktrý si tak zajistil nominaci na únorové mistrovství světa v rakouském Ramsau. Před obhájcem loňského prvenství Martinem Koukalem měl v cíli Korunka náskok 2,3 sekundy, na třetím místě skončil se ztrátou 4,2 sekundy na vítěze Lukáš Bauer z SKP Jablonec.

A ještě krátce o počasí

Je o blačno, až zataženo, místy přeháňky, denní teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.