Zprávy neděle, 24. ledna 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Premiér Zeman vidí za vládou po prvním půlroce více úspěchů než chyb

V hodnocení půlročního působení nynější vlády převládají podle jejího předsedy a šéfa ČSSD Miloše Zemana jednoznačně úspěchy nad neúspěchy. Zatímco úspěchů v sobotu Zeman vyjmenoval deset, při vypočítávání záporných bodů svého kabinetu zmínil v podstatě jen problémy s médii a nedostatečnou sebeprezentaci. Mezi úspěchy řadí schválení státního rozpočtu, zvýšení tarifních platů ve veřejném sektoru, postup vlády ve věci pomoci České spořitelně, vyřešení sporu s Evropskou unií o dovoz vepřového, oživení železniční a veřejné dopravy, systém investičních pobídek, "rozjezd" privatizace bank, zainvestování průmyslových zón, zvýšení minimální mzdy a způsob, jakým vláda reagovala na východočeské povodně, s nimž se musela vypořádat hned v prvních dnech po svém jmenování.

Opozice je naopak při hodnocení prvních šesti měsíců Zemanova kabinetu značně kritická. Sociálnědemokratické vládě vytýká mimo jiné snahu o neúměrné posilování role státu či údajnou nedůvěru k soukromému vlastnictví. Z jednotlivých členů vlády byl naposledy předmětem nejsilnějších výhrad ministr zdravotnictví Ivan David. Kritiku si vysloužil za to, že z jeho resortu byly některým nemocnicím zaslány chybné výsledky výběrových řízení na poskytování lůžkové péče.

Předsednictvo ČSSD jednalo o přípravě na dubnový sjezd strany

Viditelně spokojen byl předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman se sobotním zasedáním předsednictva strany, které většinu času věnovalo přípravě dubnového sjezdu ČSSD. Jeho zpráva o společenské a politické situaci byla "až nezdravě jednomyslně" schválena, jak řekl. Předsednictvo také schválilo program vyškolování kandidátů ve volbách do krajů a do Senátu a projekt, který by měl analyzovat postavení ČSSD na české politické scéně. Analýza by měla odhalit silné stránky strany, a především její slabiny, uvedl její místopředseda Zdeněk Škromach. ČSSD se zahájením projektu počítá v dubnu, závěry by měly být vypracovány v červnu.

Petra Buzková není rozhodně v ČSSD "na odstřel"

Místopředsedkyně České strany sociálně demokratické Petra Buzková v sobotu popřela spekulace o tom, že by končila její kariéra ve straně. Jak prohlásila po konferenci plzeňské ČSSD, není si vědoma, že by byla v sociální demokracii "na odstřel". Dodala, že fámy o jejím odchodu ze sociální demokracie se objevují v tisku pravidelně od roku 1990 vždy tři až čtyři měsíce před stranickým sjezdem. První dáma politiky, která si v žebříčku popularity udržuje mezi politiky dlouhodobě vedoucí postavení je překvapena "jakousi" anketou o jejím odchodu z ČSSD a vstupem do jiné politické strany, která se objevila v posledních dnech na stránkách tisku.

Ivan Kočárník tvrdí, že zákon v kauze Třinec neporušil

Bývalý ministr financí Klausovy vlády Ivan Kočárník odmítá spekulace, na jejichž základě jsou spojovány sponzorské dary pro Občanskou demokratickou stranu s dotací pro Třinecké železárny a jeho osobou. Uvedl to v prohlášení, které v pátek pozdě večer poskytl ČTK. Kočárník je spolu s dalšími někdejšími ministry podezírán policií z korupce a zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s udělením půlmiliardové ekologické dotace právě Třineckým železárnám. Podle Ivana Kočárníka přišla s touto záležitostí při přípravě příslušného rozhodnutí vlády do styku zhruba stovka pracovníků z nejrůznějších orgánů státní správy. Souběžně byla oprávněnost přiznání takových dotací posuzována také různými komisemi. Je prý proto absurdní představa, že by všichni účastníci rozhodovacího procesu byli zkorumpováni.

Prezident Havel chce důstojně upravit místo vyhlazení Romů v Letech

Prezident Václav Havel považuje za stěžejní věc, aby se odstranil vepřín v Letech u Písku a aby se prostor bývalého koncentračního tábora, kde během druhé světové války zemřelo několik stovek Romů, stal důstojným pietním místem. Jak prezident odpoví na výzvu vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla, aby zaštítil sbírku na zbourání vepřína, je podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka věcí druhotnou. Prezident by chtěl, aby na místě bývalého koncentračního tábora byla skromná, ale důstojná připomínka na romský holocaust, uvedl pro ČTK Havlův mluvčí. Jak dodal, prezident si tam nepřeje žádný monumentální pomník, a naopak si představuje velmi skromné, pietní řešení prostoru.

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl vyslovil začátkem ledna, když byl Václav Havel mimo republiku, myšlenku, že by prezidentův morální kredit i jeho autorita v celé Evropě mohla napomoci při sbírání peněz potřebných na odstranění vepřína. Uhl počítá, že sbírka by mohla vynést asi polovinu z plánované částky 300 až 400 miliónů korun.

Zemřel legendární autor Rychlých šípů Jaroslav Foglar

V pražské Thomayerově nemocnici zemřel v sobotu odpoledne po vážné nemoci autor slavných Rychlých šípů, spisovatel Jaroslav Foglar. Oznámil to jeho synovec a potvrdila to i primářka Stanislava Šimková. Podle ní Jaroslav Foglar zesnul klidně v nedožitých 92 letech. Legendární autor, milovaný a ctěný několika generacemi chlapců, napsal pro své malé kamarády více než dvě desítky knih. Právě před loňskými vánocemi mu vyšlo reprezentativní, souborné vydání comiksového zpracování příběhů nerozlučné pětice kamarádů.

Studenti si připomenou památku Jana Palacha pochodem Prahou

Studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy si v pondělí vpodvečer připomenou pochodem Prahou třicáté výročí pohřbu Jana Palacha, který se upálil 16. ledna 1969 na Václavském náměstí na protest proti okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy. Pochod organizuje studentská rada filozofické fakulty.

Na východě Čech jsou podmínky pro lyžování stále dobré

Stále dobré podmínky nabízejí i přes oblevu lyžařům horská střediska východních Čech. Podle informačního střediska ve Špindlerově Mlýně zde leží okolo 85 centimetrů sněhu, na hřebenech dokonce místy až o 80 centimetrů více. V provozu jsou všechny vleky a běžecké stopy jsou upravené. Obdobná situace je v Peci pod Sněžkou, kterou pokrývá zhruba 70 centimetrová vrstva sněhu. Na Labské boudě leží 162 a na Luční boudě 135 centimetrů sněhu. Horská služba upozorňuje, že kvůli zledovatělému terénu platí zákaz vstupu na Kozí hřbety, do části Labského dolu, části údolí Bílého Labe a a uzavřen je Obří důl. V Orlických horách leží na hřebenech kolem 75 centimetrů sněhu. Podobně příznivé jsou podmínky pro zimní sporty také v Jizerských horách. O něco méně sněhu je v Krušných horách, ale i zde se lyžuje na všech sjezdovkách i v běžeckých stopách.

Ze sportu:

Český tenista Petr Korda neobhájí na grandslamovém turnaji Australian Open v Melbourne svůj titul z loňského roku. V sobotu - v den svých jedenatřicátých narozenin - totiž prohrál ve třetím kole s Američanem Toddem Martinem, patnáctým nasazeným tenistou, po pětisetové bitvě 5:7, 6:4, 6:7, 7:5 a 4:6. Prohráli také Martin Damm a Jiří Novák, takže jediným českým zástupcem ve dvouhře zůstal Bohdan Ulihrach, který se v neděli střetne v osmifinále se Švýcarem Markem Rossetem. Damm prohrál s Američanem Vincem Spadeou po setech 3:6, 4:6, 4:6. Novák nestačil na pátého nasazeného Američana Andre Agassiho a hladce mu podlehl 3:6, 2:6 a 1:6.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou zataženo nízkou oblačností s mlhami, ojediněle mrholením nebo mrznoucím mrholením. Nejvyšší denní teploty -l až 3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.