Zprávy neděle, 20. června 1999

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

Nyní podrobněji

ČSSD přiznala, že některé své předvolební sliby plní pomalu

Čelní představitelé vládnoucí sociální demokracie přiznali, že jejich strana plní pomalu některé ze svých loňských předvolebních slibů. "My se na tom ..., shodneme i s vládou, že jsme možná k některým věcem přistupovali s nedostatečnou razancí," řekl v sobotu novinářům uprostřed společného jednání sociálně-demokratických poslanců, senátorů a vlády předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross. Premiér a předseda strany Miloš Zeman uvedl, že vláda například dosud nepředložila zákony o zřízení finanční policie a finanční prokuratury, majetkovém přiznání či registračních pokladnách. Nedostatečně razantní prosazování některých klíčových bodů volebního programu může stát i za klesajícími volebními preferencemi ČSSD, míní Gross.

Zeman:Akce "čisté ruce" pokračuje, má za sebou fázi dokumentování

Vládní protikorupční akce "čisté ruce" podle premiéra Miloše Zemana rozhodně nekončí. Zeman v sobotu novinářům řekl, že akce má za sebou první fázi, během níž bylo poměrně důkladně zdokumentováno na 800 podezřelých případů ekonomické kriminality. "I když tento proces bude pokračovat, myslím si, že v této oblasti se 'zatím) nemáme za co stydět," prohlásil Zeman. Podle něj vládní analytická skupina řízená ministrem Jaroslavem Baštou a kontrolní orgány jednotlivých ministerstev zaslaly státním zastupitelstvím již na 200 trestních oznámení. Premiér prohlásil, že akce "čisté ruce" naráží na nízkou efektivitu fungování administrativy v některých úřadech.

Výkonná rada ODS: ODS očekává, že ČSSD do tří týdnů dokončí debatu o změnách Ústavy

ODS očekává od sociální demokracie, že do schůzky k výročí podepsání opoziční smlouvy za tři týdny dokončí vnitrostranickou debatu o změnách Ústavy včetně změny volebního zákona. Obě strany se v povolební smlouvě zavázaly, že do roka od jejího podepsání připraví návrhy na změny Ústavy. "Máme jasný záměr, aby na tomto výročním zasedání, které by mohlo být přesně 9. července, přesně po roce 'od podepsání smlouvy), dojde k jasnému slovu v těchto věcech," řekl v sobotu novinářům po skončení dvoudenního jednání výkonné rady ODS její předseda Václav Klaus. ODS a ČSSD se dosud na změně volebního zákona neshodly. Klausova strana navrhuje zřídit zhruba 35 volebních krajů a snížit počet poslanců. Sociální demokraté naproti tomtaké u hovoří o 14 krajích. Rada se zabývala hodnocením ročního fungování opoziční smlouvy. Podle Klause však působení smlouvy nemá bezprostřední souvislost s hodnocením práce vlády Miloše Zemana. "Zodpovědnost jak vládne ten či onen ministr je plně výlučně stoprocentně na sociální demokracii," řekl Klaus, podle kterého ODS o prohlubování opoziční smlouvy už nestojí.

Pět jmen figuruje zatím na seznamu kandidátů ODS pro doplňovací senátních voleb v Praze. Tento seznam uchazečů, jejichž jména dosud zústávají tajemstvím, se ještě rozšíří. Výkonná rada ODS, která po dva dny zasedala v Doubicích na Děčínsku, totiž doporučila sněmu volitelů pražského senátního obvodu, v němž se na konci srpna doplňovací volby uskuteční, aby jí ještě více než jednoho kandidáta navrhl. Předseda ODS Václav Klaus novinářům oznámil, že Výkonná rada, která bude mít ve výběru kandidáta poslední slovo, se na toto téma sejde příští pátek.

Malou oslavu měla v sobotu kromě politických otázek na programu výkonná rada ODS, která dva dny jednala v Doubici na Děčínsku. Předseda ODS Václav Klaus totiž slavil 58 narozeniny a jeho kolegové mu darovali dort s malým modrým ptákem, symbolem ODS. "Dostal jsem standardní dárky, Klaus dostává tenisové rakety a dostává kravaty, to nemůže být jinak," pochlubil se novinářům předseda ODS. Je totiž vášnivým hráčem tenisu a neméně vášnivým sběratelem kravat.

Nové volby do zastupitelstev poznamenala nízká účast voličů

Nízká volební účast poznamenala sobotní volby do obecních zastupitelstev, které se konaly v 19 obcích a jedné městské části. Výsledky voleb budou známy v neděli. Nejsledovanější byly zřejmě volby v Českých Budějovicích, kde odstoupili všichni zastupitelé za ODS i jejich náhradníci, poté, co byla městská rada vytvořena bez účasti této strany.

Studenti z 30 zemí diskutují o globalizaci a vzdělávání

Vzdělání by podle prezidenta Václava Havla mělo vést člověka k novému vztahu k všehomíru. Mělo by především prohlubovat lidského ducha a schopnost vnímat i méně viditelné souvislosti. Havel to řekl v sobotu na Pražském hradě při zahájení dvoudenního Studentského fóra 2000, kterého se účastní 60 mladých lidí ze tří desítek světa. Studentské fórum, které je zaměřené mimo jiné na perspektivy vzdělání v globální společnosti, je podle prezidenta předehrou podzimního Fóra 2000 jako rozpravy "moudrých lidí světa", na nějž je pozváno i několik studentů. "Ti, kteří mají vliv na chod světa, si tam mohou podat přátelskou ruku s těmi, kteří budou mít vliv na běh světa," poznamenal.

K 50.výročí smrti generála Píky byl v Plzni odhalen pamětní kámen

Pamětní kámen na počest armádního generála Heliodora Píky, který byl před půl stoletím po vykonstruovaném procesu oběšen v plzeňské věznici na Borech, odhalilo v sobotu velitelství územní obrany na ústředním hřbitově v Plzni. Slavnosti předcházela vzpomínka k 50. výročí nezákonné popravy u Píkova pomníku v Plzni na Slovanech. Pietního aktu, nad nímž převzal záštitu ministr obrany Vladimír Vetchý, se zúčastnili členové konfederace politických vězňů, Československé obce legionářské i Českého svazu bojovníků za svobodu, informovala ČTK mluvčí plzeňského velitelství pozemní obrany Petra Morávková. Mezi hosty byl i generálův syn Milan Píka. Po první světové válce se stal důstojníkem z povolání a ve třicátých letech vojenským atašé v Rumunsku. Za druhé světové války působil jako náčelník československé vojenské mise v Sovětském svazu. Zde se scházel mimo jiné s šéfem britské vojenské mise a jinými zpravodaji britských služeb, což se mu, třebaže byli Britové spojenci Československa a nikdo mu protistátní činnost neprokázal, stalo osudným. Píka byl původně ruský a poté francouzský legionář. Píku popravili 21. června 1949.

Škarvada: Díky Beranovi komunisté církev od Říma neodloučili

Kardinála Josefa Berana jako mučedníka, ztělesnění osudu národa, jako symbol a vzor si v sobotu připomněli katoličtí věřící v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, kde přesně před 50 lety sloužil poslední mši. Poté byl Beran dlouhodobě komunistickým režimem internována a posléze vyhoštění do exilu. Pražský biskup Jaroslav Škarvada, který v exilu jako mladý kněz s Beranem úzce spolupracoval, v promluvě řekl, že odloučit katolickou církev od Svatého stolce se komunistům v 50.letech díky Beranovi nepodařilo. Beran, který zemřel před třiceti lety v Římě a je pohřben po boku papežů v podzemí Svatopetrské baziliky, by se mohl stát blahoslaveným. Katolická církev již k tomu učinila první kroky a zahájila mnohaletý beatifikační proces.

Demonstrace u prezidentovy vily proti akcím NATO se nekonala

Neohlášená demonstrace odpůrců útoků Severoatlantické aliance na Jugoslávii, která se měla v sobotu dopoledne uskutečnit před vilou prezidenta Václava Havla v pražských Střešovicích, se nekonala. Organizátoři ji na poslední chvíli odvolali, řekl na místě čekajícím novinářům David Pěcha, mluvčí "živých štítů", tedy lidí, kteří chtěli odjet do Jugoslávie a svými těly bránit alianci v bombardování. Nechtěl prý vystavit účastníky demonstrace, kterou chystala ultralevicová Strana československých komunistů, možné policejní perzekuci. Pěcha, který k vile přišel s dvěma dalšími mladými lidmi, prohlásil, že mu v pátek zavolal kdosi od policie a nedoporučil mu akci uskutečnit. V opačném případě by prý její účastníci museli počítat s následky.

V Ústí vyrcholily oslavy 750. výročí jeho královské historie

Ústí nad Labem se v sobotu "vrátilo" do roku 1901, aby znovu mohlo přivítat jednu z nejvýznamnějších osobností, která toto město za 750. let jeho královské historie navštívila: císaře Františka Josefa I. Několik tisíc Ústečanů uvítalo císaře i jeho ženu Alžbětu, kteří do jejich města přijeli lodí, na labském nábřeží a poté je doprovodilo průvodem do středu města. Jejich průvod doplňovali vojáci z různých historických epoch, kteří pochodovali v sevřených útvarech. Střed města se o víkendu proměnil ve středověkou tržnici, kde umělci nabízeli své umění a řemeslníci své výrobky. Součástí oslav byla i připomínka 100. let městské hromadné dopravy. Pozdravit své ústecké kolegy přijeli se svými novými i starými autobusy dopraváci z řady evropských zemí. Při slavnostním průjezdu tří desítek těchto vozidel městem občany nejvíce zaujal starý dvoupatrový londýnský autobus.

Ústí na královské město povýšil Ústí Václav I. mezi lety 1233 a 1249. Přesné datum historici neznají, protože listina o povýšení se nedochovala. První písemná zmínka o Ústí jako královském městě je ve Václavově listině, vydané v Žatci 7. února 1249.

Středověká slavnost v Ostré představila stará řemesla

Výrobu dřevěných figurek, práci na hrnčířském kruhu, drátování i výrobu ručního papíru mohli zhlédnout návštěvníci firmy Botanicus ve vesničce Ostrá na Nymbursku na sobotní středověké slavnosti nazvané Svatý Jan. Potřetí se letos otevřely brány firmy, která stovkám příchozích dala možnost nahlédnout do tajů starých řemesel. "Jezdí k nám autobusy z celé republiky, přestože o akcích dáváme vědět pouze zákazníkům našich prodejen a místním lidem," řekla ČTK Věra Bartoňová z pořádající firmy. Středověkou slavnost doplnilo vystoupení divadla scénického a historického šermu Rebel a pohádka O zlaté princezně. Nad vesničkou se mísila vůně vosku s vůní keltských palačinek z pohankové mouky nebo vůní pečeného masa, medoviny a středověkého kořeněného vína Hippocras.

V Mariánských Lázních byl otevřen park miniatur známých památek

Vernisáží deseti replik nejznámějších stavebních památek České republiky byl v sobotu v Mariánských Lázních otevřen naučně poznávací okruh nazvaný Miniaturpark - Střed Evropy. Ten se má od roku 2000 rozrůst o další kopie architektonických skvostů z Německa a Rakouska. Areál má přispět tak k větší atraktivitě města a vyšší informovanosti o středoevropském regionu. "V areálu o rozloze sedm hektarů jsou vystaveny modely vyrobené z epoxidových pryskyřic v měřítku 1:25. Lze zde spatřit například zámek Červená Lhota, který je věrně zachycen uprostřed vodní plochy, kostel svatého Mikuláše nebo model Starého bělidla s funkční mlýnicí," řekla ČTK Zuzana Hladíková ze společnosti M'Plan, která se na projektu podílela. Podotkla, že repliky jsou věrné originálu v každém detailu. Pro veřejnost bude park otevřen každý den od soboty 26. června do konce září. Poté budou exponáty zakryty kvůli mrazu. Vstupné pro dospělé je 35 korun, pro děti o deset korun méně.

V holešovské knihovně schraňují vzácné hudební časopisy a knihy

Vzácné hudební časopisy Dalibor a Cyril, který byl zaměřen pro katolickou hudbu a jehož první číslo pochází z roku 1880, jsou uloženy v Očadlíkově knihovně v Holešově na Kroměřížsku. Pocházejí z bohaté knihovny muzikologa Mirko Očadlíka, který se v Holešově roku 1904 narodil. "Část jeho knihovny nám věnovala Očadlíkova paní Anna Hostomská, která napsala spoustu knih o hudbě pro děti. Profesor Očadlík se zabýval hlavně rozborem díla Bedřicha Smetany, ale miloval veškerou hudbu. Máme zde především knihy o dějinách hudby a umění a sbírky o teorii hudby," řekla knihovnice Jiřina Šišková. Tématický rozsah knih z Očadlíkova majetku je podle ní velmi rozsáhlý, neboť Očadlík byl vášnivý muzikolog.

Hladiny toků v ČR se oproti pátku nezvyšují

Hladiny toků v celé České republice se podle pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu už oproti pátku nezvyšují nebo dokonce klesají; mírné vzestupy hladin hydrometeorologové očekávány pouze na dolních úsecích řek v Povodí Odry. Důsledkem pátečních přívalových dešťů dosáhla v sobotu druhého povodňového stupně pouze řeka Lučina v Havířově-Bludovicích na Karvinsku. "Zvýšení hladiny ovlivňuje povolené vypouštění 19,5 krychlových metrů vody za vteřinu z vodní nádrže Žermanice," řekla ČTK pracovnice dispečinku Povodí Odry.

Na festivalu etnické hudby místo Poláků zahráli čeští Romové

Značný zájem provázel sobotní podvečerní koncert na terase Jízdárny Pražského hradu, kde pokračoval festival etnické hudby Respect '99. Sešlo se na 700 posluchačů. Program doznal změny, když nemoc překazila účast polské skupiny Kroke hrající repertoár židovských klezmerů. Vystoupil místo ní romský big band sestavený ze dvou domácích kapel, které na festivalu Respect hrály již v pátek. Kolemjdoucí turisté mohli v sobotu slyšet ze scény pod otevřeným nebem velmi dobře i hudbu, kterou přivezly soubory kočovníků z Mongolska, Arabů z Alžíru a Tuaregů z Mali. Festival etnické hudby a world music uzavře v neděli odpoledne na Pražském hradě koncert romské hudby v podání muzikantů z České republiky, Slovenska, Rumunska, Maďarska a Indie.

V Kostelci na Hané se sešly stovky lidí z 15 Kostelců

Tisícovka obyvatel 15 z 34 Kostelců z různých koutů České republiky přijelo v sobotu do Kostelce na Hané na Prostějovsku na již osmý ročník setkání měst a vesnic nesoucích tento název. Nejdelší cestu na Hanou museli urazit zástupci Kostelce u Plzně. Celodenní maratón sportovních klání a kulturních vystoupení zahájil slavnostní průvod zástupců všech Kostelců. Na náměstí v jinak poklidném městě zněly tóny dechovky a cimbálovky, v místním kostele zpívaly chrámové sbory některých Kostelců. Sportoviště ve městě patřila turnajům v tenise, malé kopané a sportovní střelbě. V požárním sportu se utkala družstva kosteleckých hasičů.

Ze sportu

Fotbalový klub Sparta Praha změnil majitele. Tím se stala společnost Vltava-Labe-Press, která podepsala kupní smlouvu s Východoslovenskými železárnami. Podrobnosti transakce ani částka zveřejněny nebyly.

Karel Gut zůstává ve funkci předsedy Českého svazu ledního hokeje. Na sobotním volebním zasedání neměl protikandidáta, protože druhý uchazeč František Černík svou kandidaturu v průběhu konference stáhl.

A na závěr ještě informace o nedělním počasí na území ČR

Většinou oblačno, místy přeháňky. Nejvyšší teloty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.