Zprávy neděle, 26. března 2000

Nyní podrobněji

Železárnám a drátovnám Bohumín hrozí okupační stávka

Největší firmě v Bohumíně na Karvinsku, Železárnám a drátovnám Bohumín, která zaměstnává kolem 4000 lidí, hrozí okupační stávka. V pondělí bude vyhlášena stávková pohotovost, která bude směřovat k obsazení podniku, řekl v sobotu odborový předák ŽDB Jiří Jaškovský. Důvodem je podle něj zabránit nakládání s majetkem železáren bez vědomí nového klíčového akcionáře podniku, společnosti Moravia Trade Systems. Dosavadní rozhodující vlastník ŽDB, skupina firem sdružených kolem akciové společnosti Exportní Průmyslová, totiž dosud ovládá statutární orgány železáren. Nový vlastník bude moci dosadit své zástupce do dozorčí rady a představenstva ŽDB až na mimořádné valné hromadě, která se uskuteční 25. dubna. Rovněž o situaci v bohumínských železárnách jednali v sobotu v Ostravě vicepremiér a šéf resortu práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr se zástupci vedení Nové huti, Vítkovic, Třineckých železáren, Válcoven plechu a ŽDB a také s odboráři těchto hutních firem. V napjaté atmosféře hledali řešení krizové situace, v níž se některé hutní giganty ocitly. Ministr Špidla po jednání uvedl, že vláda pomůže krátkodobě profinancovat exportní zakázky Nové huti. Dodal, že další kolo jednání s odboráři o budoucnosti hutí se uskuteční za dva měsíce.

P.rezident Havel se podle tisku bojí, že nový šéf vnitra vymění vedení elitních jednotek

Prezident Václav Havel je podle Mladé fronty Dnes připraven jmenovat nového ministra vnitra až tehdy, když od něj dostane slib, že nebudou odvoláni šéfové dvou elitních policejních útvarů - Evžen Šírek ze Služby pro odhalování korupce a Jan Kubice z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem. MfD to uvedla v sobotním vydání s odvoláním na zdroj z prezidentské kanceláře. Prezidentovy obavy přitom podle stejného zdroje směřují do bezprostředního okolí premiéra Miloše Zemana. "Může to být chápáno jako vydírání, ale on to považuje za jedinou možnost, jak zabránit destabilizaci těchto policejních složek," uvedl zdroj MfD. Miloš Zeman sice podle listu nikdy přímo neřekl, že by novému ministrovi vnitra doporučoval oba policisty odvolat, nicméně naznačil, že personální změny by oběma útvarům prospěly. Současný ministr Václav Grulich je ovšem měnit nehodlá. Grulich by měl z vlády odejít, nedávné úvahy ministra spravedlnosti Otakara Motejla o rezignaci však Grulichův odchod zkomplikovaly. Zeman tvrdí, že oba policejní útvary mají nedostatečné výsledky, Grulich mu oponuje a na základě rozboru práce obou útvarů říká, že jejich práce se zlepšila. Také prezident Havel je přesvědčen, že obě policejní složky pracují dobře.

Gross nechce předjímat vývoj týkající se šéfa resortu vnitra

Kandidát na křeslo ministra vnitra Stanislav Gross nechce spekulovat o tom, kdo nakonec stane v čele resortu. Avizovaný odchod ministra vnitra Václava Grulicha zkomplikovaly nedávné úvahy ministra spravedlnosti Otakara Motejla o jeho rezignaci, a proto premiér Miloš Zeman výměnu ministra vnitra prozatím odložil. Gross nicméně v sobotu spíše naznačoval, že změny na ministerstvu vnitra nebudou, ačkoliv o něm Zeman mluví jako o jednom z možných kandidátů. "Znovu důrazně prohlašuji, že si myslím, že není příliš pravděpodobné, že usednu do pozice ministra vnitra," řekl Gross, ač je připraven na vstup do vlády, nenajde-li se jiné východisko. Šéf poslanců ČSSD neví o tom, že by k jeho osobě měl výhrady prezident Václav Havel. "Nevím o tom, že by existovaly nějaké problémy," podotkl Gross a zmínil se také o dvou speciálních policejních útvarech, Službě pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. "Myslím, že pokud by neexistovalo to politické klima, které vzniklo diskusí na nejvyšší úrovni, že by vcelku nebylo mnoho lidí z té odborné branže, kteří by zpochybňovali, že v těchto útvarech není všechno v pořádku," soudí Gross.

Langer: Upřesnění úkolu pro BIS může ohrozit jeho splnění

Místopředseda Poslanecké sněmovny a člen sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) Ivan Langer (ODS) kritizoval v sobotu prezidenta Václava Havla za to, že zveřejnil podrobnosti o úkolu, jímž minulý týden jako hlava státu BIS pověřil. Upřesnění úkolu pro tajnou službu může totiž podle Langra ohrozit jeho splnění. "Pan prezident o tom (úkolu pro BIS) neměl vůbec mluvit, a pokud už měl potřebu se s tím svěřovat celému světu, tak neměl říkat ani naznačovat, čeho se ta schůzka (s ředitelem BIS Jiřím Růžkem) týkala," řekl dnes ČTK Langer. Na dotaz, zda může zveřejnění podrobností o úkolu pro BIS ohrozit jeho splnění, Langer odpověděl: "Nepochybně ano." Podle Langra by hlava státu neměla mít vůbec pravomoc BIS úkolovat. "Pokud však prezident má tuto pravomoc, tak by ji měl šetřit a v žádném případě by neměl do světa vykřikovat, jaké úkoly v této souvislosti zadal," dodal. Prezident Havel zadal BIS úkol, protože se obává existence sil, které mají zájem destabilizovat Útvar pro boj s organizovaným zločinem a Službu pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality. V pátečním rozhovoru pro Českou televizi řekl, že úkol pro BIS souvisí s prověrkou "určitého soukromoprávního subjektu".

Čtyřkoalice navrhne sblížení sazeb daně z přidané hodnoty

Sblížení sazeb daně z přidané hodnoty a snížení daňového zatížení fyzických i právnických osob to jsou hlavní návrhy, která vyplynuly z jednání dvoudenní programové konference čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU o reformě daňových sazeb, která v sobotu skončila v pražském paláci Charitas. Novinářům to řekl Ivan Pilip z Unie svobody. Celkový dopad návrhů do státního rozpočtu by znamenal snížení příjmů asi o 48 miliard korun. To by však mělo nahradit mimo jiné zvýšení HDP a vyšší zaměstnanost v ČR. Současné sazby DPH se mají podle návrhu do roku 2002 změnit ze současných pěti procent na sedm a z 22 na 18 procent. Čtyřkoalice také hodlá mimo jiné prosazovat snížení sazby daně právnických osob na 25 procent do roku 2001, postupné zvyšování daně z cigaret a do dokončení deregulace nájemného navrhuje embargo na zvyšování daně z nemovistostí s regulovaným nájmem. Výsledky dvoudenního jednání budou mít podle Pilipa pokračování v návrzích novel daňových zákonů, které se budou poslanci a senátoři čtyřkoalice snažit prosadit v parlamentu.

Ministři, přátelé a rodina se naposledy rozloučili s Ladislavem Lisem

Premiér Miloš Zeman, ministři a další politici a rodinní příslušníci se v sobotu při pietním aktu ve dvoraně pražského Rudolfina naposledy rozloučili s bývalým disidentem a poslancem Federálního shromáždění Ladislavem Lisem, který zemřel náhle v noci na 18. března ve věku nedožitých 74 let. Smutečního aktu se zúčastnilo asi 300 lidí. Odpoledne byl zesnulý pochován na hřbitově v Ďáblicích. Premiér Zeman před shromážděním v Rudolfinu vyzdvihl, že Lis ve svém životě nikdy nerezignoval. Jeho život charakterizoval jako permanentní vzpouru, vzdor a protest, který byl vždy konkrétně cílený proti lidské lhostejnosti. Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl vyzdvihl, že Lis věnoval celý svůj život ochraně práv lidí. Smutečního aktu se zúčastnili polistopadový čs. ministr zahraničí Jiří Dienstbier, bývalí federální poslanci Rudolf Battěk a Dana Němcová a další Lisovi přátelé z disentu. Rozloučit se s ním přišli i dva bývalí prezidentští kancléři Karel Schwarzenberg a Luboš Dobrovský, herec Jan Kačer, zpěvák Michal Prokop, bojovník za lidská práva Stanislav Penc, odborářský předák Richard Falbr a poslanec Vladimír Mlynář.

Lis se účastnil protinacistického odboje. V 70. a 80. letech patřil k předním odpůrcům komunistického režimu. Byl signatářem a v roce 1982 i mluvčím Charty 77. Pracoval také ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, který monitoroval případy soudní perzekuce před listopadem 1989. Za svoji opoziční činnost byl několikrát vězněn. Lis byl místopředsedou Mezinárodní federace lidských práv a zakládajícím členem Československého, později Českého helsinského výboru. Od roku 1990 do roku 1992 byl federálním poslancem. V roce 1994 vstoupil do ČSSD.

Krajně pravicové síly se v Brně dohodly, že budou spolupracovat

Na vytvoření koordinačního orgánu se na sobotním jednání v Brně dohodli představitelé Vlastenecké republikánské strany a krajně pravicového občanského sdružení Národní aliance. Jeho cílem bude koordinovat a postupně sjednocovat obdobné síly v ČR, řekl místopředseda oblastního spolku VRS Jan Kopal. Vlastenecká republikánská strana také podle něj přislíbila podporu demonstraci, kterou připravuje Národní aliance na 22. dubna do Jihlavy. "Budeme zde protestovat proti snahám začlenit ČR do Evropské unie, proti setrvání v NATO, proti soustavnému zvýhodňování cizích etnik, budeme požadovat potrestání komunistických zločinců a propuštění politických vězňů," uvedl Kopal. Upřesnil, že za politického vězně pokládá šéfa Národní aliance Vladimíra Skoupého, který je ve vazbě pro podezření z propagace fašismu. Za potenciálního politického vězně pokládá Kopal vydavatele časopisu Nový dnešek Františka Kašpárka, který je kvůli článkům s údajně antisemitskou tematikou obviněn z podněcování k národnostní nesnášenlivosti.

Úřad vysoké komisařky OSN pro uprchlíky v Praze opustili v sobotu večer poslední čečenští uprchlíci

Úřad vysoké komisařky OSN pro uprchlíky v Praze opustili v sobotu večer poslední z více než dvaceti čečenských uprchlíků, kteří tam od středy pobývali. Tiskový mluvčí ministerstva vnitra Jan Decker upřesnil, že čečenské uprchlíky přesvědčili pracovníci ministerstva vnitra k přijetí nabídky na alternativní ubytování v ČR buď v soukromí nebo v jiných uprchlických táborech. Nikdo z běženců se zatím nerozhodl stáhnout žádost o azyl ČR. Čečenci se na pražském úřadě usadili poté, co opustili uprchlický tábor v Červeném Újezdu na Teplicku. K odchodu je údajně přiměla obava o vlastní bezpečnost: výhružné telefonáty rusky mluvících lidí.

Odpůrci jaderné energetiky přivítali již popáté jaro v Temelíně

Při pátém ročníku Probouzení jara u Temelína upozorňovali v sobotu odpůrci jaderné energetiky na to, že provoz jaderné elektrárny Temelín bude podle nich ztrátový a že energie z ní vyrobená není potřebná. Součástí akce bylo vystoupení divadla Continuo a happening zabývající se vývozem elektřiny do zahraničí. Nesouhlas s dostavbou temelínské elektrárny přišlo vyjádřit asi 150 lidí. "Vedení elektrárny nepřijalo v souvislosti s touto akcí žádná mimořádná opatření," řekl ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Podle něho normálně pokračují takzvané horké zkoušky, jejichž cílem je prověřit zařízení ještě bez zavezeného paliva, ale při provozních parametrech. Odpůrci dostavby Temelína dorazili k elektrárně kolem 13:00 a po happeningu se vydali do Týna nad Vltavou, kde svrhli do řeky "sestry smrtky Moranu a Uranu". Termín zavezení paliva do reaktoru prvního bloku Temelína je stanoven na letošní srpen a zahájení komerčního provozu je plánováno na květen 2001. Rozpočet na výstavbu elektrárny počítá s částkou 98,6 miliardy korun.

M.Kužvart zasadil strom ve vichřicí poničeném parku ve Versailles

Český ministr životního prostředí Miloš Kužvart v sobotu v zámeckém parku u Versailles zasadil strom, který je darem České republiky a má symbolizovat českou pomoc při obnově lesů a parků poničených ve Francii při dvou vichřicích koncem prosince. Při slavnostní ceremonii Kužvart označil strom za symbolický dar zosobňující vzájemnost ČR a Francie. Správce versaillského areálu Hubert Astier při sázení stromu ocenil toto gesto a připomněl, že vichřice zlikvidovala v parku 10.000 stromů. Prohlásil, že strom je symbolem síly a dlouhověkosti a že strom, který Kužvart ve Versailles zasadil, se dožívá 200 let. Český ministr životního prostředí ČTK řekl, že další stromy budou zasazeny v rámci české pomoci ve Versailles na podzim a kromě toho česká strana nabídla deset habrů, bříz a lip pařížskému parku ve Vincennes, který byl vichřicí také značně poničen. Tyto stromy by dodal Výzkumný ústav okrasného zahradnictví v Průhonicích.

Zahynul Jaroslav Vokřál, filmový scenárista, novinář a spisovatel

Ve věku 56 let zahynul v pátek při dopravní nehodě v Itálii filmový scenárista, novinář a spisovatel Jaroslav Vokřál, který napsal mimo jiné scénáře k filmům Pěsti ve tmě (1986), Kamarád do deště (1988) a Svatba upírů (1993). ČTK o tom informoval režisér těchto snímků Jaroslav Soukup. Podle něj zahynul Vokřál při dopravní nehodě mikrobusu, v němž cestoval společně s dalšími lidmi, se kterými v poslední době zajišťoval na zakázku přepravu jachet. V Itálii pobýval právě v souvislosti s tím, že měli zajistit přepravu jachty z Chorvatska do Janova, kde se měla konat mezinárodní regata. Soukup řekl, že Vokřál byl vynikající člověk se širokým srdcem, který nikdy nepatřil mezi "zápecníky". Vyzdvihl ho též jako scenáristu s vynikajícími nápady. Připomněl, že Vokřál napsal i scénáře k filmům Dotek motýla, Přeludy pouště (1982), ...nebo být zabit (1985) a Tržiště senzací.

Počasí lyžařům v Krkonoších a Orlických horách nepřálo

Vytrvalý déšť a mlha znepříjemňovaly v sobotu lyžařům pobyt v Krkonoších a Orlických horách. Do odpoledne ve Špindlerově Mlýně pršelo, na hřebenech byla mlha a zataženo, řekl ČTK člen špindlerovské horské služby. Přesto bylo na sjezdovkách podle něj poměrně dost lidí. Lyžařská sezóna v Krkonoších však zdaleka nekončí. Ve střediscích stále leží od 70 do 110 centimetrů sněhu. Na hřebech Luční bouda hlásí dokonce dva metry sněhu. Zvláště běžkaři ale musejí být kvůli hrozícím lavinám opatrní a vyhnout se ohroženým oblastem. V Deštném v Orlických horách za deště lyžovalo jen pár odvážlivců. "Na sjezdovkách se již objevují holá místa," řekl ČTK člen tamní horské služby. Horská služba přitom varuje před nebezpečím polomů na lesních cestách.

A na závěr ještě informace o nedělním počasí v ČR

Polojasno až oblačno a místy déšť. Nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů, v 1000 m na horách kolem 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha