Zprávy neděle, 19. prosince 1999

Nyní podrobněji:

Předsednictvo sociální demokracie tvrdí, že Občanská demokratická strana neplní opoziční smlouvu

ODS neplní opoziční smlouvu - takový je závěr, k němuž dospělo zasedání předsednictva sociální demokracie. Žádá proto, aby bylo svoláno smírčí řízení mezi smluvními partnery. Předsednictvo tímto způsobem reagovalo na dopis šéfa ODS Václava Klause z minulého týdne, ve kterém předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi mimo jiné napsal, že si musí přestat namlouvat, že by jeho menšinová vláda mohla dělat většinovou politiku. Václav Klaus v rozhovoru pro Český rozhlas odmítl, že by jeho strana smlouvu neplnila. Potvrdil ale, že se setkání se sociálními demokraty zúčastní.

Opoziční smlouva, kterou podepsaly obě strany po parlamentních volbách, umožnila vznik menšinové vlády sociálních demokratů. Od počátku s ní nesouhlasili lidovci a Unie svobody. Ta se nyní domnívá, že smírčí řízení povede k prohloubení opoziční smlouvy. Předseda lidovců Jan Kasal zase doufá, že ČSSD a ODS připustí její neúspěch a vypovědí ji. Předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip je přesvědčen, že politické "hrátky" mezi ODS a ČSSD nakonec povedou k velké koalici těchto dvou stran. Připomněl však, že v obou jsou skupiny lidí, které si velkou koalici nepřejí. "Myslím, že pokud se na velké koalici nedohodnou, nezbývá nic jiného než nové volby," řekl Filip.

Prezident Václav Havel se zúčastnil audience u papeže

Hlava katolické církve odčinila podle prezidenta Václava Havla historickou křivdu a sňala břemeno z českého národa, když vyjádřila lítost nad smrtí českého středověkého církevního reformátora Jana Husa. Havel to řekl papeži Janu Pavlu II. během audience českých poutníků ve Vatikánu v reakci na jeho páteční projev. Poutníci, biskupové i prezidentský pár zpívali při audienci za doprovodu valašského folklórního souboru koledu Nesem vám noviny, zněl i Svatováclavský chorál, vánoční píseň Narodil se Kristus Pán a další melodie. Lidé při papežově příchodu do Klementinského sálu skandovali "Ať žije Svatý otec" a mávali českými vlajkami. Podle organizátorů audiencí to bylo velmi uvolněné a netypické setkání. Papež poděkoval také za dar - vánoční strom pro Svatopetrské náměstí.

Papežovo vyjádření hluboké lítostí nad upálením Jana Husa komentoval také katolický kněz Vojtěch Vít z Chicaga. Podle jeho slov mělo být usmíření katolické církve s Janem Husem už dávno. Vít působí jako významný a vlivný český katolický duchovní a k letošnímu výročí vzniku ČSR obdržel vyznamenání za zásluhy o Českou republiku. Založil noviny Hlas národa, které se svým nákladem 3000 výtisků dodnes patří k nejčtenějším tiskovinám amerických Čechů.

ČR chce uzavřít v roce 2000 smlouvu s Vatikánem

V České republice jsou vytvořeny podmínky k "napsání a uzavření" smlouvy s Vatikánem řešící na mezinárodní úrovni vztahy s římskokatolickou církví. Státního tajemníka kardinála Angela Sodana o tom informoval český prezident Václav Havel. Náměstek ministra zahraničí Martin Palouš poté oznámil, že by rozhovory mohly vést k uzavření rámcové smlouvy již v roce 2000.

Kandidátské země chtějí ukončit vstupní rozhovory s Evropskou unií v roce 2001

Vyjednávači kandidátských zemí na členství v Evropské unii věří, že vstupní jednání lze dokončit v roce 2001. Jak sdělil vedoucí českého týmu Pavel Telička, k tomuto závěru dospěli na svém devátém setkání ve slovinském Bledu. Dvoudenního rokování, věnovaného současnému stavu jednání o členství v unii, se vedle České republiky záčastnili také vyjednávači Estonska, Maďarska, Polska, Slovinska a Kypru. Tyto země požádaly Portugalsko, příštího předsedu Evropské unie, o intenzívnější jednání v prvním pololetí roku 2000, než se dosud navrhovalo.

Někteří politici se domnívají, že Václav Klaus chce být prezidentem

Společným jmenovatelem opoziční smlouvy mezi sociální demokracií a Občanskou demokratickou stranou jsou prezidentské ambice šéfa ODS Václava Klause. Uvedl to bývalý člen jeho strany Tomáš Ježek. Domnívá se, že opoziční smlouva přeroste v otevřenou koalici. Argumentem pro velkou koalici obou stran bude nezdar sestavit jinou většinovou vládu, tvrdí Ježek, kterého s Klausem pojí dlouholetá známost a spolupráce.

Také sociolog a někdejší činitel ČSSD Rudolf Battěk míní, že Klaus si snahou o spojení ODS s ČSSD a dalšími parlamentními stranami do koalice chce zajistit podporu sociální demokracie v příštích prezidentských volbách. "Jestliže tady jsou dvě silné strany, které mají většinu v parlamentu, tak ta možnost se přímo nabízí," uvedl Battěk v pořadu rozhlasové stanice Frekvence 1.

Premiér Miloš Zeman je spokojen s hospodářskými výsledky své návštěvy v Číně a Vietnamu

Spokojenost s dosaženými výsledky české vládní delegace při jednání s čínskými partnery v Pekingu vyjádřil premiér Miloš Zeman. Podle jeho názoru je to signál zásadního obratu ve vzájemných obchodních vztazích. Za největší úspěch označil podpis dohody o dodávkách dvou energobloků pro čínskou elektrárnu Šen-Tchou. Programu oficiální cesty české vládní delegace ve Vietnamu a Číně dominovala hospodářská témata. Vietnamští politici slíbili posoudit některé celní bariéry a čínští představitelé ujistili, že jejich vláda je připravena poskytnout státní garance na velké investiční celky.

Ratibor Majzlík byl opět zvolen předsedou Demokratické unie

Demokratickou unii (DEU) povede i nadále její dosavadní předseda Ratibor Majzlík. Rozhodli o tom delegáti celorepublikového sněmu v Praze. Majzlík, který měl při volbě dva protikandidáty, dostal 143 ze 184 hlasů. Demokratická unie je členem čtyřkoalice, kterou tvoří ještě Unie svobody, lidovci a Občanská demokratická aliance. Jednání sněmu bylo poměrně bouřlivé. Někteří delegáti vedení obviňovali z neschopnosti, autoritativního řízení strany a porušování stanov.

Občanská demokratická aliance chce přilákat kapitál snížením daní

Občanská demokratická aliance (ODA) chce přilákat investiční kapitál ze zahraničí snížením daně z příjmů právnických osob. Navrhuje také zrušit zdanění v nejnižším pásmu daně z příjmu fyzických osob a snížit sazby daně z přidané hodnoty. Současně politici navrhují zvýšit adresnost sociálních dávek, změnit systém vyplácení zdravotního a sociálního pojištění a zrušit daň z převodu nemovitostí. Příjmy státního rozpočtu hodlají představitelé ODA zabezpečit zvýšením spotřební daně na alkohol a cigarety.

Účetnictví Unie svobody bude od ledna přístupné na Internetu

Unie svobody povede od začátku ledna veškeré své účetnictví na kontě, které bude veřejně přístupné na Internetu. Běžný účet bude denně aktualizován a každý zájemce se může seznámit s příjmy a výdaji strany včetně sponzorských darů a členských příspěvků, řekl místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář. Přístup k účetnictví bude zajištěn prostřednictvím webových stránek Unie svobody www.unie.cz. Jak známo, problémy s financování již postihly řadu parlamentních stran.

Pražská společnost East West Expres je podezřelá z nezákonného převaděčství

Belgické a české úřady vyšetřují pražskou společnost East West Express pro podezření z nezákonného převádění východoevropských občanů na Západ přes belgické území. Uvedl to belgický list De Morgen. Firma je podezřelá z toho, že zorganizovala převoz, ubytování a právní pomoc nezákonným emigrantům za cenu 2500 dolarů za osobu, upřesnil deník.

Do poloviny ledna rozhodne ministerstvo životního prostředí o trase dálnice Praha - Ústí nad Labem - Drážďany

Do poloviny ledna má ministerstvo životního prostředí rozhodnout o výjimce pro vedení dálnice Praha-Ústí nad Labem-Drážďany přes chráněnou krajinnou oblast České středohoří. Ministerstvo životního prostředí již jednou odmítlo výjimku udělit. Ministr Miloš Kužvart poté požadoval od investora takovou úpravu projektu, která by zajistila šetrnější průchod dálnice územím Českého středohoří. Investor však podle něj změnu neudělal. Odmítnutí udělit výjimku vyvolalo nesouhlas představitelů Ústecka, a to bez ohledu na jejich stranickou příslušnost.

Kamión s pomocí pro Čečence vyšle nadace Nehemia až 27. prosince

Humanitární pomoc pro čečenské uprchlíky, kterou hodlala nadace Nehemia vyslat dnes, vyjede z Havířova až 27. prosince. Důvodem jsou technické problémy kamiónu, jenž měl náklad přepravit do ruského Vladikavkazu. Odtud má pomoc přemístit křesťanská misijní organizace Miloserdie do uprchlických táborů kolem Čečenska. Součástí nákladu mají být hlavně přikrývky, teplé ošacení, hygienické potřeby a vánoční balíčky pro děti. Nadace Nehemia hodlá přímo ve Vladikavkazu koupit tunu chleba a několik set kilogramů margarínu.

Na kontu Ostrovy života je téměř sedm miliónů korun

Téměř sedm miliónů korun se již podařilo shromáždit na konto Ostrovy života, z něhož budou zakoupeny přístroje zachraňující dětské životy na jednotkách intenzívní péče. Sbírka by měla trvat do konce roku a organizátoři doufají, že se jim do té doby podaří shromáždit potřebných devět miliónů korun. Na konto přispívají občané koupí výrobků, které jsou označeny logem Ostrovy života. Jejich výrobci pak odvádějí na konto určitou částku z každého prodaného kusu. Projekt organizuje Nadace Charty 77 - Konto Bariéry ve spolupráci s Českým výborem UNICEF.

Věřící brněnské diecéze dali na sociální účely skoro 40 miliónů

Téměř čtyřiceti milióny korun přispěli od roku 1994 věřící brněnské diecéze na sociální účely prostřednictvím sbírek, které se konaly v kostelích. Nejvíce, přes 16 a půl miliónu, zde věřící vybrali v roce 1997 na pomoc lidem postiženým povodněmi. Pravidelně se opakují sbírky na charitativní činnost a na obnovu a podporu církevního zdravotnictví. Brněnská diecéze je počtem 450 farností největší v České republice.

Školní docházku bangladéšských dětí platí čeští sponzoři

S některými ze 122 českých občanů, kteří se rozhodli platit šest let měsíčně 540 až 1150 korun za školní docházku bangladéšských dětí, se setkal ve Zlíně autor akce zubní lékař Milan Moskala. Na kontě je nyní 160.000 korun, což znamená, že od 1. ledna, kdy začíná v Bangladéši školní rok, může humanitární organizace Adra 124 dětí sponzorovat dva měsíce. Několik desítek tisíc korun poslali lidé také na konto potravinové pomoci, kterou Moskala rozváží v přestávkách své práce na klinice v hlavním městě země Dháce s dcerou a manželkou.

Balkánská slunečnice pořádá sbírku hudebních nástrojů

Sbírku hudebních nástrojů a vysloužilých fotoaparátů pro uprchlický tábor Konik na okraji hlavního města Černé Hory Podgorice organizuje nadace Balkánská slunečnice. Na přelomu ledna a února má odjet do uprchlického tábora, kde žije asi 12.000 Romů vyhnaných z Kosova kosovskými Albánci, skupina osmi českých studentů, kteří budou v táboře vyučovat angličtinu a ve volném čase pracovat s dětmi. V táboře má vzniknout také fotografický kroužek a dětská hudební kapela.

Kunětickou horu na Pardubicku osvítí na Vánoce reflektory

Montáží osvětlovacích těles vrcholí v těchto dnech přípravy prvního osvícení gotického hradu Kunětická hora na Pardubicku. Kastelán Miloš Jiroušek řekl, že Kunětická hora vystoupí poprvé z temnoty o letošním Štědrém večeru. S nápadem osvítit památku přišla správa hradu. Kastelán předpokládá, že nejkrásnější pohled na dominantu Pardubicka bude ze vzdálenosti do deseti kilometrů.

Skauti přivezli světlo z Betléma

Skautská organizace Junák přivezla z Vídně do Brna světlo, které každoročně zažehne dítě v jeskyni Narození Páně v Betlémě. Z Brna bude oheň, symbolizující Vánoce, krátce před Štědrým dnem rozvážen do ostatních míst České republiky. Předání betlémského světla v evropských zemích iniciovali v roce 1986 pracovníci rakouského rozhlasu a televize. V ČR se tento novodobý vánoční zvyk, připomínající, že Vánoce znamenají víc než jen hmotné dary, šíří od prosince 1989.

Skokan Michal Doležal skončil v závodu Světového poháru v Zakopaném sedmý

Čeští skokané na lyžích se při závodu Světového poháru v polském Zakopaném dočkali díky Michalu Doležalovi největšího úspěchu v sezóně. Závodník Dukly Liberec obsadil zásluhou skoků dlouhých 112 a 117,5 metru sedmé místo a jako první český reprezentant v letošním ročníku Světového poháru pronikl do elitní desítky. Z vítězství na můstku K-120 se radoval Němec Martin Schmitt, který v obou kolech dosáhl výkonu 123,5 metru a s výrazným náskokem předstihl druhého Janneho Ahonena z Finska. Třetí místo obsadil Nor Lasse Ottesen.

Snowboardista Černík skončil třetí na U-rampě

Český snowboardista Martin Černík obsadil v závodu ISF na U-rampě ve švýcarském Grindelwaldu třetí místo. Nejlépe se s proměnlivým počasím, které závodníkům připravilo sluníčko, déšť i sněžení, vyrovnal domácí Dani Costandache. Druhý skončil Espen Arvesen z Norska.

Pět desítek otužilců závodilo ve studené vodě řeky Moravy

Pět desítek otužilců se ponořilo do chladné vody řeky Moravy v Olomouci, aby při 38. ročníku soutěže zimních plavců pokořilo 100, 250, 500 či 750 metrů dlouhou trať. Mezi závodníky nechyběl ani nestor českého i evropského plavání v zimě Ladislav Nicek, který v 86 letech letos vstoupil už do své padesáté sezóny. Ačkoli voda v řece měla tři stupně nad nulou a vzduch ještě o dva stupně méně, otužilci si podmínky pochvalovali. Na březích i mostech se zájmem přihlížely desítky lidí v kabátech a péřových bundách.

Počasí

V České republice je oblačno, až zataženo, v horských oblastech sněží a fouká nárazový vítr. Noční teploty klesají na pět stupňů Celsia, denní minus tři až plus jeden stupeň.

Tolik zprávy Radia Praha.