Zprávy neděle, 26. listopadu 2000

Renata Prátová

Česko-německé diskusní fórum se zabývalo evropskou bezpečností

Stále hlubší česko-německá spolupráce při posilování vnější i vnitřní bezpečnosti v Evropě je nezbytná a prospívá porozumění na kontinentu. Takový je závěr sobotního česko-německého diskusního fóra, jehož třetí výroční konference se sešla v Hamburku a zabývala se evropskou bezpečností jako společným zájmem obou sousedních států.

Mír není samozřejmostí a bezpečnost je hlavním cílem směřování Německa a České republiky, konstatoval spolupředseda německé části diskusního fóra, náměstek spolkového ministra zahraničí Christoph Zöpel. Spolupředseda české části a bývalý náměstek ministra zahraničí Otto Pick připomněl, že od loňského vstupu České republiky do NATO mají Češi a Němci poprvé v dějinách společný zájem jako spojenci. Společná česko-německá vojenská cvičení se už stala běžnou praxí a nikoho neudivují, konstatoval náměstek českého ministra obrany Jaromír Novotný. Vojáci tak podle něj byli v minulých letech při rozvíjení vztahů vždy "krok před politiky".

Diskusní fórum vzniklo na základě česko-německé deklarace z roku 1997 jako platforma pro debaty nejen o neblahé minulosti, ale především o budoucnosti a společném soužití v integrující se Evropě. Předchozí konference se v uplynulých dvou letech konaly v Drážďanech a Brně. V neděli se letošní fórum uzavře neformálními debatami při vyhlídkové plavbě hamburským přístavem.

Ve Philippsreutu protestovalo proti Temelínu asi 3000 lidí

Více než 3000 lidí, mezi nimiž převažovaly děti a mládež, se v sobotu odpoledne v nevlídném deštivém počasí sešlo v prostoru celnice Philippsreut (na české straně Strážný), aby vyjádřili nesouhlas s provozem jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Dvouhodinovou demonstraci organizoval Spolek ochránců přírody (Bund Naturschutz) a další nevládní organizace. Mezi účastníky demonstrace bylo také asi dvacet rakouských protitemelínských aktivistů v čele s mluvčím Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí Josefem Pühringerem. Ten řekl českým novinářům, že chápe sobotní demonstraci jako podporu protitemelínských akcí Rakušanů, jejich němečtí kolegové však nezvolili formu blokád hranic. "Blokády rakousko-českých hranic jsme přerušili do doby, než se k jednání o Temelínu sejdou premiéři Schüssel a Zeman. Podle výsledků jejich prosincového jednání se rozhodneme, jak budeme v odporu proti Temelínu postupovat dál," opakoval znovu Pühringer.

Premiéři zemí Středoevropské iniciativy v Budapešti přijali JSR za člena sdružení

Předsedové vlád 16 členských zemí Středoevropské iniciativy (SEI) v sobotu na své schůzce v Budapešti přivítali mezi sebou jako nového člena Jugoslávskou svazovou republiku (JSR). V závěrečné deklaraci zároveň vyslovili zájem, aby demokratické změny v JSR byly nezvratné a aby se Bělehradu podařilo uskutečnit takové politické, ekonomické a společenské reformy, které povedou k nastolení právního státu a respektování lidských práv, včetně práv národnostních menšin. Premiéři vyjádřili očekávání, že tyto změny povedou ke stabilizaci a hospodářskému rozvoji nejenom v Jugoslávii, ale také v celé jihovýchodní Evropě.

Sobotního summitu Středoevropské iniciativy se zúčastnili představitelé vlád 18 zemí - kromě dosavadních 16 členů také Jugoslávie a Černé Hory -, a rovněž zástupci patnácti mezinárodních organizací včetně Evropské unie, OBSE či Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Českou republiku zastupoval premiér Miloš Zeman, který po skončení jednání ČTK řekl, že za jeden z nejdůležitějších závěrů svých sobotních jednání s předsedou Dunajské komise Bodo Hombachem považuje, že pravděpodobně ještě do konce letošního roku se Česko stane plnoprávným členem Paktu stability s možností podílet se na obnově válkou zničeného Balkánu, přestože není sousední zemí. O účast na obnově Balkánu podle premiéra Zemana projevilo zájem několik set českých firem, přičemž vláda na podporu jejich projektů vyčlenila jisté prostředky.

Český premiér se na bilaterální schůzce setkal rovněž s italským premiérem Giulianem Amatem, se kterým hovořil o možnosti rozšíření počtu licencí pro české autodopravce v Itálii. Kromě toho se Miloš Zeman v Budapešti sešel také s vysokým představitelem Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javierem Solanou na jeho žádost. Zeman toto setkání označil za velmi srdečné. Jak řekl, hovořilo se zejména o přípravě České republiky na vstup do Evropské unie, přičemž Solana se prý zajímal o názor Česka na situaci ve střední, ale i východní Evropě. "Mimo jiné jsme se zabývali i možností zorganizovat v Praze v roce 2002 summit NATO," dodal premiér Zeman.

ODA navrhuje volit leadera čtyřkoalice v širokém sboru volitelů

Občanská demokratická aliance bude prosazovat, aby o leaderovi čtyřkoalice nerozhodovala pouze osmičlenná čtyřkoaliční rada, ale sbor tvořený vedle vedení stran také čtyřkoaličními poslanci, senátory a krajskými zastupiteli. Novinářům to v sobotu během jednání Ústředního sněmu ODA řekl předseda aliance Daniel Kroupa. Dodal, že pokud ODA svůj návrh "demokratické volby" leadera prosadí, bude do této funkce sama někoho navrhovat.

Představitelé Unie svobody, Křesťanské demokratické unie - Československé strany lidové a Demokratické unie však názor zástupců svého čtyřkoaličního partnera ODA nesdílejí.

Čtyřkoalice se v září ve Svatováclavské smlouvě mimo jiné zavázala, že zvolí svého leadera do konce ledna příštího roku. Do 30. listopadu by se měla shodnout na mechanismu jeho výběru a volby. Celostátní výbor KDU-ČSL v úterý rozhodl, že navrhne celostátní konferenci strany, aby lidoveckým kandidátem na funkci leadera byl bývalý náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva. U ostatních čtyřkoaličních stran i části lidovců však jeho uvažovaná nominace vzbudila spíše rozpaky.

Ústřední sněm Občanské demokratické aliance se v sobotu zabýval také problematikou boje proti korupci. Ze slov činitelů strany vyplynulo, že aliance by ráda prosadila například zpřísnění zákona o střetu zájmů. Podle ní by mělo být rovněž zveřejňováno, kdy a s kým se scházejí ústavní činitelé. ODA se přimlouvá také za zřízení míst protikorupčních pracovníků na úřadech a uzákonění možnosti řízené provokace s cílem odhalit korupci.

Aktivisté požádali prezidenta Václava Havla, aby se zasadil o zákaz toxických látek

Členové ekologického sdružení Děti Země předali v sobotu zástupci prezidenské kanceláře dopis Václavu Havlovi se žádostí, aby se svou autoritou zasadil o celosvětový zákaz rakovinotvorných dioxinů a dalších toxických látek. Předtím zhruba 40 aktivistů uspořádalo akci "Za čistou zemi, vzduch a vodu", při které pochodovali s dlouhým transparentem z Kampy na Pražský hrad. Další kolo jednání o mezinárodní úmluvě o postupné eliminaci či zákazu dvanácti nejtoxičtějších látek se bude konat začátkem prosince v jihoafrickém Johannesburgu.

Aktivisté podle předsedy Dětí Země Jindřicha Petrlíka požadují, aby byly tyto látky zakázány. Zároveň míní, že by se seznam těchto látek měl rozšířit o další, které mohou být nebezpečné, ačkoli to nyní není zcela vědecky potvrzeno, řekl ČTK. Zástupce prezidentské kanceláře Radovan Maxa novinářům řekl, že Havel bude o dopise informován a že záležitosti týkající se životního prostředí sleduje.

Rosa: Stát dostatečně nestíhá domácí násilí na ženách

Stát dostatečně nestíhá domácí násilí na ženách, uvádí ve svém prohlášení Centrum pro týrané ženy Rosa. Toto komuniké v sobotu vydala Rosa při příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách. Násilnostem v domácnostech je v České republice údajně vystaveno deset až třicet procent žen. Podle odhadu Rosy bylo domácí násilí na ženách v České republice dlouho tabu. Tato situace se částečně změnila díky úsilí několika neziskových organizací a mezinárodnímu tlaku.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že pachatele domácího násilí lze postihnout i podle existující české legislativy. Ženské organizace však trvale upozorňují na to, že k tomu, aby v případě domácího násilí šlo o trestný čin, musí být žena minimálně sedm dní v pracovní neschopnosti. Pokud je v neschopnosti kratší dobu, byť opakovaně, jde o přestupek. Ten je postihován finančními sankcemi, které často vzhledem k rodinným vztahům zaplatí žena sama, míní Rosa. Podotýká, že české právo nezná možnost přikázat násilníkovi, aby se nepřibližoval k oběti či na čas opustil byt. Ženy - oběti tak musejí prchat z domova, zatímco pachatel násilí tam v klidu zůstává.

Brněnská Církev československá husitská oslavila 50. výročí

Slavnostní bohoslužbou v Husově sboru oslavila v sobotu už 50. výročí svého vzniku brněnská diecéze Církve československé husitské. Diecézní den byl v rámci bohoslužby zaměřen na historii církve a součástí oslav bylo i vystoupení pěveckých sborů.

Chomutovské muzeum vystavuje tři desítky betlémů

Především dřevěné betlémy mohou obdivovat návštěvníci výstavy Vánoce v muzeu, která byla v sobotu otevřena v Okresním muzeu v Chomutově. Už 11. ročník výstavy představuje 31 exponátů, přičemž raritou je jeden z největších novodobých mechanických betlémů Josefa Fialy s více než 350 figurami. Expozici betlémů v chomutovském muzeu si mohou zájemci prohlédnout do 7. ledna 2001.

Na aukci v Praze se dražila soška z doby starověkého Egypta

Staroegyptská soška "vešebta" neboli zástupce zemřelého byla v sobotu jednou z položek dražby uměleckých děl aukční síně Meissner-Neumann. Vyvolávací cena památky na období dynastie faraóna Ramesse II. byla 150.000 korun, během půl minuty změnila svého vlastníka a nový majitel za ni zaplatil 220.000 korun. Podle majitelů aukční síně šlo o první dražbu podobného předmětu v novodobých českých dějinách.

Ze sportu:

Hokejová extraliga Českého Telecomu v pátek pokračovala 26. kolem s těmito výsledky: Vsetín - Litvínov 4:2, Havířov - Vítkovice 2:1, Znojmo - Slavia Praha 2:1, Sparta Praha - Pardubice 1:9, České Budějovice - Kladno 3:1 a Karlovy Vary - Zlín 3:4 v prodloužení. Utkání Plzně s Třincem bylo odloženo na úterý 28. listopadu. Tabulku vedou Pardubice před Vsetínem, poslední jsou Karlovy Vary.

A ještě informace o nedělním počasí v České republice:

Oblačno, místy s deštěm, na horách srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 5 až 9, na horách kolem 2 stupňů Celsia.