Zprávy neděle, 25. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobně:

Český prezident se zúčastnil oslav výročí Vestfálského míru

Prezident republiky Václav Havel se v sobotu v německém Münsteru zúčastnil oslav 350. výročí Vestfálského míru, kterým byla v roce 1648 ukončena třicetiletá válka. Podle německého ministerstva zahraničí se jednalo o největší protokolární událost v historii spolkové republiky, na níž se sjely dvě desítky hlav evropských států. Součástí oslav bylo už v červnu udělení nově zřízené Vestfálské mírové ceny. Tu dostal vedle baskické organizace Gesto por la paz také český prezident Václav Havel. Tehdy pro onemocnění nemohl přijet a cenu za něj převzala Dagmar Havlová.

Jak uvedl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, lékaři Václavu Havlovi povolili cestu s výhradami. Prezident podle nich potřebuje odpočívat po namáhavé čtyřdenní návštěvě Velké Británie, ze které se vrátil unavený a zhoršila se mu bronchitida.

ČSSD má scénář pro případ, že by ODS vypověděla smlouvu

Sociální demokraté mají podle svého předsedy Miloše Zemana připravený scénář pro případ, kdyby ODS jednostranně vypověděla tzv.opoziční smlouvu, kterou obě strany uzavřely po letošních červnových volbách do Poslanecké sněmovny. Zeman to uvedl v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes, avšak žádné podrobnosti o scénáři neprozradil. "Bylo by naivní, kdybychom takové scénáře připravené neměli," řekl dáleZeman. Sociální demokraté podle něho nemohou vyloučit, že se ODS rozhodne smlouvu vypovědět. Současně upozornil, že sociální demokracie smlouvu "nepodlomí".

Podle Jana Rumla možná US návrh rozpočtu podpoří

Unie svobody možná změní názor a návrh státního rozpočtu na rok 1999 podpoří. Předseda unie Jan Ruml v sobotních Lidových novinách nevyloučil, že poslanci za jeho stranu nakonec přispějí k tomu, aby zákon o státním rozpočtu parlamentem prošel - a sice tím, že při hlasování opustí sněmovnu. Snížili by tak počet hlasů potřebných k prosazení zákona. Podporu vládního návrhu slíbili komunisté, lidovci o jeho konkrétní podobě intenzivně jednají.

Prezident udělil vybraným vojenským útvarům historické názvy

Ministr obrany Vladimír Vetchý předal v sobotu z rozkazu prezidenta Václava Havla na pražském Žofíně pěti vybraným útvarům české armády historické názvy. Shromáždění, pořádaného u příležitosti 80.výročí vzniku československého státu, se zúčastnilo na tisíc příslušníků armády a členů Českého svazu bojovníků za svobodu. Nositelem jména Tomáše Garrigua Masaryka se stala základna dopravního letectva ve Kbelích. Základně taktického letectva v Náměšti nad Oslavou, jehož historie se váže k bojům druhé světové války, byl udělen název Biskajská.

Václav Havel předá 28. října státní vyznamenání

Mezi osobnostmi, kterým prezident Václav Havel předá u příležitosti státního svátku 28.října na Pražském hradě nejvyšší státní vyznamenání, budou podle sobotního vydání deníku Právo například Jiří Pelikán, současný vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, senátor Václav Benda či biskup Václav Malý. Z uměleckých kruhů by měli vyznamenání převzít režiséři Věra Chytilová a Otomar Krejča, herci Vlasta Chramostová a Jan Kačer. Deník dále uvádí také sportovce Dominika Haška, Martinu Navrátilovou, Emila Zátopka a Janu Novotnou.

V Praze proběhlo setkání české a slovenské veřejnosti

Setkání české a slovenské veřejnosti nazvané Vzájemnost pro 21.století proběhlo v sobotu u příležitosti 80.výročí vzniku Československa v pražském Slovenském institutu. Třebaže účastníci setkání vyzvali ke "spojení sil vzájemnosti", místopředseda Matice slovenské Stanislav Bajaník se zaměřil v hlavním projevu na negativní signály. Ty jak uvedl, na Slovensko vysílal a vysílá český soused. Setkání uspořádala Obec Slováků v ČR.

Podle Skalického není na překážku, že kandiduje mimo Prahu

Exministr životního prostředí Jiří Skalický tvrdí, že jeho případné zvolení do Senátu za obvod Plzeň - jih, v němž nemá trvalé bydliště, nebude na překážku jeho práci senátora. Skalický, který do Senátu kandiduje za čtyřkoalici KDU- ČSL, US, ODA a DEU, tak v sobotu v rozhovoru pro ČTK reagoval na námitky svých politických rivalů, kteří mu často vytýkají právě to, že kandiduje mimo Prahu.

V Praze se uskutečnil ustavující sjezd Republikánské mládeže

Za přítomnosti šéfa SPR-RSČ Miroslava Sládka proběhlv sobotu v Praze ustavující sjezd Republikánské mládeže. Předsedou její Ústřední rady byl většinou hlasů z celkem 150 přítomných delegátů zvolen šéfredaktor stranického listu Republika Martin Zbela. Sjezd republikánské mládeže, který se konal za zvýšené pozornosti bezpečnostních orgánů, proběhl bez jakýchkoli incidentů.

Ostravské Kardiochirurgické centrum oslavilo pět let od založení

Páté výročí svého založení oslavilo tento týden Kardiochirurgické centrum Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě, které je nejmladší mezi dalšími šesti kardiochirurgickými pracovišti v Praze, jedním v Brně a v Hradci Králové. V ostravském centru provedli specialisté během pěti let 2141 operací srdce s mimotělním oběhem - loni jich bylo 702 a letos zatím 642.

V Praze jsou do 1.listopadu vystaveny korunovační klenoty

Při příležitosti 80.výročí vzniku samostatného československého státu jsou na pražském Hradě k vidění od soboty 24.října do 1.listopadu české korunovační klenoty. Společně s nimi je vystaven i ostatkový kříž zvaný korunovační a takzvaný svatováclavský obřadní korunovační meč. Správa Pražského hradu očekává mimořádný zájem veřejnosti. Při podobné ojedinělé příležitosti před pěti lety zhlédlo tyto symboly české státnosti a současně vzácné práce šperkařského umění na 50.000 lidí.

Odborníci debatovali o problémech zdravotně postižených lidí

Více než stovka domácích i zahraničních odborníků debatovala v Benešově o problémech zdravotně postižených lidí. Podle Jana Hutaře ze Sdružení zdravotně postižených se nedaří prosadit mezinárodní úmluvy v oblasti zaměstnanosti a sociálního zabezpečení. Při všeobecném růstu nezaměstnanosti se také zvyšuje počet zdravotně postižených lidí bez práce.

Lékárníci z ČR i zahraničí se setkali v Domažlicích

Více než dvě stovky lékárníků z České republiky, Německa, Švýcarska a Slovenska se sešly na 14.lékárnických dnech, které skončily v sobotu v Domažlicích. Odborníci se zabývali mimo jiné problematikou vysokého tlaku diabetiků, novou legislativou pro lékárny a moderními trendy v oblasti výpočetní techniky. Akci pořádá každoročně na různých místech republiky Česká farmaceutická společnost. Ta sdružuje 950 členů.

Pro dva ze tří Čechů je Česká republika nejatraktivnější zemí

Pro více než dvě třetiny Čechů je Česká republika nejatraktivnější zemí. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který v sedmi postkomunistických zemích uskutečnila Společnost pro výzkum trhu, Fessel-GfK Austria, letos od března do května. ČTK výsledky průzkumu poskytla česká pobočka firmy GfK. Podle průzkumu hodnotí obyvatelé Bulharska, ČR, Maďarska, Polska, Rumunska, Ruska a Slovenska nejlépe právě svoji vlast.

Agentura Median: Většina lidí nerada utrácí své peníze

Většině lidí v ČR je líto utrácet své peníze. K tomuto výsledku dospěla agentura Median v rámci projektu Market and Media and Lifestyle. Ve výzkumu, který agentura zorganizovala v době od 11.března do 30.dubna, zmínilo neochotu utrácet peníze 60 procent respondentů. Podle dalšího výzkumu agentury má u nás více než polovina lidí, přesně 53,6 procenta, veden žirový účet, z toho 75 procent připadá na Českou spořitelnu.

Ve Washingtonu probíhá přehlídka českých filmů 90.let

Premiéra filmu s názvem "Mňága - Happy End" Petra Zelenky zahájila v Americkém filmovém institutu v Kennedyho středisku ve Washingtonu třídenní festival českých filmů. Součástí první přehlídky naší kinematografie 90. let budou také snímky "Indiánské léto", "Jízda", "Marian" a "Báječná léta pod psa". Festival ve spolupráci s filmovým ústavem připravilo naše velvyslanectví v USA.

Divadlo Spejbla a Hurvínka vystupuje na loutkářském festivalu

Do Rakouska sobotu zamířil soubor divadla Spejbla a Hurvínka. S inscenací hry Martina Kláska Hurvínek ufonem a představením pro dospělé z pera Heleny Štáchové Spejblovy smysluplné nesmysly vystoupí dnes na mezinárodním loutkářském festivalu v Mistelbachu. Poté čeká divadlo třítýdenní turné po Německu.

Velorex se pokusí o rekord na Masarykově okruhu v Brně

Populární Velorex se bude ucházet o zápis do Guinnesovy knihy. Ve středu se na brněnském Masarykově okruhu pokusí o rychlostní rekord. Unikátní české vozítko oblékla společnost OP Prostějov do džínového potahu a budí s ním pozornost na světových veletrzích. Velorex, původně nazývaný Oskar, navrhli bratři Stránští z České Třebové v roce 1948. Celkový počet pojízdných vozítek, původně určených pro invalidy, odhaduje předseda blanenského Velorex clubu Ivo Fajman na zhruba 400. Velký zájem o Velorexy mají i sběratelé v zahraničí.

V Pardubicích bylo k vidění největší srdce z jednoho kusu perníku

Největší srdce upečené z jednoho kusu perníku se v sobotu představilo na výstavě Gastro v Pardubicích. Přestože Pardubice se honosí titulem město perníku, obří srdce, vážící 67 kilogramů, vytvořil západočeský cukrář Jan Pondělík. "Srdce jsme změřili, jeho rozměry zaneseme do české databáze rekordů a údaje o něm zašleme i do Londýna, kde se bude ucházet o zápis do světové Guinnessovy knihy rekordů," řekl ČTK Josef Vaněk z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Mezinárodní veletrh Erotika Sex '98 v Praze

Velkému zájmu se těší mezinárodní veletrh erotické kultury v pražském Národním domě na Smíchově. O zboží, které na veletrhu Erotika Sex '98 nabízí sedmatřicet vystavovatelů, projevují podle pořadatelů zájem muži i ženy v poměrně vyrovnaném poměru.

Sport

Výsledky 12-ého kola druhé fotbalové Gambrinus ligy: Bohemians přehráli Ostravu 4:1, Třinec prohrál se Starým Městem 1:2, Vítkovice porazily Mladou Boleslav 4:2, Poštorná zvítězila nad Českou Lípou 1:0, Prostějov nad Frýdkem-Místkem také 1:0 a Lázně Bohdaneč remizovaly se Zlínem 0:0.

Čeští házenkáři porazili v dalším zápase kvalifikace o postup na mistrovství světa Turecko 28:25.

Předpověď počasí:

Na území České republiky je dnes převážně oblačno až zataženo, místy s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.