Zprávy neděle, 28. května 2000

A nyní podrobně:

Václav Havel bude při udělování Ceny Karla Velikého v Cáchách

Prezident Václav Havel se příští pátek zúčastní slavnostního předávání mezinárodní Ceny Karla Velikého, kterou v německých Cáchách převezme americký prezident Bill Clinton. Ten obdrží cenu za své mimořádné osobní zásluhy o spolupráci s evropskými státy, za úsilí o mír, svobodu, demokracii a lidská práva v Evropě a také za podporu rozšiřování Evropské unie. Václav Havel získal tuto cenu, která se uděluje v Německu jako ocenění zásluh o Evropu, v roce 1991.

Cena pojmenovaná po "evropském" císaři Karlu Velikém (742 až 814) vznikla v roce 1950 z iniciativy skupiny bohatých obyvatel Cách, kteří se rozhodli podpořit po druhé světové válce evropskou jednotu.

Političtí vězni kritizovali nevůli potrestat zločiny komunismu

Období komunistické zvůle a teroru si v sobotu v Jáchymově na Karlovarsku připomnělo na čtyři sta bývalých politických vězňů, kteří se pojedenácté sešli na pietní akci nazvané Jáchymovské peklo. Kromě vzpomínky u pomníku Brána svobody bývalí vězni shodně kritizovali parlamentní strany za absenci vůle potrestat zločiny komunismu.

Do osmnácti pracovních táborů jáchymovských uranových dolů umístil v padesátých letech komunistický režim přes 45.000 politických vězňů. Jen v letech 1952 až 1953 jich zde bylo na 15.000.

Rath: Lékaři sousedních zemí usilují o srovnatelné postavení ČLK

Lékaři z Německa a Rakouska mají eminentní zájem na tom, aby Česká lékařská komora měla stejné postavení ve společnosti jako jejich lékařské komory. Podle nich měla mít ČLK právo vyjednávat nejen v odborných záležitostech, ale i o cenách lékařské práce a sociálním postavení lékařů. Novinářům to po dvoudenní konferenci představitelů lékařských komor devíti převážně středoevropských států řekl prezident ČLK David Rath. Ten dále vysvětlil, že němečtí a rakouští kolegové podporují brzký vstup České republiky do Evropské unie. Chtějí totiž, aby tento (středoevropský) prostor byl pokryt srovnatelnou legislativou i z pohledu volného pohybu lékařů i pacientů mezi těmito zeměmi.

Účastníci dvoudenního jednání 7. konference středoevropských lékařských komor především diskutovali o systému celoživotního vzdělávání lékařů, o volném pohybu lékařů mezi zeměmi Evropské unie a postavení lékařských komor s ohledem na jejich vztahy k vládám svých zemí.

Bezvízový režim mezi Českou republikou a Ruskem v pondělí skončí

Během tohoto víkendu mají čeští občané poslední možnost odcestovat do Ruska a Běloruska bez starostí s obstaráváním víz. V pondělí totiž přestanou platit příslušné bezvízové dohody. Česká republika se také stane pro Rusy a Bělorusy přístupná jen s platným vízem. Pracovníci konzulárního úřadu ruského velvyslanectví v Praze zaznamenali už v uplynulých dnech fronty českých žadatelů o nová víza. V Rusku vyjadřují podle informací ČTK v souvislosti s nadcházejícím zavedením vízového režimu politování vedle ministerstva zahraničí cestovní kanceláře i obyčejní Rusové.

Víza pro Ukrajinu, z níž do Česka proudí levná pracovní síla, mají být zavedena po předchozích sporech uvnitř české vlády koncem června. Na únorové vládní rozhodnutí reagovalo negativně i Slovensko, které vyjádřilo zklamání nad tím, že s ním Praha svůj postup nekoordinovala.

Ransdorf: Komunismus je nadějí lidstva v hrozbě globálního chaosu

Podle místopředsedy Komunistické strany Čech a Moravy Miloslava Ransdorfa se v době frustrace miliónů lidí z globalizace ukazuje komunistické hnutí jako naděje na přežití lidstva jako rodu. "Proti globalizaci finančních trhů stavíme globalizaci solidarity a odpovědnosti," pronesl v sobotu Ransdorf v Nymburku, kde KSČM hodnotí deset let své polistopadové existence a její postavení v celosvětovém komunistickém hnutí. "Komunistické hnutí se může znovu stát nadějí celých národů, může přinést skutečné alternativy k hrozbě globálního chaosu. Poučilo se totiž ze svých chyb a tragických omylů a přeměnilo se po ztrátě svěrací kazajky strnulého byrokratismu ve svobodnou laboratoř tvorby nových ideí a hodnot," uvedl ve svém projevu místopředseda komunistické strany.

Do Mostu přijelo demonstrovat na 150 pravicových extremistů

Asi 150 členů a přívrženců krajně pravicových sdružení Vlastenecká fronta, Vlastenecká republikánská strana, Národní aliance a Obrana národa demonstrovalo v sobotu v Mostě proti rostoucí kriminalitě a nezaměstnanosti. Během akce byl pouze jeden účastník lehce zraněn. Mladíka, který přijel na demonstraci se skupinou z Kladna, napadli na jednom z mosteckých sídlišť stoupenci anarchistického hnutí.

Demonstrace pravicových radikálů v Bohumíně skončila bez následků

Bez vážnějších incidentů a škod na majetku se obešla sobotní demonstrace asi 80 příznivců krajně pravicového hnutí Republikánská mládež v Bohumíně na Karvinsku. Stoupenci pravicového hnutí protestovali mimo jiné proti Severoatlantické alianci a údajnému zvýhodňování cizích etnik českými úřady. Demonstraci asistovalo kolem 90 policistů a městských strážníků.

K českým vojákům v Bosně zavítali představitelé české armády

Na pravidelnou kontrolu činnosti českého praporu v misi SFOR přicestovali v sobotu do Bosny náčelník sekce bojové přípravy generálního štábu armády ČR generálmajor Josef Šíba, náměstek ministra obrany České republiky Jindřich Tomáš a další představitelé ozbrojených sil. Společně s nimi navštívil český prapor na území Bosny a Hercegoviny místopředseda Senátu ČR Jaroslav Musial.

STEM: Lidé chtějí referenda, ale jen málokdo o Temelínu

Téměř tři čtvrtiny lidí by se chtěly k důležitým otázkám vyslovovat v referendu, ale jen třetina vidí smysl všelidového hlasování v případě jaderné elektrárny Temelín. Uvádí to výzkum Střediska empirických výzkumů (STEM) vypracovaný pro Českou televizi a Český rozhlas, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Potřebnost referend uznává 73 procent dotázaných a 83 procent soudí, že by jeho výsledek měl být závazný pro vládu. Jen 35 procent lidí by chtělo, aby výsledek referenda podléhal ještě hlasování v parlamentu, uvádí STEM.

Cenu Karla Čapka získali Radovan Lukavský a Ladislav Lajcha

Herec Radovan Lukavský z pražského Národního divadla a vědecký pracovník Slovenského divadelního ústavu v Bratislavě Ladislav Lajcha se v sobotu v Trenčianských Teplicích se stali laureáty Ceny Karla Čapka za rok 1999. Slavnostního udělování ceny za popularizaci života a díla bratří Čapků a za uplatňování česko-slovenské vzájemnosti se zúčastnil i český ministr kultury Pavel Dostál.

Cenu Karla Čapka od roku 1991 uděluje Kruh přátel české kultury, město Trenčianske Teplice a místní Slovenské léčebné kúpele. Tyto lázně totiž patřily k oblíbeným místům pobytu Čapkovy rodiny. Původně byla vyznamenávána jedna osobnost uměleckého a kulturního života, od rozdělení Československa je vždy oceňován jeden představitel z každé republiky.

Čeští filatelisté byli oceněni v Londýně

Velkou zlatou medaili a zvláštní ocenění získal v Londýně za svou sbírku známek Československo 1918-1939 přední český filatelista Ludvík Pytlíček. Jeho sbírka také obsahuje vzácnou rakouskou známku s přetiskem Pošta československá 1919, jejíž exemplář vlastní rovněž britská královna Alžběta. Britská panovnice má ve své sbírce také jednu z nejvzácnějších známek na světě - Modrého Mauritia. Hodnota její sbírky se odhaduje na 86 miliónů liber.

Na světové výstavě známek byli oceněni také další čeští zástupci. Vít Vaníček získal zlatou medaili za historii rakouské lodní pošty. Bystrov Alexander dostal velkou pozlacenou medaili za dánské známky a Otto Grosz velkou pozlacenou medaili za sbírku Československo 1918 -1939. Radek Černý získal v kategorii mládeže velkou stříbrnou medaili za nádražní poštu.

Uložení ostatků hraběnky Walburgy se setkalo s velkým zájmem lidí

Za velkého zájmu veřejnosti byly v sobotu na hřbitově nedaleko chrámu Povýšení Svatého kříže v Kuníně na Novojičínsku uloženy ostatky bývalé majitelky tamního panství Marie Walburgy hraběnky z Truchsess-Waldburg- Zeilu, jedné z nejvýznamnějších osobností evropských dějin. Její kostru před dvěma lety vyzvedli odborníci z hrobu, aby ji mohli prozkoumat.

Hraběnka Marie Walburga se narodila v roce 1762 jako Marie Harrach-Hohenems. Ve své době náležela podle historiků k uznávaným osobnostem osvícené Evropy. Byla prý považována za jednu z nejvzdělanějších žen tehdejší rakouské monarchie a udržovala kontakty se všemi předními umělci a vědci. Významně také přispěla k etablování moderní vědy na Moravě. Na školách, jež založila, získali základy svého vzdělání a výchovy například František Palacký či zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel.

V Teplicích začala 846. lázeňská sezóna

Zahájení 846. lázeňské sezóny v Teplicích, které je už tradičně spojeno s víkendovým bohatým programem rozmanitých akcí, vylákalo v sobotu do teplických ulic a parků tisíce lidí. Za zdravím přijíždí do léčebných domů akciové společnosti Lázně Teplice ročně zhruba 17.000 klientů, z nichž pětina je ze zahraničí. Loni se zahájení teplické lázeňské sezóny zúčastnilo podle teplického starosty Jaroslava Kubery přes 15.000 lidí.

Silnicemi na Ostravsku se proháněly historické motocykly

Hřmot motorů a oblaka kouře v sobotu zahalila silnici mezi Jistebníkem na Novojičínsku a ostravskou městskou částí Třebovice. Kolem tří desítek jezdců a milovníků historických motocyklů se tudy totiž prohánělo na svých strojích při akci nazvané Otvírání šoupátek roku 2000, kterou připravil Český klub historických motocyklů. Mezi nejobdivovanější motocykly určitě patřil stroj tovární značky Dougles, který vyjel z linky montážního závodu již v roce 1920.

Stovky lidí navštívily už devátý ročník festivalu Mezi ploty

Už devátý ročník hudebního a divadelního festivalu Mezi ploty v areálu bohnické psychiatrické léčebny v Praze navštívily v sobotu stovky lidí. Dvoudenního festivalu se zúčastní více než stovka divadelních souborů, hudebníků a kapel. Výtěžek festivalu je tradičně určen na podporu kulturních aktivit bohnické léčebny.

Pražský koncert skupiny Lucie uvidí mohou sledovat i uživatelé Internetu

Pondělní koncert oblíbené české skupiny Lucie, který proběhne v Praze na fotbalovém stadiónu Viktorie Žižkov, bude možné sledovat i prostřednictvím Internetu. Fanoušci mohou hudební představení vidět na adrese www.worldonline.cz. Oficiální internetové stránky kapely slibují, že přenos koncertu bude velmi kvalitní. Produkci bude přenášet sedm kamer.

Petřínská rozhledna byla opět zpřístupněna

Pražská turistická atrakce - památkově chráněná Petřínská rozhledna - je od soboty opět přístupná. Dominanta hlavního města je po téměř sedmi měsících rekonstrukce pro návštěvníky otevřena denně od 10-ti do 19-ti hodin, a to až do podzimu, kdy budou opravy pokračovat nátěrem vnější konstrukce. Celkové náklady na opravu se odhadují na 45 miliónů korun.

Rozhlednu na vrchu na levém břehu Vltavy o výšce 63,5 metru postavila v roce 1891 u příležitosti Zemské jubilejní výstavy První českomoravská strojírna. Na opravu "pražské Eiffelovky" přispěla také společnost České radiokomunikace, která má na rozhledně svá zařízení.

Vojenské technické muzeum si prohlédlo na 8000 lidí

Novým růžovým nátěrem zářící tank vítal v sobotu návštěvníky Vojenského technického muzea v Lešanech na Benešovsku. U příležitosti zahájení letošní návštěvnické sezóny jich sem přišlo na 8000. Pobyt jim zpestřila výstava 120 amerických historických vozidel a koncert skupiny Taxmeni. Růžový tank, jeden ze symbolů listopadové revoluce 1989, byl do muzea převezen z pražského Smíchova.

Muzeum, které počtem exponátů patří k největším svého druhu v Evropě, bylo otevřeno před pěti lety. Představuje vojenskou techniku od konce 19. století do současnosti. K vidění je v něm téměř 300 tanků, obrněných transportérů, motocyklů, kanónů, nákladních i osobních vojenských aut.

Sport

Český cyklista Petr Benčík z týmu Wüstenrot-ZVVZ se udržel na čtvrtém místě průběžného pořadí závodu Kolem Japonska. Benčík dojel v sobotní páté etapě dlouhé 151 kilometrů šestý se ztrátou pětatřiceti sekund na vítězného Poláka Kazimierze Stafieje.

A ještě krátce o nedělním počasí:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky, nejvyšší denní teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.

Tolik zprávy Radia Praha.