Zprávy neděle, 25. dubna 1999

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

Nyní podrobněji

Prezidnet Havel na summitu NATO ve Washingtonu

Do přirozeného západního civilizačního regionu, jehož dotváření začalo rozšiřováním Severoatlantické aliance, patří vedle jejích tří nových členů i Slovensko, Slovinsko, Rumunsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Bulharsko a další balkánské státy. Prezident Václav Havel to řekl v projevu v americkém Kongresu na slavnostním shromáždění na počest nově přijatých zemí. Jeho slovům předcházelo uvítání České republiky, Maďarska a Polska v NATO z úst generálního tajemníka Javiera Solany a vedení amerického Senátu a Sněmovny. Aliance umožnila svým rozšiřováním podle českého prezidenta nové rozdělení světa - nyní však "nepoměrně logičtější, dnešnímu světu přirozenější a lidstvu prospěšnější". "Totiž rozdělení na přirozené regionální okruhy svázané společnými kulturními, historickými, politickými i obecně civilizačními tradicemi, okruhy, jež chtějí spolu navzájem přátelsky komunikovat a všestranně spolupracovat a spolutvořit tak lepší planetární mírový řád," řekl český prezident. Klíčovou úlohu při řešení situace v jihosrbském Kosovu sehrají podle českého prezidenta pozemní mírové síly, které by kromě humanitární pomoci měly zajišťovat klidnou půdu pro jednání o politickém statutu této jugoslávské provincie. Václav Havel to řekl při schůzce se španělským premiérem Josém-Maríou Aznarem na okraj washingtonského summitu NATO. Jak dodal, předpokládá, že se rozhovory o politickém uspořádání Kosova potáhnou i několik let.

Klaus: názory na letecké útoky NATO v JSR se různí i v USA

Několik dnů strávených ve Spojených státech utvrdilo předsedu Poslanecké sněmovny ČR Václava Klause, že se zde stejně jako v České republice různí názory na smysluplnost pokračování leteckých útoků Severoatlantické aliance na Jugoslávii. Klaus je v USA na soukromé návštěvě, ale v pátek večer se připojil k oficiální české delegaci na summitu NATO ve Washingtonu, aby se zúčastnil slavností večeře. "Úvahy jsou stejné, nikdo si není jist, zda letecká kampaň může vyřešit situaci, která nastala, a každý si myslí, že se musí stát něco dalšího," řekl Klaus českým novinářům v rozhovoru o Kosovu ve washingtonském hotelu Monarch, kde bydlí i český prezident Václav Havel. Potvrdil také své dřívější stanovisko, které mu na washingtonském summitu připravilo "horkou půdu", že letecké útoky nejsou řešením kosovské krize.

Zeman je pro odzbrojení UK a zapojení Ruska do Kosovské krize

Předseda vlády Miloš Zeman spatřuje východisko z Jogoslávské krize v odzbrojení Kosovské osvobozenecké armády 'UK), zaštítění operace NATO v Kosovu rezolucí Rady bezpečnosti a v zapojení Ruska do řešení konfliktu. Zeman to řekl na sobotním zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD v Kladně. "To, co probíhá v Jugoslávii, není ...válka dobrých chlapců proti špatným chlapcům. Existují vážná podezření, že Kosovská osvobozenecká armáda je spojena s narkomafiemi, je dobré vědět, že 'i ona) se dopouští teroristických činů," uvedl Zeman. Český kabinet si chce podle Zemana při respektování spojeneckých závazků ve struktuře NATO podržet "odstíněný postoj" ke konfliktu, jaký zaujaly Itálie, Řecko či Norsko. Smyslem tohoto postoje je přispět "při respektování svých omezených vyjednávacích schopností svým dílem k politickému řešení krize", prohlásil.

Kommersant: ČR a Polsko mezi možnými účastníky mise v JSR

Česká republika a Polsko jsou mezi možnými účastníky mírové operace v Jugoslávii. Napsal to v sobotu vlivný ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenované vlastní zdroje. Uvedl, že ačkoli oba státy jsou členy NATO, neúčastní se bombardování Jugoslávie a jde o slovanské země. Zároveň upozornil, že seznam zemí, které vyčlení vojenské útvary pro mírovou misi, bude třeba posoudit se Západem i s Bělehradem.

Prezidentu Havlovi chybí ucelená koncepce české ekonomiky

Česká ekonomika nemá podle prezidenta Václava Havla ucelenou koncepci. V České republice zvítězil ideový fundamentalismus, že všechno zařídí trh sám, a zásadní strategie české ekonomiky přitom chybí, řekl Havel v pořadu Rozhovory v Lánech, který Český rozhlas vysílal v sobotu. Stát stojící na historické křižovatce si musí ujasnit zásadní věci, které přesahují program jedné či druhé politické strany, řekl. Ředitel Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR Jan Švejnar v pořadu poznamenal, že v minulých letech se spíše ospravedlňovala správnost zvolené cesty ekonomické reformy, než aby se řešily nahromaděné problémy. Řešení lze podle Havla i Švejnara najít v materiálu skupiny ekonomů na zlepšení hospodářské situace České republiky, známém jako Dřevíčská výzva. Prezident ocenil zejména ty části dokumentu, které se týkají posílení role soudů a vyšetřovatelů a odstranění překážek a zbytečné byrokracie v podnikání. Souhlasil i s dalším návrhem materiálu - nižšími daněmi a přehlednějším daňovým systémem. Na velkou daňovou zátěž v ČR poukázal i Švejnar.

Mezi nezaměstnanými je nejvíce lidí ve věku od 20 do 24 let

Na konci loňského roku, kdy úřady práce registrovaly 386.918 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 7,5 procenta, bylo nejvíce nezaměstnaných ve věkové kategorii 20 až 24 let. Mezi uchazeči o zaměstnání k 31. prosinci 1998 představovali 24,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl ředitel výzkumného ústavu práce a sociálních věcí Martin Mácha. Další věková skupina zahrnující lidi ve věku od 25 do 29 let byla s 12,3 procenta co do počtu nezaměstnaných na druhém místě. Téměř jedenáctiprocentní zastoupení měli uchazeči o zaměstnání ve věku od 45 až 49 let.

Kužvart se zúčastnil zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj

Příspěvek, který se zabýval způsoby výroby a spotřeby z ekologického hlediska, přednesl na 7. zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj v New Yorku český ministr životního prostředí Milan Kužvart. Ministr se zúčastnil jejího zasedání od středy do pátku a v sobotu odletěl zpět do ČR. Kužvart ČTK řekl, že Česká republika jako jeden z prvních států podepsala již letos v březnu deklaraci o čistší výrobě a dokonce se v této oblasti podílí na expertní pomoci Chorvatsku. Ve výrobě však musí ČR nadále snižovat materiálovou a energetickou náročnost, která je stále 2,5 vyšší než je průměr Evropské unie. V oblasti spotřeby se pozice ČR v posledních letech nezlepšovala a spíše stagnovala - například, pokud jde o návratnost obalů a individuální automobilovou dopravu, i když z hlediska ekologie by bylo užitečnější směřovat pozornost obyvatel spíše na hromadnou dopravu. Hlavní pozornost letošního zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj se podle Kužvarta zaměřila na cestovní ruch a jeho dopady na životní prostředí. Pro ČR platí, že cestovní ruch je nutno směrovat i do regionů, například do podhorských oblastí, kde se ovšem musí nejprve rozvinout příslušná infrastruktura. To neznamená, že se má direktivně omezovat její rozvoj v Praze, která pohlcuje 80 procent českého cestovního ruchu a přináší devizy, řekl Kužvart.

Kužvart a Bartenstein jednali v New Yorku o Temelínu

Beze sporů skončilo jednání, které vedli o jaderné elektrárně Temelín v New Yorku na okraji zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj český ministr životního prostředí Milan Kužvart a jeho rakouský kolega Martin Bartenstein. Podle Kužvarta není ČR v pozici, aby "přijímala výtky", na druhé straně chápe, že Rakousko má legitimní zájem o dostavbu jaderné elektrárny, která tvoří významný bod česko- rakouských vztahů v posledních letech. Rakousko před několika lety referendem zastavilo využívání jaderné energie na vlastním území a přijalo s nevolí, že těsně za jeho hranicemi se staví nespolehlivá jaderná elektrárna sovětského typu. ČR ji později začala vybavovat západním bezpečnostním systémem, ale rakouské obavy tím zcela nerozptýlila. "Na rakouské straně nikdy nebyly výtky typu, že by Rakousko Temelínem podmiňovalo český vstup do Evropské unie," řekl Kužvart.

V bechyňské keramické škole odhalili bustu Karla Kryla

Absolventi Střední průmyslové školy keramické 'SPKŠ) v Bechyni odhalili v sobotu v prostorách školy bustu písničkáře a básníka Karla Kryla, který zde studoval v letech 1958 až 1962. Autorem busty, odhalené u příležitosti pátého výročí Krylovy smrti, je student sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové Patrik Proško. Prezident sdružení absolventů školy nazvaného Keramická pivní peruť Pavel Ryšlink řekl, že v první polovině 80. let, kdy na škole studoval, asi nikdo nečekal, že v jejím objektu bude jednou odhalena Krylova busta. "I když tato škola byla vždy poměrně volnomyšlenkářská a na mimoškolních akcích jsme Krylovy písničky hráli, na internátu jsme museli zpěvníky s jeho texty skrývat," řekl Ryšlink. Kryl školu navštívil po návratu z exilu poprvé v roce 1990, kdy zde pro studenty a pedagogy uspořádal koncert.

Cestovatelé Zikmund a Hanzelka vystavují své fotografie v Ostravě

Unikátní fotografie známých cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda jsou od čvrtka k vidění v pavilónu A ostravského výstaviště Černá louka. Padesát barevných i černobílých fotografických kolekcí tam bude vystaveno do 29. dubna. Ostravská expozice prezentuje jen zlomek dokumentárního fondu obou cestovatelů, zachycujícího jak vzácné památky, tak okamžiky z jejich výprav. "Návštěvníci mohou zhlédnout skoro čtyřicet let staré fotografie z jejich cest po Asii, Africe a Jižní Americe," uvedla Petra Filipová z pořádající společnosti Ostravské výstavy. Hanzelka se Zikmundem zahájili "šňůru" cest po světě v dubnu 1947 v Africe. Cestovatelé při nich natočili 151 filmů a napsali 18 cestopisů, které vyšly ve 143 vydáních v celkovém počtu 6,5 miliónu výtisků. Své knihy doprovodili stovkami fotografií. Cestopisy vyšly v 11 jazycích, dokonce i těsnopisem a Braillovým slepeckým písmem a také jako samizdat. Filmové laboratoře Zlín zpracovaly 151 cestopisných filmů a zachováno zůstalo též 121.000 vzácných negativů a diapozitivů.

Hanou ovládli ochránci přírody a ekologické aktivity

Příroda a její ochrana je v těchto dnech hlavní náplní činnosti ekologických sdružení i řady lidí z Hané. Někteří využívají hezkého počasí k úklidu venkovních prostor, jiní míří na výlety či na jiné akce pořádané ochránci přírody. V Olomouci, kde jsou v plném proudu Ekologické dny, uspořádaly organizace Hnutí Duha, Děti Země a nadace Sluňákov v minulých dnech "odpadkiádu", při níž vyčistily břehy řek Moravy, Bystřičky a Mlýnského náhonu v centru Olomouce. "Břehy našich řek bohužel stále připomínají skládky," řekl ČTK jeden z organizátorů Jiří Řehounek. Od pneumatik, sklenic, obalů a dalšího odpadu očistili výletní místo Kiosek nad Šternberkem žáci tamní základní školy.

Bojovou akcí v Ořechově si nadšenci připomněli osvobození Brna

Tankovou bitvu u Ořechova na Brněnsku, která před 54 lety zásadně přispěla k osvobození Brna, si v sobotu vzpomínkovou akcí a položením věnců připomněly vojenské historické kluby a veřejnost. Pro více než 500 návštěvníků památníku Syrovice zde 70 nadšenců v dobových uniformách sehrálo hodinovou bojovou ukázku na téma prolomení německých obranných postavení. Při tankové bitvě u Ořechova na Brněnsku zahynulo 24. dubna 1945 přibližně 1400 vojáků. Střelba obec z více než 80 procent zbořila. Dnes na místě bitvy stojí památník Syrovice.

Účastníci výstupu na Ivančenu uctili památku umučených skautů

Památku pěti ostravských skautů, které přesně před čtyřiapadesáti lety zastřelili příslušníci gestapa v polském Těšíně, a dalších třinácti skautů padlých v protifašistickém odboji uctily přes tři tisíce účastníků výstupu ke kamenné mohyle Ivančena na úbočí Lysé hory. Čeští a slovenští skauti se v horách scházejí každý rok v den svého patrona sv. Jiří. Na mohylu s dřevěným křížem, která je symbolem vlastenectví, statečnosti a přátelství, přidají kámen ze svého kraje. První kameny položili ostravští skauti 6.října 1946. Nyní mohyla zabírá plochu asi 40 metrů čtverečních. Zhruba 195 metrů krychlových kamenů sahá do výšky čtyř metrů. Do roku 1989 byla ivančenská mohyla i symbolem odboje proti nesvobodě. V období totality sledovaly hromadné výstupy bezpečnostní síly a shromáždnění doprovázela represivní opatřením. Snahou skautů je, aby mohyla byla zařazena do památek UNESCO.

Bolestmi zad trpí již každý druhý člověk

Bolestmi zad trpí v důsledku sedavého životního stylu již každý druhý člověk v České republice, zatímco dříve se s takovými potížemi potýkalo asi 20 procent lidí. Na šestém sjezdu Společnosti rehabilitační a fyzikální medicíny to v sobotu v Luhačovicích řekl její předseda Vladimír Kříž. K léčbě bolestí zad a pohybového ústrojí významně přispívá fyzioterapie. Ta podle vedoucího lékaře luhačovických lázní Jiřího Hnátka v mnoha případech nahrazuje léčbu medikamenty a často je léčbou jedinou. Je důležitá rovněž při poúrazové rehabilitaci. V ČR ročně utrpí 180 lidí úraz páteře spojený s poraněním míchy, po kterém jsou odkázáni na vozík. Kvalitu jejich života poté bezprostředně ovlivňuje komplexnost rehabilitační léčby včetně lázeňského pobytu.

Ze sportu

Fotbalisté Sparty přehráli ve 24. kole první Gambrinus ligy Příbram 3:0, Karviná prohrála se Slavií 1:2, Drnovice remizovaly s Libercem 1:1, Olomouc vyhrála nad Opavou 3:1, Hradec podlehl Blšanům 0:4, Žižkov Brnu 0:2 a Jablonec hrál s Ostravou nerozhodně 2:2. Utkání Plzeň - Teplice se hraje v pondělí. Tabulku vede Sparta, druhá je Slavia a třetí jsou Teplice, ovšem s jedním zápasem k dobru. Poslední je Karviná.

A na závěr zpráv ještě informace o počasí na našem území.

Je převážně oblačno, na většině území přeháňky, místy bouřky, ojediněle i s kroupami. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha