Zprávy neděle, 19. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Premiér Miloš Zeman představil složení vlády, které schválil výkonný výbor ČSSD

Předseda vlády Miloš Zeman představil v sobotu oficiálně členy své vlády, která by měla mít 4 místopředsedy a 15 ministrů. Jediným nestraníkem v jednobarevném kabinetu sociální demokracie je nynější předseda Nejvyššího soudu Otakar Motejl, který potvrdil, že mu byl nabídnut post ministra spravedlnosti. Vicepremiéry Zemanovy vlády se mají stát Pavel Rychetský, Vladimír Špidla, Pavel Mertlík a Egon Lánský. Sestavu kabinetu schválil na sobotním jednání Ústřední výkonný výbor ČSSD. Z přítomných zhruba 140 členů výboru hlasoval pouze jeden proti a deset se zdrželo, ostatní Zemanův návrh podpořili. Novou vládu, ve které není jediná žena, by měl ve středu 22. července jmenovat prezident Václav Havel.

Navržený místopředseda vlády Vladimír Špidla má zároveň řídit ministerstvo práce a sociálních věcí. Další ministerské funkce obsadí Jaroslav Bašta, který bude mít jako ministr bez portfeje na starosti zpravodajské služby, ministerstvo vnitra povede Václav Grulich, ministerstvo obrany pak Vladimír Vetchý a ministerstvo zahraničí Jan Kavan. Ministerstvo průmyslu a obchodu má řídit Miroslav Grégr, ministerstvo financí Ivo Svoboda, ministerstvo zemědělství Jan Fencl, ministerstvo dopravy a spojů Antonín Peltrám, ministerstvo pro místní rozvoj Jaromír Císař a ministerstvo životního prostředí Miloš Kužvart. Ivan David má být ministrem zdravotnictví, ministrem kultury se má stát Pavel Dostál a ministrem školství Eduard Zeman.

Jediného nestraníka Otakara Motejla pozval premiér Miloš Zeman do vlády proto, aby nebyl osočován z politické či stranické msty. Sociální demokraté totiž hned poté, co usednou do vládních křesel, chtějí rozjet akci "čisté ruce" namířenou proti ekonomické kriminalitě. Premiérovi je líto, že se do vládní sestavy nakonec nedostala žádná žena. Podle něj však nikdo z ministrů nemá své místo jisté a není vyloučeno, že nakonec v čele některého z resortů stane i žena. Pro začátek Miloš Zeman doporučil svým ministrům, aby se alespoň mezi jejich náměstky objevily ženy.

Prezident se nemíní vyjadřovat k ministrům Zemanovy vlády

Prezident Václav Havel se nebude veřejně vyjadřovat k jednotlivým ministrům kabinetu Miloše Zemana. Uvedl jen, že si chce do středy prověřit bezúhonost členů vlády. Prezident nicméně hodlá Zemanův tým podporovat, aby provedl alespoň několik z dobrých úmyslů, které obsahuje program sociální demokracie.

Ministry nahradí ve stranických funkcích noví lidé

Vedoucí funkcionáře České strany sociálně demokratické, kteří obsadili vysoké funkce v parlamentu, nebo se stanou členy vlády, nahradí v Lidovém domě noví lidé, řekl v sobotu novinářům předseda ČSSD Miloš Zeman. Tuto otázku bude podle něj řešit nejbližší zasedání ústředního výkonného výboru. "Mým posledním úkolem je přispět k tomu, aby do vedení sociální demokracie přišli noví lidé, abychom neopakovali chybu Občanské demokratické strany, kdy všichni straničtí funkcionáři byli ve vládě nebo v parlamentu, a na ten Lidový dům, na tu černou neviditelnou stranickou práci neměl téměř nikdo čas", zdůvodnil ohlášené změny šéf sociálních demokratů. V ČSSD je podle něj mnoho talentovaných lidí i na úrovni komunální politiky, kteří budou schopni objektivně nutnou mezeru zaplnit a umožnit tak svým kolegům, kteří budou ve vládě nebo v parlamentu, aby se nemuseli věnovat stranické práci tak intenzivně jako dosud.

Největší prioritou obrany je podle Vladimíra Vetchého vstup do NATO

Největší prioritou resortu obrany je podle jeho budoucího šéfa Vladimíra Vetchého vstup do Severoatlantické aliance. Bude to dlouhodobější proces, který bude trvat zhruba deset let, řekl v sobotu novinářům. Nemenším úkolem podle něj bude dokončení legislativy, a to projednání a schválení branných zákonů, strategických zákonů, strategické koncepce a vůbec koncepce výstavby armády. V personální oblasti se bude chtít nový ministr více postarat o mladé důstojníky, kteří nemají kde bydlet. Schopné vojáky z povolání se bude snažit v resortu udržet. Vladimír Vetchý uvažuje rovněž o snížení stavu armády a o optimalizaci nákladů, ušetřit hodlá i na změněném způsobu zásobování a nákupu služeb.

Antonín Peltrám změní dráhy na akciovou společnost a vymění personál

S velmi rychlou přeměnou Českých drah na akciovou společnost a v této souvislosti s novými lidmi na ministerstvu i na dráze počítá Antoním Peltrám, kterého premiér Miloš Zeman navrhuje do funkce ministra dopravy a spojů. Nebude-li společnost stačit na provozování železnice vlastními prostředky, pak bude muset přibrat strategického partnera, řekl v sobotu budoucí ministr ČTK. Na dotaz, zda bude moci plánované změny na železnici uskutečnit s nynějším obsazením ministerstva, Správní rady Českých drah a vedením podniku, odpověděl: "Celá řada z nich nebude v stavu tohle pochopit... Já chci evropskou legislativu...My nemůžeme udělat enklávu čili musí to být to, co je v Evropské unii, a tam je to zcela jinak, než se to u nás interpretovalo".

Václav Klaus se diví ČSSD, že trvá na kandidatuře Jana Kavana

Občanská demokratická strana má značné výhrady ke kandidatuře sociálnědemokratického senátora Jana Kavana na funkci ministra zahraničí. Předseda ODS Václav Klaus v pátečním rozhovoru pro soukromou televizi Nova uvedl, že Kavanovu kandidaturu považuje "trošku za schválnost". Současně vyjádřil údiv nad tím, že sociální demokracie na tomto svém návrhu trvá. Kandidaturu předsedy Nejvyššího soudu Otakara Motejla na post ministra spravedlnosti šéf ODS naopak přivítal.

Vladimír Mlynář by rád hrál v Unii svobody dominantní roli

Předseda poslaneckého klubu Unie svobody Vladimír Mlynář v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Mladá fronta Dnes připustil, že by rád v unii hrál dominantní roli. Zatím však neuvažuje o tom, že by na příštím stranickém sjezdu kandidoval na funkci předsedy, kterým je nyní Jan Ruml. Mlynář připouští, že se jeho názory při povolebních vyjednáváních lišily - nikoli však zásadně - od názorů Jana Rumla. Vladimír Mlynář se vstřícněji než Jan Ruml díval na variantu vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody a vstup do této vlády by nevnímal jako zradu na voličích.

Nová lávka má symbolizovat dobré vztahy vlády s prezidentem

Dobré vztahy mezi vládou a prezidentem republiky má symbolizovat nová Chotkova lávka spojující sídlo vlády - Kramářovu vilu - s letohrádkem v Královské zahradě Pražského hradu, kterou v sobotu slavnostně otevřel prezident Václav Havel. Přestřižení stuhy se zúčastnili také předseda odstupující vlády Josef Tošovský a nový premiér Miloš Zeman. Původní zastaralá lávka byla přebudována na moderní za finanční podpory Václava Havla, protože ta stará byla podle něj ohyzdná, nesmyslně široká a ve špatném stavu. Lávka má mít ale především zejména symbolický význam.

Příští měsíce ukáží, kolik symboliky bylo ve větě Miloše Zemana, který se prezidenta, když procházeli od lávky směrem k letohrádku Pražského hradu, na jednom rozcestí v parku otázal, zda má jít doleva či doprava. Když se mu ale od Havla nedostalo odpovědi, odvětil si sám, že "asi doprava" a také se tudy vydal.

Dvě nadace manželů Havlových se sloučily v jednu

V jednu společnou rodinnou nadaci s názvem Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 se sloučily Nadace Václava a Olgy Havlových a Nadace Vize 97, kterou před rokem založila prezidentova druhá žena Dagmar. Novinářům to v sobotu v Královské zahradě oznámili manželé Havlovi. Společná nadace se bude podle nich soustřeďovat na kulturu, vzdělávací program a na onkologii. Prezident sloučení obou nadací vysvětlil tím, že se svou ženou zjistil, že je zbytečné mít ve dvoučlenné rodině dvě nadace. Doufá, že tato společná nadace se už nebude výrazně měnit, že je přežije. Předsedkyní správní rady bude Dagmar Havlová.

Prezident v sobotu také zrekapituloval cestu, která vedla k oznámenému sloučení nadací. Připomněl, že nejprve založil Nadaci Václava Havla pro rozvoj Pražského hradu, do níž celkem vložil přes šest miliónů korun se svého platu, z honorářů za publikování děl a textů a z cen. Z nich se financovalo například osvětlení svatovítské katedrály a Pražského hradu, vybudování bezbariérového přístupu a průvodcovské brožury pro nevidomé. Po smrti své první ženy Olgy ale začal silněji cítit potřebu podporovat i jiné věci než jen rozvoj Hradu a založil proto Nadaci Václava a Olgy Havlových, do níž vložil přes tři milióny korun. Prezident dal celkem na věci veřejného zájmu od roku 1986 už více než 85 miliónů korun. Padesát miliónů přitom pochází z restituce paláce Lucerna a další peníze z restituce by mohla ještě dostat nová nadace.

Volyňští Češi uctili památku obětí vypálení Českého Malína

Památku 569 obětí vypálení Českého a Ukrajinského Malína vojáky nacistického Německa si v sobotu u památníku v Žatci na Lounsku připomněla skupina volyňských Čechů. Oddíly SS a wehrmachtu obě obce srovnaly se zemí 13. července před 55 lety, řekla ČTK místopředsedkyně Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel Marie Pánková. Osudného rána vojáci obklíčili obě obce a pod záminkou přezkoumání dokladů nahnali veškeré obyvatelstvo do stodol, které poté uzavřeli a zapálili. Zaživa tak upálili 374 volyňských Čechů, z toho 105 dětí. Společně s Čechy zemřely téměř dvě stovky Ukrajinců. Uprchnout se podařilo pouze asi 30 mužům, kteří měli odehnat dobytek do sousední osady Olyka. Pozůstatky obětí jsou uchovány ve společném hrobě na českém hřbitově v ukrajinské obci. Krajanskému sdružení se letos při kopání základů pomníku zemřelým podařilo najít láhev se jmenným seznamem všech obětí i přeživších.

Jednání o azylové problematice má vyústit v poziční dokument

V Praze v sobotu začala dvoudenní koference, jejíž tématem je vstup středoevropských zemí do Evropské unie a dopad tohoto kroku na jejich azylovou politiku. Uspořádala ji Organizace pro pomoc uprchlíkům a Evropská rada pro uprchlíky a exulanty a účastní se jí zástupci desítky nevládních organizací ze západní, střední a východní Evropy. Výsledkem jejich jednání má být tzv. poziční dokument. Tento materiál má vyjadřovat společný názor zmíněných organizací na azylovou problematiku ve střední a východní Evropě. Oznámil to ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Pavel Tychtl s tím, že se bude také hovořit o tom, jak by mělo být zacházeno s migrací a o konkrétních právních problémech, například o podobě, jakou by měly mít uprchlické zákony ve střední Evropě.

Sudetští Němci přispěli na opravy zhruba 30 českých kostelů

Zhruba třicet kostelů v západočeském pohraničí bylo v minulých letech opraveno za přispění sudetských Němců. Bez jejich pomoci a darů, které se mnohdy pohybují v milionových částkách, by mnoho objektů do dneška chátralo nebo dokonce leželo v ruinách. "Většinou jde o kostely v příhraničních okresech na Tachovsku, Domažlicku, Klatovsku, Chebsku a Sokolovsku, řekl ČTK vedoucí stavebního odboru plzeňského biskupství Jan Kaše. Podle něj Němci jezdí do rodných obcí, kde jsou na hřbitovech uloženi jejich předkové. A když vidí, jak kostely chátrají, snaží se přispět na jejich obnovu. Jan Kaše připomněl například opravu kostela v Uhlišti na Klatovsku, který byl v úplných rozvalinách a nyní se skvěje v plné kráse. Potvrdil tak slova předsedy Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franze Neubauera, který prohlásil, že si sudetští Němci a Češi našli sami kontakty mezi sebou a nečekají na politiky.

Spodní voda na Moravě je stále hrozbou pro obydlí

Delší přeháňky jsou v místech postižených loňskými povodněmi stále hrozbou pro obyvatele domů v zátopových oblastech. "Zhruba na dvacet staveb u nás statici upevnili své terčíky. S jejich pomocí pravidelně kontrolují, zda dochází ke zvětšování prasklin, jež se na objektech pravděpodobně působením spodní vody projevily," řekl v sobotu ČTK starosta Otrokovic Stanislav Mišák. Poškozeny jsou hlavně různé přístavby a garáže "přilepované" dodatečně ke standardním tzv. baťovským domkům. V základech se četné drobné praskliny objevily až v posledních týdnech. Upozorňují, že i když se hladina řek a potoků nemění, úroveň spodní vody červencové deště zvýšily.

V Uherském Hradišti mají lidé ve sklepích rodinných domků vodu "zásluhou" vadné stoky, která vede pod městem. Podle pracovníků Slováckých vodovodů a kanalizací Uherské Hradiště si její rekonstrukce vyžádá desítky miliónů korun. Nejdříve má ale být od roku 2000 rekonstruována nákladem 100 až 160 miliónů korun uherskohradišťská čistírna odpadních vod.

V ČR žilo na konci loňského roku 1,795.032 dětí do 14 let

Z celkového počtu 10,309.137 občanů, kteří žili v České republice k 31. prosinci 1997, bylo 1,795.032 dětí do 14 let, což představuje 17,4 procenta zdejšího obyvatelstva. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Český statistický úřad. Občanů ve věku 85 a více let bylo 114.402 a 581 z nich se dožilo dokonce 99 nebo více let. V této nejstarší věkové kategorii převažují ženy, kterých bylo 479.

Královédvorská zoo provdala čtyři žirafí samice

Neobvyklou svatbu, při které se osmiletý samec žirafy síťované Daifu z brněnské zoo "oženil" s devítiletými královédvorskými samicemi Jollou a Brindisi a tříletými Tootsie a Inkou, uspořádali v sobotu ve výběhu žiraf ve Dvoře Králové pracovníci obou zahrad. Mláďata, která se ze spojení zvířat narodí, si obě zoo rozdělí rovným dílem. Brněnská a královédvorská zoo jsou podle ředitele brněnské zahrady Martina Hovorky jediné v České republice, které tato vzácná zvířata chovají. Obě zahrady jsou také zapojeny do Evropského záchovného programu. Dvorská zahrada, která má ve výbězích také stádo žiraf Rothschildových, je podle ředitelky Holečkové s 28 žirafami zřejmě největším chovatelem těchto savců na světě. Ve Dvoře Králové se za téměř 30 let dosud podařilo odchovat 40 žiraf síťovaných a 99 žiraf Rothschildových.

Ze sportu:

Dvě zlaté a jednu bronzovou medaili získali čeští kanoisté na předmistrovské regatě Itálie v rychlostní kanoistice v Miláně. Martin Doktor zvítězil v závodě singlkanoí na 1000 metrů. Na stejné trati získala zlato čtyřkanoe ve složení Doktor, Netušil, Machač a Jiráský. Třetí místo obsadili Machač s Jiráským na deblkanoi.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.