Zprávy neděle, 23. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Ministr Kužvart se zúčastní zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart odletí v úterý do New Yorku na osmé zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj. Společně s Kužvartem odletí do Spojených států také jeho zmocněnec a ředitel odboru evropské integrace Bedřich Moldan, poradkyně náměstka ministra a ředitele sekce zahraničních vazeb Helena Čížková, ředitel odboru strategií Jiří Bendl a ředitelka odboru globálních vztahů Martina Motlová. Česká delegace předloží na zasedání Moldanovu kandidaturu na předsednictví následujícího devátého zasedání komise. Na loňském jednání komise v New Yorku přednesl Kužvart příspěvek, který se zabýval způsoby výroby a spotřeby z ekologického hlediska. Hovořil také se svým rakouským kolegou Martinem Bartensteinem o jaderné elektrárně Temelín.

Tošovský, Pilip a Češka budou možná obviněni kvůli Pragobance

Bývalý předseda Fondu národního majetku Roman Češka, guvernér České národní banky Josef Tošovský a bývalý ministr financí Ivan Pilip by mohli být obviněni z trestného činu v souvislosti s vkladem několika set miliónů korun do krachující Pragobanky v roce 1997. Pro vklad do Pragobanky použil Fond národního majetku v roce 1997 peníze získané z privatizace, čímž byl podle analýzy porušen zákon při nakládání s prostředky svěřenými fondu. Fond národního majetku se tak pokusil vylepšit finanční situaci banky, které hrozilo odebrání licence. V té době byl předsedou výkonného výboru fondu Roman Češka a předsedou prezídia ministr financí a současný poslanec Unie svobody Ivan Pilip. Na přípravě této operace ovšem spolupracovala i Česká národní banka. Pragobanka později přesto zkrachovala, a stát tak patrně přišel o 450 miliónů korun. Vyjádření Pilipa, Tošovského, Češky ani jeho někdejšího zástupce Petra Čermáka se nepodařilo získat. Podle právní analýzy měli zákon porušit především Češka a jeho místopředseda Petr Čermák, kteří smlouvu podepsali. Prezídium fondu ale se zřízením podřízeného vkladu souhlasilo, a podezřelí z přípravy trestného činu pak mohou být všichni jeho členové, kteří hlasovali pro.

Stávku na Kohinooru odstartovala nedohoda o kolektivní smlouvě

Neuzavření dohody o kolektivní smlouvě mezi vedením společnosti Důl Kohinoor, dceřiné firmy Mostecké uhelné společnosti, a její odborovou organizací byla impulsem k rozhodnutí havířů zahájit okupační stávku. Řekl to neoficiální mluvčí stávkujících Vlastimil Reif. Horníci zahájili stávku 31. března. Protest ukončili po podepsání dohody s MUS v pátek, po 22 dnech strávený v hlubině. Havíři již nepožadují prodej dolu novému majiteli a odvolání představenstva akciové společnosti Důl Kohinoor. Nyní chtějí zajistit slušné podmínky zaměstnancům Kohinooru, kteří odejdou v rámci útlumového programu dolu. Stávkující jsou údajně spokojeni s výší odstupného, které však zatím nebylo zveřejněno. Žádný z horníků podle dostupných informací netrpí vážnějšími zdravotními problémy; nikdo z nich prý zatím nevyhledal lékařskou pomoc.

Delegace čínské armády se seznámila se životem českých vojáků

Především o péči o vojáky se zajímala delegace hlavní správy logistiky čínské armády, která pobývala v České republice od pondělí do soboty. Zajímalo je sociální zabezpečení i péče o zdraví příslušníků české armády. Čínští vojáci proto navštívili Ústřední vojenskou nemocnici v Praze - Střešovicích a prohlédli si její zařízení a pracoviště. Ekonomický náměstek ministra obrany Jindřich Tomáš je seznámil s bytovou politikou české armády a ukázal jim nové vojenské byty. Skupina čínských armádních logistů zavítala i do Aera Vodochody, kde je představitelé české armády informovali o probíhajících vojskových zkouškách prvních dvou nových podzvukových letounů L-159, které jsou umístěny na základně Čáslav na Kutnohorsku. Česko-čínské vztahy komplikuje postoj Číny k Tibetu a lidským právům vůbec. Například zahraniční výbory Poslanecké sněmovny i Senátu vyzvaly čínský parlament, aby soustavně sledoval dodržování lidských práv, zabýval se případy jejich porušování a vytvořil podmínky pro pokojný návrat uprchlíků a pro propuštění politických vězňů. Čína však považuje podobné akce za vměšování do svých vnitřních záležitostí.

Demonstrace 200 extremistů v Jihlavě se obešla bez incidentů

Bez incidentů a škod na majetku skončila v Jihlavě demonstrace přibližně 200 příznivců krajně pravicových hnutí. Stoupenci Národní aliance, Vlastenecké republikánské strany a Obrany národa na Masarykově náměstí protestovali proti setrvání České republiky v NATO, proti vstupu do Evropské unie a proti údajnému zvýhodňování cizích etnik. Průvod doprovázelo několik policejních automobilů a autobusy se zásahovými jednotkami. Demonstranti nesli v čele průvodu vlajku a transparenty s hesly "Vašku, jsi prase, jsi hovado". Poklidné sváteční ulice města se rozezněly skandováním hesel: Nic než národ, Zvítězíme, Dost bylo Havla či Čechy Čechům a Kosovo Srbům. Na Masarykově náměstí na demonstranty čekali anarchisté, policisté však obě skupiny nepustili k sobě.

Ekologové protestovali proti otevírání nových kamenolomů

Zhruba 100 členů ústecké ekologické organizace Přátelé přírody se při příležitosti Dne Země sešlo u pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích v okrese Ústí nad Labem. Pod transparentem "České středohoří ne(pro)dáme" protestovali proti plánovanému otevírání nových kamenolomů. Většina účastníků připojila své podpisy pod petice za záchranu Českého středohoří a proti zamýšlené stavbě vodních děl na Labi v Malém Březně a v Prostředním Žlebu. Předseda Přátel přírody Marian Páleník řekl, že těžba kamene ohrožuje čtyři kopce, které patří k dominantám krajiny. Účastníci shromáždění se poté vydali na 6. ročník velikonočního pochodu nazvaného Od lomu k lomu. Jeho trasa, dlouhá zhruba 25 kilometrů, vedla kolem pěti bývalých, současných i plánovaných kamenolomů, loukami mezi Radejčínem a Dobkovičkami, kudy povede dálnice D8, i rozkvetlými sady u zříceniny hradu Oparno, které byly prodány rovněž kvůli stavbě dálnice.

Lidovci nominovali do Senátu za Prahu 8 Zuzanu Baudyšovou

Společnou kandidátkou čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU pro volby do Senátu v Praze 8 bude ředitelka Nadace Naše dítě a zakladatelka celostátní Linky bezpečí Zuzana Baudyšová. Do podzimních senátních voleb ji nominovala KDU-ČSL. Čtyřkoalice tento týden zveřejnila také kandidáta do Senátu za Prahu 4, kterým se stal bývalý ministr zahraničí a místopředseda ODS Josef Zieleniec. Na území hlavního města se letos uskuteční volby do Senátu také ve druhém obvodě, který v horní parlamentní komoře nyní zastupuje unionista Vladimír Zeman, a v Praze 12, za niž je senátorem Jan Krámek z ODS.

Policie zadržela muže, jenž prodával CD s fašistickou tématikou

Osm kompaktních desek propagujících fašismus a rasovou nesnášenlivost zabavili v těchto dnech policisté na tržnici ve Vojtanově na Chebsku. Mluvčí západočeské policie Milada Suchá řekla, že disky včetně nelegálních kopií dalších CD nosičů a videokazet prodával ve stánku devětatřicetiletý cizinec. "Zboží i prodavače policie zadržela a vyšetřovatel ho v těchto dnech obvinil z trestných činů porušování autorského práva a podpory a propagace hnutí směřujících k potlačování práv a svobod občanů," uvedla mluvčí.

Poslankyně Volfová soudí, že stínová vláda žen "probudila" diskusi o ženách

Více než měsíční působení stínové vlády žen hodnotí její hlavní iniciátorka, poslankyně ČSSD Jana Volfová, velice kladně. Vyzdvihla nejen to, že velká část ministrů výhradně mužské vlády Miloše Zemana se již setkala se svými ženskými protějšky, ale zejména že se díky ženskému kabinetu začalo na politické scéně i v médiích více mluvit o postavení a právech žen. Ve středu se uskuteční první zasedání ženské vlády, z jejíž 18 ministryň je většina členek ČSSD; zastoupení však má i KDU-ČSL a ženy bez stranické příslušnosti. Se sarkasmem a ironií zpočátku hodnotil ženskou vládu Zeman, když její členky přirovnával k Šárce a Vlastě z pověsti o dívčí válce. Při oficiálním představení 18 stínových ministryň doplnil, že nehodlá být Ctiradem, nicméně s ženskou vládu poobědval ve vládním Hrzánském paláci.

Pražská zoo dětem připomněla, kterým zvířatům hrozí vyhynutí

Především pro dětské návštěvníky pražská zoologická zahrada připravila u příležitostí mezinárodního Dne Země několik akcí. Měly dětem připomenout, že množství ekosystémů i zvířat po celém světě je ohroženo, nebo jim dokonce hrozí vyhubení. Například u pavilónu velkých kočkovitých šelem mohli příchozí vybarvit černobílé obrázky ohrožených zvířat. Na nástěnce bylo 90 podobizen přímorožce arabského, 100 obrázků tygra ussurijského, 60 černobílých fotografií nosorožce jávského a 370 obrázků ibise skalního. Počet podobizen odpovídal množství dosud žijících jedinců každého druhu. Ačkoli byla akce s názvem Už jich mnoho nezbývá určena dětem, pastelek se často chopili také jejich rodiče.

Středověké městečko Faber na Letenské pláni kypí dobovým ruchem

Rachot bubnu, údery kovářského kladiva, hlasy domácích zvířat a chřestot mečů zkřížených v souboji uvítají návštěvníky středověkého městečka Faber, které v sobotu dopoledne otevřelo svou dřevěnou bránu na pražské Letenské pláni. K vidění tam jsou rytíři, panoši a spanilé panny, zbrojnoši, ale i kejklíři a tanečnice, trhovci, mniši, samozřejmě rychtář a dokonce i kat. Projekt Faber manželů Vladimíra a Ivany Pěnkavových chce ukázat, jak se žilo v dobách rytířských turnajů, které dávno zavál čas. Vedle zábavy nabízí i poučení, třeba zasvěcené výklady o téměř zapomenutých řemeslech. Výsledky svého umu proto v městečku předvádějí tesaři, tkalci, přadleny a košíkářky, ale i hrnčíři, kovotepci, řezáči kamene, svícníci a máslařky. A nebyl by to středověk, kdyby se návštěvníkům Faberu nezatajil dech nad kouzly mistra magie. Jedním z prvních, kdo do oživlého skanzenu na Letenskou pláň zavítal, byl ředitel společnosti Praha - Evropské město kultury 2000 Michal Prokop; program Faber v Praze je totiž součástí této akce.

Podblanickým Ropákem byla vyhlášena firma TWX EURO Důlní

Podblanickým Ropákem za rok 1999 byla u příležitosti oslav Dne Země vyhlášena pražská firma TWX EURO Důlní. Titul získala za intenzivní snahu o průzkum ložisek zlata a případnou těžbu v Dolním Posázaví a Povltaví. Druhé místo si "vysloužila" Správa a údržba silnic Benešov za ničení zeleně kolem silnic, zejména za nadměrné kácení a ořezávání stromů a za nedostatečnou náhradní výsadbu. Třetí místo patří benešovskému podnikateli Rudolfu Fulínovi kvůli uskladnění 150 sudů s lepidlem v nivě říčky Chotýšanky u Bílkovic na Benešovsku. V lepidle volně vytékajícím v uplynulých třech letech ze sudů totiž našla smrt řada živočichů. Titul Podblanický Ropák udělují ekologové osobám nebo firmám, které v uplynulém roce prosazovaly nebo provedly negativní zásah do životního prostředí na Podblanicku. Vyhlášením ankety Podblanický Ropák začal den otevřených dveří v Podblanickém ekocentru, jímž vyvrcholily letošní oslavy Dne Země.

V Brně opět jezdí historická tramvajová souprava

Po zimní přestávce vyjela do brněnských ulic historická tramvajová souprava. Jezdit bude o víkendech a svátcích na trase mezi náměstím Svobody a Pisárkami. Soupravu tvoří motorový vůz z roku 1943 a vlečný vůz z roku 1926. Označena je jako mimořádná linka 100 u příležitosti 100. výročí provozu elektrické dráhy v Brně. Tento typ vozů v Brně dominoval v letech kolem druhé světové války. Definitivně opustily brněnské tramvajové tratě v roce 1972 po třech letech postupného vyřazování. V historické soupravě není možné použít běžné jízdenky městské hromadné dopravy, ale platí zde zvláštní tarif. Zpáteční jízdenky jsou v prodeji u průvodčích a stojí pro dospělé 20 korun, děti od šesti do 15 let zaplatí polovinu. Rodinné jízdné pro dva dospělé a dvě až tři děti činí 50 korun. Historická tramvajová souprava jezdila v letním období v Brně i loni, kdy přepravila téměř 6000 platících pasažérů. Tramvaj si lze pronajmout, čehož minulý rok využili například svatebčané.

Krátce o počasí

Čekejte jasno až polojasno, odpoledne při zvětšené oblačnosti místy bouřky. Nejvyšší teploty 25 až 29 stupňů, v 1000 metrech na horách kolem 19-tistupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.