Zprávy neděle, 18. června 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Václava Havla propustili z nemocnice do domácího léčení Necelé dva týdny po operaci břišní kýly byl prezident Václav Havel propuštěn ze střešovické nemocnice do domácího léčení. Prezident by se měl ještě asi týden zotavovat pod dohledem zdravotní sestry na zámku v Lánech na Rakovnicku. V polovině příštího týdne se lékaři rozhodnou, kdy by se prezident mohl vrátit naplno do práce na svůj úřad na Pražském hradě. Havlovo zotavování až na ucpanou průdušku druhou noc od operace nic nezkomplikovalo, tento týden už chodil ven a začal pracovat. Ještě před odjezdem z nemocnice mu lékaři vyndali zbylé stehy z rány od operace. Ve střešovické nemocnici si Václav Havel pobyl třináct dnů, jak ještě před operací jeho lékaři plánovali. Minulý týden v pondělí mu odstranili břišní kýlu, která vznikla v jizvě po dvou operacích tlustého střeva, jež prezident absolvoval v roce 1998.

Havel podporuje rozhodnutí o uvalení nucené správy na Investiční a Poštovní banku

Prezident Václav Havel plně podporuje páteční rozhodnutí České národní banky a vlády uvalit nucenou správu na Investiční a Poštovní banku. Tento rozhodný krok by měl vést nejen ku prospěchu vkladatelů třetí největší české banky, nýbrž i k ozdravení ovzduší v celé společnosti, řekl prezident novinářům před svojí střešovickou vilou krátce poté, co byl propuštěn z nemocnice. Rozhodnutí o nucené správě IPB je podle Havla "základní a veledůležitý krok" k obnovení důvěry občanů v demokratické instituce a v tržní ekonomiku. Prezident si nechal poslední události v IPB vyložit od guvernéra ČBN Josefa Tošovského, který za ním v pátek přijel do nemocnice v pražských Střešovicích. Telefonicky o situaci v IPB, na níž ČNB po nočním jednání s vládou uvalila v pátek v poledne nucenou zprávu, hovořil i s premiérem Milošem Zemanem. Jak prezident poznamenal, v jednáních s předsedou vlády bude zřejmě pokračovat v nejbližších dnech na zámku v Lánech na Rakovnicku, kam odjíždí na zhruba deset dnů, aby se zde doléčil z následků operace břišní kýly. Prezident věří, že kroky centrální banky povedou ke stabilizaci situace nejen v IPB, ale i v celém bankovním sektoru. Česká národní banka uvalila na IPB nucenou správu kvůli jejím miliardovým ztrátám v hospodaření s cílem zabránit ohrožení vkladů a ochránit stabilitu bankovního sektoru. Pobočky IPB zůstávají otevřeny a její klienti mohou nadále disponovat se svými vklady. ČNB se zaručila, že klienti IPB dostanou vyplaceno 100 procent vkladů a dluhopisů, včetně příslušných úroků.

Ministr Gross by měl podle poslanců ODS kvůli zásahu policie v IPB rezignovat Páteční nasazení policejní protiteroristické jednotky proti managementu Investiční a Poštovní banky považují poslanci za ODS Ivan Langer, Jan Vidím a Jan Klas za porušení zákona o policii. Chtějí proto, aby se touto věcí zabýval sněmovní výbor pro obranu a bezpečnosti a aby ministr vnitra Stanislav Gross zvážil své setrvání ve funkci. Pro rezignaci Grosse se vyslovil stínový ministr vnitra ODS a místopředseda sněmovny Langer. Řekl, že pokud by Gross neodstoupil, měl by ho k tomu vyzvat sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost, který by se měl podle Langra nasazením příslušníků policejní protiteroristické jednotky zabývat. Snahu iniciovat mimořádné jednání tohoto výboru potvrdili dva jeho členové - Vidím a Klas. Vidím vysvětlil, že ke svolání výboru je nutná žádost třetiny jeho členů, tedy osmi poslanců. Také člen výboru pro obranu a bezpečnost za Unii svobody František Ondruš zastává názor, že Gross a Kolář by měli zvážit setrvání ve svých funkcích. Také někteří právníci podle tisku pochybují, zda ministr vnitra jednal v mezích zákona.

Místopředseda vlády pro bezpečnostní politiku a šéf diplomacie Jan Kavan se zastal ministra vnitra Stanislava Grosse, kterého opozice i právní experti kritizují za nezákonnost pátečního zásahu elitní policejní jednotky při převzetí Investiční a Poštovní banky pod nucenou správu. Kavan řekl, že podle jeho informací Gross měl k povolání komanda důvody. "Víme z jiných zkušeností, kdy jsme uvalili konkursní správu, že člověk za ní zodpovědný je ohrožená osoba. Je také pravděpodobné, že by z peněžního ústavu mohly zmizet důležité dokumenty," uvedl Kavan, který ve vládě koordinuje činnost bezpečnostních resortů. "I když je v rukou ministra Grosse, aby posoudil citlivost situace a případně nasadil jednotku URNA, nechám si od něj předložit podrobné dokumenty k zásahu. Teprve ve světle těchto argumentů mohu odpovědět na kritiku poslanců," řekl místopředseda vlády Kavan.

Ministr vnitra Stanislav Gross nerezignuje na svou funkci kvůli pátečnímu zásahu příslušníků policejního protiteroristického oddílu v Investiční a Poštovní bance. Gross odmítl tvrzení, že by zásah policistů v IPB byl porušením zákona o policii. Gross uvedl, že policie použila paragraf, podle kterého poskytne "ochranu osobám pověřeným výkonem rozhodnutí soudu nebo jiného státního orgánu nebo orgánu obce, nemohou-li tyto osoby z důvodu ohrožení života nebo zdraví výkon rozhodnutí provést a požádají-li o poskytnutí ochrany". Mluvčí ČNB Milan Tománek řekl, že o policejní asistenci mohl požádat pouze Staněk. Tomu podle informací Tománka v noci ze čtvrtka na pátek, kdy vláda rozhodla o nucené správě nad IPB, policejní prezident Jiří Kolář nabídl policejní asistenci při převzetí banky. "Nucený správce s tím souhlasil, a můžeme říci i požádal v této souvislosti o tuto nabídnutou pomoc," uvedl Tománek. "Nebyl dáván žádný souhlas k nasazení jednotky, protože podle organizačních řádů nešlo ani o jednotku jako takovou. A rozhodně už nedošlo ke služebnímu zákroku proti někomu, jak je v tisku uvedeno," uvedl Gross. Sobotní noviny napsaly, že příslušníci URNA při zásahu v IPB použili mimo jiné beranidla na rozrážení dveří a samopaly, jimiž mířili na vrcholné manažery banky. Kolář, který se v sobotu s Grossem setkal, novinářům řekl, že příslušníci URNA měli "zajistit řádný a bezporuchový výkon rozhodnutí, které předcházelo, a to je převzetí role nuceného správce v bance". Zdůraznil, že policie "takovéto asistenční úkoly pro soudy a pro kohokoli jiného" dělá často. Banku označil za "specifický objekt zvláštní důležitosti". Potvrdil nicméně, že policie zatím žádný takový zásah, jako byl páteční v IPB, neabsolvovala. Důrazně odmítl, že by policisté v IPB zajišťovali nějaké dokumenty. Z Kolářova vyjádření vyplynulo, že Gross nevěděl, že pro akci v IPB použije policejní prezident právě příslušníky URNA. To nepřímo potvrdil i sám ministr, když řekl, že to bylo rozhodnutí Koláře.

Francouzský ministr zahraničí Védrine ukončil návštěvu České republiky Třídenní návštěvu České republiky ukončil v sobotu dopoledne francouzský ministr zahraničí Hubert Védrine. Šéf diplomacie "země galského kohouta", která bude od července půl roku předsedat Evropské unii, jednal v Praze o rozšíření Evropské unie, o reformách jejích institucí, o společné evropské bezpečnostní politice, ale také o dvoustranných česko- francouzských vztazích. I když termín rozšíření Evropské unie o Česko a další země neřekl, dal najevo zájem Evropské unie včetně Francie na tomto procesu a odmítl spekulace, že Paříž chce integraci Evropy zpomalit. Védrine v Praze jednal se svým českým resortním kolegou Janem Kavanem a s premiérem Milošem Zemanem, přičemž prohlásil, že Českou republiku řadí mezi dvě až tři země, jež jsou na vstup do Evropské unie nejlépe připraveny. Téma jejího rozšíření bylo rovněž předmětem společné schůzky Védrina a Kavana s maďarským ministrem zahraničí Jánosem Martonyim a s náměstkem šéfa polské diplomacie Andrzejem Ananiczem. Tato schůzka navázala na únorové londýnské setkání českého, polského a maďarského ministra zahraničí s jejich britským protějškem Robinem Cookem. Český, polský a maďarský ministr dali při jednání s Védrinem najevo očekávání, že Evropská unie letos dokončí nejen reformu svých institucí, která je předpokladem pro její rozšíření, ale že na svém summitu ve francouzském Nice koncem roku rovněž přijme scénář rozšíření. Védrine jeho vypracování potvrdil, ale uvedl, že nebude obsahovat žádné datum rozšíření Evropské unie. Védrine v Praze prohlásil, že vyjednávání o rozšíření Evropské unie musí vstoupit do intenzivnější fáze. Francie přitom zastává názor, že reforma institucí Evropské unie a její rozšíření jsou souběžné procesy.

Nehodu stíhacího bombardéru SU-22 nezavinila technika Technické problémy nebyly podle velitele vzdušných sil generála Ladislava Klímy příčinou havárie stíhacího bombardéru SU-22, který se v pátek dopoledne zřítil nedaleko vojenské základny v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Odmítl však potvrdit, že šlo o selhání lidského faktoru. Konkrétní příčina nehody podle něj nebyla ještě určena. Byly však již vyhodnoceny údaje z takzvané černé skříňky nalezené u vraku letadla. "V současné době v Náměšti nad Oslavou probíhá modelování celé trajektorie letu se všemi režimy spolu se záznamem radarové informace," uvedl Klíma. Na objasnění pracují podle něj expertní týmy. "Ale již dnes můžeme říci, že s největší pravděpodobností technika pracovala stoprocentně," dodal. Pilot, který po neúspěšné katapultáži na místě zahynul, se vracel spolu se svými třemi kolegy ze čtrnáctidenního cvičení NATO "Clean Hunter" ze 34. základny 1. letecké divize Luftwafe v německém Memmingenu. Spolu s kolegy z 1. náměšťské letky se na cvičení připravoval počátkem dubna. Bombardér se zřítil asi čtyři kilometry od přistávací dráhy mateřského letiště v lese nedaleko obce Kladeruby nad Oslavou. Stroj nepadal kolmo k zemi, ale asi dvě stě metrů před dopadem srážel padesátileté smrky. Letoun se podle hasičů nevznítil, hořel pouze les.

V Mníšku se sešli němečtí rodáci z horských obcí Mostecka Na hraničním přechodu pro pěší mezi obcemi Mníšek a Deutscheinsiedel se setkala zhruba stovka německých rodáků z Mníšku, Křižatek, Nové Vsi v Horách, Českého Jiřetína a dalších horských obcí Mostecka. "Letos jsme se zde sešli již pošesté," řekl devětašedesátiletý Heinz Kaltofen z Lipska, jehož rodina se po druhé světové válce nevyhnula odsunu. Rodák z Mníšku necítí žádnou zášť či nenávist. Do Čech se jako turista poprvé vrátil v roce 1955, od té doby navštěvuje svou rodnou zemi pravidelně. "Je nutné znovu se spřátelit, abychom se mohli bez výčitek svědomí podívat z očí do očí," dodal. Snahu o obnovení starších a navázání nových kontaktů vítá i starosta Nové Vsi v Horách Antonín Blažek, do jehož kompetence spadá i Mníšek. "Už v roce 1990 podepsala bavorská a česká vláda dohodu o otevření silničního přechodu pro osobní dopravu v Mníšku. Od té doby na jeho zprovoznění pracujeme, stále však narážíme na nějaké překážky," řekl Blažek aniž problémy upřesnil. Přechod bude podle něj s největší pravděpodobností otevřen v příštím roce. Oživení turistického ruchu, příležitost pro drobné podnikatele a živnostníky a nové investice do rozvoje služeb očekává od zprovoznění přechodu také starosta německé obce Deutscheinsiedel Peter Haustein. "Obě obce úzce spolupracují už od roku 1995. Není normální to, že pokud chceme s panem Blažkem o něčem jednat u jednoho stolu, musíme ujet desítky kilometrů, ačkoli nás od sebe dělí pár stovek metrů," podotkl. Pěší přechod nemá celoroční provoz. Jeho otevření při příležitosti setkání rodáků využilo kromě účastníků srazu i několik desítek turistů z obou stran hranice.

Den Pozemního vojska Bahna 2000 se setkal se velkým zájmem diváků Ukázky bojového umění musado, slaňování z vrtulníku či výcvik průzkumných jednotek zhlédly desetitisíce návštěvníků Dne Pozemního vojska Bahna 2000 na tankodromu ve Strašicích na Rokycansku. Defilé vojáků pozemních jednotek se zúčastnili i členové československých a českých zahraničních misí a nechyběla ani ukázka techniky německé a americké armády. Cílem akce, která se uskutečnila již po jedenácté, bylo ukázat veřejnosti vyspělost vojensko-historických jednotek předválečné československé armády, předvést vojenskou současnou techniku a praktickými ukázkami demonstrovat profesní připravenost příslušníků pozemních sil. Návštěvníci tankodromu také zhlédli bitvy třicetileté války, rakousko-pruské války v roce 1866 a obou světových válek 20. století, které pro ně připravily kluby vojenské historie. Součástí programu byla i soutěž historických terénních vozidel. Nedělní odpoledne bude od 14:00 patřit rekonstrukci bojů z druhé světové války. O hudební doprovod Bahna 2000 se postarala kapela Hradní stráže, která navíc předvedla i svou motocyklovou jednotku a střídání stráží.

Stovky dětí slavily na Letné narozeniny časopisu Kačer Donald Stovky dětí přišly v sobotu odpoledne se svými rodiči na Letenskou pláň v Praze oslavit desáté výročí vydávání časopisu Kačer Donald v České republice. Malí gratulanti ochutnali velký narozeninový dort, zasoutěžili si v nejrůznějších sportovních disciplínách a vydováděli se ve skákacím hradu. Zvláště kluci uvítali projížďky ve vláčku a na autodromu. Na velké narozeninové oslavě pro děti nechyběli ani žáci druhé třídy Základní školy v Luhačovicích na Zlínsku, kteří zvítězili ve výtvarné soutěži časopisu Kačer Donald a za odměnu stráví víkend v pařížském Disneylandu. Děti si kromě vítězného obřího výkresu prohlížely i další práce školních kolektivů, které zobrazovaly představy žáků o kačerových narozeninách. Soutěžní dílka budou později umístěna v dětských domovech a nemocnicích. Kreslenou postavičku Kačera Donalda znají děti po celém světě již od roku 1934. Jeho tvůrce Walt Disney měl raději postavičku energického Mickey Mouse. Popularita Kačera Donalda však strmě stoupala a v roce 1949 vznikl stejnojmenný časopis. Jeho první číslo vyšlo v bývalém Československu v říjnu 1990, ještě však pod názvem Mickey Mouse. Pod názvem Kačer Donald ho české děti znají od roku 1996.

Po porážce od Francie čeští fanoušci utěšují fotbalisty Ani po porážce od Francie, znamenající definitivní stop nadějím českých fotbalistů na účast ve čtvrtfinále mistrovství Evropy, fanoušci národní tým nezatratili. Do hotelu Pavillon de Zoute docházely další faxy a maily, v nichž fandové hráčům většinou vyjadřovali obdiv za jejich srdnatý výkon v obou zápasech na šampionátu. "Od sobotního rána dorazilo snad na dvě stovky mailů. Až na jednu výjimku ve všech jejich pisatelé hráčům děkují za výkon nebo je povzbuzují do posledního zápasu," uvedl správce serveru fotbalového svazu Petr Havlík, který ohlasy zaznamenává přímo v hráčském hotelu. Obsah faxů se podle tiskového mluvčího svazu Jaroslava Koláře příliš neliší. "Jsem hrdý, že jsem Čech," stálo na jednom z nich velkými písmeny. Na jiném autor děkoval hráčům za dosavadní výkony a dodal: "Už na podzim začne kvalifikace mistrovství světa a my budeme opět při vás." Někteří čeští příznivci v Belgii přišli za týmem k hotelu v Knokke-Heistu. Několik desítek fandů prohodilo pár slov s hráči, odpočívajícími na odpoledním slunci na hotelové zahradě, nebo sbíralo autogramy. Fotbalisté měli ještě smutek ve tvářích, ale už se psychicky připravovali na středeční zápas s Dánskem. "Z hlavy to vymazat nejde. Rozhodovalo se však už v prvním utkání s Nizozemskem a při troše štěstí jsme mohli být dnes v jiné situaci," litoval Milan Fukal. Sounáležitost, jaká zavládla mezi diváky a hráči, si při hodnocení zápasu pochvaloval i trenér Jozef Chovanec. "Je to nádherný pocit, který jsem jako hráč nikdy nezažil. Všem moc děkujeme a i kvůli nim se maximálně připravíme na poslední zápas na šampionátu. Hráči totiž moc dobře vědí, co fandy stojí cestování přes půl Evropy, a že mnozí z nich dali za vstupenky na naše zápasy poslední peníze," uvedl reprezentační kouč.

České volejbalistky vyhrály ve Španělsku 3:2 a přiblížily se mistrovství Evropy České volejbalistky vyhrály ve čtvrtém kole kvalifikace mistrovství Evropy ve Španělsku 3:2 a účast na šampionátu, který se hraje příští rok v Bulharsku, by jim už neměla uniknout. Český tým po hladké výhře minulý týden v Mladé Boleslavi vedl v Almerii nad Španělskem už 2:0 na sety, domácí hráčky ale srovnaly a o vítězkách rozhodla až pátá sada. Tu vyhrály Češky 15:10. Po čtyřech kolech vedou české volejbalistky třetí kvalifikační skupinu se ziskem sedmi bodů, ale favorizované Němky zakončí letošní zápasový blok až v neděli doma s Tureckem. Ze skupiny postoupí určitě dvě družstva, třetí bude mít teoretickou šanci.

A ještě krátce o počasí

Očekávejte polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů, na horách kolem 12ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.