Zprávy neděle, 19. září 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Začínáme přehledem zpráv:

A nyní podrobně:

Václav Havel zakončil dvoudenní návštěvu Slovenska

Na závěr své dvoudenní oficiální návštěvy Slovenska navštívil český prezident Václav Havel Košice. Společně se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem si zde prohlédl historickou část města. Poté oba uspořádali tiskovou konferenci, která se konala netradičně přímo na Hlavní ulici před zraky tisíců lidí. Český prezident při této příležitosti poděkoval obyvatelům města za "přátelské a vlídné přijetí" a řekl, že v Košicích se ho vždy zmocní pocit, že přijel do skutečného evropského města. Slovenský prezident Rudolf Schuster zde oznámil, že se s prezidentem Havlem dohodli na termínu konání vrcholné schůzky prezidentů středoevropských zemí. Pro veřejnost však datum schůzky hlav států visegrádské čtyřky zůstalo neznámé.

Před odletem do Košic položil prezident v sobotu dopoledne věnec k Památníku Slovenského národního povstání v Bratislavě a převzal z rukou prezidenta Rudolfa Schustera Cenu sv. Vojtěcha. Tou ocenila německá Adalbertova nadace Havlovo zásluhy o integraci národů střední a východní Evropy do celoevropského společenství národů.

Závěrečným bodem prezidentova programu před návratem do vlasti bylo setkání se zástupci téměř 60.000 Čechů žijících na Slovensku. Představitelé Českého spolku na Slovensku, Klubu občanů ČR a Kruhu přátel české kultury prezidentovi poděkovali za úsilí o zákon, umožňující dvojí občanství, jako značné ulehčení života krajanů.

Premiér Zeman: Vláda hodlá v budoucnu investovat do bydlení a dopravy

Do bydlení a dopravy hodlá vláda investovat finanční prostředky, které získá při privatizaci. Jak po sobotním setkání se znojemskými podnikateli řekl premiér Miloš Zeman, rozvoj tedy mohou v budoucnu očekávat firmy podnikající v těchto oblastech. Dodal, že vláda chce do bydlení a dopravy vložit velký objem prostředků. Část z nich získá například privatizací společnosti SPT Telecom, která by měla vynést 93 miliard korun, a privatizací radiokomunikací za nejméně 25 miliard korun.

KDU-ČSL: ČSSD není schopna uskutečnit změny směrem k prosperitě

Sociální demokracie není schopna podle KDU-ČSL uskutečnit nezbytné změny, které by Českou republiku přivedly k prosperitě a stabilitě. Křesťanští demokraté se v sobotu na svém celostátním zasedání usnesli, že po roce vlády ČSSD, opírající se o opoziční smlouvu s ODS, se prohlubuje společenská a politická krize, roste nedůvěra lidí v politiku a politiky, sílí sociální ohrožení, klesá důvěra v možnost dovolat se práva, klesá kredit České republiky, vzdaluje se vstup do Evropské unie a narůstá vliv komunistů. Jak prohlásil místopředseda lidovců Cyril Svoboda, KDU-ČSL se nehodlá s tímto stavem smířit. Recept na změnu by podle lidovců měla nabídnout čtyřkoalice, kterou vedle nich tvoří ještě ODA, DEU a Unie svobody. Jenže na prosazení svých plánů nemá v parlamentu dostatečný počet hlasů.

Sociální demokracie není schopna podle KDU-ČSL uskutečnit nezbytné změny, které by Českou republiku přivedly k prosperitě a stabilitě. Křesťanští demokraté se v sobotu na svém celostátním zasedání usnesli, že po roce vlády ČSSD, opírající se o opoziční smlouvu s ODS, se prohlubuje společenská a politická krize, roste nedůvěra lidí v politiku a politiky, sílí sociální ohrožení, klesá důvěra v možnost dovolat se práva, klesá kredit České republiky, vzdaluje se vstup do Evropské unie a narůstá vliv komunistů. Jak prohlásil místopředseda lidovců Cyril Svoboda, KDU-ČSL se nehodlá s tímto stavem smířit. Recept na změnu by podle lidovců měla nabídnout čtyřkoalice, kterou vedle nich tvoří ještě ODA, DEU a Unie svobody. Jenže na prosazení svých plánů nemá v parlamentu dostatečný počet hlasů.

Severočeská ODS požaduje návrh volebního zákona do 15. října

Vedení severočeské ODS podporuje rozhodnutí grémia strany, aby mu členové ODS ve společné komisi s ČSSD pro vypracování nového volebního zákona předložili do 15. října konečný výsledek jednání. Jak uvedl v sobotu předseda severočeského regionálního sdružení Petr Fiala, vedení severočeské ODS projedná výsledky práce komise a přijme k nim své stanovisko na jednání regionálního sdružení 22. října. Návrh nového volebního zákona, který má posílením většinových prvků přispět k možnosti sestavit po volbách stabilní a akceschopnou většinovou vládu, severočeská ODS nadále pokládá za základní náplň opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS.

Podle Grebeníčka je prezident Havel komunistům lhostejný

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček odmítl tvrzení, že komunisté nenávidí prezidenta Václava Havla. "Je to člověk zcela mimo realitu a je nám lhostejný," řekl v sobotu novinářům Grebeníček. "On neví, co se vlastně děje mezi obyčejnými lidmi ...," uvedl na Havlovu adresu. Dodal, že komunisté si na místě prezidenta přejí osobu nadstranickou, nebo takovou, která se dokáže vymanit z politických vazeb. I přes stále rostoucí preference komunistů nepočítá Grebeníček s Havlovým pozváním na setkání předsedů parlamentních politických stran. Na tato jednání nebyl předseda komunistů dosud nikdy pozván. Podle posledního šetření agentury STEM stouply preference komunistů na 20,5 procenta, čímž se KSČM umístila těsně za vedoucí ODS, kterou by volilo 20,9 procenta lidí.

Výsledky ročního vládnutí sociální demokracie nenasvědčují podle Grebeníčka tomu, že ČSSD je schopna vyvést zemi z krize. Podle něj je to důsledek uzavření opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS. Obě strany se podpisem smlouvy po loňských volbách do sněmovny mimo jiné zavázaly, že sociální demokraté sestaví menšinovou vládu a ODS obsadí místa předsedů obou komor parlamentu. Smlouva rovněž zakazuje vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Grebeníček dále zpochybnil výsledky desetiletého polistopadového vývoje v České republice. Poukázal v této souvislosti na existenční starosti a ztrátu životních jistot mnoha lidí.

STEM: Popularita většiny politiků během prázdnin klesla

Většinu politiků hodnotili lidé v září mnohem kritičtěji než před dvěma měsíci. Propad přízně veřejnosti se nevyhnul ani dvěma dlouhodobě nejpopulárnějším osobnostem - místopředsedům Poslanecké sněmovny Petře Buzkové a Stanislavu Grossovi. Vyplývá to z výsledků průzkumu Střediska empirických výzkumů. Petru Buzkovou v září příznivě hodnotilo 73 procent procent respondentů, což je o čtyři procenta méně než v červenci. Stejný podíl příznivců ztratil i Stanislav Gross, kterého nyní kladně vnímá 70 procent dotázaných. Nejvíce příznivců, 11 procent, ztratil během uplynulých dvou měsíců předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Ten je nyní oblíben u 28 procent respondentů. Svého nejhoršího výsledku v žebříčku popularity dosáhl i premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman, kterého příznivě hodnotí ještě o jedno procento dotázaných méně než Klause.

Jeden zubař na 2000 obyvatel je velký krok zpátky, tvrdí Jiří Pekárek

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek odmítl záměr Všeobecné zdravotní pojišťovny, podle něhož by měl připadat jeden zubní lékař na 2000 obyvatel. Jak Pekárek uvedl, po určitém přerozdělení zdravotnických zařízení je současná síť optimální. Zhruba osm stovek účastníků sobotní valné hromady komory dále odmítlo plánovaná výběrová řízení na uzavírání smluv VZP s lékaři, která by se měla uskutečnit v průběhu roku 2000 nebo 2001. Podle jejich názoru plošná výběrová řízení ve stomatologii nesplňují svůj účel. Komora je přesvědčena, že v této podobě by výběrová řízení ohrozila pacienty i zdravotnická zařízení a znamenala jen plýtvání peněz.

Týden duševního zdraví nabízí stovky akcí v celé ČR

Překonat bariéry mezi světem zdravých a nemocných lidí je smyslem Týdne duševního zdraví, který od soboty do příští neděle nabídne bohatý kulturní i vzdělávací program. V téměř 30 českých městech se uskuteční řada divadelních představení, koncertů, odborných přednášek a zábavných happeningů, během nichž duševně nemocní lidé naváží bezprostřední kontakt s okolním světem. Od pondělí do pátku např. budou moci lidé navštívit autobus psychoterapeutické pomoci na pražském Staroměstském náměstí.

Petice proti partnerství homosexuálů podepsalo přes 57.000 lidí

Téměř stovku petic s více než 57.000 podpisů občanů nesouhlasících s návrhem zákona o registrovaném partnerství osob téhož pohlaví obdržel letos petiční výbor Poslanecké sněmovny. Odpor k návrhu zesílil v posledních měsících, kdy jej sněmovna začala projednávat. V období od června do konce srpna výbor obdržel petice s podpisy téměř 50.000 lidí. Podporu návrhu vyjadřovaly jen dvě petice, pod které podpis připojilo 2330 lidí. Vyplývá to ze zprávy o peticích, kterou petiční výbor obdržel v těchto dnech. Návrh zákona, o němž by sněmovna měla definitivně rozhodnout zřejmě v říjnu, má mezi poslanci zhruba stejný počet příznivců a odpůrců.

Dokumentační středisko pro lidská práva využívá Internet k osvětě

Dokumentační středisko pro lidská práva zveřejnilo na své internetové adrese první část právní poradny, jež obsahuje plná znění více než 30 platných zákonů a mezinárodních právních norem týkajících se práv člověka. Zájemci se tak mohou seznámit nejen s informacemi o porušování lidských práv v České republice ale i s tím, jaká práva jim zaručují závazné normy, sdělil ČTK zástupce střediska Filip Pospíšil. Lidé se podle něj z Internetu mimo jiné dozvědí, jak se mohou obrátit se svými problémy na Evropský soud pro lidská práva. Internetová adresa Dokumentačního střediska pro lidská práva je http://www.lidska-prava.cz.

Esperantisté z celé České republiky se sjeli do Pardubic

Několik desítek esperantistů z celé České republiky se v sobotu sjelo na své 12. setkání do Pardubic. To se uskutečnilo při příležitosti 90. výročí založení pardubického Klubu esperantistů doktora Schulhofa. Pořadatelé připravili pro návštěvníky bohatý program, ve kterém mohli například zhlédnout na filmovém plátně průřez historie pardubického klubu. Esperanto je nejrozšířenějším umělým mezinárodním jazykem, který vytvořil v roce 1887 varšavský lékař Ludwig Zamenhof. Je založeno především na románských jazycích a jeho mluvnice je přísně pravidelná. Podle organizátorů pardubického setkání je dnes registrováno kolem 16 miliónů esperantistů po celém světě.

V průvodu Strážnického vinobraní kraloval bůh vína Bakchus

Bůh vína Bakchus na koňském povozu kraloval pestrobarevnému průvodu sobotního Strážnického vinobraní. Nemenší pozornosti tisíců návštěvníků i samotných účastníků průvodu se těšila hraběcí rodina v dobových kostýmech, lokajové, strážnický lid v krojích, zástupci městských cechů, lovčí, radní i zloději. Na vinobraní nechyběla spousta jarmarečních stánků s upomínkovými předměty a výrobky lidové tvořivosti. Patřičně upravené byly i šenky, stylizované vinohrady a vinné sklípky.

Na Znojemském vinobraní koštoval víno i premiér Miloš Zeman

Šestnáctého ročníku Znojemského vinobraní se v sobotu zúčastnil i premiér a předseda sociální demokracie Miloš Zeman. U příležitosti setkání s místními podnikateli a zástupci veřejné správy i on koštoval víno. Uvedl, že přednost dával tradičně Tramínu. Vinobraní začalo v pátek průvodem, v němž šlo 550 lidí a 45 koní. Akce má připomenout návštěvu krále Jana Lucemburského a jeho choti Elišky Přemyslovny. Třicetiletý král přijel v roce 1327 do Znojma potvrdit městská privilegia. Loňská účast na vinobraní se odhaduje na 30.000 osob, letošní není ještě známa.

Plavení dřeva ve Schwarzenberském kanálu přilákalo stovky lidí

Stovky lidí se zájmem o historii Šumavy a technické památky v sobotu přilákalo ukázkové plavení dřeva ve Schwarzenberském plavebním kanálu v úseku mezi Jeleními vrchy a Rosenauerovou kapličkou na Prachaticku. Letos v srpnu zahájily Správa Národního parku Šumava a brněnská firma Geospol první etapu opravy kanálu a právě na prvním opraveném úseku se slavnostní plavení dřeva konalo. Stavbu Schwarzenberského plavebního kanálu, který původně měřil 39,9 kilometru, zahájil autor projektu, stavbyvedoucí a první ředitel knížecí plavby dřeva Josef Rosenauer 4. května 1789.

Archeologové narazili na jedinečný objev, hrob bojovníka

Na jedinečný objev v dějinách archeologického pátrání narazili díky připravovaným stavebním pracím archeologové v Hradci nad Moravicí na Opavsku. Počátkem září objevili unikátní hrob bojovníka z druhé poloviny 9. století, jehož pozůstatky nesporně pocházejí z období Velkomoravské říše. ČTK to v sobotu řekl vedoucí archeologického oddělení v Opavě Pavel Kouřil. Vedle ostatků bojovníka skrýval hrob kopí, válečnou sekeru, nůž, rozpadlé ostruhy, ocílku na rozdělávání ohně a soustavu přezek na opasek. Archeologové v Hradci objevili i hrob s kostrou dítěte. Ten však neobsahoval žádné obětní dary.

KDU-ČSL: ČSSD není schopna uskutečnit změny směrem k prosperitě

Sociální demokracie není schopna podle KDU-ČSL uskutečnit nezbytné změny, které by Českou republiku přivedly k prosperitě a stabilitě. Křesťanští demokraté se v sobotu na svém celostátním zasedání usnesli, že po roce vlády ČSSD, opírající se o opoziční smlouvu s ODS, se prohlubuje společenská a politická krize, roste nedůvěra lidí v politiku a politiky, sílí sociální ohrožení, klesá důvěra v možnost dovolat se práva, klesá kredit České republiky, vzdaluje se vstup do Evropské unie a narůstá vliv komunistů. Jak prohlásil místopředseda lidovců Cyril Svoboda, KDU-ČSL se nehodlá s tímto stavem smířit. Recept na změnu by podle lidovců měla nabídnout čtyřkoalice, kterou vedle nich tvoří ještě ODA, DEU a Unie svobody. Jenže na prosazení svých plánů nemá v parlamentu dostatečný počet hlasů.

Seriál s majorem Zemanem kritizují na svých stránkách české deníky

Ke komunistickému seriálu Třicet případů majora Zemana, jehož první díl odvysílala ve čtvrtek navzdory četným protestům Česká televize, se vracejí Zemské noviny. List poukazuje na ideologické lži a zkreslení, na nichž je toto dílo založeno, a zdůrazňuje, že napravit tendenční posuny a vysvětlit divákům reálné okolnosti tehdejší doby prostřednictvím doplňujících dokumentů a besed se České televizi nepodařilo. Špatnou koncepci diskusí, které mají každý díl seriálu provázet, a argumenty, jimiž se představitelé veřejnoprávní televize snaží obhájit své rozhodnutí majora Zemana vysílat, kritizují na komentátorských stránkách také Lidové noviny.

Puchalský: Zájem o dokument a besedu k prvnímu dílu seriálu svědčí o tom, že čeští diváci jsou dostatečně svéprávní

Ředitel ČT Jakub Puchalský v sobotním vydání deníku Mladá fronta uvedl, že obrovský zájem o dokument a besedu k prvnímu dílu seriálu svědčí o tom, že čeští diváci jsou dostatečně svéprávní, kritičtí a méně povrchní, než si představují ti, kteří by je chtěli chránit prostřednictvím cenzury. Vysíláním projektu Třicet návratů učinila ČT nesmírně důležitý krok k tomu, aby otevřela otázku vyrovnání se s minulostí a upoutala k ní pozornost nejširší veřejnosti, dodal Puchalský. Uvedení seriálu vyvolalo kritické reakce ze strany někdejších politických vězňů i některých politiků. Předseda sněmovní mediální komise Ivan Langer (ODS) vedení ČT vyzval, aby rada této televize kvůli svému postoji k vysílání "majora Zemana" odstoupila.

Železný: Opakování "majora Zemana" je heroizací zločinů komunismu

Opakování seriálu Třicet případů majora Zemana na obrazovkách České televize je podle vlastníka licence na vysílání televize Nova Vladimíra Železného heroizací zločinů komunismu. "Je nehorázné, když veřejná televize ho vysílá a poté k němu přidá dokument nebo besedu a snaží se tím zastřít to, co odvysílala," řekl v sobotu Železný v pořadu televize Nova Volejte řediteli. Seriál se stal ve čtvrtek 16. října součástí pravidelných komponovaných večerů na prvním programu ČT. Každý díl seriálu předznamená krátký filmový sestřih dobových týdeníků. Na projekci hraného snímku navazuje třicetiminutový dokument vztahující se k ideologicky zkreslenému tématu. "Žádná beseda ani dokument nemůže konkurovat dokonale natočenému seriálu. A ti profesionálové v České televizi to vědí a věděli to, když to nasazovali, takže věděli, že říkají něco, co nemůže obstát," uvedl Železný.

DMMS: S reprízou "majora Zemana" souhlasí 80 procent Pražanů

S reprízou normalizačního televizního seriálu o majoru Zemanovi souhlasí 80 procent ekonomicky aktivních Pražanů ve věku od 18 do 40 let se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním. Vyplývá to z výsledků telefonické ankety marketingové společnosti DMMS. Téměř 40 procent ze 157 dotázaných sledovalo ve čtvrtek ve vysílání České televize první díl z Třiceti případů majora Zemana. Šestašedesát procent z nich zhlédlo i následný dokumentární film Spirály zrady a 47 procent úvodní besedu k celému projektu Třicet návratů.

Královnou a králem rozhlasového mikrofonu se stali Jana a Viktor Preissovi

Jana a Viktor Preissovi zvítězili v anketě o královnu a krále rozhlasového mikrofonu, jejíž výsledky byly vyhlášeny na stanici Praha Českého rozhlasu. Rozhodlo o tom 3125 posluchačů, kteří své hlasy poslali Týdeníku Rozhlas. Jana a Viktor Preissovi tak v anketě předčili své kolegy Martu Vančurovou, Květu Fialovou, Josefa Somra a Ladislava Lakomého, kteří se umístili za nimi. Loni rozhlasovému mikrofonu kraloval rovněž Viktor Preiss a také Hana Maciuchová, předloni Miroslav Donutil a Jana Štěpánková. Cenu spojenou s finanční odměnou České spořitelny ve výši 30.000 korun převzala Preissová, čerstvá babička vnučky Viktorie, za výkon v Schillerově Marii Stuartovně. Viktor Preiss exceloval v rozhlasové hře Oscara Wilda Bezvýznamná žena. "Byl jsem tehdy hlasově indisponován, jako ostatně snad pokaždé, když v rozhlase natáčím," komentoval to herec.

Sport

Fotbalisté Sparty remizovali v utkání sedmého kola Gambrinus ligy s Brnem 1:1 a dělí se tedy spolu se Slavií o první místo v tabulce před Slovanem Liberec.

Vítězem mistrovství České republiky v orientačním běhu na klasické trati se v Ostrově nad Tisou stal reprezentant Michal Jedlička z Dukly Liberec. Kategorii žen suverénně dominovala další členka národního týmu Jana Cieslarová z TŽ Třinec.

Hokejový útočník Radek Bonk se dohodl s Ottawou na nové roční smlouvě. Bonk slevil ze svých požadavků o půl miliónu a podle zámořského tisku si vydělá v průběhu nadcházející sezóny 800 tisíc dolarů. Třiadvacetiletý centr, který odehrál tři utkání v české extralize v dresu Pardubic, zůstane v České republice přes víkend, než mu úřady vystaví vízum do Kanady.

Další český hokejista Milan Hejduk byl králem přípravného zápasu Colorada v Pittsburghu. Hejduk nejprve zvyšoval ve druhé třetině na 2:0, ve třetí asistoval u vyrovnávací branky na 3:3 a v prodloužení rozhodl o vítězství Colorada 4:3.

Krátce o nedělním počasí v České republice

Polojasno až oblačno, denní teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy radia Praha.