Zprávy neděle, 26. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková, která vám přináší zprávy.

A nyní podrobněji:

Ve východních Čechách pokračují práce na odstraňování následků záplav

Bez povodňových stupňů byly v sobotu všechny východočeské toky kromě říčky Dědiny, na které stále platil třetí stupeň. Většinu zaplaveného území Rychnovska a Třebechovic pod Orebem podle sobotních informací povodňové komise voda opustila a zůstává pouze v níže položených místech blízko koryt řek. Kvůli poškození bude muset být strženo zhruba dvacet domů, celkovou výši škod však zatím nelze odhadnout. Z postižených oblastí muselo být evakuováno celkem 800 lidí. Záplavy si kromě šesti utonulých vyžádaly i smrt člena záchranářského družstva z Prahy, který zahynul při dopravní nehodě.

Přestože se voda po záplavách, opět vrací do svých koryt, řada komunikací na Rychnovsku zůstává neprůjezdná. Na některých rychnovských silnicích se navíc pohybují těžké silniční stroje a nákladní automobily s humanitární pomocí. ČTK o tom informovala v sobotu mluvčí východočeské policie Hana Fidlerová.

Na Rychnovsku zůstávají dosud kvůli záplavám uzavřeny také dvě železniční tratě a jejich oprava si vyžádá až tři týdny. Vlaky nejezdí v úsecích Dobruška - Opočno a Opočno - Bohuslavice, kde je náhradní doprava zajišťována autobusy. Železničářům už se naopak podařilo zprovoznit trať mezi Opočnem a Bolehoští. Škody na poškozených tratích převyšují podle prvních odhadů částku 26 milionů korun.

Podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta bude možné uvolnit až sto miliónů korun ze Státního fondu životního prostředí na likvidaci povodňových škod na Rychnovsku. Ministr v pořadu České televize "21" řekl, že peníze budou použity hlavně na opravy čistíren odpadních vod, kanalizace či plynového vedení.

S odstraňováním následků povodní pomáhají příslušníci civilní obrany, vojáci i řada dobrovolníků. Podle sobotního sdělení velitele nasazených sil CO Alexandra Lehnera je všech 212 příslušníků civilní ochrany a 60 vojáků české armády v pořádku. Povodňové komisi totiž přibývají telefonáty lidí, kteří se obávají o zdraví záchranářů.

Český červený kříž (ČČK) organizuje finanční sbírku na pomoc obětem záplav, které postihly východní Čechy. Podle sobotní informace Úřadu ČČK mohou občané zasílat finanční dary na Fond humanity, číslo účtu 10030- 7334-011/0100, variabilní symbol 111 u Komerční banky Praha 1, Karmelitská 33.

Rakouský chirurg Ernst Bodner přiletěl do Prahy operovat prezidenta

Do Prahy v sobotu přiletěl přední rakouský chirurg Ernst Bodner. Ten má spolu se dvěma odborníky z jeho lékařského týmu operovat českého prezidenta. Ještě v sobotu profesor Bodner návštívil Václava Havla v Ústřední vojenské nemocnici. Poté konstatoval, že prezident je v dobrém zdravotním stavu a nic nebrání tomu, aby se zacelení rány po dubnové operaci tlustého střeva uskutečnilo již v neděli. Dodal, že prezident naléhal na co nejrychlejší uskutečnění operace, nicméně konečné rozhodnutí padne až po dnešní dopolední vizitě, kdy bude k dispozici ještě jeden potřebný rentgenový snímek hrudi. Výsledky předoperačních vyšetření jsou podle Bodnera velmi dobré.

Prezident Havel hovořil v pořadu Českého rozhlasu

Prezident Václav Havel v sobotním pořadu Českého rozhlasu Rozhovory v Lánech vyzdvihl předsedu sociálních demokratů a premiéra Miloše Zemana jako politika. Ten se podle něj nejlépe zachoval v povolebních jednáních o sestavení vlády. "Možná se podivíte mé odpovědi. Ale v mé vzpomínce, jak já to zažíval, nebo v mé osobní zkušenosti z toho nejlépe vychází pan Zeman," odpověděl prezident na dotaz, zda ho některý z politiků v povolebních jednáních zklamal nebo potěšil.

V rozhovoru, který byl předtočen před čtvrtečním nástupem prezidenta do nemocnice, Václav Havel také přiznal, že nejvíce se mu líbila alternativa koalice sociálních demokratů, lidovců a Unie svobody. Ta, jak podotkl, zkrachovala. Zeman podle prezidenta nabídl v prvním kole "velkorysé návrhy" dvěma zbývajícím stranám, které je odmítly. Poté ČSSD uzavřela dohodu s ODS o rozdělení moci, na jejímž základě vznikla menšinová sociálnědemokratická vláda.

"Ty dvě menší strany se strašně naštvaly..., stalo se to, že se cítí být uraženými, zhrzenými milenkami, že byly vyřazeny, a tudíž se vztekají a tak podobně," řekl prezident ve stejném pořadu k chování KDU-ČSL a Unie svobody po podpisu tzv. opoziční dohody mezi ČSSD a ODS. Na dotaz, zda je tedy zklamán šéfem Unie svobody Janem Rumlem nebo vyjednavači z Unie svobody, však Václav Havel dal vyhýbavou odpověď. "Já jsem se prostě pokoušel ho upozornit na to, co se stane za těch či oněch okolností," řekl. Současně odmítl tvrzení, že by tím vyvíjel na Rumla a Unii svobody nátlak, aby vstoupili do vlády se sociální demokracií.

Ve stejném pořadu prezident nebývale tvrdě kritizoval tzv. opoziční smlouvu mezi ČSSD a ODS. Zdůraznil, že je připraven čelit jejím případným "nedobrým politickým důsledkům". Přitom označil smlouvu za "techniku vyměňování funkcí a obsazování postů" a za "nestandardní" dokument, který nemá v zahraničí obdobu.

Dále prezident Havel v rozhovoru zapochyboval o tom, že ČSSD nestranně prověří korupční aféry. Podle něj bude sociální demokracii svazovat tzv. opoziční smlouva, kterou uzavřela s ODS. Tato smlouva umožnila mimo jiné vznik menšinové sociálnědemokratické vlády výměnou za funkce ve vedení Poslanecké sněmovny pro ODS.

ODS podle deníku Právo vypracovala katastrofickou analýzu ekonomiky

Dvoustránková katastrofická analýza domácí ekonomiky údajně z dílny ODS, která předpokládá vypovězení tzv. opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD, koluje podle sobotního vydání deníku Právo již několik týdnů v řadách sociální demokracie a na Hradě. Autorství materiálu je podle informací listu připisováno místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi. Deník však současně připustil, že se může jednat o falzifikát.

Místopředseda ODS Ivan Langer i předseda senátorského klubu Milan Kondr kategoricky týž den popřeli, že by jejich strana vypracovala katastrofickou analýzu domácí ekonomiky. Pokud takovýto dokument existuje, může jít podle Langra pouze o falzifikát.

O existenci ekonomické analýzy neví nic ani prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. "Nic takového jsem neviděl a myslím si, že mám přístup ke všem materiálům, které se v kanceláři prezidenta probírají...," řekl Špaček na dotaz ČTK, zda se tato zpráva v prezidentské kanceláři neobjevila.

Předseda ODS k rozšíření vlády o tři místopředsedy

Rozšířením vlády o tři místopředsedy, kteří nepovedou žádný resort, chce premiér Miloš Zeman podle šéfa ODS Václava Klause uspokojit zasloužilé členy ČSSD. Václav Klaus to řekl v televizi Prima, když kritizoval složení nového kabinetu. Model vlády s místopředsedy, kteří nezastřešují ministerstva, přirovnal ke komunistickým vládám, kde se řada členů jen vezla.

Soukromí zdravotníci chtějí jednat s vládou o své budoucnosti

Valná hromada Ligy na obranu soukromých zdravotnických zařízení pověřila na sobotním zasedání čtyři členy vedení, aby jednali s představiteli vlády a parlamentu o budoucnosti privátního sektoru ve zdravotnictví. "Hned po neděli požádáme o přijetí u místopředsedy vlády Vladimíra Špidly, který má na starosti zdravotnictví, u předsedy parlamentního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Zdeňka Škromacha a obrátíme se také na stínového ministra zdravotnictví za ODS," řekl ČTK po jednání valné hromady předseda ligy Milan Kudyn. "Valná hromada potvrdila stanovisko vedení ligy, že vláda (Josefa Tošovského) rozhodla o cenách zdravotní péče mimo své kompetence," dodal.

Za první letošní půlrok soudy pravomocně odsoudily 26.123 lidí

Soudy v České republice odsoudily za první pololetí letošního roku pravomocně 26.123 lidí, a to pro 38.916 trestných činů. Mezi odsouzenými bylo 4705 recidivistů, 11.541 dosud netrestaných, 2255 žen a 2354 mladistvých. Údaje ČTK poskytlo ministerstvo spravedlnosti. Za celý loňský rok bylo odsouzeno 57.974 osob, z toho 5245 žen.

V Brně začal 31.ročník Letní školy slovanských studií

Za účasti 135 studentů z 28 zemí celého světa začal v sobotu v Brně 31.ročník Letní školy slovanských studií. Intenzívní výuka českého jazyka na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity potrvá až do 21.srpna. Mezi účastníky nechybějí například zástupci z USA, Japonska, Iráku, Kamerunu, Pákistánu nebo Ukrajiny. Nejstaršímu je 68 let, tři nejmladší uchazeči o zdokonalení češtiny jsou osmnáctiletí. Mimo stipendistů ministerstva školství, Masarykovy univerzity a Kabinetu češtiny pro cizince filozofické fakulty jsou v Brně i studenti, kteří si výuku a pobyt hradí sami.

Náves v jihočeských Holašovicích patřila Selským slavnostem

Staročeský jarmark s dobytčím trhem a ukázky tradičních i netradičních řemesel z celé republiky byly základním rámcem Selských slavností, které proběhly v sobotu v Holašovicích na Českobudějovicku. Jarmark doplnila vystoupení dudáckých, dechových i folkových kapel a tradiční lidová veselice. Dějištěm slavností byla náves, která jako ojedinělý dochovaný soubor zděné lidové architektury z poloviny 19.století, zakládá naději na letošní zápis Holašovic do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Na obvodu návsi stojí více než 700 let sedmnáct statků s typickými štíty. Právě zde v roce 1978 točil režisér Kašlík filmovou verzi Prodané nevěsty.

Strahovský klášter bude hostit výstavu o opatství Sankt Gallen

Dějiny jednoho z nejvýznamnějších kulturních center evropského středověku představí v Praze výstava Kultura opatství Sankt Gallen. Ve spolupráci s nadací Pro Helvetia a švýcarským velvyslanectvím ji připravuje Královská kanonie premonstrátů na Strahově. Výstava, kterou mají do 2.srpna možnost vidět návštěvníci Diecézního muzea v Brně, bude v románských prostorách Strahovského kláštera otevřena 8. srpna. Jméno švýcarského kláštera je těsně spojeno s historií středověké duchovní kultury.

Výsledky 18. mezinárodního sympozia keramiky Bechyně'98 na výstavě

Několik desítek prací devíti keramiků z USA, Dánska, Rakouska, Irska, Švédska a ČR, kteří se letos v jihočeském městečku Bechyně zúčastnili mezinárodního sympozia, tvoří výstavu Výsledky 18.mezinárodního sympozia keramiky Bechyně 1998. Ta je od soboty až do 4.října přístupna denně ve sbírce keramiky Alšovy jihočeské galerie v bývalém zámeckém pivovaru v Bechyni. Poté bude ještě následovat výstava v Praze.

Pivovar Lobkowicz pořádal třetí letní festival piva

Ve znamení hudby a zlatavého moku byl třetí Lobkowiczký letní festival. Ten v sobotu přilákal do Krásné obory pod majestátním hradem Vysoký Chlumec na Příbramsku stovky žíznivých návštěvníků. K dobré pohodě jim zahrály kapely Ešneráci, Quatro, Country mix, Bimbas band, Circus Praha, The Boom a Duck. Kromě ochutnávek napěněného moku doprovázeného proudem hudby si mohli návštěvníci vyzkoušet svou sílu v některé ze soutěží, třeba hodu sudem. Srdce milovníků koní pod kapotou zase potěšila přehlídka pražského Veteran clubu, které vévodil citroen z roku 1937, starý ford nebo škodovka Tudor.

Ze sportu

Česká tenistka Radka Bobková podlehla v sobotu v úvodní dvouhře zápasu o záchranu ve Světové skupině KB Fed Cupu Italce Sylvii Farinaové ve dvou setech 0:6 a 4:6.

A jaké je dnes v České republice počasí:

Většinou je polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia, na horách v 1000 m kolem 18 stupňů Celsia. Severovýchodní vítr do 5 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.