Zprávy neděle, 25. srpna 1996

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Eva Petrzilkova. Na uvod jsou pripraveny zpravy:

A ted podrobneji:

Prezident republiky ukoncil svou dovolenou

Prezident Vaclav Havel se po nekolika tydnech sve dovolene vraci do sveho uradu. Podle informaci jeho mluvciho Ladislava Spacka se ma tento tyden setkat s ceskymi velvyslanci, kteri nyni pobyvaji v Praze a ve stredu ma navstivit vychodoceska mesta Hradec Kralove, Chrudim a Pardubice. Pristi tyden, ve stredu 4. zari, se prezident Vaclav Havel setka se svym nemeckym protejskem Romanem Hercogem, ktery navstivi CR na jeden den. Prezidenti budou diskutovat s ucastniky cesko-nemeckeho setkani mladeze v Policce. Ve druhe polovine zari ceka patrne prezidenta Havla cesta do Jizni Ameriky.

Schodek v bilanci zahranicniho obchodu 85,3 miliardy korun

Bilance zahranicniho obchodu Ceske republiky za leden az cervenec skoncila schodkem 85,3 miliardy korun. Celkovy dovoz za sedm mesicu letosniho roku cinil 429,9 miliardy Kc, vyvoz 344,6 miliardy Kc. Za samotny cervenec cinilo pasivum obchodni bilance 16,4 miliardy Kc. Udaje poskytl dnes CTK Cesky statisticky urad.

Zasedal Ustredni snem Obcanske demokraticke aliance

Ustredni snem Obcanske demokraticke aliance schvalil na svem jednani v Novem Vojirove na Jindrichohradecku celkem 34 kandidaty aliance do Senatu. Mezi schvalenymi osobnostmi je mimo jine cesky velvyslanec ve Spojenych statech americkych Michael Zantovsky.

Behem snemu potvrdil ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy, ze je schopen akceptovat nekolikaprocentni deficit statniho rozpoctu. Zaroven vsak odmitl upresnit, jak velky schodek je ODA ochotna prijmout. V ramci uspornych opatreni je ministr Dlouhy pripraven usetrit cast financnich prostredku, vymezenych pro jeho resort na letosni rok. Pujde zejmena o omezeni zahranicnich cest a investic do budovy uradu.

Predseda ODA se vyslovil pro privatizaci velkych ceskych bank

Predseda ODA Jan Kalvoda oznacil v televizi Nova za prvorady ukol soucasne vlady privatizaci velkych ceskych bank. Pro jeji rychle tempo se pak vyslovil take ministr financi Ivan Kocarnik. Generalni reditel Komercni banky Richard Salzmann dokonce pripustil, ze do privatizace by mohly vstoupit i zahranicni firmy.

Ministr zemedelstvi k cenam obili

Podle ministra zemedelstvi Josefa Luxe v soucasne dobe nehrozi zvyseni ceny chleba na ctyricet korun. Uvedl to v nedelnim diskusnim poradu Ceske televize "Debata". Poslanec za socialni demokraty a predseda zemedelskeho vyboru Karel Machovec zde vsak upozornil na to, ze jeho cena muze vzrust o 10 az 15 procent. Nyni stoji bochnik chleba zhruba 15 az 16 korun. K tolik diskutovane cene a mnozstvi obili na nasem trhu ministr Lux uvedl, ze ho bude v tomto roce dostatek a Statni fond trzni regulace nakoupi od zemedelcu odpovidajici mnozstvi.

Diskuse o pripravovane novele zakona o platech ustavnich cinitelu

V diskusnim poradu TV Nova "7 cili Sedm dni" se vyjadrili ministr obrany a mistopredseda KDU-CSL Miloslav Vyborny a mistopredseda SD-LSNS Tomas Sokol k priprave novely zakona o platech ustavnich cinitelu. Tu chce jako poslanec pripravit ministersky predseda Vaclav Klaus. Podle obou politiku by se novelou mela zabyvat vlada. Vyborny charakterizoval Klausovu inicitivu jako "velice neobvykly postup". Za standardni a docela obvykly postup by povazoval to, kdyby premier nepodaval predlohu jako jednotlivec ci soucast skupiny jednotlivcu, ale kdyby ji podal jako material do vlady.

Tomas Sokol pro peclive proverovani osob prijizdejicich do zeme

Pro aplikaci zkusenosti, jez se uplatnuji napriklad v USA a jejichz rysem je peclive proverovani osob prijizdejicich do zeme, se v nedelnim diskusnim poradu TV Nova 7 cili Sedm dni vyslovil mistopredseda SD-LSNS Tomas Sokol. Poukazal na stejnou neduverivost americkych organu vuci vsem osobam, ktere do USA prijizdeji.

Rozkol v CSSD?

Pravdepodobnost rozkolu v radach socialni demokracie, kterou snad mohl navodit clanek clena ustredniho vykonneho vyboru CSSD Vaclava Zaluda v Lidovych novinach minuly tyden, vyloucil mistopredseda CSSD Petr Moravek. Uvedla to v nedeli Ceska televize. Zaluduv clanek ostre kritizoval cinnost CSSD po parlamentnich volbach. Autor state svuj nazor, ze jeho vlastni strana podvedla sve volice, potvrdil i v rozhovoru pro CT. "CSSD nedodrzela sliby, ktere dala svym volicum, " prohlasil Vaclav Zalud.

Socialni demokrate ke vstupu do NATO

CSSD a Socialne demokraticka strana Slovenska navrhnou setkani predstavitelu socialne demokratickych stran statu "visegradske ctyrky". Predsedove obou stran Milos Zeman a Jaroslav Volf to v nedeli oznamili na tiskove konferenci po schuzce v Trencianskych Teplicich. Milos Zeman zde dale uvedl, ze rozhovory se stredoevropskymi kandidaty o clenstvi v evropskych strukturach by mely byt zahajeny se vsemi zememi ve stejny cas. Az konkretni plneni vstupnich pozadavku - vladami techto zemi - by mela rozhodnout o tom, kdy ktery stat bude do NATO nebo EU prijat.

Nemecky ministr obrany pocita se vstupem CR do NATO do roku 1996

Nemecky ministr obrany Volker Ruhe pocita s tim, ze Ceska republika, Polsko a Madarsko budou prijaty za cleny Severoatlanticke aliance v roce 1999. Je presvedcen, ze v prvni polovine pristiho roku budou dokoncena prislusna jednani. Pak muze trvat nejdele dva roky, nez budou ratifikovany potrebne dokumenty. Ruhe to rekl v rozhovoru pro tydenik Bild am Sonntag.

Vklady ve Velkomoravske bance castecne uvolneny

Klienti Velkomoravske banky si mohou od pondeli castecne nakladat se svymi vklady. Jde o ty osoby, kterym v prubehu nucene spravy dosly na jejich ucty mzdy nebo socialni davky. Ceska narodni banka zavedla nucenou spravu v bance kvuli vykazani ztraty ve vysi pres 577 milionu korun.

Vetsina kandidatek pro listopadove volby do Senatu sestavena

Vetsina politickych stran ma uz sestaveny kandidatky pro listopadove volby do Senatu. Nejdale je s pripravou voleb zrejme socialnedemokraticka strana, ktera zahajila volebni kampan minuly tyden senatnim turne autobusu Zemak. Na sponzory se pri priprave volebni kampane spolehaji casteji strany pravicove nez levicove. Levicovi kandidati se vice spolehaji na podporu svych stran nebo pocitaji s tim, ze budou muset sahnout do vlastnich kapes. Podle vyzkumu verejneho mineni maji nejvetsi podporu pro sve kandidaty dve nejsilnejsi strany - ODS a CSSD.

Co si lide mysli o spolupraci nove vlady a noveho parlamentu s prezidentem

Vetsina obcanu mini, ze spoluprace nove vlady s prezidentem bude dobra, ale s Poslaneckou snemovnou jiz nikoli. Vyplyva to ze srpnoveho setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Ve srovnani s cervencem se zvysil pocet pesimistickych odpovedi, zvlaste u Poslanecke snemovny.

Kardinal vysvetil cast klastera v Praze-Repich

Kardinal Miloslav Vlk vysvetil v nedeli odpoledne zrekonstruovanou cast klastera Kongregace milosrdnych sester svateho Karla Boromejskeho v Praze-Repich. Prostory maji byt od zari vyuzity castecne jako osetrovatelsky ustav pro stare a nemocne s kapacitou asi 60 luzek a v dalsim samostatnem oddeleni bude umistena zenska veznice, zatim asi pro 15 trestankyn, ktere se dopustily mene zavaznych deliktu.

Nehoda autobusu s ceskymi turisty

Jeden mrtvy a 15 zranenych - to je tragicka bilance vazne nehody autobusu ceske cestovni kancelare Zlin Tours. Doslo k ni v noci na sobotu na rakouske dalnici A2 mezi Styrskym Hradcem a Klagenfurtem. Vozidlo z dosud ne zcela vyjasnenych pricin narazilo do betonove steny lemujici dalnici a zacalo horet. Nejcasteji zminovanou pricinou nehody je verze, podle niz autobus havaroval a nasledne vzplanul pote, co byl pri jizde natlacen na silnicni svodidlo jinym, predjizdejicim vozem.

Skoncil 40. rocnik letni skoly slovanskych studii

Na filozoficke fakulte v Praze skoncil v sobotu 40. rocnik letni skoly slovanskych studii. Po ctyri tydny se tu zdokonalovaly ve znalosti cestiny temer dve stovky studentu z 28 zemi 4 kontinentu. Nejvice zajemcu o studium cestiny je na nemeckych univerzitach, ale take ve Svycarsku, Spojenych statech a v posledni dobe take v Jizni Koreji.

Mezinarodni pevecka soutez Emy Destinove

Dnes zacina v Ceskych Budejovicich Mezinarodni pevecka soutez Emy Destinnove za ucasti vice nez 30 soutezicich z Japonska, Rakouska, Ruska, Tchaj-wanu, Rumunska, Ukrajiny, Nemecka, Azerbajdzanu a Ceske republiky. Spolecne s Ceskym rozhlasem Ceske Budejovice soutez, ktera potrva do 29. srpna, porada Festivalova kancelar Emy Destinnove jako soucast letosnich Hudebnich slavnosti Emy Destinnove.

Festival Romska pisen ve Straznici

Kolem 5000 navstevniku zavitalo na mezinarodni festival Romska pisen, ktery v noci vyvrcholil ve Straznici. Prehlidka zvana drive Romfest se obesla bez zavaznejsich trestnych cinu. Vystoupilo na ni pres 300 ucinkujicich. Oproti predchozim rocnikum letosni prehlidka dokumentovala navrat k tradicni romske kulture. Na festivalu ucinkovalo osm cimbalovych muzik a sest detskych folklornich souboru.

Souhrn sportovnich vysledku uplynuleho vikendu:

V nejvyssi fotbalove soutezi se o vikendu hralo sest zapasu s temito vysledky: Slavia - Ceske Budejovice 3:0, Drnovice - Liberec 1:3, Brno - Olomouc 1:0, Ostrava - Teplice 3:1, Jablonec - Viktoria Zizkov 3:1 a Bohemians - Karvina 0:2. Predehravane utkani Hradec Kralove - Opava v patek skoncilo O:O. Dnes se 3. kolo dohrava v Plzni, kde domaci Viktoria privita Spartu Praha.

Uspesne si vedl cesky cyklista Frantisek Trkal na jednorazovem zavode v Hamburku, kde obsadil ve vynikajici konkurenci pate misto.

Cesky reprezentant Pavel Padrnos z tymu TICO Praha vyhral v sobotu osmou etapu mezinarodniho silnicniho zavodu Kolem Slovenska, zaznamenal tak druhe etapove vitezstvi v tomto zavode.

Na juniorskem mistrovstvi sveta atletu v Sydney se darilo v sobotu ceskym reprezentantum. Ve skoku do vysky ziskal Svatoslav Ton stribrnou medaili za vykon 221 cm a sedmibojarka Hana Dolezelova vybojovala bronzovou medaili vykonem 5504 bodu.

Ceska tenistka Jana Novotna prohrala v semifinale turnaje v americkem Carlsbadu se Spanelkou Sanchezovou-Vicariovou 6:1, 2:6 a 3:6. Lepe si vedl na Long Islandu Martin Damm, postoupil do finale po vyhre nad Rumunem Voineou 5:7, 7:5 a 7:5.

V sobotu zaznela na desatych paralympijskych hrach v Atlante poprve statni hymna Ceske republiky. Zlatou medaili si odvezou hned dva ucastnici - Stefan Danko vyhral osteparskou soutez kategorie F 55 vykonem 26 m a stejne radostny okamzik prozivala v plaveckem bazenu nejmladsi clenka vypravy teprve trinactileta Katerina Coufalova, ktera v kategorii S 9 (postizeni jedne horni koncetiny) doplavala na trati 100 m prsa v case 1:25,84.

Predpoved pocasi na pondeli:

Polojasno az oblacno, misty prehanky, ojedinelei bourky. Nejvyssi denni teploty 20 az 24 stupnu Celsia, v 1000 metrech na horach 17 stupnu. Slaby promenlivy vitr.

Tolik zpravy Radia Praha.