Zprávy neděle, 29. srpna 1999

Vítejte při sledování zprávodajského bloku Radia Praha, který sestavila Evelina Himalová. Nejprve přehled hlavních zpráv...

A nyní zprávy podrobně:

Podnikatel Václav Fischer vyhrál senátní volby s velkým náskokem před Jiřinou Jiráskovou

Ústřední volební komise potvrdila výsledky doplňovacích voleb do Senátu, podle nichž se již v prvním kole stal senátorem nezávislý kandidát Václav Fischer se ziskem 71,24 procenta odevzdaných hlasů. Na druhém místě se umístila kandidátka ODS Jiřina Jirásková, která získala 12,19 procenta, následována kandidátem čtyřkoalice Ivanem Medkem s 9,35 procenta. Čtvrtý skončil komunista Stanislav Fischer s 5,47 procenta, na pátém místě pak kandidát ČSSD Karel Srp, který získal 1,04 procenta. Šestá Elvíra Tomášková, která kandidovala za Stranu venkova, dostala 0,41 procenta hlasů. Poslední dvě místa patří Richardu Knotovi za Nezávislou iniciativu a Otakaru Tylovi za Republikánskou unii - oba obdrželi shodně 0,15 procenta hlasů. Vítězovi voleb odevzdalo svůj hlas 22.461 občanů. V obvodu, kde Fischer vyhrál, žije celkem 94.237 oprávněných voličů a k volebním urnám se jich v pátek a v sobotu dostavilo 33,7 procenta. Konečné výsledky voleb uveřejní Ústřední volební komise v pondělí v Hospodářských novinách.

Kandidátka ODS pro doplňovací volby do Senátu Jiřina Jirásková považuje vítězství podnikatele Václava Fischera v prvním volebním kole za důkaz prospěšnosti transformace, kterou zahájila ODS. Většina voličů "jednoznačně vložila svou důvěru do soukromého kapitálu", řekla Jirásková na tiskové konferenci ODS. "Byli jsme v mediálním sevření, ve kterém proti nám stáli takřka všichni," zhodnotil volební kampaň místopředseda ODS Miroslav Beneš.

Kandidát ČSSD v doplňovacích volbách Karel Srp, který získal jedno procento hlasů, se domnívá, že za zdrcujícím vítězstvím nezávislého kandidáta Václava Fischera stálo znechucení lidí z politiky. Srp krátce po oznámení výsledků řekl, že tak velké vítězství Fischera jej hodně překvapilo.

Vítězství Fischera je podle prvního místopředsedy KSČM Vlastimila Balína vedle případného úspěchu komunistického kandidáta nejlepší možná volba. "Domnívám se, že jeho podnikatelský duch by mohl v Senátu leccos zprůchodnit a dát této instituci trošku jiný pohled," řekl.

Gregor podá volební stížnost, ale nechce tím zpochybnit volby

Člen ODS v Praze 1 Michael Gregir příští týden podá stížnost proti vydání osvědčení o zvolení Václava Fischera senátorem - nechce však, aby jeho stížnost zpochybnila výsledek voleb. ČTK v sobotu vysvětlil, že proti Fischerovi nic nemá, ale vadí mu, že v době zákazu volební agitace byl ve sdělovacích prostředcích porušen volební zákon. "Budu velice spokojen, pokud soud vysloví stanovisko, že Radiožurnál a šéfredaktor Mladé fronty Dnes (MfD) Petr Šabata porušili volební zákon," uvedl. Gregor tvrdí, že ve čtvrtek byl "hrubě porušen" zákaz volební agitace tím, že Český rozhlas (ČRo) vysílal po poledni diskusní pořad, který mohl ovlivnit názory voličů. ČRo si do vysílání stanice 1 - Radiožurnál pozval Šabatu, který se vyjadřoval k předvolebnímu inzerátu, v němž ODS napadla Fischera. Kvůli neochotě MfD otisknout výpady ODS vůči Fischerovi obvinila ODS tento list z cenzury.

Gregor počítá s tím, že i kdyby soud porušení zákona konstatoval, neovlivní tím Fischerovo zvolení a volby se nebudou opakovat. "To bych ani nechtěl, aby se to stalo. Nevěřím tomu. Nepotěšilo by mě to, kdyby takto soud rozhodl, nicméně je třeba, aby opravdu zaznělo alespoň to, že byl porušen volební zákon," prohlásil.

Úmysl podat stížnost zveřejnil Gregor, který byl členem obvodní volební komise, již před volbami. V sobotu zopakoval, že by ji podal bez ohledu na jejich výsledek, tedy i kdyby uspěla kandidátka ODS Jiřina Jirásková. "Cílem stížnosti není zabránit vstupu pana Fischera do Senátu. Nejsem žádným nástrojem žádného funkcionáře či sekretariátu ODS, řekl. V reakci na Fischerovo zvolení ČTK prohlásil, že mu nevadí přítomnost takové nezávislé osobnosti v Senátu. "Osobně panu Fischerovi blahopřeji k jeho zvolení. Vážím si ho jako podnikatel podnikatele," uzavřel Gregor.

Fischer ke svému zvolení senátorem

"Moje cesta do Senátu bude v každém případě ještě strastiplná," řekl v sobotu Fischer ČTK ještě před oficiálním potvrzením svého zvolení do horní parlamentní komory. Nemyslí si však, že by inkriminovaný pořad Radiožurnálu mohl zpochybnit jeho senátorský mandát. Zdůraznil, že on i jeho volební štáb velmi striktně dodržovali ustanovení volebního zákona o zákazu volební agitace 48 hodin před otevřením volebních místností. Ve vyspělých demokratických zemích Evropské unie (EU) by "podpásové útoky a intriky" předsedy ODS Václava Klause v předvolební kampani musely podle v sobotu zvoleného senátora Václava Fischera vyústit v rezignaci na funkci vysokého ústavního činitele. "Jsem nesmírně zvědav, zda Václav Klaus najde odvahu nést zodpovědnost za svoje lži, které jsou doložitelné, a jestli ze své významné ústavní funkce odstoupí," řekl Fischer ČTK na adresu předsedy Poslanecké sněmovny. Důvodem jeho jednoznačného úspěchu v doplňovacích volbách do Senátu v Praze byla podle Fischera slušně vedená předvolební kampaň založená na zdůrazňování vlastních předností. "Je to velký závazek," uvedl pro ČTK bezprostředně po oznámení výsledků voleb.

Medek neuvažuje o odchodu z politiky

Kandidát čtyřkoalice pro volby do Senátu Ivan Medek přes volební nezdar neuvažuje o odchodu z aktivní politiky. "Přestože jsem si myslel, že se už do politiky nikdy nevrátím, tak jsem se rozhodl sám sobě slovo nedodržet. Do politiky jsem vstoupil a zůstanu v ní," řekl v sobotu novinářům. Medek, který v doplňovacích volbách do Senátu získal 9,35 procenta hlasů, nehodlá prý vstupovat do žádné politické strany, ale chce nadále usilovat o integraci pravice.

Politologové Rudolf Kučera a Ivan Gabal k výsledkům senátních voleb

Jednoznačné vítězství nezávislého kandidáta Václava Fischera v doplňovacích volbách do Senátu považuje politolog Rudolf Kučera za logický důsledek "naprosto chybného chování předsedů obou nejsilnějších stran" - ČSSD a ODS. Rozhodnutí voličů má Kučera za správné stejně jako politolog Ivan Gabal, podle něhož může být výsledek voleb začátkem pozitivních změn na české politické scéně. "Rozhodování voličů je základní nadějí proto, že se dostaneme ze sevření definovaného opoziční smlouvou," řekl Gabal ČTK.

Havel se domnívá, že po ústavních změnách, které připravují ODS a ČSSD by už nemohl být prezidentem

Prezident Václav Havel se domnívá, že by po ústavních změnách které připravují ODS a ČSSD, nemohl vykonávat svou funkci. Z omezení prezidentských pravomocí, které připravují tyto strany, čiší snaha udělat z prezidenta "mechnickou loutku, takového prezidenta na baterky", řekl Havel v sobotních rozhlasových Rozhovorech v Lánech. "Neumím si představit, že bych při platnosti takovýchto ústavních změn mohl tu funkci vykonávat," prohlásil prezident.

Havel odmítl kritiku představitelů některých politických stran

Kritiku představitelů některých politických stran na adresu iniciativy asi 200 osobností Impuls '99 v sobotu odmítl Václav Havel. Reakce lidí, kteří tvrdí, že politika je pouze věcí politických stran, ukázala "na tu bídu našeho života veřejného a společenského," uvedl prezident v rozhlasových Rozhovorech v Lánech.

Kužvart hájil v Rakovníku postup vlády při podpoře ekologického chování obcí

Postup vlády při podpoře ekologického chování obcí dnes v Rakovníku hájil ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Při besedě na rakovnické radnici připustil, že povinnost třídit komunální odpad mnohé obce zatěžuje víc, než prosté ukládání odpadu na skládku. Současně však dodal, že ministerstvo podniká kroky, kterými chce obcím v této povinnosti ulevit. Kužvart potvrdil jistý předstih legislativy před vytvořením "takového prostředí, v němž by ekologické chování bylo i ekonomické".

Český velvyslanec v Bulharsku Ondřej Havlín je podezřelý z lobování za zájmy soukromé cestovní kanceláře

Velvyslanec České republiky v Bulharsku Ondřej Havlín je podezřelý, že v době, kdy vedl české velvyslanectví v Chorvatsku, loboval za zájmy ostravské soukromé cestovní kanceláře Kovotour plus. Skandál kolem Havlína rozvířila záhřebská firma Industrogradňa, které zmíněná cestovní kancelíř dluží 150.000 marek, tj. kolem tří miliónů českých korun. Uvedla to v pátek Česká televize. Havlín údajně v dopise na hlavičkovém papíře českého velvyslanectví napsaném v dubnu 1997 vyjadřoval spokojenost s působením firmy Kovotour plus. Majitel Kovotouru plus Jiří Hájek měl doporučující dopis zaslat chorvatským hoteliérům společně se svým katalogem.

Ministr Špidla odmítá škrty sociálních dávek

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla odmítá případné škrty sociálních dávek. Naopak nadále trvá na takových změnách, které by více pomáhaly rodinám s dětmi. Podle Špidlova vyjádření pro sobotní Právo dostávají v rámci zemí OECD snad jedině rodiny v Itálii od státu menší podporu než v České republice. "Když se podíváte, jaká je situace rodin s dětmi, jak malou částku prostředků získávají ze sociálních dávek, tak je zřejmé, že mé návrhy velkorysé nejsou," prohlásil ministr, ačkoli mnozí odborníci i opozice kriticky poukazují na to, že sociální dávky spotřebovávají neúměrně vysoké množství peněz ze státního rozpočtu.

Práce Baštovy koordinační komise, která má na starosti akci Čisté ruce , je nekvalitní

Koordinační a analytická skupina vedená Jaroslavem Baštou, která má na starosti akci Čisté ruce, předala státním zástupců celke 154 podnětů. Státní zástupci však podle sobotního Práva hodnotí práci Baštoa týmu jako nekvalitní, materiály je údajně třeba doplňovat i v nejzákladnějších věcech. "V současné době je to kritické, úplně postrádám koordinační i analytické prvky, prohlásila nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. I další státní zástupci označují podání Baštova týmu za nekorektní, neanalyzovaná. Proto se nyní připravuje schůzka s ministrem Baštou, na níž by měla být stanovena kritéria, podle nichž se budou kauzy zařazovat do akce Čisté ruce.

Případ Lánského rakouského konta se bude zřejmě řešit na vládě

Případ vicepremiéra Egona Lánského a jeho konta v Rakousku se zřejmě bude podle informací Mladé fronty Dnes (MFD) řešit příští středu na vládě. Pokud se ukáže, že se na Lánského výjimka z devizového zákona nevztahuje, což tvrdí řada právníků, a povolení k založení zahraničního účtu potřeboval, jednalo by se o porušení zákona a centrální banka by s ním měla zahájit správní řízení. Výsledkem by mohla být pro vicepremiéra až několikamiliónová.

Keramický plot v ústecké Matiční ulici se začne stavět v pondělí

Kontroverzní, téměř dvoumetrový keramický plot začne podle sobotního vydání Ústeckého deníku v pondělí stavět firma Pyrus v Matiční ulici v Ústí nad Labem. Pracovníci firmy, jež vyhrála výběrové řízení, chtějí být se stavbou, která přijde zhruba na 300.000 korun, hotovi za měsíc, píše Ústecký deník. Připomíná, že by se sporným usnesením neštěmického zastupitelstva o výstavbě plotu měla zabývat Poslanecká sněmovna.

Biskup Lobkowicz vysvětil kapli v Hájově na Novojičínsku

Kapli Nanebevzetí Panny Marie v Hájově na Novojičínsku v sobotu vysvětil biskup Ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz. Slavnostního posvěcení opravené kaple se zúčastnilo přes 800 lidí z obce i okolí, řekl ČTK hlavní organizátor akce Jiří Kuchař. V odpoledních hodinách se kolem tří stovek místních obyvatel zúčastnilo také setkání s křesťanskými politiky, které zastupovali předseda KDU-ČSL Jan Kasal a bývalý ministr obrany Miloš Holáň.

Na teplickém pravoslavném chrámu hodiny opět odpočítávají čas

Po několika desetiletích začaly opět odpočítávat čas hodiny na pravoslavném chrámu Povýšení sv.Kříže v Teplicích. Arciděkan Pravoslavné církve v České republice a na Slovensku pro severovýchodní Čechy Evžen Freiman v sobotu ČTK řekl, že tyto "nejkrásnější kostelní hodiny v Teplicích" budou do 1.září ve zkušebním provozu. "Pak si podle nich budou moci tepličané řídit hodinky," dodal. Společně s hodinami měl od pátku zkušebně vyzvánět i nový 300 kilogramů vážící zvon. Nainstalovaný motor byl ale podle Freimanna příliš slabý, a tak musí být vyměněn za silnější.

Sopranistka Eva Urbanová zpívala v Rudolfinu za klavírního doprovodu Itala Fabia Bidiniho

Árie z českých a italských oper zpívala v sobotu večer v Praze na jednom z nečetných vystoupení v Čechách přední česká sopranistka Eva Urbanová, která v posledních letech vystupuje především v zahraničí. Publikum, jež však zdaleka nezaplnilo Dvořákovu síň Rudolfina, vděčně přijímalo vzácnou příležitost slyšet živě pěvkyni, která stále hostuje na světových scénách. Přední české pěvkyni naslouchala i choť prezidenta republiky Dagmar Havlová.

Na sobotní galakoncert, jehož první část vyplnily árie z oper Libuše, Hubička, Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany a z Dvořákovy Rusalky za klavírního doprovodu italského virtuósa Fabia Bidiniho, naváže prosincové koncertní vystoupení Urbanové v pražském Obecním domě. Zasvětí ho hlavně italskému repertoáru, stejně jako tomu bylo v sobotu v druhé půli koncertu. Mezi dvěma pražskými koncerty se ale Urbanová vrátí do proslulé newyorské Metropolitní opery, aby koncem září a začátkem října v tomto slavném operním domě ztvárnila roli Santuzzy v Mascagniho opeře Sedlák kavalír. Loni se Urbanová v Metropolitní uvedla mimořádně dobře, když dokázala pohotově zaskočit mimo plán za indisponovanou kolegyni a vplout jako Ortrud do Wagnerova Lohengrina od druhého dějství. V této roli se v sobotu Urbanová poprvé představila také v Praze.

Ze sportu:

Rozdílem pouhých tří bodů, nejmenším v historii ankety, zvítězil ve 31.ročníku Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hráče sezóny útočník Pittsburghu Jaromír Jágr, jenž převzal ocenění na slavnostním vyhlášení v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Po třech letech se kapitán týmu zámořské NHL Pittsburgh Penguins, opět dočkal a předstihl vítěze předešlých dvou let a pětinásobného držitele nejvyššího domácího ocenění, brankáře Dominika Haška z Buffala.

První fotbalová liga pokračovala čtyřmi zápasy pátého kola: Sparta udržela krok s vedoucí Slavií, když porazila Duklu Příbram těsně 2:1. Na svého tradičního rivala ztrácí tým z Letné tři body. Poslední zůstal Hradec Králové, který doma prohrál s Drnovicemi 0:2, předposlední Viktoria Žižkov získala cenný bod v Ostravě za remízu 1:1 a Brno porazilo Jablonec 2:0.

Dva zkušení hráči by měli posílit fotbalisty Hradce Králové už v příštím utkání na Žižkově. Po sobotní prohře s Drnovicemi (0:2) to slíbil ředitel východočeského klubu Vladimír Voda. Podle jeho slov by měli přijít konstruktivní záložník a útočník, nicméně jména hráčů ani kluby, s nimiž už v neděli absolvuje další kolo jednání, neprozradil.

Ve třetím utkání na turné ve Švýcarsku dosáhli litvínovští hokejisté druhého vítězství, když zdolali tým Curych Lions 4:2.

Ani v šestém utkání na mistrovství Evropy v Kolíně nad Rýnem se českým pozemním hokejistkám nepodařilo zvítězit. V úvodním střetnutí skupiny o 9. až 12.místo v sobotu Češky prohrály s reprezentací Francie 0:1 a v neděli se střetnou o konečnou jedenáctou příčku s týmem Belgie, který ve druhém zápase podlehl Irkám 0:4.

Český kanoista Martin Doktor obsadil na mistrovství světa v Miláně na kilometrové trati třetí místo. Olympijský vítěz ve finiši neobhájil stříbro z předešlého světového šampionátu a přenechal ho Němci Andreasi Dittmerovi. Mistrem světa se stal evropský šampión Rus Maxim Opalev.

Ani na pětisetmetrové trati se českým rychlostním kanoistům na mistrovství světa v Miláně nedařilo. Bez problémů si postup zajisti kanoista Martin Doktor, ale poté byl vyřazen kajakář Hottmar a stejný osud potkal ženský čtyřkajak. Přesto česká výprava vybojovala dvě kvalifikační místa pro olympijské hry.

Český skifař lehké váhy Michal Vabroušek obhájil na mistrovství světa veslařů v kanadském St.Catharines stříbrnou medaili. Rychlejší než český reprezentant byl jen Dán Karsten Nielsen, který dosáhl času 6:47,97. Vabroušek za ním zaostal o tři sekundy (6:51,14). Další český reprezentant Václav Chalupa skončil ve finále skifu čtvrtý.

Jediný kvalifikační hod stačil světovému rekordmanovi v hodu oštěpem Janu Železnému, aby postoupil na mistrovství světa v Seville do nedělního finále. Náčiní z ruky dvojnásobného světového šampióna se zapíchlo hned napoprvé za čáru označující limit (83,50) a rozhodčí naměřili výkon 84,31 metru. Nedařilo se naopak půlkaři Romanu Oravcovi, který skončil ve druhém semifinále na 800 metrů pátý časem 1:45,78 minut.

Český jezdec Tomáš Enge z týmu WRT Fina skončil na 11.místě v devátém podniku mistrovství formule 3000, který se jel na okruhu ve Spa-Francorchamps v Belgii.

Zásluhou rekordního druhého skoku dlouhého 98 metrů vyhrál Jakub Jiroutek první letní mezinárodní mistrovství České republiky ve skoku na lyžích na můstku s umělou hmotou. Na harrachovské devadesátce získal dvaadvacetiletý závodník Dukly Libertec 248,5 bodu a o půl bodu porazil reprezentačního kolegu Michala Doležala. Bronz vybojoval Jakub Sucháček.

Díky vynikajícímu výkonu v posledním kole, kdy zahrála 68 úderů, se Italka Sofia Sandolová stala v Karlových Varech mistryní Evropy v golfu. Sandolová odsunula na druhé místo Francouzku Karine Icherovou, která vedla od začátku šampionátu. Z českých hráček si nejlépe vedla Marta Balková, která se v průběhu mistrovství stále zlepšovala a skončila na 25.místě. Nedařilo se nejlepší domácí golfistce Petře Kvídové, která skončila až na 43.příčce.

Český pár Eva Celbová, Soňa Dosoudilová vybojoval na mistrovství Evropy v plážovém volejbalu na Mallorce bronzovou medaili. V souboji o třetí místo porazily obhájkyně titulu německý pár Schmidtová, Staubová 15:5. Zlaté medaile si ze Španělska odvezou Italky Bruschiniová, Solazziová, které porazily francouzský pár Prawermanová, Rigauxová 12:10 a 12:2.

Česká tenistka Adriana Gerši uspěla i ve třetím kole kvalifikace na poslední grandslamový turnaj sezóny US Open v New Yorku. V boji o postup zdolala druhá nasazená hráčka Rusku Jelenu Makarevovou 6:3 a 6:2.

Soupeřem českého tenisty Daniela Vacka v semifinále turnaje na Long Islandu bude Španěl Alex Corretja, nasazený na podniku s dotací 325.000 dolarů jako číslo dvě. V boji o postup zdolal Švéda Thomase Enqvista 7:6, 2:6 a 7:6.

Stručně o nedělním počasí:

Na území České republiky má být převážně až zataženo, s přeháňkami, místy i bouřkami. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat od 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.