Zprávy neděle, 28. února 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přináším přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Václav Havel a Josef Lux kritizovali nedostatek kontinuity mezi vládami

Prezident Václav Havel a bývalý předseda lidovců Josef Lux poukázali v rozhlasových Rozhovorech v Lánech na nedostatek kontinuity mezi vládami. Prezident sice vládu sociálních demokratů chválí za předsevzetí vypracovat vlastní koncepce, nelíbí se mu však, že její ministři často přehlížejí koncepce vlád předešlých. Nedostatečná návaznost vlád a boj o moc jsou podle Luxe i Havla jednou z příčin znechucení lidí z politiky. Narozdíl od prezidenta však Lux velké naděje v nynější vládu nevkládá.

Schůzka předsedů parlamentních stran u prezidenta sice bude mít smysl i bez účasti Občanské demokratické strany, podle Josefa Luxe ovšem nebude možné bez této strany změnit klima v zemi, což by mělo být hlavní téma setkání. Lux upozornil, že odmítání diskuse ze strany ODS je v demokracii velmi nestandardní. Naopak ODS se domnívá, že prezident svoláním schůzky postupoval nestandardně, protože očekávaná témata, jako vstup ČR do Evropské unie či nezaměstnanost, se budou řešit v parlamentu. ODS se domnívá, že se prezident chce touto iniciativou pouze zviditelnit a hrát roli arbitra. Havel zopakoval, že nechce prostřednictvím schůzky měnit mocenské poměry v zemi.

Pokračuje příprava sjezdu ČSSD

Příprava nadcházejícího sjezdu České strany sociálně demokratické byla na programu jednání jejího Ústředního výkonného výboru. V diskusi oproti očekávání nikdo nepožadoval vysvětlení k šestimiliónové předvolební půjčce od stále utajovaného věřitele, přestože mnozí delegáti v kuloárech dávali najevo nespokojenost s přístupem k řešení tohoto případu.

Premiér odmítl spekulace o onemocnění ministra vnitra

Premiér Miloš Zeman rozhodně odmítl spekulace tisku o onemocnění ministra vnitra Václava Grulicha rakovinou slinivky. Za nesmysly označil spekulace o Grulichově onemocnění i ministr obrany Vladimír Vetchý, který hovořil s jeho ošetřujícím lékařem. ČTK řekl, že lékaři nyní zjišťují příčiny ministrových potíží.

Příslušníci českého praporu vyznamenáni medailí NATO

Příslušníci 7. mechanizovaného praporu Armády České republiky, kteří působí v rámci Stabilizačních sil na území Bosny a Hercegoviny, byli vyznamenáni medailí NATO "Za službu pro mír a svobodu". ČTK to oznámil mluvčí 7. mechanizovaného praporu. K slavnostnímu předání medailí nastoupilo celkem 507 vojáků na základnách českého praporu v Donje Ljubiji a v Bosanské Krupě.

Stojí za odvoláním nepohodlných šéfů členové týmu akce "čisté ruce"?

Za skandály, v jejichž důsledku jsou ze svých funkcí odvoláni nepohodlní šéfové některých institucí, mohou stát členové vládního týmu, které ministr Jaroslav Bašta pověřil akcí čisté ruce. Mladé frontě Dnes potvrdil toto podezření nejmenovaný člen zmíněné Baštovy skupiny. Její členové totiž podle listu shromažďují údaje, které mohou představitele různých organizací a institucí očernit. Pak takové informace sami předávají sdělovacím prostředkům. List v této souvislosti upozorňuje na případy, kdy se objeví skandální odhalení údajných prohřešků osoby, s jejíž prací je vláda nespokojena. "Kabinet hříšníka odvolá, ale následné vyšetřování neprokáže, že by se čehokoli dopustil. Na případ se však potichu zapomene a do čela úřadu či firmy se již nikdy nevrátí," popisuje vládní postup vůči nepohodlným osobám Mladá fronta Dnes.

Pavlu Dostálovi vadí snaha církví ovlivňovat politiku

Ministr kultury Pavel Dostál v rozhovoru pro Lidové noviny odmítl v souvislosti se svou rolí při vyjednávání se zástupci církví názor, že by byl jejich odpůrcem: "Nezastávám žádné proticírkevní postoje, ale postoj antiklerikální," prohlásil ministr. Kriticky se Dostál vyjádřil vůči církvím v souvislosti s jejich údajnou snahou pronikat do státní správy a politického života. "Mohu zcela odpovědně říci, že moje konflikty nastaly ve chvíli, kdy jsem začal od pana Smetany 'předseda Ekumenické rady církví) dostávat dopisy s dotazy, jak jsem si mohl dovolit provádět personální změny na ministerstvu, aniž bych to konzultoval s církvemi. Velice zdvořile jsem odpověděl, že já také nemluvím do toho, koho si církve vyberou za biskupy, protože mi do toho nic není," říká Dostál v rozhovoru pro Lidové noviny.

Jiří Dienstbier pro rychlé zapojení Slovenska do euroatlantických struktur

ČR, Maďarsko a Polsko by měly být advokáty rychlého zapojení Slovenska do euroatlantických struktur, protože je to i v jejich vlastním zájmu, řekl ČTK na okraj mezinárodní konference věnované integraci středoevropských zemí do NATO a Evropské unie bývalý československý ministr zahraničí Jiří Dienstbier. Takovým zájmem podle něj může být mimo jiné ekonomický aspekt. Jako příklad uvedl ochranu státní hranice po přijetí zemí střední a východní Evropy do EU. Pokud mezi nimi nebude Slovensko, bude totiž muset ČR, Maďarsko a Polsko pečovat o 1500 kilometrů "schengenské" hranice. Dientstbier, jenž nyní působí jako zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii, přednesl na konferenci příspěvek věnovaný regionálním konfliktům a jejich řešení.

ČR oslaví vstup do NATO

Reprezentační ples české armády, který se 13. března uskuteční na Pražském hradě, bude zřejmě největší oslavou vstupu České republiky do Severoatlantické aliance, nikoli však jedinou. Španělský sál a přilehlé prostory Pražského hradu zaplní den po vstupu do aliance více než 800 domácích i zahraničních hostů. Armádního plesu by se měl zúčastnit i prezident Václav Havel, který nad akcí převzal záštitu. Výtěžek z bohaté tomboly bude předán nadaci Vize 97 Dagmar a Václava Havlových. S tematikou vstupu ČR do aliance bude 12.března, kdy se rozšíření oficiálně uskuteční, vydána také poštovní známka i telefonní karty.

Inzerát vyzývá k jednotnému postupu propuštěné příslušníky ozbrojených složek

Inzerát pod značkou "jednotný postup", který vyzývá k organizaci propuštěných příslušníků Sboru národní bezpečnosti a komunistické armády bývalého Československa a dalších ozbrojených složek, vyšel podle zpravodajství televize Nova v nejmenovaném celostátním deníku. Ačkoli je inzerát anonymní, podle znalců za ním stojí bývalí příslušníci StB, kteří na základě zákona nedostali finanční odměnu za odpracované roky pro StB. Ministr odpovědný za tajné služby Jaroslav Bašta 'ČSSD) označil inzerát za "docela slušnou provokaci". Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert uvedl, že tajná služba žádné informace o možné přípravě násilných či ozbrojených akcích, které by měly za cíl svrhnout demokratický systém, nemá.

Předseda komunistů chce do vedení mladé lidi

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček soudí, že na letošním pátém sjezdu se obmění vedení strany. "Byl bych pro to, aby tak třetina ústředního výboru zaznamenala obměnu směrem k mladší generaci," řekl Grebeníček novinářům v Nymburku, kde se konalo celostátní setkání mladých členů a sympatizantů KSČM. Podle Grebeníčka roste podíl mladých, kteří začínají sympatizovat s levicí. Zatímco například v loňských parlamentních volbách volilo KSČM 5,9 procenta mladých lidí, podle nejnovějších průzkumů by této straně dalo hlas deset procent mladých do 29 let, dodal. KSČM chce podle svého šéfa získat takovou podporu, která by jí umožnila trvalý podíl na moci a tedy účast ve vládě.

Salesiánský klub chce zábavou předejít kriminalitě dětí

Pravidelné nealkoholické diskotéky nebo diskusní večery s psycholožkou, sociálním kurátorem či policejním mluvčím nabízí mládeži Salesiánský klub ve Zlíně. Pro mladší děti pořádá indiánské tábory, sportovně založení školáci si mohou v jeho prostorách zahrát stolní tenis, fotbal, biliár a šipky. Smyslem salesiánských zařízení je předcházení kriminalitě, vandalství a hlavně užívání drog, řekl ČTK vedoucí zařízení kněz Jan Vodák. Salesiáni jsou řeholní katolickou společností, zaměřenou výhradně na mládež. Založil ji před 100 lety Jan Bosko, který se začal věnovat mladým nezajištěným lidem.

Ekologové protestovali proti týrání zvířat

Asi 15 mladých lidí v sobotu v Brně protestovalo proti týrání zvířat. Na náměstí Svobody přečetla studentka Hana Dubová projev, ve kterém kritizovala mimo jiné zneužívání zvířat v kosmetickém průmyslu, v módě i nezodpovědnost lidí, kteří pěstují velká zvířata v malých bytech. Ve své řeči odsoudila také vědecké pokusy na zvířatech a kritizovala špatné životní podmínky pokusných zvířat. Oficiální ekologická hnutí se od této akce distancovala.

Sdružení spotřebitelů pokládá ochranu zákazníků za nedostatečnou

Ochrana zákazníků v ČR je podle Sdružení obrany spotřebitelů 'SOS) nedostatečná a spotřebitelská práva se do vědomí veřejnosti teprve prosazují. Sdružení to konstatovalo na republikové konferenci v Praze. Snahou občanského sdružení je mimo jiné ovlivnit přípravu příslušných právních norem.

Svaz pacientů nechce kontrolu, jakou navrhuje ministr David

Svaz pacientů nesouhlasí s veřejnou kontrolou zdravotnických zařízení nad dvacet zaměstnanců, jak ji navrhuje ministr zdravotnictví Ivan David. Ten chce, aby v těchto zařízeních byly dozorčí rady, v nichž by polovinu členů volila zastupitelstva a druhou zaměstnanci. Dozorčí rady by podle Davida dohlížely na jejich hospodaření. Svaz pacientů se domnívá, že zástupci komunální politiky budou v radách využívat své pozice "k politickému kapitálu" a zaměstnanci budou z obav před propuštěním "mlčet o stavu zařízení". Svaz pacientů proto navrhuje, aby do dozorčích rad byli voleni i zástupci pacientů.

Nadšené přijetí Janáčkovy opery v belgickém Lutychu

S nadšeným ohlasem se tento týden setkala inscenace Janáčkovy opery Její pastorkyňa, kterou od pondělí uváděla Valonská královská opera v belgickém Lutychu jako vůbec první dílo tohoto známého českého hudebního skladatele. Opera, známá v zahraničí pod titulem Jenufa, byla nastudována v češtině pěveckým sborem, ve kterém vystoupil jako jediný znalec tohoto jazyka slovenský tenor Štefan Margita.

Hokejová extraliga

46. kolo hokejové extraligy mělo na programu tyto zápasy:

Slavia Praha - České Budějovice 2:4. Pojišťovna Pardubice - Opava 1:2 Velvana Kladno - Barum Zlín 5:1 Dukla Jihlava - Chemopetrol Litvínov 1:4 Slovnaft Vsetín - Keramika Plzeň 2:2 Železárny Třinec - Sparta Praha 7:1 Ve čtvrteční předehrávce porazily Vítkovice Karlovy Vary 8:0. Na prvním místě tabulky je Slovnaft Vsetín, druhý Barum Zlín a třetí Sparta Praha.

Kajakáři Strnadová a Knebel skončili třetí v závodě SP

Čeští kajakáři Robert Knebel a Michaela Strnadová obsadili třetí místa v pátém závodě Světového poháru na divoké vodě v novozélandském Cromwellu. Před nedělním závěrečným podnikem SP na řece Kawarau se Knebel drží v průběžném pořadí na čtvrté příčce, Strnadová je pátá.

Krátce o počasí.

Lavinové nebezpečí hrozí v Krkonoších a v Jeseníkách. Turisté by podle horské služby neměli riskovat pochod do těchto oblastí. Dnes je převážně oblačno, ojediněle přeháňky, teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.