Zprávy neděle, 27. září 1998

Zprávy 27.9.98

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou pro vás připravila Evelina Himalová...

A nyní zprávy podrobně:

ODS ve sněmovně nezvedne ruku pro schodkový rozpočet

Poslanci Občanské demokratické strany nebudou hlasovat pro návrh státního rozpočtu na příští rok, který vláda ČSSD předkládá sněmovně se schodkem 27 miliard korun. Po zasedání Výkonné rady v Luhačovicích to v sobotu řekla místopředsedkyně strany Libuše Benešová. Podle jejího prohlášení Výkonná rada přijala usnesení, že tento návrh rozpočtu nemůže v žádném případě podpořit.

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok, který v úterý kabinet Miloše Zemana definitivně schválil s deficitem ve výši téměř 27 miliard korun, narazí v Poslanecké sněmovně pravděpodobně na tvrdý odpor. Vedle ODS totiž schodkovou verzi hospodaření se státními financemi nepodpoří ani KDU-ČSL a Unie svobody, které mají ve sněmovně většinu 102 hlasů, a podpora rozpočtu ze strany KSČM je navíc podmíněna několika požadavky.

ODS schválila volební manifest

Výkonná rada ODS v sobotu schválila volební manifest. Ten pod názvem "S námi proti hazardu" stejně jako před letošními volbami do Poslanecké sněmovny mobilizuje občany proti politice ČSSD a zároveň i proti opoziční Unii svobody a KDU-ČSL. "V listopadových komunálních a senátních volbách máme možnost snížit nebezpečí, které nám všem hrozí od socialistické vlády, ale i řady dalších, kteří se dnes tváří jako protisocialistická opozice," uvádí se v manifestu. Takzvané čtyři poděbradské artikuly o nedotknutelnosti občanského i podnikatelského soukromí, levném státě i obci, nezadlužené budoucnosti, solidaritě zodpovědných a soužití generací platí podle manifestu i pro obojí podzimní volby. Pouze jarní "Hlavy vzhůru!" vystřídalo heslo "Vydržme a vyhrajme!"

ODS zveřejnila stínovou vládu, která bude hlídat ministry ČSSD

ODS v sobotu zveřejnila jména členů takzvané stínové vlády, kteří začnou hlídat a kritizovat kroky resortních ministrů kabinetu Miloše Zemana. Výkonná rada, která zasedala v Luhačovicích, schválila návrh předsedy Václava Klause a potvrdila čtrnáct jmen, mezi nimiž jsou kromě Klause i místopředsedové strany Libuše Benešová jako ministryně práce a sociálních věcí a Miroslav Macek jako ministr zdravotnictví a další bývalí ministři a poslanci. "Měli by jasně formulovat stanoviska ODS k jednotlivým věcem, tak jak jsou nám prezentovány dnešní vládou nestínovou," řekl novinářům Klaus.

Tiskového mluvčího vlády Miloše Zemana Libora Roučka nikterak nepřekvapuje složení stínového kabinetu, které v sobotu zveřejnila ODS, a jeho ustavení pokládá za správné a užitečné. "Je dobře pro každou vládu, když má za sebou určitou kontrolu a když jí někdo dýchá na paty. Koneckonců je to praxe ve většině zemí," prohlásil pro ČTK Rouček.

Klaus: Josef Lux nebyl překážkou v komunikaci mezi ODS a KDU-ČSL

Předseda ODS Václav Klaus v sobotu v Luhačovicích odmítl, že by překážkou v komunikaci mezi jeho stranou a KDU-ČSL byla osoba předsedy Josefa Luxe, který ve čtvrtek ohlásil kvůli vážné nemoci odchod ze všech politických funkcí. Oba politici přesto v posledních letech dávali vůči sobě často najevo osobní nevraživost. "My (ODS) jsme na rozdíl od jiných politiku nikdy nepersonifikovali a pro mě brzdou jakékoli racionální domluvy nebyl ten ani onen, tedy určitě ani Josef Lux," odpověděl v sobotu bez dalšího upřesnění Klaus na dotaz ČTK, zda se Luxovým odchodem z politické scény neotvírá ze strany ODS větší prostor pro spolupráci.

Klaus: Slovensko čeká po volbách zásadní politická změna

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus soudí podle dosud zveřejněných prognóz výsledků slovenských parlamentních voleb, které předpovídají stranám nynější opozice většinu, že východní sousedy České republiky čeká zásadní politická změna. Klaus považuje za překvapivý výsledek, kdy volební koalice pěti stran SDK měla podle prvních prognóz zhruba stejný počet hlasů pro HZDS Vladimíra Mečiara a přes pětiprocentní hranici peo vstup do parlamentu se dostaly i další opoziční strany.

Podle odhadu pátečních a sobotních voleb, zpracovaného na základě výsledků z asi tří stovek z celkem 5862 volebních místností agenturou MVK, by SDK mělo získat 26,7 procent hlasů. Pro HZDS hlasovalo 25 procent voličů. Strana demokratické levice získala 15 procent, Strana maďarské koalice 10,1, Strana občanského porozumění 8,7 a Slovenská národní strana 8,5 procent voličů.

Preference KSČM stoupají

Preference Komunistické strany Čech a Moravy od předčasných voleb do Poslanecké sněmovny rostou a jsou způsobeny přílivem bývalých sympatizantů sociální demokracie, uvedl v zahajovacím projevu sobotního zasedání Ústředního výboru strany její předseda Miroslav Grebeníček. Podle zářijového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění si KSČM polepšila z 11 procent v červnu na nynějších 12,5 procenta. V diskusi a v kuloárech se ozývaly informace o formování levicových názorů blízkých komunistické straně i uvnitř sociální demokracie.

Grebeníček: Některé nátlakové skupiny chtějí parazitovat na KSČM

Před nátlakovými skupinami, které by chtěly parazitovat na struktuře Komunistické strany Čech a Moravy, v sobotu členy Ústředního výboru varoval předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Na tiskové konferenci na dotaz ČTK s odvoláním na jiné členy vedení strany řekl, že jimi jsou například Strana československých komunistů, Strana demokratického socialismu a Kluby českého pohraničí. Podle Grebeníčka jde však o "širší spektrum různých uskupení", která by chtěla využít "stále ještě bohaté organizační struktury" komunistické strany.

Rozhovory v Lánech

Prezident Václav Havel chtěl při své nedávné návštěvě USA především poděkovat svému americkému protějšku Billu Clintonovi, jeho administrativě a americkému Kongresu za to, že rozhodli o rozšiřování Severoatlantické aliance. Prohlásil to v pravidelném sobotním pořadu Českého rozhlasu "Rozhovory v Lánech", v němž debatoval s filozofem Václavem Bělohradským. Havel zdůraznil, že členské státy aliance by mezi sebe měly vzít každou zemi v euroatlantickém prostoru, která bude ctít zásady a hodnoty, z nichž NATO vzniklo, a že doufá v další rozšiřování aliance, která má na jaře přijmout kromě České republiky také Maďarsko a Polsko.

Český prezident prohlásil, že v USA zaznamenal nepochopitelnou hrůzu z Ruska. Domnívá se, že Američané ho někdy stále chápou jako ďábla a přemýšlejí, "co se to v ďáblovi děje a jak v ďáblovi posílit anděla". Mnohokrát prý musel opakovat, že se nic strašného neděje, Rusko prožívá totéž, co jiné postkomunistické státy, které tomu proto mohou rozumět. V souvislosti se vztahem, který Rusko má k Severoatlantické alianci, Havel připomněl svoji zkušenost s hlavou ruského státu Borisem Jelcinem. Při jeho návštěvě České republiky jej podle svých slov požádal, aby veřejně potvrdil to, co mu již řekl v soukromí, totiž že není proti členství ČR v NATO. Ruský prezident to pak na tiskové konferenci skutečně udělal, když prohlásil "Éto váše dělo". "Za čtrnáct dní čtu, že Rusko je proti rozšiřování aliance. Co si mám o tom myslet?," zeptal se řečnicky Václav Havel.

O aféře, která propukla v USA kvůli intimnímu vztahu amerického prezidenta Billa Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou, Havel prohlásil, že ho nezajímá, nudí a neví, oč v ní jde. "Já budu první, kdo bude pohoršen, až mi někdo řekne, čím mám být pohoršen. Já to zatím nepochopil, a když jsem přijel do Ameriky, nudilo mě to trojnásob a naprosto. Fakt, že hlava českého státu nejeví o tento skandál zájem, zřejmě potěšil i Billa Clintona. On přímo ožival, že se nemusí o tomhle bavit," popsal svůj dojem ze společných jednání obou prezidentů v sobotním pořadu Českého rozhlasu "Rozhovory v Lánech" Václav Havel.

Novým sídelním biskupem královéhradecké diecéze je Dominik Duka

Do úřadu 24.sídelního biskupa královéhradecké římskokatolické diecéze byl v sobotu při slavnostní mši a svěcení v místním chrámu sv.Ducha uveden pětapadesátiletý Dominik Duka, někdejší představený československých dominikánů a pedagog olomoucké teologické fakulty. Hradecký rodák Duka složil biskupský slib do rukou předchůdce osmasedmdesátiletého arcibiskupa Karla Otčenáška, který se také stal hlavním světitelem nového biskupa. Spolusvětiteli byli pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk a papežský nuncius Giovanni Copa. Na zhruba tříhodinové slavnostní mši Duka převzal také biskupské insignie - prsten, berlu a mitru. V působnosti královéhradecké diecéze, zřízené už roku 1664, je 447 farností, žije v ní asi 470.000 katolíků a pracuje na dvě stě kněží, 14 stálých jáhnů a 350 řeholnic.

Dominik Duka se narodil 26.dubna 1943 v rodině vojenského pilota RAF. Po ukončení středoškolských studií se vyučil strojním zámečníkem a pracoval v Závodech Vítězného února. V roce 1965 byl přijat na katolickou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích. Kardinál Štěpán Trochta ho vysvětil 22.června na kněze, o dva roky dříve už Duka vstoupil do tajného noviciátu dominikánů. Působil jako farář v Chlumu nad Ohří, Jáchymově a Nových Mitrovicích na Plzeňsku, kde mu byl roku 1975 odňat tehdy potřebný státní souhlas k výkonu duchovenské služby. Od roku 1975 do pádu totality žil Duka v Plzni a pracoval v tamní továrně Škoda jako rýsovač. Pro ilegílní činnost v rámci řádu, aktivitu v samizdatu a za spolupráci se zahraničím byl v letech 1981 až 1982 vězněn v Plzni-Borech.

Komunističtí poslanci hodlají novelizovat zákon o stavebním spoření

Novelizovat zákon o stavebním spoření tak, aby samo bylo schopné financovat průměrné níklady stavby bytů v České republice, si kladou za cíl komunističtí poslanci. V novele, kterou v těchto dnech předložili Poslanecké sněmovně, mimo jiné navrhují, aby stát zvýšil maximální výši ročního příspěvku z 4500 na 7500 korun. Novela, která by měla v případě přijetí vstoupit v účinnost 1.dubna 1999 předpokládá, že státní bezúročná půjčka ke stavebnímu spoření by mohla být čerpána pouze fyzickými osobami.

Snížení počtu krajů ve vyšších územně správních celcích by uvítala MDS

Iniciativu jihomoravských poslanců ČSSD ve věci snížení navrhovaného počtu 14 krajů ve vyšších územně správních celcích uvítala Moravská demokratická strana (MDS). Součástí iniciativy je i respektování historické moravsko-české zemské hranice. "Tato aktivita odpovídá evropským trendům a je v souladu s regionální koncepcí Unie, řekl ČTK předseda MDS Ivan Dřímal.

MF Dnes: BIS už prověřuje kandidáty na ředitele státních podniků

Bezpečnostní informační služba (BIS) i přes počáteční nejasnosti začala plnit úkol vlády a prověřuje kandidáty na funkce ředitelů podniků se státní účastí. Píše to sobotní Mladá fronta Dnes s odvoláním na mluvčího BIS Jana Šuberta. BIS by podle vládní dohody s jejím ředitelem Karlem Vulterinem měla pouze zjišťovat, zda-li inkriminovaná osoba neprochází databází BIS nebo není ve střetu zájmů. Hlubší prověřování vedoucích osob ve strategických podnicích by měli zajistit jednotliví ministři. Šubert bez dalších podrobností Mladé frontě Dnes potvrdil, že od ministra bez portfeje Jaroslava Bašty už tajná služba dostala několik žádostí o bezpečnostní prověrky.

Za usnesení, jímž vláda nechala prověřovat ředitele státních podniků, si Zemanův kabinet před měsícem vysloužil ostrou kritiku z řad opozičních politiků, ale i bezpečnostních expertů. Podle nich nemají rozsáhlé prověrky ředitelů tajnou službou oporu v zákoně. Vláda ve středu rozhodla o ustavení protikorupčního Výboru na ochranu ekonomických zájmů, který by měl řídit akci "čisté ruce", jež byla jedním z hlavních předvolebních slibů sociální demokracie. Hlavním cílem jeho aktivity je analýza ekonomických jevů v souvislosti s korupcí a hospodářskou trestnou činností.

První smog

Na Teplicku v sobotu poprvé v této topné sezóně překročily koncentrace oxidu siřičitého zvláštní imisní limit nejen pro vyhlášení signálu upozornění na možnost výskytu smogové situace, ale i pro vyhlášení regulace vybraných zdrojů znečištění ovzduší. ČTK o tom informoval prognostik ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Jůza. Pobočka se však rozhodla žádný ze signálů nevyhlašovat, neboť už na dnes ráno meteorologové očekávali přechod studené fronty, která ovzduší nad podkrušnohorskou pánví vyvětrá.

Prezident ČSK pro zachování stávajícího systému zdravotnímu pojištění

Pro zachování systému, v němž je jasně stanoveno, kolik peněz zdravotního pojištění je věnováno určitému typu péče, se v sobotu vyslovil prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. "Vzhledem k tomu, že stomatologie je určitý autonomní systém, jsme přesvědčeni, že by vláda a parlament měly v pojistných plánech zdravotních pojišťoven žádat a jasně vymezit stomatologický fond, se kterým my potom budeme určitým způsobem hospodařit a po domluvě se zdravotními pojišťovnami jej regulovat," řekl Pekárek v přestávce sobotního jednání valné hromady České stomatologické komory.

Psychiatrická lůžka by v Ostravě mohla být počátkem roku 1999

Lůžkové psychiatrické oddělení, na které Ostrava čeká více než 30 let, by mohlo ve zdejší Fakultní nemocnici s poliklinikou vzniknout už počátkem příštího roku. ČTK to v sobotu řekl Alexej Beránek z Občanského sdružení Mens Sana, které v Ostravě pořádalo devítidenní Dny duševního zdraví. "Jednání se zástupci ostravské Všeobecné zdravotní pojišťovny naznačila, že zřízení prvních 50 lůžek je záměr naprosto reálný," uvedl Beránek.

Pražská zoo křtila přírůstky

Mláďata psů pralesních, kasuára přilbového, bizonů, lachtanů a sitatungy (dříve zvané antilopa bahenní), křtili v sobotu pracovníci a příznivci pražské zoologické zahrady. Při oslavách k 67.výročí otevření zoo byl za přítomnosti ministra spravedlnosti Otakara Motejla poprvé zpřístupněn pavilón velkých želv. Pes pralesní žije v jižní Americe, je však ohrožen vyhubením.

Léto se v sobotu odváželo do Němec

Tradiční rituál "Odvážíme léto do Němec", který každoročně v této době pořádá děčínská Společnost pro přepravu ročních období vodní cestou, přilákal v sobotu na Labe do Děčína zhruba 50 plavců s nejroztodivnějšími plavidly. Prezident pořádající společnosti Jaroslav Drahoš krátce před naloděním sdělil zpravodajce ČTK, že letos v jeho konvoji poplavou z Děčína do německého městečka Bad Schandau již nejen domácí lodě, ale i plavidla Prahy, Litoměřic a Ústí nad Labem.

Festival romské kultury

Za značného zájmu romských občanů se v sobotu konal v ústeckém kulturním domě Corso pátý ročník Festivalu romské kultury. Vystoupilo na něm 14 tanečních a hudebních souborů, v nichž účinkovaly dvě stovky romských chlapců a děvčat z celého Severočeského kraje.

Titul "Miss sympatie" získala handicupovaná dívka z Kladna

Titul "Miss sympatie" získala v sobotu mezi deseti tělesně a mentálně postiženými dívkami ve finálovém zábavném pořadu Vlny Naděje ve Zlíně Pavla Mrázková z Kladna. Vozíčkářka předvedla s partnerem rokenrol a pohotovost prokázala také v rozhovoru s moderátorem. Druhá skončila Renata Fojtíková z Brna a třetí Ivana Radimerská ze Skřivan (okres Hradec Králové). "Je to fantastický pocit, protože jsem vlastně nejkrásnější dívka České republiky. Je mezi námi spousta hezkých děvčat, jen se stydí ukázat, ale měly by najít odvahu," řekla vítězka ČTK.

Ekumenickou bohoslužbu ve Slavkově u Brna navštívilo na 400 lidí

Součástí třetího setkání křesťanských církví ve Slavkově u Brna byla ekumenická bohoslužba s promluvami, kterou v sobotu navštívilo asi 400 lidí. Smyslem náboženského setkání je podle mluvčího akce Jana Špatného společné rozjímání nad otázkami práva, spravedlnosti, křesťanských hodnot a hledání porozumění mezi církvemi. Bohoslužbu ve slavkovském chrámu Vzkříšení Páně společně vedlo 11 duchovních různých církví, na setkání byli přítomni i tři biskupové a generální vikář Brněnského biskupství Jiří Mikulášek.

Aukce výtvarných děl přinesla bezmála 1,300.000 Kč

Bezmála 1,300.000 korun zaplatili v sobotu v Praze milovníci výtvarného umění za díla malíře Antonína Procházky. Nejvíce, 710.000 korun, obětoval nový majitel za Procházkův obraz z roku 1929 s názvem "Žena s psíkem". Dalšími vydraženými díly jsou "Bakchantky", "Akt" a "Krajina se sluncem". Na pražské aukci, která nabízela celkem 230 obrazů, grafik a plastik, se nevydražily litografie Joana Miró ani lept Salvadora Dalího. S velkým zájmem se setkala díla i dalších autorů.

Ze sportu:

David Rikl s Jiřím Novákem rozhodli o tom, že se čeští tenisté i v příští sezóně objeví ve Světové skupině Davisova poháru. Ve čtyřhře porazili jihoafrický pár Wayne Ferreira, Piet Norval přesvědčivě ve třech setech 6:4, 6:2, 6:2 za hodinu a 37 minut. V utkání o záchranu mezi elitou tak vede český tým nad Jihoafrickou republiko 3:0 na zápasy. Závěrečné dnešní dohry, ke kterým nastoupí Bohdan Ulihrach s Ferreirou a po nich Ctislav Doseděl s Marcosem Ondruscou, už na konečné výhře českého týmu nic nezmění.

Trefa českého útočníka Reného Wagnera z deváté minuty utkání desátého kola rakouské fotbalové ligy přinesla Rapidu Vídeň výhru nad Lustenau v poměru 1.0. Wagner odešel ze hřiště v 56.minutě, celý zápas úspěšně střežil čisté konto brankář Ladislav Maier.

Dosavadního největšího úspěchu v kariéře v seriálu formule 3000 dosáhl při Velké ceně Lucemburska na okruhu v Nurburgringu český jezdec Tomáš Enge. V konkurenci třiceti vozů se dokázal z patnácté startovní pozice v průběhu letošního posledního závodu sezóny díky tradičně vynikajícímu startu posunout hodně dopředu a v konečných výsledcích obsadil skvělou šestou pozici s mankem 42,785 sekundy na vítěze.

Předpověď počasí na dnešek pro Českou republiku:

Většinou oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 18 až 20 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.