Zprávy neděle, 18. července 1999

18.7. Zprávy

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Generální tajemník OSN ocenil význam návštěvy Václava Havla v Kosovu

Generální tajemník OSN Kofi Annan ocenil význam nedávné návštěvy Václava Havla v jihosrbské provincii Kosovo. S českým prezidentem se setkal na jeho chalupě na Hrádečku ve východních Čechách. Václav Havel kritizoval Českou republiku za malou snahu podílet se na poválečné rekonstrukci Kosova.

Kofi Annan se setkal také se zvláštním zmocněncem OSN pro bývalou Jugoslávii Jiřím Dienstbierem. Shodli se na nutném celkovém řešení balkánského problému. Do Kosova je podle Dienstbiera potřebné rychle vyslat policejní sbory. Hrozí nebezpečí, že se ve zmatku, který tam panuje, vytvoří kriminální struktury, které začnou ovládat celé území. Za velký problém považuje i ekologické katastrofy. Zatím nikdo nezvážil a nespočítal, kolik bylo v munici použito uranu a radioaktivitu nikdo neměřil, uzavřel Dienstbier.

S ministrem obrany Vladimírem Vetchým hovořil Kofi Annan o programech pro civilní obyvatelstvo na Balkáně, které by měly napomoci válkou zničeným zemím. Oba politici se shodli na tom, že by Kosovo mělo získat širokou autonomii v rámci Jugoslávie, nikoli však nezávislost.

Důvodem růstu preferencí komunistů může být podle Václava Havla opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS

Opoziční smlouva uzavřená po loňských volbách mezi ČSSD a ODS může být podle prezidenta Václava Havla jedním z důvodů růstu preferencí komunistů. Jeho mluvčí Ladislav Špaček dále uvedl, že růst obliby KSČM je podle prezidenta důsledkem široké nedůvěry občanů vůči současným politikům a politice. Přes výrazný nárůst preferencí prezident svůj postoj ke KSČM nezměnil a nadále s ní jednat nehodlá.

Jak jsme už informovali, Komunistická strana Čech a Moravy se ocitla na druhém místě žebříčku volebních preferencí. Podle průzkumu společnosti STEM by ji dnes volilo 17,8 procenta občanů. Na prvním místě zůstává ODS s 23,4 procenta hlasů, vládní sociální demokraté klesli až na třetí místo s výsledkem 16,8 procenta. Překvapivá změna pořadí na prvních místech ve prospěch komunistů však nevychýlila celkovou rovnováhu sil mezi pravicovými a levicovými stranami.

"Jsem zděšen z toho, že lidé v naší zemi začínají zapomínat, co to komunismus byl," řekl místopředseda ODS Miroslav Beneš. Rozhodně odmítl útoky na opoziční smlouvu, jejímž vypovězením se podle něj ničeho nedocílí. Ze současné situace viní vládu ČSSD, která nemůže splnit dané sliby, a politiky ochotné spolupracovat s komunisty. Podle Beneše jednání o koalici maří lidovci a unionisté. Pouze kritizují, řešení nepředkládají a trvají na vypovězení opoziční smlouvy. "Takhle ale politiku dělat nejde - zbourat barák a pak přemýšlet, jak se bude stavět," dodal Beneš.

Propad ČSSD je podle Zdeňka Škromacha důvodem k zamyšlení

Pro místopředsedu sociální demokracie Zdeňka Škromacha je propad sociálních demokratů na třetí místo důvodem k zamyšlení. Příčiny propadu vidí v setrvačnosti působení kosovské války na českou veřejnost a v prvním roku vlády, kdy se ještě sociální demokracii nepodařilo splnit očekávání voličů. To byla podle něj větší, než možnost kabinetu provádět některé změny.

Podle Unie svobody by měla vláda kvůli růstu preferencí KSČM odstoupit

Unie svobody je připravena jednat s Občanskou demokratickou stranou o možnosti vytvoření koaliční vlády, pokud ODS s touto nabídkou přijde, řekl předseda Unie svobody Jan Ruml. Reagoval tak na výsledky průzkum agentury STEM. "ODS však s žádným návrhem nepřišla. Já sám jsem několik takových jednání již bezúspěšně inicioval, avšak gravitační síla opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD je tak velká, že k jednáním není prostor," uvedl Ruml. Vzrůstající volební preference KSČM považuje unie za zvlášť alarmující výsledek fungování sociálnědemokratické vlády, která by proto podle Rumla měla odstoupit.

Horníci z uranových dolů budou demonstrovat před Úřadem vlády

Kolem dvou stovek horníků z uranových dolů státního podniku Diamo bude demonstrovat v pondělí před Úřadem vlády v Praze. Chtějí vládu přimět k tomu, aby už neodkládala konečné rozhodnutí o těžbě uranové rudy. Žádají, aby byly dotěženy alespoň snadno dostupné zásoby v uranových dolech. V případě, že těžba skončí, přijde o práci v příštích měsících asi 2500 lidí.

Unie svobody navrhuje zrušit přijímací zkoušky na vysoké školy

Unie svobody navrhuje zrušit přijímací zkoušky na vysoké školy. Tento požadavek obsahuje návrh na reformu systému vzdělávání, který schválil Republikový výbor Unie svobody na dvoudenním zasedání v Chotěšově na Plzeňsku. Na základě jednoho testu, který lze dokonce i v některých případech koupit, není možné ohodnotit schopnosti studentů. Řešením je zavést jednotné maturity a na jejich základě a dalších studijních výsledků studenta přijmout či nepřijmout, řekl novinářům místopředseda unie Petr Mareš.

Havel nepřímo kritizoval Zemana za jeho obvinění Zieleniece

Prezident nepřímo kritizoval premiéra Miloše Zemana, který obvinil bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece z uplácení novinářů. "Myslím si, že taková obvinění se mají buďto prokázat anebo neříkat," řekl Václav Havel. Premiér v závěru června v České televizi řekl, že ministerstvo zahraničí uzavřelo v době, kdy ho vedl Josef Zieleniec, asi šedesát smluv s novináři a mediálními agenturami, které měly zajistit jeho osobní prezentaci. Žádné konkrétní důkazy v této věci Zeman ani ministerstvo zahraničí dosud nezveřejnili.

Ostravští Romové stále opouštějí Českou republiku

Přestože podle předsedy Společenství Romů na Moravě Petra Horvátha žijí ostravští Romové v mnohem lepších podmínkách než romští obyvatelé na Slovensku, opouští ČR každý týden hned několik rodin. Důvodem jejich emigrace je údajná diskriminace a strach z útoků skinheadů.

První rozbory karlovarské minerálky nepotvrdily přítomnost ropných produktů

Rozbory z prvních odebraných vzorků výrobků Karlovarských minerálních vod včetně přírodní minerální vody Mattoni nepotvrdily podezření na přítomnost ropných produktů. Uvádí to deník Právo. Výrobce nikdy předtím neměl podobné problémy. Celá kauza vznikla na základě upozornění, že některé "mattonky" jsou provázeny zápachem ropného produktu.

Lékaři na Bulovce poprvé v ČR pacientovi odstranili pobřišnici

Poprvé v ČR odstranili lékaři v pražské Fakultní nemocnici na Bulovce pobřišnici člověku, který trpěl jejím zhoubným onemocněním. Rozsáhlá operace, během níž pacientovi aplikovali devadesátiminutový vysokoteplotní výplach dutiny břišní cytostatikem, trvala 14 hodin. V pondělí byl pacient ve věku 43 let v dobrém stavu propuštěn do domácího ošetření. Ve Spojených státech stojí nekomplikovaná operace údajně mezi 150 až 200.000 dolary '5,4 až 7,2 miliónu korun). Na Bulovce bylo možné operaci podle přednosty kliniky Františka Antoše realizovat jen díky laskavosti firem, které bezplatně poskytly potřebné technické zabezpečení. Nemocnice bude nyní jednat se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou o tom, zda uhradí alespoň část zbylých nákladů. Ve světě je možné tento typ operace podstoupit jen v několika specializovaných centrech.

Benešovu vilu si stát nadále ponechá

Úřad vlády nepočítá v krátké době s předáním rodinné vily po prezidentu Edvardu Benešovi v Sezimově Ústí jinému subjektu, protože nemá záruku, že bude dobře udržována. Informuje o tom Právo a Mladá fronta Dnes s tím, že podle závěti Benešovy ženy má vila patřit Husitskému muzeu na zřízení památníku tehdejšího prezidenta. Objekt však nadále plní funkci vládního rekreačního střediska. Jak Právo dodává, Úřad vlády své stanovisko opírá o nepříznivou zkušenost se sousední vilou poválečného premiéra Zdeňka Fierlingera, kterou převedl před třemi lety Okresnímu úřadu v Táboře za účelem zřízení Benešova muzea. Tento záměr se však nenaplnil a objekt zůstává ve velmi špatném stavu.

Mladá fronta Dnes se vládním postojem zabývá i ve svém komentáři. "Nemůže být sporu o tom, že závěť je platná. S majetkem lze zacházet jen podle ní" uvádí list. Paradoxně však právě vláda, která by nejvíce ze všech měla dbát o platnost zákona i úctu k významným předkům, odmítá toto poslání splnit. "Nekonejme, jak nám zákon nařizuje, ale udělejme, co se nám zdá prospěšnější či rozumné. Je to návyk z komunistických dob, kdy každý zákon byl natahovací jak žvýkačka a platil jen tehdy, když nebyl v rozporu se zájmy socialismu. Ale v zemi, kde vládne zákon, nemůže žádná "rozumná" námitka zrušit vůli zesnulého, stojí v Mladé frontě Dnes.

Umělci vyzvou vládu k odtajnění seznamů spolupracovníků StB

Výzvu k odtajnění seznamů bývalých spolupracovníků Státní bezpečnosti 'StB) hodlají předat vládě umělci prostřednictvím ministra kultury Pavla Dostála, který se má v úterý zúčastnit závěru VII. mezinárodního sochařského sympozia ve Vejprtech na Chomutovsku. Výzvu, která našla pochopení u více než jednoho tisíce signatářů, podpořili i zahraniční umělci. Svůj podpis připojili například sochař Olbram Zoubek, malíř a grafik Tomáš Bím, či spisovatel, scenárista a kreslíř Oldřich Dudek.

V Boskovicích pokračuje festival věnovaný obnově židovské čtvrti

Kolem dvou tisíc lidí projevilo zatím zájem o akce sedmého ročníku kulturního festivalu Boskovice 99 věnovaného myšlence záchrany a obnovy zdejší židovské čtvrti. Návštěvníci si mohou vedle sledování filmových projekcí, koncertů, vernisáží a návštěvy synagogy nebo expozice věnované židovské čtvrti také sami vyzkoušet své tvůrčí schopnosti. Příležitost jim k tomu dávají mimo jiné dvě výtvarné dílny. Program čtyřdenní akce, která začala ve čtvrtek, pokračoval výletem zájemců do nedalekých Křtin s barokním poutním chrámem postaveným podle projektu Jana Blažeje Santiniho.

V Ostravě začal sjezd Svědků Jehovových

Křtem 78 nových členů pokračoval v ostravském Paláci kultury a sportu sjezd svědků Jehovových. Křtu, při němž jsou noví jehovisté zcela ponořeni do vody, přihlíželo 7563 účastníků setkání. Na celém světě je podle informací této státem uznávané náboženské společnosti 5,6 miliónu svědků Jehovových působících v 232 zemích. V ČR jich aktivně pracuje asi 16.500.

Svědkové Jehovovi se sami označují za křesťany a členy křesťanských církví považují za nepravověrné. Křesťanské církve naopak hovoří o jehovistech jako o sektě a kritizují jejich totalitní organizaci i způsob misie. Jehovisté neslaví Vánoce, Velikonoce a další křesťanské svátky. Tato náboženská skupina začala v Čechách působit v roce 1907. Po roce 1939 byla její činnost zakázána a směla ji obnovit až po roce 1945. O čtyři roky později byli jehovisté zakázáni znovu a v roce 1993 se stali jednou z 23 řádně zaregistrovaných církví v ČR.

Při Světovém harfovém kongresu zahraje 295 harfistů

Při 7. Světovém harfovém kongresu, který se ode dneška koná v Praze, zahraje 295 harfistů. Mezi 87 plánovanými akcemi mezinárodního setkání tisícovky interpretů, pedagogů a výrobců má být řada vystoupení, seminářů, přednášek a také 13 koncertů pro veřejnost. V Praze budou mít zahraniční harfistky a harfisté k dispozici na padesát nástrojů.

V Telči začal festival Krajina hudby

Pátý ročník hudebního festivalu Krajina hudby začal v sobotu v renesanční Telči na Jihlavsku. V Divadelním sále zámku ho zahájil koncert pražského souboru Adagietto - Mahler Orchestra. Vyvrcholí v pátek koncertním provedením Mozartovy opery Don Giovanni na hlavním nádvoří a sobotním varhanním koncertem v kostele sv. Jakuba se sopranistkou Národního divadla Zdenou Kloubovou.

Festival "Uprostřed Evropy" je ve znamení pohádek, mýtů a legend

Evropské mýty, pohádky a legendy jsou hlavním tématem letošního osmého ročníku bavorsko-sasko-českého festivalu Uprostřed Evropy, který v Lokti na Sokolovsku úvodními koncerty slavnostně zahájil Bachorchester des Gewandhauses z Lipska a sólista Crispian Steele-Perkins. Festival se koná v padesáti českých, bavorských a saských městech a potrvá do 5. září.

V Mikulově začalo výtvarné sympozium Dílna 99

Dílna 99 je název výtvarného sympozia, jehož šestý ročník začal v Mikulově na Břeclavsku. Akce vyvrcholí 21. srpna, kdy budou na slavnostní vernisáži představena díla, která desítka účastníků sympozia v jeho průběhu v areálu mikulovského zámku vytvoří. Po skončení letošního ročníku by pravděpodobně ještě do konce roku měla být v Mikulově otevřena stálá expozice prací ze všech předcházejících let.

Čeští baráčníci v Soběslavi oslavili 125 let činnosti

Koncert dechové hudby zahájil v Soběslavi na Táborsku oslavy 125. výročí existence českých baráčníků. Baráčníci v ČR mají na 15.000 členů sdružených v 22 župách a sedmi obcích. Tyto spolky se od svého vzniku zaměřovaly na propagaci vlastenectví, dobročinnosti a lidové kultury. Dnes baráčníci propagují především české lidové kroje, písně, tance a zvyky a velkou pozornost věnují i mezilidským vztahům a lidské solidaritě.

Jan Železný vyhrál hod oštěpem v Nice

Vítězstvím na mítinku Grand Prix v Nice se vrátil na závodní dráhu světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný. Dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa, kterého na měsíc a půl vyřadily ze sezóny bolavá záda a zánět dutin, vyhrál výkonem 85,46 metru ze druhé série. Druhého Borise Henryho z Německa porazil Železný o více než tři metry.

Trvale výbornou formu si udržuje výškařka Zuzana Hlavoňová, která se výkonem 196 centimetrů podělila o druhé místo s Ruskou Světlanou Lapinovou. Vítězství si odnesla suverénka letošní sezóny, Rumunka Monica Dinescuová.

Počasí

Dnes je jasno, až polojasno, teploty 24 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.