Zprávy neděle, 23. ledna 2000

A nyní podrobněji:

ODS s ČSSD se shodly na všech pěti doplňkových dohodách

Po sedmi hodinách vyjednávacího maratónu se šestičlenné delegace Občanské demokratické strany a sociální demokracie shodly na všech pěti dohodách, které doplňují jejich opoziční smlouvu. Jak po jednání řekli předsedové obou stran Václav Klaus a Miloš Zeman, dohody se týkají státního rozpočtu na letošní rok, změn volebního systému, vstupu České republiky do Evropské unie, vymezení věcných podmínek tolerance menšinové vlády ČSSD ze strany ODS a komunikace parlamentních klubů. V úterý musí tyto dohody definitivně potvrdit Výkonná rada ODS a předsednictvo ČSSD. Pokud je tyto orgány schválí, může si být vláda ČSSD jista, že jí projde její návrh státního rozpočtu na letošní rok. ODS se totiž zavázala, že pokud bude všech pět dohod podepsáno, rozpočet podpoří nejen v prvním čtení, ale i při jeho definitivním schvalování.

ČSSD uhájila navrhovanou příjmovou a výdajovou stránku státního rozpočtu na letošní rok. Zavázala se však, že nebude zvyšovat daňovou zátěž obyvatel. ČTK to v sobotu řekl předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Vyjednavači se podle něj rovněž shodli na kompromisu při chystané změně volebního zákona. ČSSD se dosud přikláněla k D'Hondtovu systému, který by umožnil vítězné straně vytvořit většinovou vládu s menší stranou. ODS požadovala Imperialiho systém. Ten by vedl jednoznačně ke střídání vlády dvou velkých stran. "Výsledkem jednání je kompromis mezi oběma systémy," uvedl Tlustý bez dalších podrobností. O výměně ministrů se údajně nediskutovalo. "Mám pocit, že se sociální demokracie chystá k rekonstrukci vlády. Ta podmínka nikdy nebyla zpochybněna, ta vždycky trvala," řekl Tlustý.

Reakce politiků na výsledek jednání mezi ODS a ČSSD

Za regulérní koaliční dohodu označil bývalý šéf Unie svobody Jan Ruml výsledek jednání mezi občanskými a sociálními demokraty. Podle něj si obě strany touto uzavřenou dohodou definitivně rozdělily mocenské a ekonomické pozice v zemi. Ruml také uvedl, že součástí dlouhodobější strategie vyjednávání mezi smluvně opozičními partnery je i případná podpora kandidatury Václava Klause na prezidenta republiky.

Místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda pokládá shodu ODS a ČSSD na všech pěti bodech, které doplňují jejich opoziční smlouvu, za pouhou dohodu o dělbě funkcí a moci. Soudí, že dohody nepřinesou žádný pozitivní posun v situaci země a povedou jen ke "zmrtvení" politické scény a dalšímu nárůstu preferencí komunistů. ČSSD se podle Svobody rozhodla obětovat část svých programových hodnot a cílů za rozpočet a faktickou vládu ODS.

Podle politologů nejsou dohody ČSSD a ODS žádným překvapením

Dohodu představitelů ČSSD a ODS, kteří se v noci na sobotu shodli na všech pěti bodech doplňujících opoziční smlouvu, nepovažují politologové za překvapení. Naopak podle nich bylo již dlouho jasné, že se obě strany opět domluví.

Podle politologa Oskara Krejčího nelze dohody ani označit za prohloubení opoziční smlouvy v pravém slova smyslu, ale pouze za její konkretizaci. Podle něj poslední jednání ODS a ČSSD pouze převedlo do konkrétní podoby to, na čem se tyto strany už před rokem a půl v opoziční smlouvě dohodly. Zároveň mělo za cíl vzbudit ve veřejnosti falešnou iluzi, že se politická scéna někam posunula. "Celé to jednání vlastně znamenalo opsání určitého kruhu, v němž jsme se vrátili zpět do bodu, kdy se podepsala opoziční smlouva," míní Krejčí.

Politolog Rudolf Kučera je přesvědčen o tom, že bylo už předem jasné, že ODS a ČSSD se na podobě státního rozpočtu shodnou. V těchto jednáních šlo podle něj především o to, co ODS získá za podporu vládního návrhu rozpočtu.

ČR zjistila podle ministra Bašty nárůst aktivity špiónů už před vstupem do NATO

České bezpečnostní služby zjistily podle ministra Jaroslava Bašty nárůst aktivity špiónů východních rozvědek narozdíl od Polska již před vstupem ČR do NATO. Bašta to řekl v České televizi v souvislosti s pátečním rozhodnutím Moskvy vyhostit několik polských diplomatů. Jedná se o odvetný krok za to, že Varšava ve čtvrtek obvinila devět ruských diplomatů ze špionáže a označila je za nežádoucí osoby. Přítomnost východních služeb se podle Bašty neliší v ČR od jiných okolních států.

Zahraniční výbor Senátu již dříve vyzval vládu, aby bránila pronikání cizích zpravodajských služeb na území ČR, posílila boj proti mezinárodnímu terorismu a organizovanému zločinu a uvedla českou vízovou politiku do souladu s principy Schengenské dohody a normami uplatňovanými na hranicích Evropské unie.

Třídenní oficiální návštěvu Egypta zahájil ministr Kavan

Ministr zahraničí Jan Kavan zahájil v sobotu třídenní oficiální návštěvu Egypta. Zde má na programu setkání nejen se svým egyptským protějškem Amrem Músou a některými dalšími ministry, ale také přijetí u prezidenta Husní Mubaraka. Vedle možností dalšího rozvoje česko-egyptských hospodářských vztahů bude Kavan v Káhiře jednat též o blízkovýchodním mírovém procesu, eurostředomořské spolupráci, reformě OSN a rozšiřování Evropské unie. S Bruselem jedná Egypt o uzavření partnerské dohody.

Při návštěvě ve čtyřiašedesátimiliónové zemi, která je nejvýznamnějším hospodářským partnerem ČR mezi arabskými státy, doprovází ministra Kavana více než desetičlenná podnikatelská mise. Její členové se chystají jednat o možnostech další spolupráce například v oblastech energetiky nebo dopravy. Projednána má být podle informací ČTK i možnost dalších dodávek pro egyptskou armádu.

Vláda bude rozhodovat o prodeji českých nemovitostí v zahraničí

O prodeji některých českých nemovitostí v zahraničí bude v pondělí rozhodovat vládní kabinet. Ministerstvo zahraničí navrhuje prodat nemovitosti v Německu, Etiopii, Kanadě a v Austrálii. Jejich prodej by měl České republice přinést nejméně 185,131.000 korun. Tiskové oddělení ministerstva zahraničí ČTK informovalo, že výtěžek má být použit na nákup nových objektů pro dokončení sítě českých zastupitelských úřadů. V Německu by Česká republika chtěla prodat vilu v berlínském Karlshorstu a bytový dům v Bonnu - část areálu velvyslanectví. V Etiopii jde o pozemkovou parcelu v metropoli Addis Abebě, v Kanadě rovněž o pozemkovou parcelu v Ottawě a v Austrálii o vilu v hlavním městě Canberra.

Ministr Mertlík: Nájemné by mělo být liberalizované od roku 2002

Ceny nájemného v České republice by měly být liberalizované počínaje rokem 2002. Po pracovním semináři, jehož cílem bylo projednat další postup úpravy nájemného z bytů a kterého se zúčastnili zástupci zainteresovaných ministerstev, to uvedl v sobotu vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík. Podle něj bude zároveň nutné vybudovat systém ochrany nájemníků, mimo jiné by mělo dojít k určování místně obvyklých cen. "Zcela určitě by mělo dojít k odstranění centrálního zvyšování cen," uvedl Mertlík. Poslední zvýšení nájmů se uskutečnilo v České republice k 1. červenci 1999, kdy ve většině obecních bytů a v bytech, které jsou v domech soukromých vlastníků, stouply ceny o 9,3 procenta.

Ministr Kužvart: Ekovýchovná střediska jsou pro děti velmi důležitá

Občanská sdružení, která se zabývají ekovýchovou, poskytují podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta dětem přímý kontakt s přírodou a jsou i nenahraditelným zdrojem informací pro školáky. Řekl to v sobotu v Brně při setkání s členy sdružení Rezekvítek a pracovníky ekologického střediska Lipka, kteří se zabývají ekovýchovou.

Mladí sociální demokraté odvolali místopředsedkyni Pivoňkovou

Ústřední rada Mladých sociálních demokratů odvolala v sobotu místopředsedkyni Soňu Pivoňkovou. Důvodem je její dlouhodobá neúčast na zasedáních předsednictva. Někdejší vrchní ředitelka kabinetu ministra zdravotnictví se bez omluvy nedostavila ani na sobotní jednání Ústřední rady.

Vlastenecká fronta nesouhlasí s tabulkou na Karlově mostě

Členové radikální Vlastenecké fronty hodlají "prohlášeními nebo demonstracemi" překazit úmysl umístit u sochy Kalvárie na Karlově mostě tabulku, která má vysvětlit okolnosti vzniku nápisu urážejícího židovské cítění. V dopise primátoru Janu Kaslovi to píše předseda její pražské organizace David Macháček.

Nápis musel nechat zhotovit koncem 17. století pražský Žid Elias Backoffen jako trest za hanobení kříže. Jeho obsah přisuzoval Ježíši Kristovi boží atributy, což je v rozporu s židovskou náboženskou vírou. S návrhem nápis vysvětlit přišlo v loňském roce Židovské muzeum v Praze, iniciativy v této věci se nakonec chopil primátor.

Velvyslanectví ČR v USA připomene 86. výročí Hrabalova narození

Prodejní výstava na českém velvyslanectví ve Washingtonu a předčítání z tvorby v místním Scena Theatre připomenou v úterý 86. výročí narození jednoho z nejznámějších českých spisovatelů 20. století Bohumila Hrabala. Výstava nazvaná Příliš hlučná samota podle jednoho z Hrabalových děl shrne autorův život od narození v březnu 1914 až po tragickou smrt v únoru 1997, kdy spadl z okna v pátém patře ortopedické kliniky nemocnice na Bulovce.

Bohumila Hrabala proslavila ve Spojených státech především zfilmovaná verze jeho knihy Ostře sledované vlaky, která obdržela v roce 1967 jako první český film oscarové ocenění za neanglicky mluvený zahraniční snímek. Film natočil režisér Jiří Menzel, který nyní usiluje o natočení dalšího Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. Hrabalova díla byla vydána v nákladu tří miliónů výtisků a byla přeložena do 27 cizích jazyků.

Praha patří o víkendu filmovému festivalu Febiofest

V české metropoli pokračuje o víkendu sedmý ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest. Projekce se konají denně od odpoledních do pozdních nočních hodin v kinech Blaník, U hradeb, Perštýn, Konvikt, Evald, Praha, Mat, v Městské knihovně, ale i na Hlavním nádraží a v klubu Meloun. V hlavním městě, kde je tento filmový svátek součástí akce Praha - Evropské město kultury roku 2000, se do 26. ledna uskuteční 232 filmových představení ve 12 kinosálech. V neděli proběhne v kině Blaník slavnostní představení filmu Lazebník sibiřský za účasti autora - ruského režiséra, scenáristy a herce Nikity Michalkova.

Ze sportu:

Závěr světového šampionátu skibobistů v Sant Johanu ovládli čeští reprezentanti. Zlatou medailí se ve slalomu ozdobili Josef Pohl, Alena Housová i junior Tomáš Maťátko.

Český reprezentant Karel Loprais vyhrál na Tatře mezi kamiony 15-tou etapu Rallye Paříž - Dakar - Káhira, přesto zůstává v průběžném pořadí třetí. Tomáš Tomeček na další Tatře je druhý za Rusem Čagujinem.

37. kolo nejvyšší hokejové soutěže se neslo ve znamení vítězství domácích celků: Litvínov porazil pražskou Slavii 6:2, Třinec zvítězil nad Plzní 5:0, Havířova nad Karlovými Vary 4:1, Sparta Praha přehrála Kladno 6:2 a Vsetín zdolal Znojmo 1:0. Zápas v Pardubicích musel být odložen - Zlínské zastavila v cestě za soupeřem dopravní kalamita.

Informace o sněhové kalamitě na území ČR

Nepříznivé počasí komplikovalo v sobotu situaci řidičům na českých silnicích. Po celý den odstraňovali silničáři následky sněhové kalamity. Všechny hraniční přechody do Německa byly večer už průjezdné. Na Svitavsku byl odvolán stav ohrožení, kalamitní situace ale stále trvala. Také většina silnic na Českomoravské vrchovině byla sjízdná. Železničářům se podařilo zprovoznit téměř všechny tratě, které byly neprůjezdné kvůli sněhové kalamitě. Stupeň velkého lavinového nebezpečí zůstával v platnosti v Krkonoších.

Krátce o nedělním počasí:

V České republice bude zataženo se sněžením, k večeru v Čechách od severozápadu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší teploty -5 až -1, v 1000 metrech na horách kolem -5ti stupňů Celsia.

Zimní počasí způsobilo v sobotu také problémy na letišti Praha-Ruzyně. Přílety některých linek se zpozdily až od dvě hodiny. Mluvčí letiště Vlasta Pallová uvedla, že letiště muselo asi na dvě hodiny částečně omezit provoz kvůli čištění přistávacích drah a zejména kvůli silnému bočnímu větru.

V neděli se bude v České republice převážně zataženo se sněžením, k večeru v Čechách od severozápadu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší teploty -5 až -1, v 1000 metrech na horách kolem -5ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.