Zprávy neděle, 19. listopadu 2000

Zdeňka Kuchyňová.

Při jedné ze zkoušek v jaderné elektrárně Temelín byl automaticky odstaven reaktor

Během plánovaného testu došlo v jihočeské jaderné elektrárně Temelín k automatickému odstavení prvního reaktoru. Stalo se tak během zkoušky chlazení reaktoru přirozenou cirkulací. Automatické odpojení proběhlo standardně při zachování všech bezpečnostních parametrů provozu. Podle mluvčího Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavla Pittermana se konkrétní příčinu závady zatím ještě zjistit nepodařilo. Nyní se blok připravuje k opětovnému postupnému zvyšování výkonu. Zkouška chlazení reaktoru přirozenou cirkulací je jedním z mnoha testů, které vyplývají ze schváleného programu energetického spouštění prvního bloku elektrárny, při němž obsluha postupně zvyšuje výkon reaktoru až na 100 procent.

Rakouští odpůrci Temelína v reakci na neplánované odstavení rektoru požadují opětovné provedení kontrol automatického řídícího systému. Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí míní, že za normální situace se nesmí stát, aby se při zvyšování výkonu reaktoru vyskytovaly takové systémové chyby, které vedou k jeho odstavení. Protitemelínské iniciativy upozorňují i na nedostatek informací, které česká strana poskytuje o poruchách jihočeské jaderné elektrárny.

Wolfgang Schüssel požaduje závazné minimální standardy pro jaderné elektrárny v zemích Evropské unie

Rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel se na sjezdu bavorské Křesťanskosociální unie v Mnichově vyslovil pro rozšíření Evropské unie a v reakci na spuštění Temelína opětovně zdůraznil potřebu stanovit závazné standardy pro jaderné elektrárny v zemích unie. K začlenění států střední a východní Evropy do EU neexistuje "žádná alternativa", pokud se má v těchto zemích zabránit návratu nacionalismu, prohlásil Schüssel podle agentury APA před asi tisícovkou delegátů sněmu, kterého se účastní jako čestný host. Odmítl dále takovou reformu institucí "patnáctky", na kterou by měly malé státy doplatit. Vyslovil se pro princip, aby každá země měla místo a hlas v každé instituci s tím, že toto pravidlo se má uplatňovat i po přijetí nových členů. Rovněž by při přijímaní některých důležitých politických rozhodnutí mělo být zachováno právo veta každé členské země, uvedl Schüssel.

Podle agentury Reuters ale další němečtí a rakouští konzervativní představitelé zaujali k otázce rozšíření poněkud skeptičtější stanoviska než Schüssel, když varovali před problémy na východních hranicích svých zemí, které se otevřely příliš ukvapeně. Současně nastolili požadavek, aby se noví členové EU netěšili hned zpočátku plným právům, ale aby tato práva byla omezena.

Jan Kavan potvrdil, že premiér Zeman jednal s komunisty ještě před setkáním s jejich předsedou

Sociálnědemokratický kandidát do Senátu v Prostějově Jan Kavan potvrdil, že premiér Miloš Zeman už před setkáním s předsedou komunistů Miroslavem Grebeníčkem hovořil o vzájemné podpoře a spolupráci s prostějovskými komunisty. Ještě v pátek někteří sociální demokraté tvrdili, že o této schůzce nic nevědí. "Pokud vím, tak spolu hovořili o situaci, která vznikla po senátorských volbách, a hovořili jistě i o možné vzájemné podpoře. Zdůrazňuji, že to nebylo konzultováno s našimi kolegy v Praze, ale nejde o žádnou koalici a o žádnou smlouvu," uvedl Kavan. Sociální demokraté a komunisté jednali o podpoře svých kandidátů ve druhém kole voleb do Senátu také v Rokycanech a Domažlicích. Uvedla to místopředsedkyně komunistů Zuzka Rujbrová.

Kandidát na senátora ODS v Náchodě Miloslav Čermák se na mimořádné tiskové konferenci důrazně ohradil proti tvrzení, že se podílel na diskreditaci svého protikandidáta za čtyřkoalici Petra Fejfara. Prohlásil, že zprávy o Fejfarově působení v pohotovostním pluku ministerstva vnitra, nepochází v žádném případě od něho. Jedenačtyřicetiletý Fejfar přiznal, že byl v pohotovostním pluku, poté co se tato informace objevila na veřejnosti. Zdůraznil ale, že za celou dobu u policie nebyl nikdy do žádné akce proti odpůrcům režimu nasazen. Dodal, že od policie odešel po sedmnácti měsících a poté se angažoval v disentu.

Před komunismem varovala v Chomutově jednotka "Lidových milicí"

Jednotka v uniformách Lidových milicí v ruských bojových vozidlech objížděla města na Chomutovsku, aby varovala občany před návratem komunismu. Prganizátor akce Jiří Sieber označil za největší problém "ztrátu paměti". "Lidé rychle zapomínají. Nakupují v supermarketech, což považují za samozřejmé. Pokud ale nebudou chodit k volbám, nebo nedej bože volit KSČM, dočkají se toho, co zde dnes předvádíme", upozornil Sieber. V okrese Chomutov se v neděli uskuteční druhé kolo senátních voleb. Dosavadní senátor za KSČM a vítěz prvního kola Ladislav Drlý (32,34 procenta hlasů) se utká o přízeň voličů se starostou Chomutova Alexandrem Novákem z ODS, kterému dalo v prvním kole hlas 23,88 procenta voličů.

Podle deníku Právo by dal nový volební zákon pravici ústavní většinu

Kdyby volby do Poslanecké sněmovny, uskutečněné podle nového volebního zákona, dopadly stejně jako hlasování do krajských zastupitelstev minulou neděli, získaly by Občanská demokratická strana s 67 poslanci a čtyřkoalice s 65 mandáty třípětinovou ústavní většinu z 200 poslanců. Uvádí to deník Právo s tím, že sociální demokracie by s pouhými 18 mandáty byla vymazána ze špičkové politiky, zatímco komunisté by měli 50 poslanců. Rozdělení mandátů vyplývá podle Práva z výpočtu, který na základě hlasování do krajů vypracoval student politologie Tomáš Lebeda, s nímž už dříve ODS a ČSSD konzultovaly nový volební model. Deník poznamenává, že krajských voleb se zúčastnila jen třetina oprávněných voličů, zatímco do sněmovny jich dosud volily zhruba tři čtvrtiny. Podle Práva se potvrzují obavy sociálně demokratických odpůrců nového volebního systému. Přepočet totiž nepotvrdil domněnku, s kterou předkladatelé novely argumentovali, že budou eliminovány hlasy komunistických voličů. Naopak KSČM by si nyní pomohla k dvojnásobku mandátů, píše Právo.

V Berlíně jednalo Parlamentní shromáždění NATO

Ke spolupráci pro mír vyzval německý spolkový prezident Johannes Rau členské státy NATO a ostatní evropské země v projevu, který přednesl ke 300 účastníkům jednání Parlamentního shromáždění NATO v Berlíně. Zvláště přivítal nové členy aliance - delegace Česka, Polska a Maďarska. Prezident zdůraznil, že bezpečnost Evropy je nedělitelná, a dodal, že skutečná bezpečnost a stabilita nemůže v Evropě existovat bez partnerství NATO s Ruskem. Vyslovil se také pro debatu o tak palčivých otázkách, jako je šíření zbraní hromadného ničení a raketových nosičů.

Parlamentní shromáždění NATO, dříve Severoatlantické shromáždění, není orgánem aliance podle Washingtonské smlouvy. Vzniklo v roce 1955 jako meziparlamentní konzultační orgán, bez jakékoli jiné než poradní pravomoci. Má 214 členů z 19 členských zemí.

Oddělení Fondu národního majetku vede podle časopisu Týden bývalý důstojník StB

Oddělení vymáhání pohledávek Fondu národního majetku (FNM) vede podle časopisu Týden bývalý důstojník Státní bezpečnosti (StB) Milan Plevka, jehož působením se bude tento týden zabývat dozorčí rada organizace. Náplní Plevkovy práce v kontrarozvědce před rokem 1989 byla ochrana ekonomiky. Nyní podle Týdne dohlíží na správné splácení privatizovaného majetku, což znamená, že má za úkol od neplatičů vymáhat dlužné částky. "Majetek fondu se pohybuje kolem 250 miliard korun, pohledávky činí necelých 5,5 miliardy," cituje Týden mluvčí FNM Janu Víškovou.

Pozice nového guvernéra centrální banky nebude jednoduchá, uvádí deník Právo

Nový guvernér centrální banky bude muset podle deníku Právo zahájit svou kariéru ani ne tak počítáním korun, jako vyjasněním si mantinelů pro svou činnost. Pokud bude jmenován prezidentem bez konzultací a souhlasu Miloše Zemana a Václava Klause, předsedů dvou nejsilnějších politických stran, nebo jimi nebude alespoň tolerován, získá automaticky punc Havlova člověka a skupin s ním názorově blízkých. "Rezignující guvernér Josef Tošovský se sice snažil udělat z postu šéfa centrální banky něco absolutně apolitického, ale snažil se tak usilovně, včetně svého vstupu do aktivní politiky, že se mu mistrovsky podařil pravý opak," píše Právo. Dnes je proto funkce guvernéra vnímána jako vysoce politická, ať nový guvernér bude nebo nebude chtít.

Zemské noviny komentují změny v novele zákona o daních z příjmu

Zemské noviny komentují změny v novele zákona o dani z příjmu, a to připočitatelné položky k základu daně. "Tato kuriozita z pera poslance ODS Vlastimila Tlustého spočívá v tom, že firma či podnikatel si k základu pro výpočet daně bude muset od příštího roku povinně připočítat všechny své dluhy a závazky starší než jeden měsíc. A říká-li zákon všechny, pak to myslí vážně. Hranici, kam až do minulosti musí dlužník sáhnout, nestanoví," píší Zemské noviny. Stát si k vyššímu výběru daní nepomůže, protože velcí neplatiči na to nebudou mít a někteří řádní plátci rozšíří řady neplatičů, protože na vyšší daň nevydělají. Podle listu lze tedy jen doufat, že se uplatní senátní pojistka a sněmovna nesmyslný paragraf zruší.

Odbory na železnici nechtějí podle Lidových novin nakládat zboží svým dlužníkům

Lidové noviny se věnují dění v Českých drahách, kde odboráři chtějí vymáhat státní dotaci tím, že přestanou nakládat zboží a přistavovat vagóny těm přepravcům, kteří drahám dluží celkem tři miliardy korun. "Předseda železničářských odborů Jaromír Dušek říká, že stejně jako černý pasažér nemá na dráze co dělat ani náklad, za jehož přepravu nikdo nezaplatí." Deník připomíná, že mezi největší dlužníky Českých drah však patří státní a polostátní podniky, které procházejí revitalizací. Kdyby dráhy přestaly přepravovat jejich náklady, ozdravování průmyslu by se mohlo výrazně zpomalit či úplně zastavit. S největší pravděpodobností vše zaplatí jako obvykle daňový poplatník," uzavírají komentář Lidové noviny.

Dagmar Havlová předala dětské nemocnici v Brně finanční dar

Prezidentova choť Dagmar Havlová předala dětské nemocnici v Brně finanční dar v hodně přibližně 800.000 korun. Prostředky získala Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 z benefičního plesu, který se konal letos v březnu ve Vídni. "Peníze použijeme na koupi koagulometru, který pomáhá upřesnit diagnózu stavu krevních onemocnění u dětí," řekl novinářům ředitel Fakultní nemocnice Brno Jan Burian. Vedle dětské nemocnice navštívila Dagmar Havlová také Nemocnici Milosrdných bratří, která je nejstarším zdravotním zařízením na území města. Cílem návštěvy v Brně bylo porovnat úroveň poskytované zdravotnické péče v těchto zařízeních se zkušenostmi z jiných měst v ČR i v zahraničí. Úroveň obou zařízení označila Havlová za velmi dobrou.

V Praze vznikne regionální úřad Mezinárodního svazu nájemníků

Regionální úřad Mezinárodního svazu nájemníků pro střední a východní Evropu vznikne v budoucnu v sídle Sdružení nájemníků (SON) v Praze na Žižkově. Na sobotní mezinárodní konferenci svazu se na tom dohodli jeho představitelé se zástupci sdružení, informoval novináře předseda SON Stanislav Křeček (ČSSD). Příliš často je totiž podle něj slyšet, že "vlastnické bydlení všechno vyřeší" a že nájemník je jenom okrajovou záležitostí. Zdůraznil, že v západní Evropě je nájemní právo velice silné a že nájemníci mají značný stupeň rozhodování. Mezinárodní svaz nájemníků prosazuje stanovisko, že bydlení není zboží, ale základní lidské právo.

Sopranistka Eva Urbanová pokřtí svou novou vánoční desku

Sopranistka Eva Urbanová, která má v Praze pokřtít v pondělí svou novou vánoční desku, chystá na 10. prosince do Smetanovy síně galakoncert. Zazní na něm scény z českých oper. Ještě předtím má umělkyně vystoupit koncem listopadu v pražském Národním divadle v titulní úloze v nové inscenaci Pucciniho Tosky. Urbanová, která se k hudbě kdysi dostala jako zpěvačka rockové kapely, zpívala v Národním poprvé v roce 1990 roli Milady v opeře Dalibor. Od té doby na této scéně ztvárnila řadu rolí včetně prestižní Libuše, stala se "první dámou české opery" a úspěšně se uvedla i ve světě.

Pražský komorní balet oslavil 25 let existence

Slavnostním večerem ve Stavovském divadle si připomněl pětadvacet let existence Pražský komorní balet, již druhou sezónu vystupující pod názvem Balet Praha. V neděli odpoledne se sejdou všichni bývalí i současní tanečníci souboru v Divadle Rokoko, kde uvedou Šmokův Záskok v původním obsazení, tedy za účasti tanečníků v pokročilém věku. V posledních pěti letech nejznámější český taneční soubor odehrál více než 500 představení doma i v zahraničí. Stále však nemá stálou scénu a potýká se s nedostatkem financí.

Josef Vinklář oslavil na rozhlasových vlnách sedmdesátiny

V přímém přenosu pořadu Českého rozhlasu Tobogan oslavil své životní jubileum člen činohry Národního divadla v Praze Josef Vinklář. Jak přiznal, náhody ovlivnily celý jeho život, neboť na uměleckou dráhu jako kluk nikdy ani nepomyslel. Vinklář i jeden z gratulantů malíř Vladimír Komárek představili publiku knihy. Ta první má název Pokus o kus pravdy a je hereckými vzpomínkami. Ve druhé nazvané Řeči s Pavlínou se populární výtvarník svěřuje se svým pohledem na svět, na život a výtvarné umění.

Aukce uměleckých děl a starožitností vynesla 14 miliónů korun

Více než 14 miliónů korun zaplatili kupci za vydražené starožitnosti a umělecké předměty na aukci, kterou pořádala společnost Dorotheum Praha. S obrovským zájmem se setkal akt fotografa Františka Drtikola, jehož cena se vyšplhala ze 40.000 na 450.000 korun, řekla po skončení dražby ředitelka společnosti Dorotheum Praha Věra Skovajsová. V aukci se podařilo prodat více než polovinu nabízených starožitností a uměleckých předmětů. Velkou pozornost vzbudila podle Skovajsové také unikátní tabatěrka z Ruska, jejíž cena vzrostla z 10.000 na 90.000 korun.

Malby v lidové tradici vystavuje muzeum ve Žďáru nad Sázavou

Novou výstavu Malba a podmalba v lidové tradici si mohou prohlédnout návštěvníci Tvrze Regionálního muzea ve Žďáru nad Sázavou. Jak uvedl historik muzea Ivo Filka, přes 30 exponátů pocházejících převážně z období druhé poloviny 19. století představuje ukázky lidového umění z Vysočiny. Návštěvníci muzea tak uvidí podmalby na skle, části malovaného nábytku, malovanou keramiku a sklářské výrobky. Vystaveny jsou také ukázky lidových řezbářských prací a reprodukce kramářského plakátu, při kterém vykladač zpíval příběh k navazujícím obrázkům. Výstava potrvá až do 9. ledna příštího roku.

A ještě krátce o počasí.

Dnes je v České republice polojasno, denní teploty vystupují na 4 až 8 stupňů Celsia.