Zprávy neděle, 18. října 1998

Nyní podrobněji:

Předseda ČSSD Miloš Zeman kritizoval prospěchářství ve straně

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman kritizoval na zasedání Ústředního výkonného výboru prospěchářství ve své straně. Výbor poté vyzval v usnesení členy vlády, aby při obsazování funkcí dávali přednost odbornosti před stranickostí a plnili tak slib, který dala strana voličům. Pověřil rovněž Petra Lachnita - náměstka ostravského primátora - výkonem funkce místopředsedy pro regionální politiku. Lachnit tak nahradil Vladislava Schroma, který požádal o uvolnění poté, co se stal členem vedení uhelné společnosti OKD. Výkonný výbor naopak odmítl požadavek karlovarských sociálních demokratů, aby byl svolán mimořádný sjezd, který by zvolil nové vrcholové stranické funkcionáře. Předseda strany Miloš Zeman zdůraznil, že trvá na svém odchodu do politického důchodu a vyslovil názor, že by strana měla nejpozději v roce 2001 zvolit nového předsedu. Podle Zemana je třeba bojovat proti korupci nejen na vládní, ale i na stranické úrovni. S odvoláním na rozhovor s německým velvyslancem Michaelem Steinerem, řekl, že například německé firmy z ČR odcházejí proto, že jsou nuceny pět procent nákladů vynaložit na korupci.

Místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková a předseda poslaneckého klubu Stanislav Gros zpochybnili trvalost červencové dohody s Občanskou demokratickou stranou. Gross řekl, že sociální demokracie se musí chovat k dohodě s ODS pragmaticky a hledat spojence i jinde. Buzková označila opoziční smlouvu za východisko z nouze, nikoli za cíl sociální demokracie. Rozhořčila se nad tím, že někteří volební kandidáti při svých vystoupeních ji chápou opačně. Právě opoziční smlouva s ODS umožnila sociálním demokratům sestavit jednobarevnou menšinovou vládu.

ODS bude opoziční smlouvu dodržovat

ODS bude opoziční smlouvu se sociální demokracií podle svého místopředsedy Miroslava Macka dodržovat. Vystoupení Grosse je podle něj pouze záminka, jak smlouvu, která nyní zřejmě sociálním demokratům překáží, porušit. Podle dalšího místopředsedy ODS Ivana Langra se však sociální demokracie jen těžko chystá smlouvu vypovědět.

Ministr Svoboda chystá několik variant rozpočtu

Ministr financí Ivo Svoboda připravuje jako podklad pro diskusi ve vládě více variant státního rozpočtu. První - zamítnutá verze - navrhovala rozpočet s deficitem téměř 27 miliardy korun. Ministr Svoboda odmítl říci, jakému schodku rozpočtu by on dal přednost. "Nedávám přednost žádnému schodku, protože žádný nemám spočítaný," odpověděl na dotaz ČTK. K poznámce, že patřil k obhájcům vyrovnaného státního účtu řekl, že tomu tak skutečně bylo. Situace se však podle něj "sune způsobem", který vyrovnaný státní rozpočet "v podstatě znemožňuje".

Jak píše deník Právo, nové varianty navrhují schodek 20 až 40 miliard korun. Premiér Zeman podle listu kalkuluje s podporou lidovců, kteří připustili, že deficit by mohl být za určitých podmínek i mírně vyšší než ten, který poslanci neschválili.

Lidovci nechtějí spekulovat o výši schodku státního rozpočtu

Výše schodku státního rozpočtu není pro KDU-ČSL nejdůležitějším kritériem, podle nějž ho bude posuzovat. Podle lidoveckého ekonomického experta Miroslava Kalouska podpora poslanců druhému vládnímu návrhu rozpočtu závisí především na jeho konstrukci. Právě poslanci lidové strany umožnili, že vláda sice první kolo souboje o rozpočet prohrála, ale co se týče výše deficitu má volné ruce. Za tento postup sklidili lidovci kritiku ze strany ODS. Teoreticky může být rozdíl mezi příjmy a výdaji státní pokladny ještě vyšší, než původních bezmála 27 miliard, což ostatně naznačoval i premiér Miloš Zeman.

Mluvční centrální banky odmítl Klausovu kritiku restriktivní politiky

Za poklesem české ekonomiky není restriktivní měnová politika centrální banky, ale nerovnováha, která v ekonomice vznikla v letech 1994 až 1996. Uvedl to mluvčí České národní banky (ČNB) Martin Švehla. Raagoval tak na kritiku šéfa Poslanecké sněmovny Václava Klause. Ten na manažerském fóru průmyslníků v Praze řekl, že restriktivní politika ČNB "škrtí" českou ekonomiku již dva roky. Švehla také odmítl Klausův názor, že si ČNB klade ambiciózní inflační cíle, za něž hospodářství platí "příliš vysokou cenu".

Británie zatím neuvažuje o zavedení víz pro ČR

Británie zatím neuvažuje o zavedení víz pro ČR. Uvedl to český ministr spravedlnosti Otakar Motejl po jednání s britským ministrem vnitra Jackem Strawem. Oba se neformálně setkali v jihofrancouzském Avignonu na kolokviu o evropském soudním prostoru. V souvislosti se zájmem českých krajanů o možnost volit v zahraničí Motejl řekl, že od této myšlenky se neustupuje. Nyní je však těžko slibovat brzkou realizaci, protože se uvažuje o zásadní reformě volebního systému i revizi ústavy.

Ministr Motejl a francouzská ministryně spravedlnosti Elisabeth Guigouová podepsali v Avignovu protokol o soudní spolupráci mezi Francií a Českou republikou. V prvním období bude spolupráce jednosměrná a francouzské ministerstvo spravedlnosti vyšle od začátku příštího roku do Prahy jednoho soudce, který bude s českým ministerstvem permanentně spolupracovat.

Republikáni nemají ani korunu, tvrdí jejich hlavní pokladník

Pokladna republikánů (SPR-RSČ) zeje prázdnotou. Jak řekl hlavní pokladník Petr Pěkný, kampaň pro listopadové komunální volby si kandidáti této strany financují z vlastních prostředků. Finanční úřad pro Prahu 5 stále ještě blokuje 21 miliónů korun, které mají republikáni dostat za výsledky červnových voleb do Poslanecké sněmovny. Pěkný tvrdí, že republikáni státu na daních nic nedluží a zadržování financí označil za poškozování strany. Vyšetřovatel se už začátkem září dohodl na společném postupu s Finančním úřadem pro Prahu 5, který zahájil hloubkovou kontrolu hospodaření SPR-RSČ.

Vláda bude rozhodovat o zvýšení mzdových tarifů

Vláda se bude v pondělí zabývat návrhem, kterým se mají od 1.ledna příštího roku zvýšit tarifní mzdy zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry zhruba o 17 procent. Opatření se bude týkat téměř 800.000 zaměstnanců a státní pokladna vydá navíc na jejich mzdy zhruba devět miliard korun ročně. O zvýšení platů v rozpočtové a příspěvkové sféře o 20 procent usilovalo od jara deset odborových svazů. Svůj požadavek podpořily vyhlášením hodinové výstražné stávky. Vyjednávání bylo ukončeno na počátku září, když se odboráři spokojili s příslibem zvýšení tarifních mezd o 17 procent k 1.lednu 1999.

Kongres USA: Bývalé totalitní země mají vrátit majetek

Bývalé totalitní země včetně České republiky by měly vyřešit problém, který vyplývá z nezákonné a nenahrazené konfiskace majetku. Vyzývá k tomu Sněmovna reprezentantů USA v rezoluci, kterou na základě iniciativy Christophera Smithe přijala tento týden. Kongresman připustil, že tyto země sice přijaly zákony o kompenzacích či restitucích, ale často se účinně neuplatňují a kromě toho zákony obsahují diskriminační podmínky o stálém pobytu a občanství.

Rychnovsko poděkovalo lidem pomáhajícím při povodních

Obyvatelé rychnovska na slavnostním shromáždění na náměstí v Rychnově nad Kněžnou oficiálně poděkovalo příslušníkům armády, civilní ochrany (CO), hasičů a policie za jejich práci při likvidaci následků červencových povodní. Představitelé státu a okresu také ocenili všechny, kteří se podíleli na odstraňování následků této přírodní katastrofy. Přítomným na místě mimo jiné poděkovali ministr vnitra Václav Grulich a ministr obrany Vladimír Vetchý. Povodně na východě Čech si vyžádaly šest lidských životů a napáchaly škody za téměř dvě miliardy korun.

Spalovnu si přišly prohlédnout stovky Pražanů

Provoz ve čtvrtek otevřené spalovny komunálního odpadu si do pražských Malešic přišlo prohlédnout zhruba tisíc zájemců. Při Dni otevřených dveří popsali zaměstnanci spalovny Pražanům technologii spalování a provedli je provozem. Přišli i zástupci ekologické organizace Děti Země, kteří proti podle nich předimenzované a filtry nedokonale vybavené spalovně vedou kampaň. Malešická spalovna má zpracovat až 310.000 tun pražského komunálního odpadu ročně, což odpovídá veškerému domovnímu odpadu a většině odpadu od živnostníků.

Čeští ministři budou asi jezdit v octaviích

Mladoboleslavská automobilka Škoda připravuje výrobu modelu Octavia v provedení Laurin & Klement, které by měli využívat ministři české vlády a velvyslanci. Jak uvedl pro deník Právo předseda představenstva Vratislav Kulhánek letos dodá Škoda první dva vozy, o které projevili zájem ministři Grégr a Grulich.

Tržby knihkupectví v ČR letos poprvé klesají

Zatímco v předchozích letech tržby v českých knihkupectvích rostly o deset až dvacet procent ročně, letos poprvé spolu s koupěschopností obyvatel klesají. "V průměru o deset procent každý měsíc," uvedl pro ČTK na 8. Podzimním knižním trhu v Havlíčkově Brodě předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Vladimír Pistorius. Nepříznivá situace na trhu se projevila i na samotném veletrhu: v roce 1995 zde svou tvorbu představilo na 130 nakladatelství, letos jich přijelo necelých devět desítek. Přišlo také méně návštěvníků, kteří zde koupili jen málo knih.

Vyjde kontroverzní kniha o Václavu Havlovi

Bezpochyby kontroverzní kniha o prezidentu Václavu Havlovi a jeho ženě s názvem "Sedm týdnů, které otřásly Hradem" se brzy objeví na českém trhu. Píší to Lidové noviny s tím, že kniha připomíná román Barvy noci líčící prostředí volebního štábu amerického prezidenta Billa Clintona. Tématem knihy, kterou napsal Přemysl Svora, jsou události spojené s nemocí prezidenta na konci roku 1996.

Prezidentovi lékaři mají pochybnosti o jeho zdraví

Prezidentovi lékaři si nejsou podle jejich koordinátora Ilji Kotíka zcela jisti tím, zda bude Václav Havel schopen odcestovat v pondělí na cestu do Velké Británie. V posledních dvou týdnech měl velmi náročný program, je unavený a zhoršila se mu bronchitida. Prezident nyní odpočívá v Lánech. Podle Havlova lékaře, bylo nejvíce vyčerpávající třídenní Fórum 2000. Mimo to prezident absolvoval tento týden jednodenní cesty do Vídně a do Bruselu.

Janáčkovo kvarteto se vrátilo z Británie

Janáčkovo kvarteto se vrátilo do Brna z Velké Británie, kde mělo 15 úspěšných koncertů. Zároveň dostalo pozvání k účasti na mezinárodním hudebním festivalu v Norwichi v květnu v roce 2000. Kvarteto vystupovalo v klasických koncertních síních, ale i v chrámech.

Janáčkovo kvarteto mělo první vystoupení 21.října 1957. Od sezóny 1953/1954 hrálo zpaměti a v lednu 1955 podniklo první zahraniční turné do Egypta, Libanonu, Sýrie a Řecka. Postupně se stalo jedním z nejžádanějších smyčcových kvartet a zařadilo se mezi tvůrce nového interpretačního slohu v komorní hudbě. Na všech místech zakladatelské generace Janáčkova kvarteta jsou už noví, mladší lidé.

Státní filharmonie a Český filharmonický sbor vystoupí v Belgii

Do Belgie odcestovaly Státní filharmonie a Český filharmonický sbor z Brna, aby třemi koncerty obohatily program přehlídky Europalia'98 - Česká republika, která je prestižní prezentací české kultury. Obě tělesa se představí v Bruselu, Antverpách a Maastrichtu. Pod taktovkou Františka Vajnara uvedou oratorium Antonína Dvořáka Stabat mater.

Tříměsíční přehlídku české kultury zahájil ve čtvrtek v Bruselu společně s belgickým králem Albertem II. český prezident Václav Havel, jehož choť Dagmar je předsedkyní čestného výboru festivalu. Europalia je letos věnována České republice jako první ze zemí střední a východní Evropy. Jde o rozsáhlou mozaiku výstav, divadelních představení, filmových projektů, koncertů, tanečních představení a folklóru.

Na Pražském hradě budou vystaveny české korunovační klenoty

Zřejmě naposledy v tomto století si bude moci veřejnost prohlédnout korunovační klenoty českých králů. Výstavu organizuje Kancelář prezidenta republiky k 80.výročí vzniku samostatného Československa mezi 24.říjnem a 1.listopadem. Ke Korunní komoře Svatovítské katedrály, kde jsou klenoty uloženy, má klíče sedm lidí - prezident Václav Havel, premiér Miloš Zeman, pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, předseda Senátu Petr Pithart, děkan Metropolitní kapituly u sv.Víta Jan Matějka a pražský primátor Jan Koukal.

Korunovační klenoty českých králů byly vždy vystavovány jen při nejvýznamnějších a nejslavnostnějších státních událostech. Po roce 1918 se staly národní kulturní památkou. Svatováclavská koruna, jíž bylo korunováno 22 českých králů, byla zhotovena roku 1345, svatováclavský meč o 11 let později, jablko a žezlo pochází z konce 16.století a kříž z roku 1354. Klenoty byly poprvé užity při korunovaci Karla IV., naposledy roku 1836 při korunovaci Ferdinanda I.Dobrotivého. Podrobnosti lze najít na internetové adrese http://www.hrad.cz.

Hokej

Hokejisté Vsetína rozdrtili v zápase třináctého kola extraligy Kladno 6:0 a udrželi se v čele tabulky. Na druhém místě zůstává se stejným bodovým ziskem Třinec, který porazil pražskou Slavii těsně 3:2. A jak dopadly další zápasy. Chemopetrol Litvínov - Karlovy Vary 0:2 Opava - Keramika Plzeň 1:2 Barum Zlín - České Budějovice 1:1 Sparta Praha - Vítkovice 7:3 Pojišťovna Pardubice - Dukla Jihlava 2:1

Krátce o počasí

Dnes je polojasno, teploty 11 až 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.