Zprávy neděle, 20. srpna 2000

Ivo Prokop

Vláda připravuje důkladnější ochranu svědků v trestních věcech

Vláda se chystá důkladněji ochránit lidi, kteří mají svědčit v trestním řízení. Ve středu projedná návrh zákona o zvláštní ochraně svědků. Podle něj bude možné přidělit chráněné osobě policisty, přestěhovat ohrožovaného člověka do jiného místa, a to i v cizině, a poskytnout mu finanční pomoc pro sociální adaptaci v novém bydlišti. Nepohodlnému svědkovi bude možné vydat krycí doklady nebo změnit osobní údaje. Nynější právní úprava umožňuje jen utajit podobu a totožnost svědka, který sdělí policii, že je kvůli trestnímu řízení ohrožován on nebo jeho rodina. Pak se do protokolu nezapisují osobní údaje takového svědka a on svědčí například telefonicky, aby jej nemohl při výpovědi nikdo sledovat. Toto opatření ale podle ministerstva vnitra někdy selže, často lze totiž podle výpovědi zjistit, kdo svědek je. Utajit osobní údaje obviněného, který svou výpovědí usvědčuje spolupachatele nebo organizátory trestné činnosti, zatím nelze vůbec, stejně jako utajit totožnost policistů nebo státních zástupců. Možná není ani osobní ochrana ohrožených lidí. Zákon zavádí zvláštní ochranu a pomoc nejen pro svědky, ale pro všechny, kdo jsou v souvislosti s trestním řízením ohrožováni, tedy policisty, státní zástupce, obhájce, soudce, ale i tlumočníky nebo znalce. Opatření, s nimiž bude muset dotyčný souhlasit, bude schvalovat ministerstvo vnitra. Budou poskytována, dokud nebezpečí nepomine. Lze je ale i odejmout. Opatření zvláštní ochrany a pomoci bude zajišťovat speciální útvar policie s působností na celém území republiky, který bude mít asi 60 pracovníků.

Vláda se bude ve středu zabývat komunikačním spojením při krizích

Telekomunikačním spojením v krizových situacích se bude ve středu zabývat vláda. Ministři se setkají po třech týdnech volna. Návrh na dořešení problematiky spojení orgánů krizového řízení a jeho propojení s obcemi předkládá ministerstvo vnitra. Podle tiskové služby ministerstva existují nyní v podstatě čtyři základní potřeby krizového spojení. První je příprava strategie komunikační přenosové sítě pro Bezpečnostní radu státu. Pro potřeby policie a záchranných jednotek v rámci Integrovaného záchranného systému je nákladem skoro čtyři milióny korun budována neveřejná rádiová síť Tetrapol. Pro Bezpečnostní radu státu je také podle tiskové služby ministerstva vnitra připravována další strategie, která předpokládá, že informační systémy potřebné pro nevojenské krizové situace budou budovány v návaznosti na informační systémy veřejné správy. Propojení orgánů krizového řízení s obcemi je podle vnitra navrhováno jako otevřené s využití mobilních telekomunikačních služeb GSM. Tyto prostředky by měli používat převážně starostové a osoby z krizových štábů. Počet potřebných mobilních telefonů vnitro odhaduje na asi patnáct tisíc.

Demonstrace extremistů v Ostravě skončila bez incidentů

Bez incidentů skončila řádně ohlášená demonstrace pravicových extremistů v Ostravě u příležitosti 32. výročí okupace bývalého Československa vojsky Varšavské smlouvy. Cílem akce bylo podle organizátorů upozornit na současnou "bolševizaci společnosti". Demonstraci přihlíželo asi 25 uniformovaných příslušníků městské a státní policie. Zhruba 70 většinou mladých členů a příznivců Vlastenecké republikánské strany a Národní aliance si na Masarykově náměstí v centru Ostravy v klidu vyslechlo kritické projevy, jejichž součástí byly i protesty proti členství České republiky v Severoatlantické alianci a vstupu Česka do Evropské unie. Právě proti členství České republiky v těchto organizacích vystoupil šéf Národní aliance Vladimír Skoupý, jenž byl 7. června odsouzen za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačování práv a svobod občanů a za hanobení národa, rasy a přesvědčení. Soud mu vyměřil roční trest s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Akce pravicových extremistů v Kladně se obešla bez incidentů

Bez incidentů se v Kladně uskutečnil pochod a manifestace Vlastenecké fronty zaměřená podle jejích organizátorů proti "bolševizaci společnosti". Akce se zúčastnilo 45 přívrženců nacionalistické ideologie, kteří po 14:00 dorazili ve spořádaném dvojstupu z místního vlakového nádraží na náměstí Sítná. Pochod doprovázela dvacítka strážníků městské policie se psem. Předseda Vlastenecké fronty Jan Skácel řekl, že manifestace byla zaměřená zejména proti pronikání bývalých komunistických kádrů do státních struktur. V projevu na manifestaci označil Skácel komunismus za "moderní rakovinu, která může zamořit celou společnost". Můžeme se s ním vypořádat jedině návratem ke kořenům, k národu," uvedl. Zemský vedoucí Vlastenecké fronty David Macháček řekl, že sdružení chce být "ochráncem pevného národa proti ideologii komunistického internacionalismu". Připomněl proletářské vůdce Karla Marxe a Bedřicha Engelse a dodal, že "jsou to lidé jedné rádoby vyvolené rasy". V závěru setkání jeho účastníci demonstrativně roztrhali vlajku bývalého Sovětského svazu se žlutým srpem a kladivem v rudém poli. Policii poté veřejně poděkovali za to, že "předvedla svoji lepší tvář". Podle mluvčí kladenské policie Kateřiny Varhulíkové neměli policisté důvod zasáhnout, neboť účastníci pochodu se nedopustili projevů rasové či národnostní nesnášenlivosti. Ani heslo Vlastenecké fronty "Nic než národ", které účastníci provolávali, není podle ní projevem rasismu.

Adra veze do Bosny humanitární pomoc za 600.000 korun

Humanitární pomoc za 600.000 korun vezou do Bosny dva kamióny vypravené občanským sdružením Adra. V neděli bude dva kamióny s dvaačtyřicetitunovým nákladem následovat mikrobus se skupinou devíti mladých českých lidí. Dobrovolní spolupracovníci Adry se do bývalé bojové linie mezi muslimskou a srbskou částí Bosny vypravili na vlastní náklady v rámci dovolené a postaví tam jednoduché domky pro běžence. Letos sedmnáctá humanitární výprava Adry má cíl v opčině (okrese), v níž k původním 17.000 obyvatelům přibylo během války 15.000 lidí. Po skončení války uskutečnila Adra v Bosně několik projektů podporovaných českou vládou, mimo jiné výstavbu chirurgického sálu nemocnice. Češi v Tešanji předali v letech 1998 a 1999 uprchlíkům čtyři domky. V každém jsou dvě místnosti a sociální zařízení. Adra, která působí v České republice od roku 1992, letos vyvezla do přírodními katastrofami a válkami postižených zemí Balkánu, do Turecka, Maďarska a Dagestánu humanitární pomoc za téměř deset miliónů korun. V současnosti její skupiny pracují také v Zakarpatské Ukrajině a v Jiřetíně v Čechách, kde pomáhají stavět Dům na půli cesty.

Zástupci Prahy 13 ocení první dva obyvatele stříbrnou medailí

Zástupci radnice Prahy 13 ocení v pondělí první dva významné obyvatele této městské části stříbrnou pamětní medailí. Za odboj proti totalitě převezmou ocenění z rukou starosty Petra Bratského Hilda Hojerová-Čiháková a generál letectva ve výslužbě František Peřina. Číslované medaile s reliéfními motivy Prahy 13 vyrobili zlatníci z Nových Butovic. Devadesátiletá Hilda Hojerová-Čiháková v období druhé světové války pomáhala organizovat převádění pronásledovaných lidí za hranice a účastnila se i další odbojové činnosti. Po nástupu komunistického režimu byla na osm let uvězněna. O rok mladší František Peřina působil za druhé světové války jako letec především ve Francii a v Anglii. Z exilu, který strávil ve Velké Británii, se mohl vrátit až po roce 1989.

Další dobrovolná cvičení vojáků v záloze začnou 11. září

Již potřetí budou mít vojáci v záloze možnost dobrovolně si ověřit své dovednosti, které získali během základní vojenské služby. Podzimní dobrovolná cvičení "záložáků" vypuknou 11. září a postupně je bude hostit osm vojenských útvarů po celé republice. Armáda o tom informuje na své oficiální internetové stránce www.army.cz. Jako první budou moci vyrazit na pětidenní cvičení muži, kteří spadají pod odbornosti vojenské policie. Jejich cvičení se uskuteční od 11. do 15. září ve Vyškově. Čtyři útvary budou hostit dobrovolná cvičení "záložáků" od 18. do 22. září. Pro pracovníky vojenské administrativy se uskuteční v Rakovníku, pro potrubáře v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, zdravotníci se mohou vydat do Uherského Hradiště a veterináři do Hlučína na Opavsku. Základna v Bechyni na Táborsku se stane od 18. září dějištěm jedenáctidenního cvičení pro výsadkáře a průzkumníky v záloze. Ti mají dokonce jako jediní na podzim na výběr mezi dvěma útvary - pětidenní cvičení výsadkářů a průzkumníků se bude od 25. září konat v Prostějově. Ve stejném termínu mohou vyrazit kynologové na cvičení do Grabštejna na Liberecku. Na jaře se dobrovolných vojenských cvičení zúčastnilo 385 vojáků v záloze. Své odborné znalosti si v 31 posádkách zdokonalovali zejména u mechanizovaného, výsadkového, tankového, chemického a ženijního vojska a například i u průzkumných útvarů či protiletadlového vojska a letectva. Loni, kdy armáda začala pětidenní dobrovolná cvičení organizovat, se dvanácti turnusů účastnilo bezmála 350 vojáků v záloze.

Mladí Britové si zaplatili pracovní brigádu na Moravě

Šest studentů z Velké Británie si zaplatilo prázdninovou brigádu na Moravě. Ve vsetínském domě dětí a mládeže Alcedo pracovali na prázdninových táborech a pořádali kursy anglické konverzace v oborech biologie a ekologie. V Kroměříži po dopolední práci v Květné zahradě učili angličtinu v okresní knihovně, jejich kursy navštěvovali i pracovníci radnice. Studenti ve věku 21 až 23 let za třítýdenní pobyt zaplatili až 5000 korun. Asi 1300 korun na osobu poskytla britská nevládní organizace Choice. Britští dobrovolníci navštívili zajímavá místa východní Moravy, zavítali i do slovenského Trenčína, uchvátila je však především Kroměříž.

Karneval Rio-Bahia v Praze nezačal

Mezinárodní karneval Rio-Bahia-Praha, který se měl uskutečnit na Václavském náměstí a jeho účastníci se měli v průvodu vydat na Letenskou pláň, v plánovaném čase nezačal. Taneční skupina, která měla vystoupit, podle pořadatele akce odjela z Prahy a je na cestě do Vídně. Na Václavském náměstí na začátek karnevalu čekaly zhruba dvě stovky Pražanů a návštěvníků města. Na místě byli policisté, záchranná služba a kvůli průvodu ulicemi i automobily s dopravním značením. "Učinil jsem vše pro to, aby se všechno uskutečnilo bez problémů," prohlásil pořadatel Mosek-Sek. Karnevalu se přitom měly zúčastnit vedle brazilské skupiny i soubory z dalších států, ani ty ale nepřijely. Skupiny nesplnily to, co slíbily. "Česká strana za to nemůže, může za to brazilská strana," dodal Mosek-Sek. Problémy měli pořadatelé při pátečním večerním karnevalu pro význačné osobnosti, když do Průmyslového paláce kvůli potížím s dopravou taneční skupina nedorazila včas. Na akci přišla na Výstaviště asi stovka návštěvníků, karnevalu se ale nakonec nedočkali. Pořadatelé podle organizátora vrátí vstupné všem, kteří zaplatili.

Do Kameniček se vrátil slavný obraz Antonína Slavíčka

Nejznámější obraz Antonína Slavíčka U nás v Kameničkách se vrátil na několik dní do obce, ve které před téměř sto lety vznikl. Má čestné místo ve stálé Galerii Antonína Slavíčka, která je od soboty v Kameničkách na Chrudimsku přístupná veřejnosti. Podle informací, které poskytl zástupce starosty Petr Culek, bude slavný obraz v galerii vystaven necelé tři týdny. Galerii v bývalé faře, na které byl Slavíček při svém pobytu v Kameničkách časným hostem, vybudovala společně obec a zdejší farnost. Galerie zasvěcená významnému malíři, který v Kameničkách na počátku tohoto století několik let žil a přivedl sem i českou výtvarnou elitu, bude až do září přístupna denně s výjimkou pondělí. Součástí galerijní expozice je Slavíčkův obraz Dopoledne v Kameničkách a část jevištní dekorace, kterou při svém pobytu namaloval pro zdejší divadelní spolek Tyl. Otevření nové galerie spojila obec se zpřístupněním výstavy Kameničky a malíři Vysočiny. Prý náhodou na ní vystavují práce stejní výtvarníci, kteří v Kameničkách vystavovali v roce 1961 u příležitosti odhalení pamětní desky Antonínu Slavíčkovi.

Zoo bude šetřit peníze a životní prostředí čerpáním tepla ze země

Ústecká zoologická zahrada má šanci využívat od poloviny roku 2003 geotermální energii a šetřit tak nejen životní prostředí, ale i nemalé peníze za teplo a vodu. Průzkum ukázal, že z vrtu 300 až 500 metrů hlubokého by mohla zoologická zahrada čerpat vodu 28 až 32 stupňů Celsia teplou. Ředitelka ústecké zoo Zdeňka Jeřábková řekla, že předpokládané roční úspory činí zhruba tři milióny korun. Podle ní by první etapa stavby, tedy hloubkový geotermální vrt, měla v areálu zahrady začít letos na podzim. S projektem na využití geotermální energie v zoo, který si vyžádá zhruba 20 miliónů korun, souhlasili podle mluvčího města Milana Knotka i ústečtí zastupitelé. Ústecká zoologická zahrada, jejíž počátky se datují do roku 1908, má rozlohu 26 hektarů a žije v ní 1500 zvířat 230 druhů.

Pražská paroplavba pořádá ke svému výročí zvláštní jízdy parníky

Pražská paroplavební společnost bude o následujících víkendech pořádat zvláštní projížďky parníky Vltava a Vyšehrad. Jízdy se budou konat u příležitosti 135. výročí vzniku této společnosti, která v Praze a okolí provozuje osobní lodní dopravu. Historickým kolesovým parníkem po trase z Prahy do Mělníka, tedy na soutok řek Vltavy a Labe, se budou moci zájemci vydat v neděli 27. srpna; parník vypluje v 07:00 z přístaviště na Rašínově nábřeží. Na trase nejstarší nepřetržitě provozované linky z Prahy do Slap uspořádá paroplavební společnost vyjížďku parníkem Vyšehrad o týden později, tedy v neděli 3. září. Parník Vltava bude v sobotu a v neděli 2. a 3. září vždy odpoledne brázdit vody kanálu pražské Stromovky. Na parník se zájemci dostanou z přístaviště u Ekotechnického muzea, ve kterém se bude zároveň konat akce s názvem Weekend pod parou. Pražská paroplavební společnost byla založena jako ryze český podnik 26. srpna 1865, iniciátorem jejího vzniku byl František Dittrich, pozdější pražský primátor. Po finančních potížích, které měla společnost ve 30. let, v ní získal podíl stát; určitou dobu provozoval lodní dopravu pražský dopravní podnik. Od roku 1992 je Pražská paroplavební společnost soukromou firmou.

A ještě krátce o počasí. Čekejte jasno, přes den postupně polojasno, ojediněle s přeháňkami nebo i bouřkami. Denní teploty 31 až 35, v 1000 m na horách kolem 25 stupňů Celsia.