Zprávy neděle, 22. srpna 1999

Vázení posluchaci, pri poslechu zpráv Radia Praha vás vítá Eva Petrzílková.

A nyní podrobneji:

V Praze si pripomneli srpnovou invazi vojsk bývalé Varsavské smlouvy v roce 1968

Srpnovou invazi vojsk bývalé Varsavské smlouvy v roce 1968 si v sobotu v Praze pripomneli senátor ODA Michael Zantovský, predseda DEU Ratibor Majzlík a kandidát ctyrkoalice do Senátu Ivan Medek. Kvetiny polozili k sose svatého Václava na Václavském námestí a k budove Ceského rozhlasu na Vinohradech. Medek v rozhovoru pro CTK vojenský zásah oznacil jako jednu z dalsích zrad vládnoucí komunistické garnitury. Zantovský a Majzlík konstatovali, ze srpen 1968 obcany výrazne poznamenal. Podle Zantovského událostmi roku 1968 skoncil komunismus jako ideový smer v tehdejsím Ceskoslovensku.

Vojska Varsavské smlouvy obsadila Ceskoslovensko pred 31 lety na pozvání predních komunistických vládních cinitelu v noci na 21. srpen. Vojska mela zabránit reformám známým ve svete pod názvem Prazské jaro 1968. Celý reformní proces byl po mesících oklestování definitivne pohrben na jare 1969, kdy se moci v zemi chopily konzervativní prosovetské síly, které zahájily proces takzvané normalizace.

Vetsina kauz ÚDV by mohla být v prosinci promlcena

Petaosmdesát procent osob, jejichz minulostí se nyní zabývá Úrad dokumentace a vysetrování zlocinu komunismu (ÚDV), nebude mozné stíhat, pokud se úradu nepodarí sdelit jim do 29. prosince obvinení. Vyplývá to ze zprávy, kterou ÚDV zverejnil na internetové stránce ministerstva vnitra. Tímto dnem totiz uplyne promlcecí doba pro trestné ciny, za nez soud muze ulozit desetiletý trest. Jde napríklad o trestné ciny zneuzívání pravomoci verejného cinitele ci zavlecení do ciziny. V prosinci 2009 pak uplyne promlcecí lhuta pro trestné ciny, za nez zákon umoznuje ulozit výjimecný trest. To se týká zejména vlastizrady, vrazdy a obecného týká zejména vlastizrady, vrazdy a obecného ohrození.

Úrad dokumentace a vysetrování zlocinu komunismu je útvarem Policie CR. Jeho úkolem je odhalování a stíhání trestných cinu spáchaných v letech 1948 az 1989, které nemohly být za komunistického rezimu z politických duvodu potrestány, protoze byly spáchány se souhlasem tehdejsích predstavitelu státu.

Pokracují jednání o vyslání polní nemocnice do Turecka

Velvyslanectví Ceské republiky v Turecku intenzivne jedná o vyslání ceské polní nemocnice pusobící v Albánii. Jak Ceskému rozhlasu potvrdil velvyslanec Ceské republiky v Turecku Josef Braun, Ankara prijala s povdekem nabídku ceské strany k vyslání této nemocnice.

Olomoucký tým záchranáru dorazil v sobotu do Turecka

Jednotka ze 75. záchranné výcvikové základny civilní ochrany v Olomouci dorazila v sobotu na turecké území. Jak rekl mluvcí ministerstva obrany Milan Repka, olomoucký tým bude pracovat spolu s nemeckými záchranári - v místech, kde dosud zádné skupiny záchranáru vyprostovací práce neprovádely. Na ceste Bulharskem pak jeste tým pribral psovody z Liberce, takze kolona mela celkem sest vozu.

Prezident Havel podrobil kritice Milosevicuv rezim

Prezident Václav Havel kritizoval pro nezávislou belehradskou televizi Studio B jugoslávského predstavitele Slobodana Milosevice a vyslovil podporu tamní opozici. V interview prohlásil, ze Milosevicuv rezim zakonzervoval politickou kulturu, která nepatrí do této doby a je zalozena na kolektivním principu. Havel rovnez zduraznil, ze je na strane opozice, která zvítezí, spojí-li své síly a nadradí své hodnoty partikulárním zájmum. Podle prezidentových slov Srbsko, Cerná Hora a Kosovo patrí do Evropy, ale musejí delat evropskou politiku.

Rakouský ministr zahranicí je pro zrusení Benesových dekretu

Rakouský ministr zahranicí Wolfgang Schüssel se chce v Praze a v Evropské unii zasadit o to, aby jeste pred prijetím Ceské republiky do Unie byly zruseny takzvané Benesovy dekrety. Schüssel se o tom zmínil v rozhovoru s mluvcím Sudetonemeckého krajanského sdruzení Franzem Neubauerem a jeho zástupcem, poslancem Evropského parlamentu za konzervativní bavorskou CSU Berndem Posseltem. Shodli se v tom, ze mezi vyhánením kosovských Albáncu a vyhnáním sudetských Nemcu z bývalého Ceskoslovenska je nejen "velká historická paralela", ale ze je nutné v obou prípadech v plném rozsahu obnovit lidská práva a zásady právního státu.

Vnitro chce prijmout 340 nových hasicu, zatím vsak chybí peníze

O 340 príslusníku by se mel v roce 2000 podle návrhu ministra vnitra Václava Grulicha rozrust Hasicský záchranný sbor Ceské republiky. Úsporná opatrení ministerstva financí vsak mohou vést k tomu, ze vnitro bude muset cinnost hasicu naopak omezit. Návrh na prijetí nových hasicu predlozí Grulich ve stredu vláde. Vnitro chce zvýsit pocet hasicu po zkusenostech s povodnemi v roce 1997 a 1998.

Pruzkum: Vysokoskoláci si myslí, ze zeny mají mensí sance na úspech

Polovina muzu s vysokoskolským diplomem a 65 procent stejne vzdelaných zen se domnívá, ze ve srovnání s muzi stejné generace, stejné kvalifikace i dalsích objektivních kvalit mají zeny omezené moznosti úspechu. Kazdá druhá zena si myslí, ze v práci dominují muzi a ceská spolecnost není zenám naklonena a nepodporuje je. Vyplývá to z dlouhodobého pruzkumu, který v roce 1989 zahájil Sociologický ústav Akademie ved CR. Nejcastejsí príciny stavu, kdy zeny zaujímají nizsí pozici nez muzi, vidí více nez tri ctvrtiny vysokoskolsky vzdelaných muzu i zen shodne v tehotenství, péci o malé deti a v rodinné zátezi.

Stoletá voda má v Praze zpozdení, protipovodnové zábrany se staví

Prazský magistrát hodlá do konce roku dokoncit na nábrezí Na Frantisku první etapu výstavby protipovodnových zábran, které by v budoucnu mely hlavní mesto ochránit i pred stoletou vodou. CTK to rekl Rostislav Gut z magistrátního odboru obrany. Stoletá voda má pritom jiz devet let zpozdení. V roce 1890 zatopila historické centrum mesta a poskodila Karluv most. Prazský magistrát má k dispozici pocítacový model potopy mesta, který pri zadání predpokládaného prutoku zobrazí záplavové území. V nem nechal magistrát nainstalovat 48 sirén schopných prenáset mluvené slovo, kterými mohou pracovníci bezpecnostního systému Prahy v prípade nebezpecí informovat obcany prímo v míste.

Na Svaté Hore mládez privítala papezovo poselství

Bourlivým potleskem prijali mladí krestané poselství papeze Jana Pavla II., které jim v sobotu na Svaté Hore u Príbrami tlumocil kardinál Miloslav Vlk. Ocenili predevsím vzpomínku na predlonské setkání na Svatém kopecku u Olomouce, které papez v dopise oznacil za nezapomenutelné. Celostátní setkání krestanské mládeze z celé republiky na Svaté Hore pokracovalo v sobotu uz pátým dnem. Mse, kterou slouzil kardinál Vlk, se zúcastnilo pres 4000 lidí.

Hrad Lipnice nad Sázavou se zmenil ve stredoveké mesto

Areál gotického zámku Lipnice nad Sázavou, který se zmenil na víkend ve stredoveké mesto, patril v sobotu sermírským turnajum. Pelhrimovská skupina historického sermu Sígri pripravila návstevníkum hradu jiz pátou cást slavností venovaných historii hradu a jeho majitelum.

Probíhá dalsí rocník Volarských slavností dreva

Mezinárodní zábavná sportovní soutez o putovní drevák, v níz zmerila síly ctyrclenná druzstva Volar, nemeckého Waldkirchenu a rakouského Wallernu a. d. Tratnach, byla hlavním bodem sobotního programu sestých Volarských slavností dreva. Jejich soucástí byly ukázky tradicních remesel, drevácká drazba a v nedeli trh s drevarskými výrobky. Prestoze sumavské Volary jsou se zpracováním dreva neodmyslitelne spjaty, v soucasnosti zde tento obor nemá na ruzích ustláno. Závod Jitona nyní propustil asi 50 lidí a témer dve stovky zamestnancu opustí Sumavské drevarské závody, které byly po dokoncení v roce 1966 nejmodernejsím drevozpracujícím podnikem v Cechách.

V Címeri byla odhalena pametní deska osádce amerického letounu

V obci Címer na Jindrichohradecku byla v sobotu odhalena pametní deska osádce amerického letounu B-24 Liberator, který zde byl sestrelen pri letecké bitve v srpnu 1944. Pietního aktu a mse v kostele sv. Jana Krtitele se zúcastnili ctyri bývalí piloti leteckých sil USA (USAF) a 25 ceskoslovenských válecných letcu, kterí za druhé svetové války slouzili v britském královském letectvu (RAF). Na Jindrichohradecko prijeli na sesté setkání válecných letcu, které pripravil jindrichohradecký Klub historie letectví.

Hudební festival Setkání '99 prilákal na Konopiste 5000 lidí

Teckou za letosním folkovým létem je festival nazvaný Setkání '99, který v sobotu prilákal do prírodního divadla na Konopisti u Benesova na 5000 lidí. V desetihodinovém koncertu se jim tu predstavily hvezdy folkového nebe i objevy uplynulé hudební sezóny. Patrily mezi ne kapely Zalman a spol., Krestanova Druhá tráva ci prazská Asonance.

V Karlových Varech probíhá party motocyklistu

Na 700 motocyklistu z Ceské republiky, Polska a Nemecka se v sobotu sjelo do Karlových Varu na tretí rocník Dennis Hopper party, která se koná do nedele v autokempu Brezový háj v Brezové. Jeho soucástí jsou koncerty a nejruznejsí souteze, napríklad Miss mokré tricko. Mezi hudebníky v Brezové vystoupí mimo jiné Vilém Cok, Milos Dodo Dolezal a rockové kapely Mac Beth, Törr, Moped a The Fastbirds.

Výber z ceských deníku s datem 21.srpna

Vsechny sobotní deníky venují pozornost výrocí srpnových událostí jak v roce 1968, tak o rok pozdeji. I nadále písou o doplnovacích volbách do Senátu a hodnotí pomoc Ceské republiky zemetresením postizenému Turecku.

Paradox srpna 1969 muze pripadat tem, kterí se pred dvaceti léty narodili, jako tragicky smesný, píse Mladá fronta Dnes. Demonstranti vzývali Dubceka a milicionári je z rozkazu téhoz Dubceka bili jako zver. Pohlédneme-li na srpen 1969, byl Hácha, ponízene prosící rísského protektora za zatcené ceské studenty, proti Dubcekovi a Svobodovi chlapem, soudí list. Návrat téhoz Dubceka v listopadu 1989 se nyní jeví jako jakkoli nutný historický omyl. S odstupem casu je stále jasnejsí, ze ti verozvestové renesance komunismu, kterí se podepsali pod pendrekové zákony, nebyli zdaleka jen ubohými obetmi, ale i spoluviníky následující, s Krylem receno, "doby kamenné", míní deník.

Rovnez Právo pripomíná predevsím 21. srpen roku 1969, kdy se zejména Václavské námestí v Praze otrásalo výkriky vzývajícími Dubceka a Svobodu, kterí se v té dobe jen nekolik metru odtud chystali spolu s Cerníkem podepsat pendrekový zákon. Tímto dnem se cestí komunisté u obcanu zadluzili navzdy, soudí list. A v této souvislosti pripomíná, ze dnes uz skoro kazdý pátý volic by sveril svuj osud komunistum. Neznal nakonec Dubcek a spol. své ceské pappenheimské lépe, ptá se list. Jestlize ano, muzeme si stezovat jen sami sobe, pochopit to na svete nemuze nikdo, koncí svuj komentár Právo.

Lidové noviny v souvislosti se srpnovými událostmi konstatují, ze se za deset svobodných let nepodarilo najít a potrestat ty, kdo stríleli do demonstrantu. A moc casu podle listu nezbývá, protoze v prístím roce uz budou tyto zlociny promlceny. Ti, kdo prijdou po nás, se budou divit a ptát, proc jsme to nestihli, písí Lidové noviny.

Poslední pruzkumy verejného mínení, které oznacují za favorita voleb do Senátu nezávislého kandidáta Václava Fischera, komentují Zemské noviny. List píse, ze v pravicové Praze, kde jak se dríve ríkalo, nemuze snad ve volbách prohrát ani tenisová raketa predsedy ODS Václava Klause, kdyby kandidovala, Fischer na svou stranu pravdepodobne pretáhl znacnou cást minulých i potenciálních volicu ODS. Ti totiz nepochopili "mobilizaci" proti CSSD a veletoc, který následoval v podobe opozicní smlouvy. Tady uz ODS nepomuze ani nasazení známé herecky /Jiriny Jiráskové/, soudí list. Pokud Václav Fischer ve volbách uspeje, bude to od pravicových volicu tak trochu polícek do tváre celému vedení ODS, predpovídá deník.

Slovo ve svém komentári kritizuje administrativní prutahy spojené s vysláním záchranáru do Turecka. Zatímco jiné státy vypravovaly letadla se záchrannými týmy, u nás slavila opetovne úspech byrokratická pedantnost. Dobrovolníci byli odmítnuti, pro státní zamestnance se zacaly vybavovat diety a dalsí "nezbytnosti, píse list. Ten dále pripomíná osud uprchlického tábora pro kosovské bezence v Albánii, v nemz se nakonec pro prutahy neobjevil jediný uprchlík a tábor spadl do klína albánské armáde. Secteno a podtrzeno, nejde o profesionalitu, ale o amatérismus, konstatuje Slovo.

A jeste krátce o nedelním pocasí v Ceské republice

Polojasno, na severovýchode az oblacno, ojedinele prehánky. Nejvyssí denní teploty 17 az 21 stupnu Celsia.

Tolik zprávy radia Praha.