Zprávy neděle, 20. února 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Ruští inspektoři nezjistili v ČR porušení smlouvy o zbraních

Žádné nedostatky v plnění Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě neshledali při svém pobytu v České republice ruští vojenští inspektoři. Jejich inspekční cesta skončila v sobotu podepsáním závěrečného protokolu, informovalo ČTK ministerstvo obrany. Smlouva určuje počty výzbroje, jimiž smí každá smluvní země disponovat. Devítičlenný inspekční tým od úterý kontroloval plnění smlouvy ve vojenských posádkách v Hranicích na Moravě, v Jihlavě, v Žatci a v Benešově. Místa kontroly oznamoval devítičlenný tým vždy těsně před začátkem inspekce, aby česká armáda nemohla svou techniku přesunovat.

Podle Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, která vstoupila v platnost v červenci 1992, smí ČR vlastnit 957 tanků, 1367 obrněných vozidel a 767 dělostřeleckých systémů. Obdobné inspekce se v signatářských zemích smlouvy uskutečňují několikrát do roka. Na území ČR se dosud konalo 98 inspekcí a při žádné z nich nezjistili inspektoři prohřešky proti smlouvě. Čeští armádní experti uskutečnili v zahraničí již 104 inspekce.

Ministr Vetchý ujistil Makedonce, že ČR podpoří jejich snahu o vstup do NATO

Ministr obrany Vladimír Vetchý ujistil makedonského ministra zahraničí Aleksandara Dimitrova, že Česká republika zastává v otázce dalšího rozšiřování NATO "politiku otevřených dveří". Po pátečním návratu Vetchého z Makedonie do Prahy o tom ČTK informoval jeho mluvčí Milan Řepka. Ministr obrany tak podle mluvčího reagoval na Dimitrovovo sdělení, že prioritami makedonské zahraniční politiky jsou začlenění do Severoatlantické aliance a do Evropské unie. Zdůraznil přitom, že Česká republika podporuje plán pomoci při přípravě kandidátských zemí na členství v NATO a že je ochotna podělit se o své zkušenosti získané při zapojování do aliance.

Vetchý a Dimitrov dále hovořili o situaci v Bosně a Hercegovině a v Kosovu. Shodli se přitom na velkém významu Paktu stability pro jihovýchodní Evropu a na tom, že pro Balkán je velice důležitá stabilita jak hospodářská, tak politická. V této souvislosti poukázali na nutnost co nejrychlejší realizace programů paktu.

Senátor Žantovský kritizoval ministerstvo kvůli vyhoštěnému diplomatovi

Šéf senátního zahraničního výboru Michael Žantovský (ODA) nechápe, proč české ministerstvo zahraničí nijak nekomentovalo čtvrteční informace o vyhoštění českého diplomata z Moskvy. Žantovský ČTK řekl, že postoj ministerstva považuje za diletantský. Česká republika se podle něj tak "dostává do diplomatické defenzívy". Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil Žantovského výtky odmítl s tím, že by bylo vhodné, aby se senátor zdržel komentářů, které mohou poškodit zahraniční zájmy země. "Výroky, že ČR nepostupuje vůči takzvaným ruským diplomatům dost razantně, svědčí o tom, že Žantovský nemá k těmto informacím přístup," řekl Pospíšil ČTK.

Vypovězený pracovník českého zastoupení měl být činný ve vojenské oblasti. Jeho nucenému odchodu měl předcházet podobný krok Prahy vůči jednomu z desítek ruských diplomatů, kteří působí v České republice. Současný šéf moskevského velvyslanectví chargé d'affaires František Masopust se k incidentu nevyjádřil.

Pražské demonstrace pro i proti Haiderovi

Jen asi deset minut trvala v sobotu na Jugnmannově náměstí v Praze demonstrace mladých levicových radikálů proti účasti strany Svobodných (FPÖ) Jörga Haidera v rakouské vládě. "Chceme vyjádřit nesouhlas s účastí Haidera ve vládě, ale i s pravicovým radikalismem jako takovým," řekl novinářům Martin Šafek, jeden z organizátorů demonstrace. Na přibližně 60 protestujících dohlížel o něco vyšší počet městských i státních policistů. Demonstranti na chvíli protest přerušili a přesunuli se na Václavské náměstí. V jeho horní části v té době začínala demonstrace pravicových radikálů naopak na Haiderovu podporu.

Politiku rakouské nacionalistické strany Svobodných Jörga Haidera podpořilo u sochy svatého Václava v centru Prahy přibližně 120 stoupenců Národní aliance, Vlastenecké fronty a Národního odporu Praha. Řečníci, kteří na demonstraci promluvili, vyjádřili sympatie k Haiderově straně Svobodných, která koncem ledna vytvořila společně s rakouskými lidovci tamnější vládní koalici. Účastníci demonstrace mimo jiné varovali před tím, že Evropě hrozí ztráta identity a diktát USA a Izraele. Demonstrace, která nebyla povolena a které se zúčastnili převážně stoupenci hnutí skinheads, se obešla bez potyček s odpůrci jejích účastníků.

Poslanec Gross se pokusil vyvolat ve straně diskusi o vládních čistkách

Vyvolat diskusi o vládních čistkách se na sobotní schůzi předsednictva České strany sociálně demokratické (ČSSD) pokusil místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda sociálně demokratických poslanců Stanislav Gross. ČTK to potvrdil účastník jednání stranického orgánu. Snahu člena předsednictva vyvolat diskusi na toto téma potvrdil na tiskové konferenci i předseda ČSSD Miloš Zeman, odmítl ho však jmenovat. Premiér neprozradil nic ani o obsahu dotazu člena vedení strany. Na jinou z četných otázek na toto téma však odpověděl, že se nesetkal při jednání předsednictva s tvrzením, že postupuje při obměně kabinetu neeticky. Předsednictvo ČSSD se také zabývalo reformou veřejné správy a přípravou na krajské volby, řekl novinářům Zeman.

Premiér Miloš Zeman nabídl svému stranickému místopředsedovi Petru Lachnitovi funkci ve svém kabinetu. Lachnit v sobotu ČTK potvrdil dřívější spekulace, že by se měl stát novým ministrem pro místní rozvoj. Zdůraznil však, že dostal nabídku podmínečně. Tou je především schválení rozpočtu pro tento rok. Podotkl, že o nových ministrech bude rovněž jednat předsednictvo vlády a každého z kandidátů si pozve k pohovoru hlava státu.

Lidé očekávali, že premiér jmenuje více, než jednoho ministra

Téměř dvě třetiny občanů České republiky očekávalo, že premiér Miloš Zeman změní svůj kabinet více, než jen jmenováním nového ministra zdravotnictví Bohumila Fišera. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM pro Českou televizi a Český rozhlas. Další změny ve vládě přitom pokládá za nutné 65 procent z 604 dotázaných občanů a jen desetina lidí je opačného názoru. Za změny se přimlouvají i příznivci vládní sociální demokracie, z nich bylo pro výměnu dalších ministrů 61 procent. Rychlejší tempo změn si přitom přejí čtyři pětiny lidí. O tom, že dosavadní výměny ministrů přispěly k větší důvěryhodnosti Zemanovy vlády, je přesvědčena třetina respondentů, zjistil STEM.

Zástupci švédské automobilky Volvo zavítají v pondělí do Tatry

Představitelé švédské automobilky Volvo, která má zájem o vstup do kopřivnické Tatry, navštíví podnik již v pondělí 21. února. Novinářům to při páteční návštěvě Kopřivnice na Novojičínsku prozradil premiér Miloš Zeman s tím, že předpokládá, že vedení kopřivnické automobilky zveřejní konkrétní výsledky až po samotném setkání. Premiér Zeman společně s ministrem financí Pavlem Mertlíkem a šéfem resortu průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem jednali naposledy asi před měsícem s představiteli švédské kapitálové skupiny. Na schůzce přitom podle Zemana zazněla skutečně reálná možnost vstupu Volva do Tatry. Premiér odhaduje úspěch jednaní na 70 procent. "Pokud se obě strany dohodnou, mohl by se vstup uskutečnit do konce roku," dodal.

Smlouvy mezi ČKD a Thrall již hotovy, podpis po schválení vládou

Smlouvy o kapitálovém vstupu americké společnosti Thrall Car do ČKD Vagonka Studénka jsou mezi mateřským ČKD Praha Holding a Thrall připraveny k podpisu. "Nyní na základě finálního znění Konsolidační banka dopracuje zprávu pro vládu a po jejím schválení se dokumenty podepíší," řekl ČTK mluvčí holdingu Richard Pažout. Kapitálový vstup Thrall Car do vagónky lze podle předsedy vlády Miloše Zemana považovat za téměř jistý. "Když vyloučíme nepředvídatelné nebo nepředvídané jevy, které v podstatě příliš nezáleží na vládě, konkrétní dohoda je na světě," sdělil ve čtvrtek s tím, že se vláda bude prodejem zabývat na zasedání během následujících 14 dní.

Nájemníci vítají růst nájemného maximálně o 4,9 procenta

Za realistickou reakci na úroveň současných životních nákladů označilo Sdružení nájemníků (SON) záměr ministerstva financí zvýšit nájemné maximálně o 4,9 procenta. Sdružení vítá, že ministerstvo financí si uvědomuje sociální situaci rodin žijících v nájemních bytech, které zatěžují i vysoké náklady na bydlení způsobené růstem cen energií. ČTK to sdělil předseda SON poslanec Stanislav Křeček. Kritická reakce představitelů některých opozičních stran na tento záměr je podle Křečka dokladem toho, že těmto stranám nejde o sociálně únosnou deregulaci nájemného v budoucích letech a tedy ani o udržení sociální úrovně lidí žijících z průměrných příjmů. Výzvy Občanského sdružení majitelů domů k padesátiprocentnímu růstu nájemného jsou podle něj dokladem toho, že majitelé domů chápou deregulaci jako možnost značného zvýšení nájemného bez ohledu na jeho sociální přijatelnost.

Mladík omilostněný prezidentem nemůže uvěřit, že je na svobodě

Devatenáctiletý Stanislav Pobuda, který si od 1. února odpykával v Oráčově na Rakovnicku čtyřletý trest za prodej 18 marihuanových cigaret, nemůže uvěřit tomu, že je na svobodě. "Jsem z toho v šoku a snažím se poslední události srovnat v hlavě," řekl ČTK Pobuda, který byl v pátek večer z vězení propuštěn na základě milosti prezidenta Václava Havla. "To, co jsem si musel prožít, považuji za tvrdé životní ponaučení, a nechci, aby se to někdy opakovalo," zdůraznil Pobuda. Nyní si chce co nejdříve najít zaměstnání. "Jsem vyučený prodavač, ale přijmu jakoukoliv práci," podotkl. Doufá, že ji najde i přesto, že zatím nebyl na vojně.

Kritici rozsudku poukazovali na to, že trest je příliš vysoký a nemá výchovný charakter. Tiskový mluvčí Nejvyššího soudu Martin Švehla ČTK řekl, že "čtyřletý trest byl neúměrný". Za společensky diskvalifikující označil rozsudek nedávno sekretář vládní Meziresortní protidrogové komise Josef Radimecký.

Národní divadlo odjelo do Hongkongu letos jako jediná opera

Pražské Národní divadlo je letos jediným světovým operním souborem hostujícím v Hongkongu na tamním patrně nejprestižnějším z asijských festivalů umění. Organizačně složitého turné, které 25. února uzavře Janáčkova opera známá v cizině jako Jenufa, se s pražským souborem zúčastní na 240 lidí. Mluvčí opery Johana Pekařová ČTK po odjezdu umělců z Prahy řekla, že ve třech představeních Janáčkovy Její pastorkyně a dvou večerech s Dvořákovou Rusalkou se v hlavních rolích vystřídá řada sólistů. Dirigenty jsou Jiří Bělohlávek a Jan Chalupecký. Desetidenní zájezd na festival do Hongkongu je již třetí zahraniční cestou opery Národního divadla v této sezóně. Na podzim jí předcházelo hostování ve Výmaru a turné po Japonsku. V květnu čeká ještě operní soubor zájezd do Lisabonu s Janáčkovou Její pastorkyní.

Miloš Forman představil na Berlinale film Muž na Měsíci

Svůj poslední film Muž na Měsíci představil na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v USA žijící český režisér Miloš Forman. Snímek byl zařazen do hlavní soutěže a měl na Berlinale zároveň evropskou premiéru. "Považujte mne za amerického tvůrce s českým srdcem," odpověděl Forman předtím na tiskové konferenci, když byl tázán na svou identitu. Zahraniční agentury připomínají, že identity jsou také častým režisérovým tématem, ať už šlo o předchozí film Lid versus Larry Flynt (1996) nebo nejnovější Muž na Měsíci věnovaný životu televizního komika Andyho Kaufmana s vynikajícím Jimem Carreyem v hlavní roli.

Edmonton Sun uvítal Kasíka jako budoucí klavírní superhvězdu

Jako budoucí klavírní superhvězdu uvítal místní kanadský list Edmonton Sun českého pianistu Martina Kasíka, který bude koncertovat v rámci prvního severoamerického turné také v Edmontonu, více než půlmiliónovém správním středisku provincie Alberta. Kasík, kterého věnčí domácí i zahraniční ceny z klavírních soutěží, je podle listu především milovníkem hudby Fryderyka Chopina. Jméno polského skladatele nese velká hudební soutěž ve Varšavě, které se letos v říjnu Kasík zúčastní. "Chopin je blízký mé duši, promlouvá ke mně jeho citovost a naladění," řekl kanadskému listu 23letý pianista. Další Kasíkovou láskou jsou šachy. Šachovnici vozí vždy s sebou pro případ, že mezi koncerty nalezne soupeře. A naštěstí jej baví cestovat. A jak by ne, když ročně pořádá padesát koncertů, napsal Edmonton Sun.

Staročeským masopustem ožil skanzen na Veselém Kopci

Staročeským masopustem ožily v sobotu drobně zasněžené roubené chaloupky skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska v okrese Chrudim. Pestrobarevný masopustní průvod, v němž nechyběly na Vysočině tradiční masky kominíků, turků, kobyly či slamáků, procházely vesničkou v doprovodu lidové kapely a před každým stavením zahrály písničku a zatancovaly. Jako památku na masopust si mnozí návštěvníci skanzenu odnášeli černou a hnědou barvou pomalované tváře. Masopustem se nazývá období od Tří králů (6. ledna) do velikonočního půstu začínajícího velikonoční Popeleční středou. Masopustní průvod odděloval období všeobecného veselí a zábav od střídmosti velikonočního půstu, kdy už se veselice pořádat nesměly. Tento zvyk má údajně své kořeny už v pohanských dobách, kdy byl předzvěstí jara.

Za značného zájmu dětí a rodičů jel v Praze historický vlak

Zejména rodiče s dětmi využili sobotní možnosti svézt se v historickém vlaku po trati zvané Pražský Semmering. Už o první jízdu v soupravě, která vyjela krátce po 10:00 z pražského smíchovského nádraží a přes lokality Zlíchov, Jinonice a Stodůlky zamířila do Zličína na západním okraji hlavního města, projevilo podle odhadu ČTK zájem asi 200 až 300 lidí. Největší pozornost hlavně dětí na sebe soustředila parní lokomotiva, která za sebou táhla osm vagónů pro cestující. Ty byly beznadějně plné, o čemž svědčí i fakt, že řada zájemců o svezení musela stát nejen v uličkách mezi místy pro pasažéry, ale i v prostoru těsně u výstupů z vozů. Soupravu doplňoval barový vůz "Pivák", který se nacházel hned za tendrem, tedy za zásobníkem uhlí a vody pro lokomotivu. Tato téměř pětadvacet metrů dlouhá černá kráska, jíž se pro její eleganci přezdívá Šlechtična, byla vyrobena v roce 1947 v plzeňských Škodových závodech. Vagóny, které lokomotiva táhla, pocházejí z Depa kolejových vozidel Plzeň. Nejstarší z nich je z roku 1949.

Liberečtí řezníci vyrobili rekordní 14,74 metru dlouhou tlačenku

Do Guinessovy knihy rekordů se díky tlačence dlouhé 14,74 metru a vážící 161,2 kilogramu zapíší řezníci z liberecké Hypernovy, potvrdil ČTK ředitel Hypernovy Jan Žák poté, co tlačenku přeměřil zástupce pelhřimovské Agentury Dobrý den Miroslav Marek. "Tlačenku jsme vyráběli v noci ze čtvrtka na pátek. Třináct lidí šest hodin krájelo maso, osm hodin vařilo a tři hodiny plnilo do střeva dlouhého 15 metrů," řekl Žák. Na otázku, proč vyráběli právě tuto zabijačkovou specialitu, ředitel Hypernovy odpověděl: "Tlačenky vyrábíme běžně, jen jsme ji tentokrát udělali trochu delší." Dodal, že kvůli plnění střeva museli k chladicímu pultu, na němž byla vystavena, přestěhovat plnicí stroj. Po přeměření a převážení řezníci tlačenku rozkrájeli a hostesky ji začaly nabízet návštěvníkům v nabitém libereckém hypermarketu. Na rekordní tlačenku spotřebovali řezníci 150 kilogramů masa, 30 kilo vývaru a deset kilo koření.

Ze sportu:

Výsledky sobotního 17. kola první fotbalové ligy: Teplice - Jablonec 2:0, Sparta Praha - Opava 4:0, České Budějovice - Viktoria Žižkov 1:0, Brno - Drnovice 2:3, Bohemians Praha - Olomouc 1:3, Hradec Králové - Blšany 1:1, Liberec - Příbram 0:0 a v pátek Ostrava - Slavia Praha 1:3. Tabulce vévodí Slavia o čtyři body před Spartou. S odstupem devíti bodů jsou třetí Drnovice. Poslední Žižkov ztrácí jeden bod na předposlední Hradec Králové.

Páteční 44. kolo hokejové extraligy přineslo tyto výsledky: Karlovy Vary - Zlín 3:3, Kladno - Vítkovice 4:2, Sparta Praha - Litvínov 1:1, Havířov - České Budějovice 1:4, Vsetín - Pardubice 7:3, Znojmo - Třinec 4:5 a Plzeň - Slavia Praha 0:0. V sobotní předehrávce 45. kola extraligy hokejisté Českých Budějovic zvítězili nad Vsetínem 2:1. V tabulce vede Sparta před Vsetínem a Plzni. Poslední Vítkovice ztrácejí jeden bod na předposlední Kladno.

Trenér olympijských vítězů a mistrů světa v ledním hokeji Ivan Hlinka, který bude jako první Evropan v historii působit v zámořské NHL v roli hlavního kouče, stane na střídačce hokejistů Pittsburghu poprvé při pondělním duelu týmu na ledě Tampy Bay. V sobotu krátce po poledni zamířil Hlinka z Prahy linkou přes New York do Pittsburghu.

Česká tenistka Denisa Chládková bude v neděli bojovat o turnajový titul v Hannoveru. Šestapadesátá hráčka světového žebříčku v sobotu v dramatickém, více než dvouhodinovém semifinále porazila Francouzku Anne-Gaelle Sidotovou ve třech setech 6:3, 6:7 a 7:6. Finálovou soupeřkou bude Chládkové nejvýše nasazená hráčka Američanka Serena Williamsová.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty nula až plus čtyři stupně Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.