Zprávy neděle, 21. června 1998

Zprávy 21.6.98 / 15.30

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Potvrzeno - ČSSD je vítězem voleb

Ústřední volební komise (ÚVK) vyhlásila oficiální předběžné výsledky mimořádných voleb do Poslanecké sněmovny. Potvrdila, že ČSSD získala 32,31 procenta hlasů, ODS 27,74 procenta, KSČM 11,03 procenta, KDU-ČSL rovných devět procent a Unie svobody 8,6 procenta hlasů. Vyhlášením oficiálních výsledků rovněž skončilo první skrutinium, v němž si uvedené strany rozdělily 185 z celkem 200 poslaneckých mandátů. Ve druhém skrutiniu si pak rozdělí 15 mandátů za ty strany, které pětiprocentní hranici nepřekonaly.

Představitelé ÚVK na následné tiskové konferenci potvrdili, že ČSSD získala ve volbách celkem 74 mandátů, ODS 63, KSČM 24, KDU- ČSL 20 a Unie svobody 19. Voleb se zúčastnilo 74,03 procenta voličů zapsaných ve stálých seznamech.

Prezident svolá zasedání sněmovny mezi 10.a 14.červencem

Prezident Václav Havel svolá zasedání nově zvolené Poslanecké sněmovny kolem 10.až 14.července. Na dotaz ČTK to řekl politický poradce prezidenta Jiří Pehe. Prezident musí podle ústavy svolat zasedání nové dolní parlamentní komory do 30 dnů ode dne voleb, a má tedy teoreticky čas do 20.července.

Gross: Sociální demokracie se nevzdá účasti ve vládě

Sociální demokracie se podle předsedy jejího poslaneckého klubu Stanislava Grosse nevzdá možnosti účasti ve vládě, i když volební výsledky a dosavadní výroky menších politických stran nenasvědčují, že se jí to podaří.

I když menší strany, KDU-ČSL a Unie svobody, mohou jít do koalice se sociálními demokraty a ustavit vládu se silnou většinou v parlamentu, nemají jejich přední činitelé k takovému postupu příliš chuti. Podle jejich dosavadních výroků by spíše dali přednost ODS za podmínky, že změní dominantní styl chování, který podle nich uplatňovala v minulosti.

Beneš dal dvojznačnou odpověď, zda ODS trvá na Klausovi ve vládě

Místopředseda ODS Miroslav Beneš se vyhnul přímé odpovědi na dotaz, zda si ODS dovede představit budoucí vládu bez osobní účasti svého předsedy Václava Klause. Proti Klausově osobě a stylu politického jednání vznášely výtky v minulé vládě KDU-ČSL a částečně ODA, které byly menšími koaličními partnery ODS.

Miroslav Macek si dovede představit v jedné vládě Luxe a Klause

Místopředseda ODS Miroslav Macek si dovede představit, že by v jedné vládě zasedli společně předseda jeho strany Václav Klaus a předseda KDU-ČSL Josef Lux. Macek to řekl v nedělním diskusním pořadu Českého rozhlasu. Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal ve stejném pořadu nevyloučil, že by mohla vzniknout koalice ODS, Unie svobody a KDU-ČSL. "Ale bylo by to za určitých velmi složitých podmínek... Znamenalo by to, že bychom společně museli umět pojmenovat to, co se tady stalo, a ne hovořit o spiknutí", prohlásil lidovecký místopředseda. S jeho slovy souhlasil pražský volební leader Unie svobody Vladimír Mlynář. Podle něj je nutné zdůvodnit, proč se rozpadla předešlá vládní koalice.

Josef Lux podmínil koalici tří pravicových stran změnou politiky ODS

Koalici tří pravicových stran podmínil v neděli předseda lidovců Josef Lux změnou politiky ODS, tedy vyřešením důvodů loňského odchodu KDU-ČSL z koalice s ODS i důvodu vzniku Unie svobody. Naznačil však k takové proměně Klausovy strany osobní skepsi. Výsledek voleb a vůli voličů by podle předsedy Luxe nejvěrněji odrazila koalice a většinová vláda sociálních demokratů, KDU-ČSL a Unie svobody. Koalici vytvořenou ODS, KDU- ČSL a Unií svobody si Lux, jehož příklon doleva nebo doprava označují politologové nyní za rozhodující moment dalšího vývoje, dovede představit obtížněji. "Po sobotním večeru, který pro mne byl trochu smutnou zkušeností - v televizi Nova zaútočil Václav Klaus na mě, v České televizi zaútočil na Jana Rumla - se ukazuje, že ta změna by byla obtížná," uvedl Josef Lux v televizi Nova. Vláda sociálních demokratů, křesťanských demokratů a Unie svobody by byla velkou koalicí," řekl. Lidovci a Unie svobody by v ní podle něj nepodporovali sociální demokraty, ale hájili by své programy a pravicovou politiku.

Falbr: Volby vyhrála pravice a Klausovi se podařil comeback

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Richarda Falbra vyhrála volby pravice a nezbývá než vzít na vědomí, že se předsedovi ODS Václavu Klausovi podařil comeback, který těm, kdo ho odepsali, "pěkně zamotá hlavu". Falbr, který je v Bruselu na zasedání řídícího výboru Mezinárodní konfederace odborů, to řekl ČTK. Skvělou zprávou je podle Falbra "pohřeb Sládkovců " a je dobře, že se do parlamentu nedostali Důchodci za životní jistoty.

Dušek: Jediným řešením je menšinová vláda ČSSD a KDU-ČSL

Za jediné možné řešení povolební situace označil šéf železničářských odborů Jaromír Dušek sestavení menšinové vlády sociálních demokratů a lidovců. Všechna jiná řešení označil za špatná a nepřijatelná. Pokud by vláda měla být sestavena ze stran bývalé vládní koalice, tak se podle Duška volby konaly zbytečně. Nepřinesly by totiž podle něj v tomto případě žádné řešení a zůstal by zakonzervován současný stav. Dušek podle svých slov očekával, že se lidé ve volbách vyjádří trochu jasněji. "Obávám se, že to je jenom řešení na velmi krátkou dobu a že to zase bude spět k předčasným volbám," podotkl.

Výsledky voleb v rekordně krátkém čase

V rekordně krátkém čase se podařilo zpracovat výsledky letošních voleb do Poslanecké sněmovny. Výsledky ze všech 14.776 okrsků byly známy již za osm hodin a 43 minut po uzavření volebních místnosti. "To je zatím nejkratší čas v historii voleb Československé a později České republiky," prohlásil na tiskové konferenci Ústřední volební komise vedoucí jejího sumarizačního útvaru Jan Fischer.

Romové poděkovali voličům, že se republikáni nedostali do parlamentu

Demokratická aliance Romů poděkovala všem voličům za to, že v předčasných parlamentních volbách se do Poslanecké sněmovny nedostala strana Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa. ČTK o tom informoval romský aktivista Zdeněk Guži. "Romové děkují všem spoluobčanům ČR, že vyjádřili a rozhodli ve volbách, že republikánská strana není parlamentní stranou a demokracie má v ČR své místo," řekl Guži. Demokratická aliance Romů vznikla v roce 1994 jako Občanské sdružení Romů. Svůj současný název získala v březnu tohoto roku a jejím cílem je zastoupení Romů ve státní správě.

Důchodci budou dál hájit sociální jistoty a připravovat se na volby

Strana Důchodci za životní jistoty (DŽJ) bude pokračovat v úsilí o zajištění životních podmínek a zaměří se na přípravu komunálních a senátních voleb i na další případné parlamentní volby. Republiková rada provede analýzu dosažených volebních výsledků a přehodnotí pracovní systém. Příčinu rozdílu mezi volebními preferencemi, které pro důchodce předpovídaly až desetiprocentní zisk, a skutečným tříprocentním výsledkem vidí předseda strany Eduard Kremlička v masivní dezinformační kampani proti důchodcům, v postoji prezidenta Václava Havla k DŽJ a v chybách, kterých se v organizaci a přípravě volební kampaně dopustila sama DŽJ.

První reakce exilu - úleva, že extremisté nejsou v parlamentu

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny ČR považuje profesor Mojmír Povolný z Rady vzájemnosti Čechů a Slováků za příznivé překvapení. Voliči se totiž nedali svést extremistickými stranami a za to jim patří obdiv a úcta, řekl newyorské odbočce ČTK. Povolný si myslí, že se předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi nepodaří vytvořit vládnoucí koalici. Ať se dostane po těchto volbách k moci jakákoli koalice, měla by podle přání voličů pokračovat v transformaci. Voliči přitom dali najevo, že si přejí transformaci pod velmi silnou parlamentní kontrolou, řekl Povolný. Exulanti věří, dodal, že příští vládní koalice vyřeší problémy, s nimiž se potýkají. Ať již jde o volební právo, občanství, restituce a péče o exulanty, kteří jsou na tom sociálně špatně.

Byli bychom rádi, kdyby vládu v ČR po volbách vytvořila pravice. ČTK to řekl vydavatel newyorských Amerických listů Petr Bísek. Vyjádřil překvapení, jak velmi málo hlasů dostala DEU, která ve "stínových" volbách mezi emigranty a krajany v USA vede. Ukazují to anketní lístky, které docházejí do Bískovy redakce a jimiž jeho čtenáři jakoby volí. Bísek vyjádřil také obavy, že vztah mezi republikou a exilem se zřejmě nezmění. Zůstane asi přes úsilí několika jedinců, jako je předseda senátní komise pro záležitosti krajanů Milan Špaček (KDU-ČSL), nevraživý.

SPR-RSČ a DŽJ získali na volbách dohromady téměř 37,5 miliónů korun

Téměř 37,5 miliónů korun vyplatí stát dvěma stranám, které mají ze zákona nárok na příspěvek na úhradu volebních nákladů, ačkoli nepřesáhly pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, tedy SPR-RSČ a DŽJ. Podle zákona má každá strana, která dosáhne více než tří procent hlasů voličů, nárok na 90 korun za hlas. Strany, které se do sněmovny dostaly, mají nárok na příspěvek také. Vítězná ČSSD tak od státu dostane za 1,928.660 voličských hlasů 173,579.400 korun. Druhá ODS s 1,656.011 hlasy získá 149,040.990 korun. Třetí komunisté získají za 658.550 hlasů 59,269.500 korun, KDU-ČSL, kterou volilo 537.013 lidí, dostane 48,331.170 korun a Unie svobody za 513.596 hlasů obdrží 46,223.640 korun.

Vlasta Parkanová poslankyní díky preferenčním hlasům

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová (dříve ODA, nyní bezpartijní) byla díky preferenčním hlasům zvolena poslankyní Poslanecké sněmovny. Parkanová kandidovala na čtvrtém místě středočeské kandidátky KDU-ČSL. Oznámil to předseda KDU-ČSL Josef Lux v pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní. Volební úspěch Parkanové a její postup ze čtvrtého na první místo označil Lux za mimořádnou věc. Parkanová začátkem letošního roku odešla spolu s řadou dalších politiků z ODA. Netajila se tím, že by velmi nerada opustila politiku, a po určitém váhání přijala nabídku lidové strany, aby kandidovala ve středočeském kraji. Do KDU-ČSL nevstoupila a zatím ani nehovoří o tom, že by se k tomu chystala.

Tajné služby budou několik týdnů bez parlamentní kontroly

Bezpečnostní informační služba (BIS) a Vojenské obranné zpravodajství (VOZ), tedy civilní a vojenská kontrarozvědka, budou několik týdnů bez parlamentní kontroly. Ta bude obnovena až v okamžiku, kdy nová Poslanecká sněmovna, která vzejde z předčasných voleb, opět ustaví své zvláštní kontrolní orgány. Mluvčí BIS Jan Šubert vyloučil možnost zneužití služby v období, kdy bude bez parlamentní kontroly. BIS podle něj důsledně respektuje zákon, který vymezuje mantinely její činnosti, a má v sobě zabudované silné vnitřní kontrolní mechanismy.

Neúspěch republikánů je podle BBC největším překvapením voleb

Největším překvapením voleb do Poslanecké sněmovny je podle britské rozhlasové a televizní společnosti BBC skutečnost, že extrémně pravicoví republikáni, kteří zaujímají tvrdý postoj vůči romské menšině, se nedostali do parlamentu. Zpravodaj BBC v Praze se rovněž domnívá, že výsledek voleb, jakkoli nejasný, představuje větší šanci na určitou míru politické stability, než se očekávalo před volbami. Jestliže se křesťanští demokraté rozhodnou podpořit strany pravého středu, mohlo by to znamenat návrat "kontroverzního ekonoma" Václava Klause do čela křehké vládní koalice, soudí BBC.

Pod titulkem České strany ve volební slepé uličce nedělník The Sunday Times napsal, že Česká republika se po vítězství sociálních demokratů připravuje na obtížné handrkování o sestavení nové vlády. Důležitou úlohu bude mít při tomto vyjednávání prezident Václav Havel. Pozorovatelé připomínají, že mezi Havlem a Zemanem vládla v minulosti antipatie. Havel by proto mohl sestavením vlády pověřit jiného člena sociální demokracie nebo dokonce někoho z jiné strany, například Unie svobody, o níž se ví, že ji preferuje. The Sunday Times předpovídá, že sociální demokraty čeká náročný úkol vytvořit fungující koalici.

Zahraniční tiskové agentury o výsledcích voleb v ČR

Zahraniční tiskové agentury si všímají vítězství sociálních demokratů v předčasných parlamentních volbách v České republice, avšak upozorňují na obtížnost sestavení nové vlády. "Češi ve víkendových parlamentních volbách poskytli opozičním sociálním demokratům dráždivý letmý pohled na moc, ale ohromující návrat bývalého premiéra Václava Klause možná udrží tuto stranu levého středu v politické prázdnotě," uvedla agentura Reuters. Podotkla, že volby neodstranily nejistotu, která zemi svírá již měsíce."Rozhovory o vytvoření jakékoli nové koalice budou tvrdé, avšak Češi se přinejmenším mohou vyhnout dalšímu ochromenému menšinovému kabinetu," napsal Reuters. Podle něj se šéf KDU-ČSL Josef Lux zdá být tím, kdo bude "nastolitelem králů". Skutečným vítězem voleb ale je Václav Klaus, hlavní architekt postkomunistických reforem v ČR, který dosaženými volebními výsledky téměř smazal důsledky rozštěpení své strany, podotkl Reuters.

ČNB od vlády očekává pokračování reforem

Pro Českou národní banku je důležité, jak bude nová vláda pokračovat v cílech vytyčených v korekci hospodářské politiky deklarované v loňském roce. V rozhovoru pro ČTK to uvedl mluvčí ČNB Martin Švehla. Centrální banka od nové vlády očekává pokračování v privatizaci včetně privatizace bank, zdokonalování legislativy a pokračování reformy kapitálového trhu, řekl Švehla.

Lux i Zeman se shodli na nutnosti privatizovat české banky

Nutnost privatizovat velké české banky vyjádřili v nedělním diskusním pořadu televize Nova předsedové ČSSD Miloš Zeman a KDU-ČSL Josef Lux. "Privatizovat banky bude jediným možným řešením dnešního nevyhovujícího stavu polostátních a polosoukromých organizací," uvedl Zeman. "Dnešní polostátní banky připomínají poměry za socialismu, kdy management bohatne a firma chudne," vyslovil se Lux. Diskuse vznikla kolem způsobu jejich privatizace. Zeman navrhuje posečkat s privatizací rok, něž se oddělí investiční bankovnictví od komerčního. Po splnění této podmínky pak "určit reálnou cenu banky" a prodat podíly komerčních bank do rukou seriózních zahraničních subjektů. Podle Luxe existují dvě cesty privatizace bank. První se shoduje s postupem ČSSD oddělit obě bankovní sféry, investiční a komerční. Druhá možnost je ocenit celý držený majetek banky, který by se pak stal součástí prodejní ceny. "Žádná politická strana by nedovolila, aby klíčové banky zprivatizovala podvodná firma," ujistil předseda KDU-ČSL.

Podniky volají po jiné politice ČNB a nižších úrocích z úvěrů

Od povolebního uspořádání očekávají podnikatelé především změnu měnové politiky centrální banky (ČNB) a snížení úrokových sazeb úvěrů. Zastávají názor, že v České republice končí s podnikáním řada firem právě v důsledku špatných podmínek, pro nedostatek kapitálu a vinou nedostupných úvěrů. Ekonomové naopak zdůrazňují nutnost přísné politiky ČNB, vyplynulo z ankety ČTK.

Muž, který zapomněl jít k volbám, se vloupal do volební místnosti

Po vykopnutí okna se v neděli ráno vloupal do volební místnosti v v Brně-Bystrci jedenačtyřicetiletý muž. "Zadrželi jsme jej, když se skláněl nad prázdnou volební urnou. Své jednání nám vysvětloval tím, že se rozhodl využít svého volebního práva. Zapomněl však na to, že volby skončily v sobotu odpoledne," řekl ČTK mluvčí brněnských strážníků Vít Cvrček. Kdyby se podle něho incident odehrál jen o několik hodin dříve, mohl velmi vážným způsobem narušit jinak poklidný průběh předčasných parlamentních voleb v Brně.

Počasí.

A ještě informace o počasí. Dnes je oblačno, 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.