Zprávy neděle, 27. srpna 2000

Podle úřadu vlády přípravili operaci s názvem Olovo redaktoři deníku MfD

Úřad vlády podezírá redaktory deníku Mladá fronta Dnes, že operaci Olovo připravili. Vyplývá to z trestního oznámení, jehož kopii po svém sobotním jednání poskytlo novinářům vedení ČSSD. Úřad vlády v oznámení mimo jiné vyslovuje podezření, že redaktoři MfD Jiří Kubík a Sabina Slonková nechali dokument, který měl zdiskreditovat bývalou místopředsedkyni ČSSD Petru Buzkovou, nahrát do počítače pracovníka Úřadu vlády. "I tato hypotéza je možná," řekl k podezření Úřadu vlády po jednání předsednictva ČSSD předseda této strany a vlády Miloš Zeman. "Neříkám, zda je pravděpodobná, to si netroufám posoudit," uvedl premiér.

Kubík v sobotu novinářům řekl, že považuje toto obvinění za absurdní. "Myslím, že to je tak absurdní představa a myšlenka, že na to ani nebudeme reagovat," prohlásil Kubík, který spolu se Slonkovou o případu na stránkách MfD jako první informoval. Podotkl, že vyšetřovatelka kauzy ho i jeho kolegyni již oslovila. "Určitě ne v té souvislosti, zda my jsme navedli pachatele, ale chtěla vědět, od koho jsme ty informace získali," řekl. Jak dodal, svůj zdroj policii neprozradili.

Členové vlády rezignovali na členství v orgánech společnosti Cíl

Premiér Miloš Zeman a vicepremiér Vladimír Špidla (oba ČSSD) rezignovali na členství v představenstvu akciové společnosti Cíl, která vlastní Lidový dům, tedy sídlo ČSSD. Dozorčí radu Cíle a představenstvo společnosti Demos zase opustil ministr pro místní rozvoj sociální demokrat Petr Lachnit. Členové vlády vyvolávali členstvím v orgánech obchodní společnosti dohady, zda neporušují zákon o střetu zájmů. Jejich rezignaci vzalo v sobotu na vědomí vedení ČSSD.

Obyvatelé Vysokého Mýta si připomněli odchod sovětských vojsk

Desáté výročí odsunu někdejších sovětských vojsk z Vysokého Mýta si v sobotu připomněli oslavami obyvatelé tohoto města na Ústeckoorlicku. Oslavy nazvané "10 let poté" jsou připomenutím, že nic netrvá věčně a zároveň veselou vzpomínkou na odchod vojsk," řekl ČTK starosta města Bohuslav Fencl.

Příslušníci sovětských okupačních vojsk se usadili ve vysokomýtských kasárnách po 21. srpnu 1968. Po listopadu 1989 zahájili představitelé místní radnice a tehdejšího Občanského fóra jednání o jejich odchodu. Poslední sovětský voják odjel z Vysokého Mýta 16. července 1990. "Nikdo přesně neví, kolik jich tady během té doby opravdu bylo. Odhadujeme, že to mohlo být 5 až 7 tisíc vojáků a jejich rodinných příslušníků," podotkl starosta. Vedle sovětských vojáků žilo na přelomu 80. a 90. ve Vysokém Mýtě asi 10.000 obyvatel.

Ústecký okresní úřad rozdělil 200.000 korun na integraci Romů

Mezi sedm převážně občanských sdružení rozdělil ústecký okresní úřad 200.000 korun, které letos dostal od vlády na integraci romské komunity. Mluvčí úřadu Jiřina Henzelová sdělila, že nejvyšší částku - 46.000 korun - má přislíbenou ústecká Oblastní charita na provoz romského komunitního centra, které chce ještě letos otevřít v ústecké části Předlice. Občanská sdružení Budoucnost a Romano Jasnica obdržely příspěvky kromě jiného i na zájezdy do Strážnice na Romský festival.

V Praze bude od září působit další waldorfská škola

Druhá základní škola s waldorfským způsobem výuky bude od září otevřena v Praze-Ruzyni. Na území hlavního města zatím působí waldorfská škola v Praze-Jinonicích. Waldorfská pedagogika se začala v České republice rozvíjet po roce 1989 jako alternativa k běžnému modelu vyučování. Vychází z filozofického směru antroposofie Rudolfa Steinera (1861-1925). Antroposofie zkoumá vývoj člověka po stránce fyzické, psychické, sociální i duchovní. Na základě poznatků o vývoji člověka zavádí waldorfská pedagogika do vyučování poznatky a vědomosti přiměřeným způsobem a v přiměřeném období.

Povodí Odry začalo odstraňovat povodňové škody na Ostravici

Povodňové škody z roku 1997 začalo v polovině srpna odstraňovat na řece Ostravici Povodí Odry. Práce na odstraňování škod jsou rozděleny na dvě etapy, přičemž první etapa v délce 1235 metrů a s náklady 13,6 miliónu korun bude ukončena na konci května příštího roku. ČTK to řekl mluvčí Povodí Odry Petr Kudela s tím, že druhá etapa o délce zhruba 500 metrů bude zřejmě na první etapu časově navazovat. Většina nákladů je hrazena ze státní dotace, a to ze státního rozpočtu, část výdajů pak hradí Povodí Odry.

Na Schwarzenberském kanálu se opět ukázkově plavilo dřevo

Téměř tisíc návštěvníků z ČR i Rakouska přicestovalo v sobotu na Šumavu, aby na Schwarzenberském plavebním kanále sledovalo plavení dřeva. Tomu účelu sloužil původně celý 45 kilometrů dlouhý kanál až do roku 1891. Sobotnímu plavení byl vyhrazen úsek mezi hájovnou na Jeleních Vrších a Rosenauerovou kapličkou a v blízkosti potoka Ježová na Českokrumlovsku.

Stavba Schwarzenberského kanálu na rozvodí Vltavy a Dunaje jako cesty pro dřevo z nepřístupných šumavských lesů začala v květnu 1789. Autorem projektu, stavbyvedoucím a prvním ředitelem knížecí plavby dřeva byl Josef Rosenauer, rodák z Chvalšin na Českokrumlovsku. První plavba se konala v dubnu 1791 a kanál, který byl napájen vodou z 27 potoků, byl postupně rozšířen až na délku 52 kilometrů. V oblasti Svatého Tomáše kanál překračuje evropské rozvodí a spojuje tak povodí Labe (Vltavy) s povodím Dunaje. Na území ČR (v délce 36,3 kilometru) je jako státem chráněná památka zapsán do Státního rejstříku kulturních památek.

České dráhy otevřely opravená nádraží v Železné Rudě a Špičáku

Po jedenácti měsících oprav České dráhy uvedly v sobotu slavnostně do provozu rekonstruované nádražní budovy v Železné Rudě a ve Špičáku na Šumavě. Modernizované pohraniční stanice mají přispět ke zkvalitnění železniční dopravy mezi Českou republikou a Německem. Projekt, který přišel na téměř 46 miliónů korun, zaplatila ze tří čtvrtin prostřednictvím fondu Phare Evropské unie, zbylou část financovaly České dráhy.

Z programu Phare CBC bylo doposud180 miliónů vyčleněno eur (6,3 miliardy korun) na investice v příhraničních oblastech České republiky se státy Evropské unie. Celkem bylo dosud od roku 1990 v rámci celého programu Phare, včetně programu přeshraniční spolupráce, investováno v České republice přes 600 miliónů eur (21,9 miliardy korun).

Ekologičtí aktivisté zahájili pochod Šumavou a Bavorským lesem

Na třicet mladých lidí z různých míst České republiky v sobotu vyrazilo z Nové Pece na Prachaticku na Pochod pro Národní park Šumava. Cílem této akce, kterou pořádá ekologické Hnutí Duha ve spolupráci s německou organizací ArGe Waldwildnis, je vystoupení proti snahám o poškozování přírodních hodnot Šumavy. Až do pondělí budou účastníci pochodovat napříč národními parky Šumava a Bavorský les.

Lidé se budou moci v neděli svézt parníkem z Prahy do Mělníka

Historickým kolesovým parníkem se budou moci svézt zájemci, kteří přijdou v neděli do přístaviště na pražské Rašínovo nábřeží. Plavbu z Prahy do Mělníka pořádá u příležitosti 135. výročí svého vzniku Pražská paroplavební společnost. Historické parníky vyplují na zvláštní jízdy i o následujícím víkendu.

Pražská paroplavební společnost byla založena jako ryze český podnik roku 1865, iniciátorem jejího vzniku byl František Dittrich, pozdější pražský primátor. Po finančních potížích, které měla společnost ve 30. let, v ní získal podíl stát; určitou dobu provozoval lodní dopravu pražský dopravní podnik. Od roku 1992 je Pražská paroplavební společnost soukromou firmou.

Vizovické trnkobraní už navštívily tisíce lidí

Tisíce lidí už navštívily areál lihovaru Rudolf Jelínek ve Vizovicích na Zlínsku, kde v pátek večer zahájil country bál 33. ročník Vizovického trnkobraní. Pro návštěvníky trnkobraní je letos poprvé zpřístupněna legendární Jelínkova pálenice. Za asistence odborníků jsou zde organizovány exkurze. Komu prohlídka výrobny nestačí, může přidat "poznávací okruh" ve formě ochutnávky výrobků firmy Rudolf Jelínek.

Hrad Helfštýn po roce opět zaplnili kováři z několika zemí

Údery kladiv a rozžhavené kovářské pece zaplnily prostory středověkého hradu Helfštýn nedaleko Lipníka nad Bečvou na Přerovsku, kde v pátek začalo devatenácté mezinárodní setkání uměleckých kovářů s názvem Hefaiston. Návštěvníci si mohli prohlédnout řemeslníky při jejich práci a sledovat přeměnu kovu ve šperk, mříže nebo sochu. Letos přijelo 450 účastníků ze 14 zemí. Tento ročník se na hradě sešlo také nejvíce věcí, které kováři přihlásili do soutěže.

Na Sochovy národopisné slavnosti ve Lhotce přijelo 2000 diváků

Přibližně dva tisíce diváků se sjely na šestý ročník Sochových národopisných slavností ve Lhotce pod Ondřejníkem na Frýdecko- Místecku. Na přehlídce, který se uskutečnil pod záštitou náměstka ministra kultury Ilji Racka, vystoupilo celkem 12 folklórních souborů z Moravy.

Přehlídka je věnována odkazu Vincence Sochy (1903-1970), který v obci působil jako řídící učitel, hudebník a organizátor kulturního života. Proslul rovněž jako sběratel lidových tanců a písní. Před 60 lety Socha ve Lhotce založil národopisný soubor Pilky, který existuje doposud.

Dona Giovanniho nahradí ve Stavovském divadle opera La clemenza di Tito

Potřetí a naposled v sobotu ztvárnil na jevišti Stavovského divadla v Praze zpěvák Daniel Hůlka titulní roli v "opeře oper" Don Giovanni. Přijal nabídku společnosti Opera Mozart a na krátký čas se vrátil k opernímu žánru, jemuž se věnoval, než mu život v polovině 90. let změnil muzikál. Už v neděli vystřídají slavného svůdníka na této pražské scéně protagonisté méně známé Mozartovy korunovační opery La clemenza di Tito. Jde o nové nastudování ve spolupráci s hamburskou Vysokou hudební a divadelní školou.

Do pražských divadel se po letní přestávce vrátí i muzikály

Po letní přestávce se do pražských divadel vrátí i muzikály. Nejdříve - už 4. září - bude v Divadle Ta Fantastika pokračovat úspěšný projekt skladatele Ondřeje Soukupa, scenáristy Jiřího Hubače, textařky Gabriely Osvaldové a režiséra Jozefa Bednárika Johanka z Arku, v němž titulní roli od konce března alternují Lucie Bílá a Bára Basiková.

O čtyři dny později navážou na téměř dvě stovky odehraných představení v Divadle Kalich v Jungmannově ulici protagonisté muzikálu Janka Ledeckého Hamlet. Dosud ho zhlédlo na 90.000 diváků a od února se má objevit i na bratislavské Nové scéně.

Dalším z velkých hudebně dramatických projektů tohoto žánru je česká verze Pomády. Ta se však má do prostoru Divadla Pyramida na holešovickém Výstavišti vrátit až v polovině října.

V Terezíně zazní třetí koncert z cyklu Křídlo pro Terezín

Japonská sborová hudba spolu s díly Bedřicha Smetany, Wolfganga Amadea Mozarta a dalších evropských autorů zazní v úterý večer v terezínském kulturním domě v rámci koncertního cyklu Křídlo pro Terezín. Jan Kout z pořádajícího Nadačního fondu Hans Krása Terezín v sobotu uvedl, že dívčí sbor Hudební konzervatoře Kunitaši z Tokia doprovodí na housle Joriko Mutová a Luděk Šabaka bude hrát na klavír, který městu Terezínu darovali japonští umělci.

Podnětem k tomuto daru bylo vystoupení japonské klavíristky Izumi Šimurové v Terezíně, které loni v květnu zorganizoval Nadační fond Hans Krása Terezín. Šimurová tehdy přednesla skladby Janáčka, Kleina či Ullmanna velmi působivě, a to i přesto, že "jediné malé křídlo, které Terezín tehdy měl, bylo velmi skromné kvality". V Japonsku pak z iniciativy této klavíristky vznikla společnost Křídlo pro Terezín, která uspořádala finanční sbírku. Ta vynesla 50.000 marek, za které bylo koncertní křídlo letos na jaře koupeno. Inaugurační koncert se konal v Terezíně 8. května a zúčastnil se ho i japonský velvyslanec v České republice Hiroto Išida.

Romské soubory ze čtyř zemí vystoupily v rožnovském skanzenu

Čtrnáct romských souborů z Francie, Polska, České republiky a Slovenska se v sobotu zúčastnilo 6. ročníku mezinárodního festivalu písní a tanců "Romská píseň 2000" ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Pod heslem "Člověk člověku" zde vystoupilo přes 200 účinkujících, za nimiž přijel i vicepremiér Pavel Rychetský. Festival obohatila ukázka romských řemesel jako řezbářství, drátenictví, košíkářství a keramika. Zájemci si rovněž mohli koupit romskou literaturu, časopisy nebo noviny.

Ze sportu

Tři čeští hráči postoupili z kvalifikace přímo do hlavní soutěže na tenisovém US Open. Petr Kralert zdolal v posledním kvalifikačním zápase Australana Drapera, Daniela Bedáňová vyhrála nad Latimerovou z Velké Británie a Alena Vašková si poradila se Slovenkou Suchou.

V Bruselu proběhl předposlední mítink atletické Zlaté ligy. Český koulař Miroslav Menc obsadil čtvrté místo v novém osobním rekordu - 20 metrů a 59 centimetrů

Plážové volejbalistky Eva Celbová se Soňou Dosoudilovou obsadily čtvrté místo na mistrovství Evropy ve španělském Bilbau. V semifinále nejprve prohrály s německou dvojicí Vollmerová, Müschová 11:15, v odpoledním utkání o bronz poté podlehly sestrám Kadijkovým z Nizozemska 10:15.

A na závěr zpráv ještě krátce o nedělním počasí:

Bude převážně skoro jasno až polojasno, nejvyšší teploty 21 až 25 stupňů Celsia.