Zprávy neděle, 23. července 2000

A nyní podrobněji:

Vláda projedná poslanecký návrh ústavního zákona o referendu

Vláda projedná ve středu poslanecký návrh ústavního zákona o referendu spolu s návrhem zákona o způsobu provedení lidového hlasování o uvedení temelínské jaderné elektrárny do provozu. Vyplývá to z programu schůze kabinetu, který je dostupný na Internetu. Tyto legislativní návrhy předali poslanci Libor Ambrozek, Petra Buzková a Vladimír Mlynář v pondělí 10. července kanceláři Poslanecké sněmovny, která je postoupila Úřadu vlády. Navrhovatelé předpokládají, že referendum o Temelínu by mohlo být vyhlášeno příští rok v dubnu. Zavážení paliva do prvního bloku jaderné elektrárny skončilo 14. července. Podle závěrů společné inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost byla zavážka bez závad. Pracovníci elektrárny nyní pokračují v kompletaci reaktoru, v němž je uloženo 163 palivových souborů o celkové váze 92 tun. Do zkušebního provozu na plný výkon může být první temelínský reaktor uveden příští rok na jaře. Lidové hlasování o osudu jaderné elektrárny podpořil i prezident Václav Havel, který tuto stavbu považuje za symbol centralismu.

Ministerstvo vnitra radí, jak se vyhnout při zasedání finančníků rizikům

Obyvatelé hlavního města i návštěvníci Prahy by v září při výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky měli věnovat zvýšenou pozornost své vlastní bezpečnosti. Měli by se vyhýbat nepřehledným situacím, jež budí pozornost policie a pořadatelů, a místa, kde takové situace nastanou, urychleně opustit. Pokud by lidem někdo nabízel letáky, je dobré je bez komentáře převzít a pokračovat v cestě. Je také vhodné nenechat se vyprovokovat k nezamýšlené výměně názorů. Tyto a další rady veřejnosti, jak se vyhnout bezpečnostním rizikům v době zasedání mezinárodních finančních institucí v Praze, zveřejnilo ministerstvo vnitra na internetové stránce www.mvcr.cz/mmf.

Sněmovna obdržela návrh česko-slovenské smlouvy o zdravotní péči

Návrh nové česko-slovenské smlouvy o vzájemném poskytování a úhradě zdravotní péče obdržela v těchto dnech Poslanecká sněmovna. Smlouva by měla mimo jiné zajistit, že pokud například slovenského občana ošetří česká nemocnice, slovenská strana jí pak tento zákrok uhradí v českých cenách. Dosud platí, že česká zdravotnická zařízení dostávala zaplaceno v cenách platných na Slovensku a naopak. Vzhledem k nižšímu kursu slovenské koruny, nižší hodnotě jednoho slovenského bodu a tomu, že v Česku čerpá zdravotní péči více Slováků než naopak, je současné znění smlouvy pro českou stranu nevýhodné. Nová verze tohoto dokumentu má rovněž zajistit, že občané obou států budou moci podstoupit některé specializované zákroky i ve zdravotnickém zařízení druhého státu. V důvodové zprávě k předloze jsou v této souvislosti uvedeny například některé kardiochirurgické a neurochirurgické zákroky a léčba gamma nožem. Smlouva vedle toho upravuje možnost úhrady zdravotní péče v případě dlouhodobého pobytu občana jedné strany u jeho rodiny, která trvale žije na území druhé země. Smlouvu v květnu podepsali předsedové české a slovenské vlády Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda. Sněmovna by se jí mohla začít zabývat na své zářijové schůzi.

Pochod Republikánské mládeže Opavou skončil bez incidentů

Bez incidentů se obešel pochod Republikánské mládeže Opavou. Přibližně 60 členů a příznivců tohoto krajně pravicového hnutí při něm protestovalo proti drogám a proti vstupu České republiky do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Akci, která začala u nádraží Opava-východ, sledovalo deset příslušníků městské a republikové policie a posádky dvou policejních aut. Při pochodu v trojstupu extremisté skandovali hesla proti českému prezidentovi a premiérovi i proti uprchlíkům. Z toho, že se v současnosti mezi mladými lidmi vyskytují různé drogy, obvinili mladí republikáni české politiky.

Likvidace následků havárie ve Spolaně potrvá několik dní

Likvidace následků páteční havárie v neratovické Spolaně, při níž do ovzduší unikly desítky kilogramů chlóru, potrvá několik dní. Po zasedání tamní havarijní komise to řekl mluvčí chemičky Zdeněk Joska s tím, že výše škod zatím není známa. Během zásahu bylo podle něj chlórem zasaženo 12 hasičů. "Deset z nich muselo být hospitalizováno v neratovické a mělnické nemocnici, z toho tři s poleptanou kůží a sedm s dýchacími problémy. V sobotu v poledne však byla většina propuštěna do domácího ošetřování a v nemocnicích zůstávají dva," řekl Joska. Příčinou úniku chemikálie bylo podle něj prasknutí sváru potrubí chlórové stanice. Podle vedoucího Nouzového ekologického střediska při Okresním úřadu Mělník Jaroslava Šveráka se oblak chlóru šířil ve směru větru na východ od Spolany. Vyhnul se tak Neratovicím a zasáhl východně položené Tišice, Chrást, Všetaty a Nedomice.

V Matiční ulici se koná mezinárodní tábor pro romské děti

Desítkám místních romských dětí zpestřili prázdniny pracovníci mezinárodního dobrovolnického tábora, který se koná od 14. července v Ústí nad Labem v romské lokalitě Nového světa a zahrnuje i známou Matiční ulici. Devět mladých lidí z Anglie, Belgie, Dánska, Ruska, Itálie a Kanady zde společně s vedoucími kempu po 14 dní organizují výlety a zábavné a poznávací akce pro děti z okolí Matiční ulice a zlepšují životní prostředí úklidem a terénními pracemi. V uplynulých dnech se jim již podařilo připravit odpoledne soutěží a sportovních aktivit, výlet k přírodním zajímavostem v okolí Ústí nad Labem a společnou návštěvu ústeckého muzea, kde je výstava o historii a současnosti Romů.

V pražské zoo byla pokřtěna tři bizoní mláďata

V pražské zoologické zahradě byla pokřtěna tři bizoní mláďata. Redaktoři časopisu ABC, který je jejich kmotrem, nejprve hledali indiánská jména, ale nakonec se rozhodli pro Alexandru, Barboru a Cézara. Oběma bizoním slečnám jsou dva měsíce. Mladý bizon je o měsíc starší. Zhruba do roka však bude muset pražskou zoo opustit, protože dospělý samec by ve svém stádu nesnesl konkurenci. Časopis ABC, zaměřený na dětské čtenáře, pořádá v zoo každoročně pro děti svůj den, v jehož průběhu pokřtí tři mláďata. Letošní den pokračoval v dolní části zahrady u pavilonu kočkovitých šelem, kde na děti čekal indiánský stan a nejrůznější soutěže, například v lukostřelbě, zápasení a rozdělávání ohně křesáním.

A ještě krátce o počasí. Zítra bude oblačno až polojasno, místy, zejména na severu, přeháňky. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů Celsia.