Zprávy neděle, 29. března 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Nejít do NATO by byl podle Václava Havla zločin na příštích generacích

Nevyužít nynější šance vstoupit do NATO by bylo podle prezidenta Václava Havla zločinem spáchaným na budoucích generacích. V novém debatním pořadu Rozhovory v Lánech Havel vysvětlil, že NATO nenabízí jen ochranu státní suverenity, ale i demokracie a respektu k lidským právům. Představa, že se zánikem expanzivního Sovětského svazu už nehrozí žádný nepřítel, je lichá, protože podle prezidenta stále hrozí regionální konflikty, například v Bosně a Hercegovině či v Kosovu. Zopakoval, že není nutné, aby lidé o vstupu ČR do NATO hlasovali v referendu, protože aliance neohrožuje suverenitu státu.

Prezident se v pořadu dále vyslovil k česko-německým vztahům. Ty jsou podle něj nyní "relativně nejlepší", jaké kdy byly, a to nejen v posledním století. Se svým hostem, předsedou české části Diskusního fóra Pavlem Tigridem, se zároveň shodl na tom, že úplná náprava česko-německých vztahů bude trvat řadu let. Podle Tigrida totiž mají Češi vedle sebe úplně jinou německou generaci, jiné Německo a odlišnou mentalitu. Svůj optimismus Havel čerpá ze setkání česko-německé mládeže v Poličce, které se uskutečnilo krátce před podpisem česko-německé deklarace. Ze slov mladých lidí totiž bylo podle něj jasné, jak jim je vzdálené kmenové pojetí státu a nadřazování jedné rasy nad druhou.

Nevyzrálost politické kultury v České republice je podle prezidenta Václava Havla hlavním viníkem obzvlášť "pochmurného veřejného politického života", jehož obraz se objevuje v médiích. Jistou měrou se na tom podílejí sama média tím, že neustále hledají konflikt. Prezident však věří, že "dusná atmosféra" ve společnosti "může snad fungovat jako určitá očistná lázeň". Naději čerpá i z obcí a měst, kde podle něj funguje samospráva a kde všichni vědí, co dělat.

Poslanci budou projednávat zákon o bezpečnosti České republiky

Poslanecká sněmovna by měla příští týden hlasovat o přijetí vládního návrhu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky. Ten by měl vymezit legislativní podmínky pro postup státních a dalších orgánů v případě, že se země ocitne v krizových situacích. Předloha má význam i pro vstup ČR do NATO. Počátek projednávání byl poznamenán odporem především levicové opozice, která vyjadřovala obavy, že některá ustanovení zákona by mohla být zneužitelná proti odborovým stávkám a dalším projevům nespokojenosti občanů. Zdá se ale, že sněmovna nakonec přijme kompromisní podobu zákona, která nebude obsahovat kontroverzní a opozicí kritizovaná ustanovení.

Vláda projedná výstavbu jaderné elektrárny Temelín

Ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl předloží v pondělí na jednání vlády pravidelnou zprávu o postupu výstavby jaderné elektrárny Temelín. Stavba, která se vleče již od poloviny 80.let, je považována zahraničními experty za nejsložitější projekt na světě. Konečné rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny učinila vláda před pěti lety. Podle tohoto rozhodnutí měla být stavba hotova v roce 1995 za celkových nákladů 68 miliard korun. Kvůli technickým problémům, které představuje zejména změna původního projektu ve formě zavedení amerického řídícího a kontrolního systému, zbývají stejně jako v roce 1993 i dnes do spuštění přibližně dva roky. Dramatickým způsobem narostly také předpokládané celkové náklady, a to na 85 a podle některých nejnovějších odhadů až na 91 miliard korun.

Vláda bude řešit nezaměstnanost v okresech Karviná a Chomutov

Vláda se bude snažit řešit vysokou nezaměstnanost v některých okresech vznikem nových podniků a pracovních míst v průmyslových zónách. O financování těchto zón se ministerstvo práce a sociálních věcí podělí s městy a programem Phare. Jako první padla volba na okresy Karviná a Chomutov, kde hledá práci téměř každý osmý člověk. Jak píše Mladá fronta Dnes, park Nová pole s kompletní infrastrukturou na okraji Karviné si vyžádá investice kolem 80 miliónů korun, měl by však zajistit kolem dvou tisíc nových pracovních míst.

O budoucnosti české zbrojovky Aero se rozhodne v pondělí

Na pondělním jednání by měla vláda projednat dlouho očekávaný návrh podmínek kapitálového vstupu konsorcia Boeing-ČSA do zbrojovky Aero Vodochody. Podle dostupných informací se však značně posunuly podmínky vládou vypsaného tendru z loňského roku. Původní návrh se podle tisku odlišuje především v současných požadavcích Boeingu na vládní garance za úvěr ve výši 967 miliónů USD do roku 2008. Tento úvěr by byl určen jednak na pokrytí finanční restrukturalizace Aera, jednak na rozvojové projekty podniku. Pokud vláda schválí dohodnuté podmínky, konsorcium Boeing a ČSA získá 34 až 40procentní podíl v Aeru Vodochody.

Za velmi obtížné pro českou vládu označil ministr zemědělství a předseda KDU-ČSL Josef Lux podmínky, které si klade společenství Boeing a ČSA pro vstup do Aera Vodochody, vyrábějícího bojové letouny pro českou armádu. Lux připustil, že Boeing a ČSA, které předchozí vláda vybrala jako strategického partnera pro záchranu upadajícího a zadluženého Aera, požadují jednostrannou dodatečnou záruku jedné miliardy dolarů (zhruba 34 miliard korun). "Tak, jak je tento materiál připraven, kdy česká vláda dá jednostranně záruku na téměř jednu miliardu dolarů a na druhé straně není téměř žádný vstřícný krok, tak si myslím, že je to velmi obtížné," řekl Lux na dotaz, zda jsou nové podmínky pravdivé a zda jsou pro českou vládu přijatelné.

Ve stavebnictví zkrachuje asi pětina malých podniků

Podle odhadu Svazu podnikatelů ve stavebnictví letos zanikne v tomto odvětví přibližně 400 malých a středních podniků s dvaceti až sto zaměstnanci, tedy zhruba pětina. Nejhorší situace je podle deníku Mladá fronta Dnes v jižních a severních Čechách a na severní Moravě. Téměř dvě třetiny malých firem předpokládají v příštím čtvrtletí snížení či nulový růst stavební činnosti. Neutěšenou situaci způsobuje podle listu především pokles veřejných i soukromých zakázek a vysoké úroky. Mnoho podniků položili také neplatiči, kteří po dokončení prací odmítají zaplatit nebo se snaží ceny různými způsoby srazit.

Ministr zahraničí Jaroslav Šedivý navštíví Bulharsko

Možnost rozvoje vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Bulharskem bude hlavním tématem historicky první cesty českého ministra zahraničí do Bulharska od pádu komunismu. Obsahem návštěvy, která se uskuteční 9.dubna, bude i otázka bezpečnosti a stability na Balkáně. Šedivý by měl v Bulharsku podepsat mimo jiné i dohodu o zamezení dvojího zdanění, která by měla napomoci aktivizaci vzájemných česko - bulharských obchodně ekonomických vztahů.

První část jednání o vstupu do EU skončí v roce 1998

Vedoucí českého vyjednávacího týmu pro vstup ČR do Evropské unie Pavel Telička předpokládá, že první etapa vyjednávacího procesu, která bude zahájena již příští týden, skončí nejpozději do konce tohoto roku. První fáze zahrne podrobné analytické porovnání stavu legislativy a právní praxe v ČR se souhrnem direktiv, nařízení, usnesení EU a smluv, jimiž je unie vázána. "Hovoří se o tom, že jenom do června by se mělo uskutečnit 50, 60 možná i více schůzek," řekl Telička. Přístupový proces bude přitom v Bruselu slavnostně odstartován už v pondělí za účasti šéfa české diplomacie Jaroslava Šedivého. Výsledkem jednání pak bude rozdělení evropských norem na tři části - na normy bezproblémové, normy vyžadující technické doladění a na normy problémové. Třetí kategorie předpisů, jejichž převedení bude pro kandidáta, případně pro unii, představovat potíže, se poté stane předmětem samotného jednání o podmínkách vstupu.

Klaus viní politiky EU z toho, že nepodporují kandidátské státy

Politici Evropské unie podle předsedy ODS a bývalého premiéra Václava Klause kromě rétorických gest ponechávají otázku vstupu České republiky do EU bez povšimnutí a nechávají veřejnost členských států unie při tom, že přijetí nových členů bude drahé a státy EU na ně budou muset doplácet. Otázka rozšíření unie se bere jako otázka peněz, s čímž nesouhlasí. V momentu, kdy vstupovaly do unie země jako Řecko, Španělsko, Portugalsko či Irsko byla mezera ekonomické vyspělosti a životní úrovně od těch nejvyspělejších zemí Evropy stejně velká jako je dnes mezi ČR a průměrem EU, konstatoval. Podle statistické kanceláře EU Eurostat, v zemích, jež s kandidáty bezprostředně sousedí, zneklidňuje lidi představa přílivu laciných pracovních sil v době, kdy je místní nezaměstnanost již vysoká.

Pražské asociace kongresové turistiky pozastavuje členství hotelům, které jsou v síti Top Spirit

Členům hotelové sítě Top Spirit, kterou vlastní maltsko-libyjská společnost Corinthia Group, pozastavuje do vyřešení kauzy "libyjských hotelů" výkonný výbor Pražské asociace kongresové turistiky (PAKT) jejich členství v asociaci. Podle předsedy PAKT, pražského radního Michaela Hvížďaly si výkonný výbor asociace uvědomuje vážnost situace způsobené vstupem libyjské účasti do hotelové sítě Top Spirit. Asociace vyzývá příslušné státní orgány k urychlenému prošetření celé situace a k učinění všech nezbytných kroků, aby byla kupní smlouva mezi Top Spirit a Corinthia Group prohlášena za neplatnou.

Společnost Corinthia Group se sídlem na Maltě zhruba před měsícem získala v ČR několik hotelů, mezi nimi i pražskou Panoramu a Forum. Šéf Corinthie Alfred Pisani ve čtvrtek oznámil, že 48 procent akcií jeho firmy vlastní libyjská společnost. Velvyslanectví USA v Praze nedovoluje americkým občanům využívat služeb sítě hotelů Corinthia Group právě kvůli libyjské účasti v této firmě. Libyi totiž Spojené státy považují za zemi podporující terorismus. Společnost Corinthia označily USA za firmu pracující pro libyjskou vládu.

Lidovci hledají způsoby jak oživit stagnující ekonomiku

Lidovci hledají na své programové konferenci v Zahrádkách u České Lípy způsoby, jak oživit stagnující ekonomiku. Podle předsedy Josefa Luxe je zapotřebí českou ekonomiku otevřít více cizímu kapitálu, protože domácí úvěry na její rozběh nestačí. Dále je zapotřebí snižovat přímé daně a naopak zvyšovat nepřímé, jako je například daň z přidané hodnoty.

Podle Luxe má mít daň z přidané hodnoty tři sazby, které vynesou ročně navíc až 25 miliard korun. Ty půjdou na investiční projekty v infrastruktuře. DPH bude mít sazbu nulovou pro základní potraviny, pět procent pro ostatní potraviny a věci spojené s bydlením a 19 až 20 procent pro ostatní zboží a také služby, které dnes zatěžuje jen pětiprocentní DPH. I když je nyní sazba DPH 22 procent, vynesou nové sazby podle Luxe navíc proti dnešku 20 až 25 miliard korun.

ODS sestavuje volební kandidátky

Regionální sněmy Občanské demokratické strany vybírají o tomto víkendu volební leadry pro červnové parlamentní volby a sestavují volební kandidátky. Předseda Václav Klaus připomněl, že letošní situace v ODS je zásadně odlišná od minulých let, neboť stranu opustila řada jejích bývalých představitelů, kteří se svým působením v ministerských funkcích automaticky stali mediálně známými. Podle Klause je třeba vybírat kandidáty, kteří jsou schopni uspět nejen v přímém kontaktu s voličem, ale i v mediálních soubojích s politickými konkurenty ODS.

Unie svobody představila osm pilířů volebního programu

Prosazení většinového volebního systému při volbách do Poslanecké sněmovny a poměrného při volbách do Senátu, přímá volba starostů, snížení přímých daní, reforma penzijního systému či přenesení kompetencí okresních orgánů na obce a regiony jsou úkoly, s nimiž vstupuje do volební kampaně pro červnové volby do Poslanecké sněmovny Unie svobody. Účastníkům pražského programového semináře Unie svobody to řekl pražský leader strany, ministr Vladimír Mlynář.

Předsedou republikánů opět zvolen Miroslav Sládek

Předsedou republikánů byl na jejich čvrtém sjezdu v Ostravě zvolen dosavadní šéf strany Miroslav Sládek. Byl jediným kandidátem na předsednickou funkci. Při veřejné volbě obdržel 202 hlasů od celkem 203 delegátů. Sládek se hlasování zdržel. Podle mluvčího republikánských poslanců Jana Vika se SPR-RSČ hodlá aktivně podílet na vytvoření nové povolební vlády. Sjezd dále rozhodl o tom, že republikáni se na podzim opět nezúčastní voleb do Senátu. Svůj odmítavý postoj budou voličům vysvětlovat mimo jiné argumenty, že horní parlamentní komora je zbytečná a drahá.

Jednal Ústřední sněm Občanské demokratické aliance

Český národní program občanské důstojnosti, vláda zákona, bytová politika, nižší daně, podpora podnikání a blahobyt jsou hlavními hesly, kterými se bude o přízeň voličů při červnových volbách do Poslanecké sněmovny ucházet Občanská demokratická aliance. V průběhu jednání Ústředního sněmu ODA v Přerově to novinářům řekl úřadující předseda aliance Daniel Kroupa. Podle březnového průzkumu volebních preferencí agentury Sofres-Factum by ODA získala 2,1 procenta voličských hlasů. Strana by se tak ocitla pod pětiprocentní hranicí vstupu do Poslanecké sněmovny.

Demonstrace ekologů v Brně proti nadnárodním společnostem

Pokojný ráz měla demonstrace proti nadnárodním společnostem, které se v Brně zúčastnily zhruba tři desítky mladých lidí. Protestní akci uspořádalo ekologické hnutí Za matku Zemi. Mluvčí demonstrantů Dušan Rosenbaum v projevu kritizoval nadnárodní společnosti, že ve snaze zabezpečit si trvalé místo ve světové ekonomice používají bezohledné trhové praktiky. Ohrožují podle něj drobné živnostníky a rodinné podniky a podílejí se na plenění přírody, čímž dávají v sázku samotný základ existence lidstva.

V České Lípě se konala poslední protirasistická demonstrace

Poslední protirasistická demonstrace, která se již podvacáté konala v České Lípě, ukončila téměř pětiměsíční řetězec protestních akci proti násilí. Podnětem k tichým protestům, při kterých zapalovalo vždy pár desítek lidí svíčky za oběti násilí, byla vražda súdánského studenta Hassana Abdelrádiho v Praze. "Vinící jsou odsouzeni a my můžeme naše protesty přerušit," řekl ČTK organizátor akcí Miroslav Hudec.

V Praze bude Všeslovanský sněm

Záměrem Všeslovanského sněmu, který je svolán po stopadesáti letech na 2.až 5.června do Prahy, bude nepřipustit rozmíšky mezi Slovany. Po semináři organizátorů to řekl člen přípravného výboru Miroslav Císař. "Jde nám o to, aby se slovanský svět nerozštěpil, ale vytváření evropských struktur přitom slovanské národy dělí," dodal. V přípravách sněmu jsou podle něj aktivní zejména komunisté a republikáni. V Praze by se měly se stovkou Čechů sejít na sněmu zahraniční delegace Rusů, Bělorusů, Ukrajinců, Bulharů, Poláků, Slováků, Jugoslávců a zřejmě i dalších národů.

V Pasově začala výstava o Karlu Klostermannovi

Historici pobočky Muzea Šumavy v Kašperských Horách a odborníci pasovského muzea v Německu připravili výstavu o životě a díle česky a německy píšícího spisovatele Karla Klostermanna. Výstava nazvaná Básník dvou národností byla zahájena v muzeu v Pasově v sobotu 28.března. Poté, co výstava v Německu 5.června skončí, budou některé exponáty vystaveny v síni Karla Klostermanna v Šumavském muzeu v Sušici. Bude to například básníkův psací stůl z jeho bytu v Plzni, kde dlouhou dobu učil jazyky na německé reálce, několik rukopisů a osobní předměty.

Dagmar Havlová přijala v Lánech umělce nominované na ceny Thálie

Manželka prezidenta republiky Dagmar Havlová se na zámku v Lánech setkala s umělci nominovanými na ceny Thálie, členy kolegia pro udílení těchto prestižních ocenění a s řediteli divadel. Atmosféra srdečného přijetí, při němž se Dagmar Havlová pozdravila s mnoha svými bývalými kolegy, nepozbyla na neformálnosti ani v okamžiku, kdy se mezi přítomné nenápadně vmísil prezident Václav Havel, který tak nezapřel své srdce divadelníka.

První dětský barevný romský časopis Kereka vyjde koncem dubna

První dětský romský časopis Kereka (Kruh), jehož celostátní distribuci připravuje Demokratická aliance Romů České republiky (DAR ČR), začne vycházet koncem dubna. "Barevný časopis bude psán převážně českým jazykem, protože mnozí Romové už mateřskou řečí nemluví," řekl předseda DAR ČR Petr Tulija. V časopise by podle něj neměl chybět slovník romských slov, aby děti na svou mateřštinu zcela nezapomněly. Zároveň by měl sloužit jako pomůcka pro učitele, kteří učí romské děti.

Vodáci na Lužnici zahájili letošní sezónu

Asi 500 vodáků se zúčastnilo 19.ročníku symbolického odemykání řeky Lužnice, jímž milovníci tohoto sportu zahajují sezónu. Na osmikilometrovou plavbu ze Suchdola nad Lužnicí do Majdaleny se vydalo na 100 plavidel. Lužnice, která je v jižních Čechách největším pravostranným přítokem Vltavy, pramení v rakouské části Novohradských hor a do Vltavy se vlévá po 199 kilometrech. Je oblíbenou vodáckou řekou a na březích nabízí řadu možností k táboření. Nejznámějším místem na této řece, která je důležitým zdrojem vody pro rybníky třeboňské pánve, je mohutný jez Pilař, známý mezi vodáky jako jez smrti.

Letní čas

V noci ze soboty na neděli začal prakticky v celé Evropě, Českou republiku nevyjímaje, letní čas. Ve dvě hodiny po půlnoci středoevropského času se ručičky hodin posunuly dopředu na 03:00. Na cestu zpět se vydají až v neděli 25.října. Poprvé byl letní čas v českých zemích zaveden za první světové války a změnil se i za druhé světové války. Od roku 1979 se na jaře posouvají hodiny každoročně.

Počasí.

V České republice je dnes polojasno. Teploty se pohybují mezi 12 až 16 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.