Zprávy neděle, 25. ledna 1998

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobné:

Václav Havel na summitu prezidentů středoevropských zemí

Hlavním tématem summitu 11 středoevropských prezidentů, který v sobotu skončil ve slovenské Levoči, byla občanská společnost jako naděje sjednocené Evropy. Všichni účastníci ocenili význam občanských aktivit pro budoucnost vývoje v jednotlivých státech bez ohledu na členství v Evropské unii. Český prezident zdůraznil, že vyspělá občanská společnost je zárukou politické stability a také nástrojem imunity vůči autoritářským režimům.

V rámci bilaterálních jednání se Václav Havel v průběhu summitu setkal se svým polským protějškem Aleksandrem Kwasniewskim. Předmětem rozhovoru byly strategické cíle obou zemí, především integrace do Severoatlantické aliance a Evropské unie a podrobnosti, týkající se březnové oficiální státní návštěvy hlavy České republiky v Polsku. Václav Havel hovořil také s prezidentem Spolkové republiky Německo Romanem Herzogem. Oba státníci uvítali zřízení česko-německého Fondu budoucnosti. Po páteční schůzce se slovenským prezidentem Michalem Kováčem vyjádřil Havel ochotu pokračovat kdykoli v jednání o česko-slovenských vztazích se slovenskám premiérem Vladimírem Mečiarem.

V zájmu České republiky i Slovenska je přispívat nadále ke zlepšování vzájemných vztahů tak, aby v budoucnu více odpovídaly blízkosti obou národů, které spolu po dlouhá léta žily v jednom státě, řekl Václav Havel po skončení vrcholné schůzky středoevropských prezidentů a poté, co hovořil i s představiteli slovenské opozice, kteří jej o setkání požádali. Konstatoval, že schůzka s představiteli opozice sdružené do Slovenské demokratické koalice a Maďarské koalice byla pro něj příležitostí vyslechnout názory na vnitřní situaci na Slovensku i na situaci v okolní oblasti a zároveň setkáním s přáteli. Přímo nevyloučil, že toto setkání může být podporou slovenské opozice.

ČSSD podpoří Tošovského kabinet

Ústřední výkonný výbor České strany sociálně demokratické na sobotním mimořádném zasedání v Brně doporučil svým poslancům a senátorům podpořit vládu premiéra Josefa Tošovského. Jak ČTK sdělili členové výboru, zasedání se seznámilo s neoficiální verzí programového prohlášení Tošovského kabinetu, jehož prioritami jsou dokončení nezbytných transformačních kroků včetně pokračování privatizace, členství v NATO, příprava na rozhovory o připojení k Evropské unii a očista právního řádu. Z neoficiální verze dále vyplývá, že vláda je připravena spolupracovat s představiteli odborů a zasadit se o rychlý a zákonný postih některých diskriminačních a rasistických projevů. Konečnou redakci prohlášení podle ČTK provede premiér Tošovský před úterním hlasováním o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně.

Výkonná rada ODS zavázala své poslance k vyslovení nedůvěry Tošovského vládě

Občanská demokratická strana vládu Tošovského nepodpoří. Její Výkonná rada, která v sobotu jednala v Praze, zavázala svých 39 poslanců k vyslovení nedůvěry. Předseda strany Václav Klaus uvedl, že rada současně přijala usnesení, podle něhož ODS považuje za optimální červnový termín předčasných voleb.

Payne a Lánský k výroku prezidenta, že v případě demise Tošovského nebude souhlasit s červnovým termínem voleb

Hrozba prezidenta Václava Havla, že v případě demise premiéra Josefa Tošovského bude oddalovat termín předčasných voleb, je podle poslance ODS Jiřího Payna jistým způsobem vydírání. Payne to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas. Sociálnědemokratický senátor Egon Lánský obvinil prezidenta ze závažného zneužívání ústavního postavení. Podle Lánského se ho Havel dopouští svojí hrozbou politickým stranám, že znemožní červnový termín voleb, pokud nedají důvěru vládě premiéra Tošovského. Senátor proto vyjádřil lítost nad svým hlasem, který Havlovi dal při prezidentských volbách. Lánský se také domnívá, že prezident něco hrubě nedomyslel, když na rozhodující jednání nezve představitele všech parlamentních stran.

Z olomoucké ODS odešli tři lidé do US

Tři lidé opustili řady olomoucké ODS, aby vstoupili do nové pravicové strany Unie svobody. Vedení ODS na Olomoucku po sobotním oblastním sněmu uvedlo, že výraznější odliv svých členů do Unie svobody neočekává. Šéf olomoucké ODS Milan Lipský dodal, že od počátku letošního roku se do ODS na Olomoucku naopak přihlásilo 23 nových lidí.

Milan Uhde protikandidátem Jana Rumla na předsednictví v Unii svobody

Jan Ruml má protikandidáta. Je jím Milan Uhde, kterého v sobotu brněnská organizace Unie svobody zvolila za předsedu přípravného výboru místní organizace. Svůj úmysl kandidovat na předsedu Unie Milan Uhde potvrdil i v rozhovoru pro Český rozhlas.

Protirasistické demonstrace

Desítky především mladých lidí se včera už pojedenácté sešlo na tiché protirasistické demonstraci na pražském Staroměstském náměstí. Tak jako každou sobotu zapálili u pomníku Jana Husa svíčky k uctění obětí rasistických útoků.

Proti rasismu a fašismu v sobotu protestovaly také desítky anarchistů v severomoravském Přerově. Průvod mladých lidí sledovalo asi 150 policistů, avšak zasáhnout nemuseli. Demonstrace se obešla bez sebemenších incidentů.

Pražské pamětihodnosti loni navštívilo na tři čtvrtě miliónu turistů

Na tři čtvrtě miliónu turistů v loňském roce zhlédlo památky ve správě Pražské informační služby. Nejčastějším cílem byla Staroměstská radnice, kterou si prohlédlo 288.000 zájemců. Téměř stejné množství lidí se přišlo podívat také do petřínského bludiště. Jak řekl ČTK pražský radní pro cestovní ruch Michael Hvížďala, návštěvnost těchto unikátních historických objektů stoupá.

Sobotní tisk k přelíčení s předsedou republikánů

Zprávu o přelíčení s předsedou republikánů, které skončilo osvobozujícím rozsudkem a propuštěním Miroslava Sládka, přinesly všechny sobotní noviny. Některé z nich dodávají, že pokud by se státní zástupce odvolal a odvolací soud by Sládka uznal vinným, hrozilo by šéfovi SPR-RSČ vězení. Projev proti česko-německé deklaraci totiž pronesl v době, kdy byl ještě v podmíněném desetiměsíčním trestu za útok na veřejného činitele a výtržnictví.

V Lidových novinách uvádí Petr Placák, že soudce svůj osvobozující rozsudek zdůvodnil tím, že obžaloba vytrhla z kontextu Sládkova slova, která šéf republikánů pronesl na demonstraci na adresu německého národa. Podle autora úvodníku to však byl soudce, kdo v tomto případě vytrhl vyřčenou větu z kontextu činnosti šéfa extrémistické politické strany. Placák dále vyjadřuje názor, že soud dal navíc celé cauze "Sládek" punc trapné účelové záležitosti. Výslechem nemohl získat žádné nové indicie, které by nějakým zásadním způsobem vývoj celé causy zvrátily. Soud tak mohl předem vědět, jaký rozsudek vynese. Přesto však Sládka ponechal ve vazbě. A co čert nechtěl, zrovna ve chvíli, kdy se blížily prezidentské volby. A když volby proběhly, pustil Sládka na svobodu. Háv regulérní politiky, kterým Sládek své jednání halí, se české justici strhnout nepodařilo. A to ještě za zvlášť trapných okolností, upozorňuje Petr Placák v Lidových novinách.

Podle komentáře Josefa Koukala v deníku Slovo spravedlivý a nezávislý soud Sládka osvobodil s tím, že poslanec pouze říkal svůj názor na česko-německou deklaraci. Použil sice několik nevhodných vět, ty ovšem zveličili hlavně novináři, kteří je vytrhli z kontextu. Emocionálnost a překrucování historických faktů se prý vyskytuje ve většině politických projevů. - Takže kdybyste náhodou slyšeli nějakého pána, který říká rozvášněnému davu, že by se všem lidem, kteří nosí fialový svetr, měly uřezat uši, raději se podívejte, jestli na sobě nemáte něco fialového. A na toho pána se nezlobte, on jenom říká svůj názor, podotýká v deníku Slovo Josef Koukal.

Jana Bendová v Mladé frontě Dnes je přesvědčena, že Sládkovo rádoby vlastenecké extempore v době podpisu česko-německé deklarace bylo jedním z mnoha dotyků s nejnebezpečnějším fenoménem současnosti - se zneužíváním národnostních, rasových, náboženských odlišností a nedorozumění politickými extrémisty. Jejich metody ohlupování jsou prosté a proto chytlavé: předhodí nespokojeným původce a hromosvod jejich vezdejších problémů. Tu Romy, Židy, ondy Němce, bohaté. Morálně je to odsouzeníhodné vždy. Soudně jen někdy. Slušný člověk proto uzná i osvobozující verdikt soudu nad nimi. Nikdy však neuzná myšlenky, které tito lidé kolem sebe šíří jako morovou nákazu, zdůrazňuje Jana Bendová v sobotní Mladé frontě Dnes.

Ze sportu:

Hokejisté Petry Vsetín prohráli v zápase finálové skupiny Evropské hokejové ligy v rakouském Feldkirchenu s domácím celkem 2:3 po prodloužení a čeká je jen utkání o 3.místo.

Předpověď počasí na neděli:

Zataženo, místy sněhové přeháňky nebo mrznoucí mrholení. Nejvyšší denní teploty minus 4 až minus 1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.