Zprávy neděle, 21. ledna 2001

Zdeňka Kuchyňová

Manželka a bratr vězněných Čechů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka odletěli na Kubu

Manželka poslance Ivana Pilipa Lucie a bratr Jana Bubeníka Martin odletěli na Kubu. Doufají, že se budou moci setkat s oběma muži, které kubánské úřady vězní už týden a tvrdí, že jsou americkými agenty. O cestě Bubeník ani Pilipová neváhali ani chvíli od okamžiku, kdy se dozvěděli, že oba vězně mohou navštěvovat pouze rodinní příslušníci. "Jedeme tam z jediného důvodu: navštívit je, zjistit, jak se mají, a říct jim, co my víme, a dodávat jim síly," řekl Bubeník. Předpokládá, že Češi, zatčení pro své setkání s kubánskými nezávislými novináři, jsou drženi každý zvlášť a bez informací.

O propuštění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka žádá nejen Česká republika, ale i další státy a mezinárodní instituce. Například v sobotu povolalo kubánského velvyslance v Berlíně Marcelina Medinu německé minsterstvo zahraničí a předalo mu nótu, požadující propuštění dvou na Kubě vězněných českých občanů. Jak se uvádí v textu nóty, německá vláda vychází z toho, že Pilip a Bubeník byli 12. ledna zatčeni za své styky s kubánskými disidenty, což samo ale není dostatečným právním důvodem.

Poradcem české parlamentní delegace, která chce na Kubě pomoci zadrženým, by měl být Valtr Komárek, první místopředseda vlády z přelomu let 89-90 a bývalý poradce jednoho z vůdců kubánské revoluce Che Guevary. Lidové noviny uvádějí, že o Komárkovu účast požádala místopředsedkyně dolní komory Petra Buzková, která delegaci povede. "Já jsem neřekl ne, ale zatím tomu nechávám volný průběh," odpověděl Komárek na dotaz, zda na Kubu pojede. Příliš ale v úspěch delegace podle Lidových novin nevěří.

Komárek tento týden v rozhovoru pro polský list Gazeta Wyborcza uvedl, že zadržení dvou českých občanů může být důsledkem pro Castra nevýhodných výsledků prezidentských voleb v USA. "Vítězství Bushe zkřížilo Castrovy naděje na tajná jednání s Američany," řekl. Proto si kubánský vůdce podle něj vymyslel špionážní aféru s Pilipem jako agentem CIA. "Počítá (Castro) s tím, že na konci (incidentu) bude kompromis, na němž něco získá," uvedl Komárek.

Ve snaze o propuštění Pilipa a Bubeníka chtějí vládní sociální demokraté využít svých kontaktů mezi sociálnědemokratickými stranami po celém světě. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva strany to řekl předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman. Spekulaci, že mezi varianty propuštění Pilipa s Bubeníkem patří i jejich výměna za kubánské agenty vězněné v některém demokratickém státě, Zeman nepotvrdil ani nevyvrátil s tím, že o ničem takovém neví, a kdyby věděl, stejně by to nemohl sdělit tisku.

Kvůli zadržení Pilipa a Bubeníka ministr zahraničí Jan Kavan předčasně ukončil pobyt v lázních a napsal dopisy ministrům zahraničí řady zemí, jak jej k tomu ve čtvrtek vyzvala vláda. Dopisy mají různé znění, každá oslovená země může totiž pomoci jinak. Kavan se obrací na všechny země EU a kandidátské země, asijské země a většinu latinskoamerických zemí. Ministr kultury Pavel Dostál se obrátil na kolumbijského spisovatele a novináře Gabriela Garcíu Márqueze, jenž má přátelské vztahy s Fidelem Castrem. Přímo Castrovi přitom napsalo několik bývalých českých disidentů. Také česká pobočka Amnesty International v této souvislosti zvažuje, že se s žádostí o propuštění obou Čechů obrátí na vysoké kubánské představitele. Na kubánskou stranu se naopak staví Společnost česko-kubánského přátelství, která české občany obviňuje z vměšování do vnitřních záležitostí Kuby.

Kubánští disidenti Antonio Femenías a Roberto Valdívia zatčení spolu s poslancem Ivanem Pilipem a Janem Bubeníkem trvají na tom, že od obou Čechů nedostali ani peníze, ani žádné dokumenty. Píše to Mladá fronta Dnes. "Povídali jsme si o tom, jak to vypadá v obou našich zemích," uvedli Kubánci s tím, že Pilip hovoří výborně španělsky. "Příslušníci státní bezpečnosti přišli do hotelu a sebrali Ivanu Pilipovi a Janu Bubeníkovi všechno...Ve stejnou dobu zatkli a potom vyslýchali i nás," popsali disidenti způsob zadržení Čechů. Pilip s Bubeníkem podle nich pouhým setkáním a rozhovorem s nimi neporušili žádný zákon. Na podobný případ zadržení cizinců si Kubánci nevzpomněli. "Cizince tu takhle nikdo nezatkl a neuvěznil v nejtvrdším vězení. A v naší provincii už vůbec ne," řekli. Disidenti uvedli, že nejsou členové opozice, ale nezávislí novináři působící přes 400 kilometrů od Havany.

Kubánská propaganda se podle ministra zahraničí Jana Kavana hluboce mýlí, když tvrdí, že Česká republika "jako lokaj USA" navrhla rezoluce proti porušování lidských práv na Kubě v Komisi lidských práv OSN. Porušování lidských práv nelze napravovat plošnými ekonomickými sankcemi, uvedl ministr v rozhovoru otištěném v deníku Právu. "Někteří američtí přátelé si to nemyslí, v tom máme rozdílné názory," řekl Kavan. "Proto jsem již ve svém projevu (v září 1999 na Valném shromáždění OSN) vyjádřil svou osobní podporu pro sankce, které byly přesně, cíleně zaměřeny vůči představitelům různých diktátorských režimů. To znamená sankce, jež by skutečně zasáhly ekonomické a finanční zájmy představitelů těchto režimů...A ne občanů, kteří jsou často oběťmi diktátorů," uvedl ministr.

Advokát Lžičař ostře kritizuje činnost české justice

Známý pražský advokát Josef Lžičař se obrátil na ministra spravedlnosti Pavla Rychetského s otevřeným dopisem, v němž ostře kritizuje činnost české justice. Podle něj soudy mnohdy přehlížejí základní právní principy. Lžičař upozorňuje na to, že různí soudci v obdobných kauzách vynášejí zcela odlišná rozhodnutí. Jako příklad nesprávného soudního rozhodnutí uvádí případ bývalého prezidenta fotbalového klubu Sparta Praha Petra Macha, kterému dělá obhájce. Ve středu soud poslal Macha za krácení daně a cla na pět let do vězení za to, že nepřihlásil k proclení svůj luxusní automobil BMW a stát tak připravil o 1,3 miliónu korun. "Neváhám tvrdit, že jde o rozsudek veskrze účelový, nesprávný a nezákonný z celé řady důvodů a zcela poplatný současné atmosféře," tvrdí advokát. Podle něj se soudy chtěly tímto rozsudkem zalíbit současné vládní garnituře proto, aby se naplňovala akce Čisté ruce za každou cenu a bez ohledu na právní řád.

Vládní ČSSD slíbila voličům při volbách v roce 1998 protikorupční akci Čisté ruce, jejímž cílem bylo odhalovat případy hospodářské kriminality. Kabinet za tím účelem vytvořil Koordinační a analytickou skupinu vládního Výboru pro ochranu ekonomických zájmů. Akce však nepřinesla žádaný úspěch. Loni v květnu proto vláda rozhodla o zřízení specializovaných složek při státních zastupitelstvích, které mají nahradit koordinační skupinu.

Podle premiéra vláda až na Čisté ruce plní svůj program

Protikorupční akce Čisté ruce postupuje podle premiéra Miloše Zemana stále pomalu, ale ostatní body programového prohlášení vlády se kabinetu daří plnit. Zeman to uvedl po jednání předsednictva strany, které se zabývalo přípravou dubnového sjezdu ČSSD. Předseda vlády chválil především sociální politiku kabinetu, spokojen je i s decentralizací státní správy či s přílivem zahraničních investic. Urychlena by podle něj měla být opatření směřující k lepšímu výběru daní.

Premiér Miloš Zeman se vyjádřil také k odcházejícímu americkému prezidentu Clintonovi, kterého pokládá za "vynikajícího prezidenta". Poznamenal, že Clintonova aféra s Monikou Lewinskou by prezidentovu popularitu v některých evropských zemích spíše zvýšila, než snížila. "Protože zastávám názor, že politici mají být hodnoceni podle toho, zda zlepšili nebo zhoršili život ve své zemi... tak si myslím, že Clintonova éra byla úspěšná jak z ekonomického, tak ze zahraničně-politického, tak z vnitropolitického hlediska," řekl Zeman.

Děčínská ČSSD chce, aby Zeman znovu kandidoval na předsedu

Děčínští sociální demokraté vyzvali premiéra Miloše Zemana, aby přehodnotil své rozhodnutí nekandidovat na dubnovém sjezdu strany na místo předsedy ČSSD. Zeman už loni oznámil, že na funkci kandidovat nebude. Za nejvážnějšího adepta je považován místopředseda strany Vladimír Špidla. Místopředseda Stanislav Gross, který byl Špidlovi jediným vážným soupeřem, v prosinci oznámil, že se o funkci šéfa ČSSD ucházet nebude.

Pro ODA je jako lídr čtyřkoalice přijatelnější Kopřiva než Kühnl

Vedení Občanské demokratické aliance (ODA) na jednání v Praze dalo najevo, že v čele čtyřkoalice by raději vidělo kandidáta lidovců Jaroslava Kopřivu než předsedu Unie svobody Karla Kühnla. Nadále ale prosazuje svého kandidáta, kterým je místopředseda strany Michael Žantovský. Šéf ODA Daniel Kroupa však není rozhodnutím Ústředního sněmu nijak zavázán. Kroupa je jedním z osmi členů politické rady čtyřkoalice, která bude lídra a stínového premiéra tohoto uskupení vybírat v pátek 26. ledna.

Bertelsmannovo fórum jednalo o evropské integraci a atlantické spolupráci

Rozšíření Evropské unie přispěje k posílení bezpečnosti na kontinentu a k rozšíření spolupráce unie s NATO a Spojenými státy. Poukazovali na to vysocí evropští politici na dvoudenním mezinárodním Bertelsmannově fóru, které skončilo v Berlíně a zabývalo se integračními procesy a atlantickou součinností. Náměstek českého ministra zahraničí Pavel Telička připomněl velký pokrok v evropské integraci v 90. letech, který se projevoval všeobecným rozšiřováním kontaktů i obchodu. Samotný vstupní proces nových členů do EU je ale provázen obtížemi. Telička prohlásil, že Evropa nebude v budoucnu definována jakýmikoli hranicemi, ale především kvalitou její politiky.

Ministr zemědělství Jan Fencl se v rámci veletrhu Grüne Woche setkal se svými protějšky k řadě jednání

Rozhovory o rozšíření Evropské unie a tzv. nemoc "šílených krav" patřily ke hlavním tématům jednání, která vedl ministr zemědělství Jan Fencl v Berlíně při příležitosti zemědělského veletrhu Grüne Woche. Ministr zemědělství sousední německé země Saska Steffen Flath při schůzce s Fenclem poukázal na zájem zemědělců o spolupráci s českou stranou, ale i na obavy, které mají z konkurence zejména po vstupu ČR a Polska do EU. Saský ministr řekl, že obavy pramení ze situace na evropském trhu, kde je velká nabídka a vede se boj o spotřebitele.

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt k majektovým nárokům sudetských Němců

Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt spatřuje mezi vysídlenci rozporné reakce na svá dřívější vyjádření, že nenárokuje majetek, který jeho rodina vlastnila v Jablonci nad Nisou. V německém listu Berliner Zeitung uvádí, že mezi sudetskými Němci je v této otázce zřetelná velká škála názorů od požadavků na veškeré vrácení jmění přes symbolické odškodnění až po upuštění od majetku. Posselt legitimnost jejich nároků nezpochybňuje, trvá ale na tom, že "jednotlivce nelze zavázat ke vznášení požadavků, jestliže to nechtějí".

V Kroměříži se před odjezdem do Kosova rozloučili vojáci KFOR

Slavnostním nástupem se v Kroměříži rozloučily se svými blízkými a občany zhruba dvě stovky profesionálních vojáků včetně dvou žen ze 7. průzkumné roty mezinárodních sil KFOR před svým odjezdem do Kosova. "Vojáci budou monitorovat situaci na 42 kilometry dlouhém úseku hranice mezi Kosovem a Srbskem, evidovat a zajišťovat bezpečný návrat uprchlíků, vytvářet podmínky pro mírové soužití etnik a chránit srbskou menšinu," vyjmenoval úkoly roty mluvčí 7. mechanizované brigády Milan Antoš.

S první částí průzkumné roty KFOR odletí do Kosova skupina osmi odborníků zjišťovat vliv použití munice s ochuzeným uranem na zdraví vojáků. Skupina má pracovat v bombardovaných prostorách a v místech, kde působí čeští vojáci KFOR. Bude vybavena například speciálním přístrojem na zachycení velmi nízkého stupně zamoření radiací.

Připravuje se mezinárodní mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji Winter Survival

Náročné měření sil v extrémních zimních podmínkách čeká armádní družstva z České republiky a několika evropských zemí, jež se začátkem února sjedou do nejvyšších moravskoslezských hor Jeseníků. Ty se na čtyři dny stanou dějištěm mezinárodního mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji Winter Survival (Přežití v zimě) 2001. Vojáci budou soupeřit i v sedmdesát kilometrů dlouhém pochodu horskou krajinou, horolezeckých disciplínách a přežití ve volné přírodě. Loni v armádní soutěži zvítězily s převahou české týmy a ze zahraničních armádních hlídek dokončili obtížný závod v drsných podmínkách zasněžených hor pouze slovenští vojáci.

Unie svobody vyzvala ODS a ČSSD, aby schválily senátní verzi zákona o České televizi

Republikový výbor Unie svobody na jednání v Jihlavě vyzval poslance Občanské demokratické strany a sociální demokracie, aby na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny schválili zákon o České televizi ve znění, přijatém minulý týden Senátem. Vedení Unie svobody se dívá skepticky na návrhy ODS, podle níž by se sněmovna měla při hledání prozatímního ředitele ČT obrátit na specializovanou agenturu na hledání manažerů. "Vzhledem k tomu, že se jedná o prozatímního ředitele a je nutné rychlé řešení, je potřeba, aby se sněmovna dohodla na nějakém konsensu," řekl mluvčí Unie Patrich Nacher.

Veřejné mínění je na straně stávkujících zaměstnanců České televize

Naprostá většina lidí si myslí, že krizi ve veřejnoprávní televizi nevyřešilo schválení zákona o České televizi (ČT) Poslaneckou sněmovnou, odstoupení generálního ředitele Jiřího Hodače ani odvolání Rady ČT. Naopak za vyřešenou považuje situaci jen osm procent občanů. Uvádí to Mladá fronta Dnes na základě průzkumu, který pro list uskutečnila společnost Median. Za hlavní motiv stávky v televizi považuje 73 procent občanů to, co říkají televizní redaktoři, tedy obhajobu svobody slova. Pro stejný počet dotázaných jsou redaktoři i po vzpouře, které se účastnili, nadále důvěryhodnými novináři. Myslí si to podle průzkumu i zhruba polovina voličů ODS, která vzpouru tvrdě kritizovala. S tím, aby redaktoři zpravodajství, kteří se zapojili do protestů, z televize odešli, souhlasí jen pětina dotázaných. Téměř pětina lidí také uvedla, že po událostech kolem televize by nyní volila jinou politickou stranu než v posledních volbách. Zhruba 70 procent oslovených si však myslí, že nebylo správné, když se vedení televize ujal za podpory stávkujících Ladislav Paluska, odvolaný odstoupivším generálním ředitelem ČT Jiřím Hodačem.

Památník Terezín vypsal literární a výtvarnou soutěž pro školáky

Památník Terezín vypsal již sedmý ročník literární a pátý ročník výtvarné soutěže pro žáky základních škol a středoškoláky. Letošní téma soutěží připomíná první deportace Židů a zřízení terezínského ghetta před 60 lety. Iniciátorkou soutěží je bývalá vězenkyně terezínského židovského ghetta Hana Greenfieldová. Přežila všechny útrapy a po válce se usadila v Izraeli. Od té doby se věnuje především mladým lidem, které seznamuje s tím, co to byl holocaust.

Nová verze škodovky bude mít rozměry luxusních limuzín

Obrovské auto rozměrů luxusních limuzín bude nový vůz značky Škoda, který by se měl začít prodávat koncem letošního roku. Délka automobilu bude 4796 milimetrů, karoserie bude čtyřdveřová typu sedan. Informují o tom Zemské noviny, kterým se podařilo získat dosud nepublikované informace o rozměrech vozu. Otazníky podle listu zatím zůstávají nad jménem a cenou, spekuluje se o názvech Moldavia nebo Bohemia.

Hřbitov v Bílé Vodě, kde leží 700 řeholnic, je kulturní památkou

Hřbitov v Bílé Vodě na Jesenicku, kde je pochováno na 700 řádových sester odsunutých na celou éru vlády komunismu do zapadlého koutu republiky, prohlásil stát kulturní památkou. Podobný hřbitov není podle odborníků nikde jinde v České republice. V roce 1950 zrušila komunistická vláda 720 ženských klášterů v celé zemi a vyhnala z ústavů, nemocnic a dalších zařízení na 18.000 řeholnic. Ty skončily ve vězení nebo byly internovány na několika vybraných místech. Jedním z nich byla i Bílá Voda, která leží na hranici s Polskem v nejzazším cípu jesenického okresu, kam stát odsunul 15 řádů a kongregací. Od roku 1989 se sestry postupně vracejí do svých původních řádových domovů.

Pěvkyně Magdalena Kožená slavila úspěch v Lipské opeře

Mezzosopranistka Magdalena Kožená s úspěchem poprvé ztvárnila hlavní roli v Debussyho opeře Pelléas a Mélisanda, kterou nastudoval mezinárodní tým v Lipské opeře. Po páteční premiéře, která byla prvním uvedením původní verze díla na německé půdě, má před sebou česká sólistka do 16. února ještě šest představení.

Hodnota kladenského rekordu ve spaní je 20 hodin a 32 minut

Dvacet hodin a 32 minut je hodnota nového kladenského rekordu ve spaní, o který usilovalo osm účastníků soutěžního maratonu Ospalec 2001. Vítězem klání se stala třináctiletá Jana Libotovická z Kladna, která překonala loňský rekord o jednu hodinu a 20 minut. Mimořádnou schopnost souvislého spánku prokázala už tím, že prvních 17 hodin nevyčerpala ani minutu ze svého odpočinkového času. Přinutila tak soutěžní porotu k častějším kontrolám. Libotovická řekla, že se na účast v maratonu nijak nepřipravovala. "Chtěla jsem den před soutěží nespat, ale usnula jsem," přiznala.

Tenistka Daniela Bedáňová postoupila na Australian Open do čtvrtého kola

Tenistka Daniela Bedáňová postoupila při své premiéře na grandslamovém turnaji Australian Open v Melbourne do čtvrtého kola. Sedmnáctiletá Češka si ve třetím kole poradila s devátou nasazenou Jelenou Dementěvovou, finalistkou olympijského turnaje v Sydney. Porazila ji za necelé dvě hodiny po setech 2:6, 7:6 a 6:3. Soupeřkou Bedáňové o postup do čtvrtfinále bude v pondělí turnajová šestka, Američanka Serena Williamsová. Naopak Denisa Chládková v třetím kole skončila. Zastavila ji favorizovaná Venus Williamsová z USA.

Kateřina Neumannová zvítězila v úvodní disciplíně mistrovství republiky v běhu na lyžích

Kateřina Neumannová z Dukly Liberec zcela suverénně zvítězila v úvodní disciplíně mistrovství republiky v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, desítce klasickou technikou. V běhu mužů na 15 km klasicky zvítězil litevský reprezentant Ricardas Panavas. Druhý skončil Martin Koukal z SKP Jablonec.

Hokej

39. kolo hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky: IPB Pojišťovna Pardubice - Sparta Praha 2:3 Slavia Praha - Excalibur Znojemští orli 3:2 Keramika Plzeň - Oceláři Třinec 6:2 Vagnerplast Kladno - České Budějovice 0:3 Vítkovice - Femax Havířov 2:5 Continental Zlín - Becherovka Karlovy Vary 5:2 Tabulku po neúplném 39. kole vede Vsetín, na druhém místě je Zlín, třetí Pardubice, čtvrtá Sparta Praha. Na posledních místech jsou Karlovy Vary a Havířov.

Loprais dojel v 19. etapě Dakaru čtvrtý a triumf má na dosah

Karel Loprais dojel se svou tatrou do senegalské metropole a šestý triumf v proslulé pouštní Rallye Paříž-Dakar má na dosah. V devatenácté, předposlední etapě soutěže, která měřila 564 kilometrů, skončil Loprais mezi kamióny čtvrtý a udržel si osmihodinový náskok před Japoncem Jošimasou Sugawarou. V neděli už závodníky čeká jen stokilometrová 'manifestační' jízda kolem Dakaru.

A jaké bude počasí? Oblačno, až zataženo teploty od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia.