Zprávy neděle, 17. prosince 2000

Josef Kubeczka

NATO rozhodlo uspořádat příští summit aliance v Praze

Ministři zahraničí členských zemí NATO na pátečním jednání v Bruselu rozhodli uspořádat příští summit aliance v Praze. Uvádí to závěrečné prohlášení z jejich dvoudenního zasedání. Český prezident Václav Havel podle sdělení svého mluvčího Ladislava Špačka rozhodnutí ministrů uvítal. Připomněl, že český prezident stál u zrodu myšlenky zorganizovat tuto vrcholnou schůzku v Praze a v dopise, který letos v květnu poslal generálnímu tajemníkovi aliance Georgi Robertsonovi, zdůraznil, že "skutečnost, že by se summit NATO konal v Praze, by měla velký politický význam pro Evropu i pro svět. Severoatlantická aliance by tím totiž dala jasně najevo, že je již jinou organizací, než jakou byla v dobách studené války.Stanovením přesného termínu pražského summitu byla pověřena Stálá rada NATO. Podle předchozích zpráv se má summit uskutečnit v roce 2002.

Většina českých politiků přikládá velký význam rozhodnutí ministrů zahraničí členských zemí NATO uspořádat příští summit aliance v Praze. "Svědčí to o tom, že postavení České republiky v NATO je velmi dobré a že ČR je vnímána jako plnohodnotný a věrohodný spojenec," řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Připomněl, že o summitu hovořil ministr zahraničí Jan Kavan počátkem prosince se svou americkou resortní kolegyní Madeleine Albrightovou. Účastníci pražského summitu by mohli rozhodnout o rozšíření minimálně o další dva členy, Slovensko a Slovinsko, dodal Pospíšil.

"Myslím, že to je uznání toho, že nejenom Česká republika, ale všechny tři nové členské země se staly plnohodnotnými členy NATO," řekl šéf Unie svobody Karel Kühnl. Podle něj je to ze strany NATO také signál, že vstupem těchto tří nových členů, tedy Polska, Maďarska a Česka, vývoj NATO nekončí.

Potěšení vyjádřil i předseda lidovců Jan Kasal. Soudí, že k jeho uspořádání v Praze ministry možná vedlo i to, že Česká republika zvládla zářijové zasedání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu v hlavním městě. "Česká republika už je považována za někoho, o kom se ví a kdo je vzat do těch společných úmyslů a společného rozhodování," dodal předseda Demokratické unie Ratibor Majzlík.

"Pro nás bude velice důležité, když se na tomto summitu budeme schopni prezentovat jako součást aliance," uvedl místopředseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. Podle něj je rozhodnutí také vyjádřením důvěry v Českou republiku; pořádání takové akce je totiž náročné z hlediska organizace i bezpečnosti. Summit by ale nemusel být tak velkou zkouškou pro policii jako zasedání MMF, které provázely násilné protesty odpůrců globalizace, dodal.

K protestním akcím se nicméně chystá KSČM, jak řekl její předseda Miroslav Grebeníček. O formě protestů však není rozhodnuto, a to i vzhledem k diskusi, zda letošní pochod komunistů proti MMF nebyl příliš mírný a kultivovaný.

Janu Kavanovi vadí, že ČR obsadí v EP 20 míst, stejně velké země EU 22

Ministr zahraničí Jan Kavan, kterému byl v pátek úspěšně voperován čtyřnásobný bypass, se v dopise zaslaném předsedovi Rady Evropské unie, francouzskému ministrovi zahraničí Hubertu Védrinovi ohradil proti tomu, že Česká republika má obsadit v Evropském parlamentu (EP) pouze 20 křesel. Stejně velké země, které jsou členy Evropské unie již nyní, totiž získají o dva mandáty více. Dohodly se na tom státy EU na nedávném summitu v Nice. Šéf české diplomacie "zároveň vyzval k řešení této situace", uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí, které obdržela ČTK.

Jan Kavan bezprostředně po skončení konference EU v Nice vyjádřil spokojenost nad celkovým výsledkem summitu, který otevírá cestu k rozšíření unie. Kritizoval ale fakt, že Belgie, Portugalsko a Řecko mají za obhajobu zájmů malých a středních států dostat "za odměnu" dva mandáty navíc v Evropském parlamentu a disponovat tak 22 mandáty. K přehodnocení počtu mandátů v EP vyzvalo představitele unie také Maďarsko.

V Temelíně byla automaticky zastavena štěpná reakce

Štěpná reakce v prvním reaktoru Temelína byla od sobotního časného rána po zásahu automatického systému řízení zastavena. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že příčinou automatického odstavení bloku byl výpadek kondenzačních čerpadel, tedy zařízení sekundární (nejaderné) části elektrárny. Odstavení reaktoru následovalo zhruba tři hodiny poté, co elektrárna obdržela souhlas Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) k přechodu na výkon reaktoru do 30 procent. "Událost vyšetřuje poruchová komise. Ta ji zařadila do stupně 'nula' mezinárodní stupnice INES, tedy jako událost pod stupnicí, takzvanou odchylku. Z prvotního hodnocení plyne, že nejde o poruchu s narušením bezpečnostních funkcí a opatření," dodal mluvčí.

Rakouští politici a ekologové požadují odstavení reaktoru

Na vzrůstající počet informací, které potvrzují, že jaderná elektrárna Temelín není bezpečná, upozorňuje mluvčí rakouských sociálních demokratů (SPÖ) Ulrike Simaová. "Neplánované odstavení reaktoru jaderné elektrárny Temelín je pouze jednou ze série nehod a událostí," řekla mluvčí v telefonickém rozhovoru se zpravodajem ČTK. Ke zjištění skutečného stavu elektrárny proto Simaová požaduje co možno nejdřívější provedení zkoušky vlivu Temelína na životní prostředí a bezpečnostní prověrky, na jejichž uskutečnění se dohodli předsedové vlád Česka a Rakouska při úterním jednání v Melku. Právě do provedení těchto zkoušek by podle ní měl být reaktor odstaven a zahájena takzvaná přestávka na rozmyšlenou.

Na hranicích opět proběhly protesty proti Temelínu

V sobotu odpoledne začaly na rakousko-českém hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště a na bavorsko-českém přechodu Philippsreuth/ Strážný protesty rakouských a německých odpůrců Temelína. Rakouští odpůrci Temelína svolali protestní shromáždění proto, že nepovažují za dostatečný výsledek úterní schůzky Schüssela a Zemana. Podle protitemelínských aktivistů lze za chodu reaktoru jen velmi těžko zkoumat vliv elektrárny na životní prostředí; trvají proto na odstavení reaktoru.

Pod transparenty "Zastavte, prosíme, Temelín" a "Nechceme zahynout!" se na přechodu Wullowitz sešla asi stovka kritiků jaderné elektrárny. "Poslední nehoda v Temelíně jednoznačně dokazuje, že náš odpor proti této jaderné elektrárně není ani hysterie ani panika," řekl ČTK mluvčí Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí Josef Pühringer. Odstavení reaktoru, které podle prvního hodnocení českých úřadů nemá charakter nehody, Pühringer "dalším smrtelným případem". Pühringer označil za naprosto nepřijatelný způsob, jímž česká strana informovala zahraničí o poruše. "Informaci o opětovném odstavení temelínského reaktoru jsme získali po více než dvanácti hodinách od události; navíc nikoli přímo, ale z tiskových agentur, které ji převzaly od ČTK," prohlásil Pühringer.

Jeho tvrzení však odmítl mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann. "Informaci obdržela rakouská strana faxem odeslaným z elektrárny před polednem. Česká strana postupovala zcela v itencích dohody, kterou v úterý v dolnorakouském Melku uzavřeli premiér Miloš Zeman a kancléř Wolfgang Schüssel," řekl. Připomněl, že česká média jaderná elektrárna Temelín informovala o události až poté, co faxová zpráva došla do Rakouska.

Duha: Nesoulad technologií v Temelínu by mohl mít vážné následky

Pokud příčinou odstavení temelínského reaktoru byl nesoulad mezi použitou sovětskou a americkou technologií, potvrzují se obavy, že zařízení není stoprocentně spolehlivé. ČTK to řekl předseda ekologického hnutí Duha Jan Beránek. Naopak podle prezidenta sdružení Jihočeští taťkové Jiřího Tyce odstavení reaktoru nesignalizuje vážný problém. "Žádný problém spojení ruské a americké technologie na Temelíně není, to je jen v něčích hlavách," řekl ČTK Tyc, který je směnovým inženýrem temelínské elektrárny.

Konference středoevropských pravicových stran

Na spojení sil v boji proti komunismu, který "eliminoval hodnoty demokratické a občanské společnosti" se v Budapešti dohodlo 13 pravicových stran ze střední a východní Evropy. Dvoudenní konference se v maďarské metropoli kromě jiných zúčastnil předseda české Poslanecké sněmovny Václav Klaus a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Maďarský premiér Viktor Orbán na závěr rokování prohlásil, že všichni představitelé všech stran zdůraznili, "že náš vstup do Evropské unie není důsledek rozšíření, ale jde o naši reintegraci". V prohlášení, které předsedové 13 stran v Budapešti podepsali, se zdůrazňuje přesvědčení, že budou-li uzavřeny hranice Evropské unie, stane se myšlenka integrované Evropy nejistou.

Unie svobody chce klub čtyřkoalice v Senátu v lednu

Nejpozději do konce ledna by měl podle Republikového výboru Unie svobody vzniknout senátní klub stran čtyřkoalice. Mělo by se tak stát zároveň se jmenováním společného leadera, řekl šéf unie Karel Kühnl po dvoudenním jednání výboru v Humpolci na Pelhřimovsku. Předseda senátorů KDU-ČSL Jiří Šenkýř ČTK řekl, že lednový termín považuje za možný. Lidovci však podle něj chtějí, aby sloučení senátorských klubů KDU-ČSL, Unie svobody a Občanské demokratické aliance souviselo i s dalšími integračními kroky čtyřkoalice. Šenkýř se zmínil například o sloučení poslaneckých klubů, což však neuváděl jako podmínku pro spojení čtyřkoaličních klubů v horní komoře.

V čele DEU zůstane Ratibor Majzlík

Předseda Demokratické unie (DEU) Ratibor Majzlík zůstává ve funkci i po sobotních volbách stranického vedení. V čele strany ho potvrdily hlasy 113 ze 198 delegátů 7. sněmu strany, který se konal v Praze. Majzlíkova protikandidátka, místopředsedkyně DEU Alena Hromádková, získala 82 hlasů. "Věřím, že tato volba nás nerozdělí," řekl znovuzvolený předseda jedné ze čtyřkoaličních stran. Volbě totiž předcházelo několik projevů jednotlivých kandidátů, kteří se stavěli jednoznačně za Majzlíka, či Hromádkovou. Té odpůrci vyčítali konfrontační styl, i když většinou oceňovali její přínos pro stranu. Majzlíkovi příznivci naopak vyzdvihovali jeho diplomatické schopnosti.

Pražský primátor Jan Kasl zasadil strom v Paříži

Pražský primátor Jan Kasl v pařížském parku Vincennes zasadil jeden z 20 stromů, které české hlavní město darovalo Paříži v rámci pomoci při obnově tohoto parku zpustošeného vichřicí o loňských Vánocích. Praha poslala do Paříže pět vzrostlých dubů a 15 lip, z nichž jednu Kasl symbolicky zasadil při slavnostní ceremonii za účasti náměstkyně pařížského starosty Suzanne Decressakové. Ta ocenila solidaritu Pražanů a připomněla, že loňská smršť zničila 125 hektarů zalesněných ploch Buloňského lesíka a 210 hektarů ve Vincennes na východě Paříže. Teprve v roce 2004 bude v Paříži dokončeno znovuosazování zničeného lesa a teprve v příštím roce budou zpřístupněny všechny části parku ve Vincennes, řekla Decressaková.

V Praze demonstrovalo 30 odpůrců chovu kožešinové zvěře

Přibližně 30 lidí se v sobotu sešlo na pražském Václavském náměstí, aby upozornili na podmínky, v nichž jsou chována a zabíjena kožešinová zvířata. Pokojnou akci s názvem Proti srsti pořádalo občanské sdružení Svoboda zvířat. Kožich má dvě části: Není to jenom šperk, je za ním obrovská bolest a utrpení zvířat, řekl předseda sdružení Tomáš Popp. Organizátoři podle něj chtějí lidi seznámit s podmínkami chovu na kožešinových farmách, dosáhnout jeho zákazu a přispět k omezení prodeje pravých kožešin. Sdružení chce vypracovat návrh změny zákona na ochranu zvířat, který bude se zákazem jejich chovu pro kožešiny v Česku počítat.

Režisér Jiří Krejčík převzal Cenu Vladislava Vančury

Scenárista a režisér Jiří Krejčík převzal v obřadní síni berounské radnice Cenu Vladislava Vančury. Za celoživotní tvůrčí usilování, které se zejména v mravních souvislostech potvrdilo v dokumentárním filmu Maturita v listopadu, mu ji udělily Český filmový a televizní svaz FITES a Nadace Český literární fond. Dosud toto prestižní ocenění získali režiséři Jirí Menzel a František Vláčil, dramatici Oldřich Daněk a Jiří Hubač a dokumentarista Jan Špáta.

Mše v kostele sv. Tomáše připomněla oběti venezuelské katastrofy

Zádušní mše na památku obětí přírodní katastrofy, která před rokem postihla Venezuelu, se v sobotu vpodvečer konala v pražském kostele sv. Tomáše. Účastníci bohoslužby, mezi nimi pracovníci pořádajícího venezuelského velvyslanectví v Praze, vzpomněli na desetitisíce lidí, kteří při záplavách a sesuvech půdy způsobených dešti zahynuli. Návaly bahna dosahovaly na mnoha místech až sedmimetrové výše a pohřbily celé vesnice.

Betlémské světlo dorazilo do Brna

Skauti přivezli v sobotu z Vídně do Brna betlémské světlo, symbolizující lidskou sounáležitost o vánočních svátcích. Plamen, který každý rok zažehne dítě v jeskyni Narození Páně v Betlémě, poputuje z Brna 22. prosince do všech koutů České republiky. Pro betlémské světlo si do Vídně přijelo asi 20 národních delegacích z evropských zemí. Jejich členové pak ve své domovině šíří betlémské světlo štafetovým způsobem a roznášejí ho i do rodin, řekl ČTK vedoucí 19. střediska Junáka z Velkého Týnce u Olomouce Jan Pečínka, který světlo spolu s ostatními skauty přivezl. Předávání betlémského světla v evropských zemích iniciovali v roce 1986 pracovníci rakouského rozhlasu a televize. V Česku se tento novodobý vánoční zvyk šíří od prosince 1989.

Český hlavičkář Bursas vytvořil nový světový rekord

Deset hodin a jednu minutu dokázal v průběhu jednoho dne hlavičkovat Charalambos Bursas, který svůj rekordní pokus zahájil v pátek v poledne ve Valašském Meziříčí. "Proč jsem se o tento rekord pokusil? Zeptejte se horolezce, proč zdolal nejvyšší horu Evropy Mont Blanc," odpověděl zpravodaji ČTK šťastný sportovec, kterému od pátečního poledne napočítali 96.481 dopadů míče na hlavu pokrytou čepicí zvanou "zmijovka".

Ze sportu:

Už ve zlatý "double" proměnila česká plavkyně Ilona Hlaváčková svou účast na mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve Valencii. Po pátečním triumfu na 100 metrů znak nenašla přemožitelku ani na poloviční trati a stala se v českém rekordu už dvojnásobnou mistryní Evropy. Český medailový výlov doplnil v nejkratším prsařském sprintu Daniel Málek, stříbrný medailista z dvojnásobné trati. Sedmým medailovým úspěchem se letošní česká výprava stala nejúspěšnější v historii evropských šampionátů.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty 0 až plus 4 stupně Celsia.