Zprávy neděle, 30. dubna 2000

V Maďarsku skončilo vrcholné setkání prezidentů středoevropských zemí

K dvoustranným schůzkám využili v sobotu prezidenti středoevropských zemí společnou plavbu po Balatonu. V Maďarsku tím vyvrcholil jejich dvoudenní summit. Český prezident Václav Havel se na palubě setkal se svým slovenským protějškem Rudolfem Schusterem, chorvatským nováčkem summitů prezidentem Stipe Mesičem a také s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem. Jakkoli se čtrnáct zemí Evropské unie rozhodlo blokovat Rakousko kvůli účasti nacionalistických Svobodných v jeho vládě, v debatách na maďarském summitu byla naopak Klestilova přítomnost vítána. Podle Václava Havla je třeba oddělovat diplomatický postup EU vůči skrytému nebezpečí plynoucímu z účasti rakouských FPÖ ve vládě a osobní setkání politiků. "Diplomatický bojkot neznamená, že se nebudu při nejrůznějších příležitostech setkávat a přátelsky bavit se svým přítelem prezidentem Klestilem," poznamenal Václav Havel. Jak dále řekl, je nezbytné, aby Česká republika i nadále udržovala kontakty s rakouskou stranou, a to na všech úrovních. Sankce Evropské unie však jsou podle Havla nutné a mají mít určitou "znakovou hodnotu".

Tečkou za letošním summitem bylo sázení stromů v divadelní zahradě maďarského historického města Veszprému, kam se prezidenti lodí přesunuli. Zatímco první den strávili prezidenti v sídle krále Štěpána Székesfehérváru, v sobotu je maďarský hostitel Árpád Göncz zavedl do města královen, jak bývá Veszprém nazýván. Středoevropští prezidenti se tak stali jedinečnou ozdobou oslav tisíciletí vzniku maďarské státnosti.

Najít recept na mírové soužití v příštím tisíciletí se účastníkům summitu zatím nepodařilo. Podle českého prezidenta to však nebylo ani záměrem. Summity středoevropských prezidentů mají být prostorem pro neformální rozpravy a neočekávají se od nich politické deklarace. "Až se ale zpracují výsledky této rozpravy, možná se z toho vynoří nějaký konkrétnější námět, který bude pravým způsobem na pravém místě předložen," nevyloučil prezident Havel.

Summit premiérů visegrádských zemí se uskuteční začátkem června v Praze

Premiéři zemí tzv. visegrádské čtyřky se setkají začátkem června v Praze, kde podepíší dohodu o zřízení visegrádského fondu. Uvedl to v pátek ministr zahraničí Jan Kavan po jednání se svým slovenským protějškem Eduardem Kukanem v Bratislavě. Visegrádská spolupráce mezi Českou republikou, Maďarskem, Polskem a Slovenskem byla jedním z témat večerní Kavanovy neformální schůzky s Kukanem v jedné bratislavské restauraci. Šéf české diplomacie se ve slovenské metropoli účastní víkendové konference Nové atlantické iniciativy o perspektivách NATO.

Visegrádská spolupráce vznikla na počátku 90. let, kdy se tehdejší Československo, Maďarsko a Polsko snažily především čelit sovětskému vlivu v regionu. Spolupráce však postupně skomírala, i vzhledem k vývoji na Slovensku za vlád Vladimíra Mečiara. Jeho pád po volbách na podzim 1998 pak otevřel cestu k oživení spolupráce na summitu premiérů čtyř zemí v Bratislavě loni v květnu. Předsedající zemí seskupení se po Slovensku, které hostilo premiéry i loni na podzim v Tatrách, letos stává Česká republika.

Vicepremiér Vladimír Špidla podpořil vznik ostravské regionální tripartity

Založení Rady hospodářské a sociální dohody Ostravského kraje v sobotu podpořil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, který se v Ostravě zúčastnil prvního zasedání přípravného výboru tohoto orgánu. Takzvaná regionální tripartita, po níž volají především odboráři, ale vznikne nejdříve za 14 dní. Už nyní se nad jejím fungováním vznáší řada otazníků, v ostravském kraji totiž působí řada obdobných institucí. Podle šéfa regionálních odborů Jana Sábela by v ostravské tripartitě mělo zasednout vždy po sedmi zástupcích zaměstnavatelů, zaměstnanců a veřejné správy. Restrukturalizace regionu by se totiž podle něj měla řešit v určité spolupráci místních partnerů.

"Pokud vláda bude brát návrhy regionální tripartity vážně a bude s ní konzultovat finanční pomoc regionu, pak takový orgán bude mít smysl," řekl ČTK ředitel Sdružení pro obnovu a rozvoj severní Moravy a Slezska Vít Ruprich. Váha regionální tripartity se bude podle ministra Špidly odvíjet od kvality její práce. Příkladem je podle něj nedávné projednávání zákoníku práce. Přestože odboráři a podnikatelé mají mnohdy odlišné názory, neobjevila se podle ministra zásadní kritika zákona.

Do čela regionální tripartity by měl usednout takzvaný vládní zmocněnec. Přestože jeho jméno přislíbili před nedávnem zástupci přípravného výboru tripartity zveřejnit už v sobotu, zatím o obsazení této funkce nebylo podle nich rozhodnuto. "Budeme mít s odbory příští týden jednání s novým ministrem pro místní rozvoj Petrem Lachnitem a snad už budeme znát jméno zmocněnce," upřesnil poslanec ČSSD Jiří Hofman. Nejdříve se však podle něj musí s návrhem seznámit vláda.

Unie svobody chce společný postup čtyřkoalice při letošních volbách

Smlouvu mezi stranami čtyřkoalice o společné volbě kandidátů do podzimních senátních voleb v sobotu na svém zasedání v Jablonci nad Nisou schválil republikový výbor Unie svobody. Podle předsedy unie Karla Kühnla bude čtyřkoalice společně postupovat také při sestavování kandidátek pro volby do krajských zastupitelstev ve všech 14 krajích. Návrh společného volebního programu čtyřkoalice, kterou spolu s unií tvoří Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, Občanská demokratická aliance a Demokratická unie, bude připraven do prázdnin, v září ho čtyřkoalice představí veřejnosti.

Republikový výbor Unie svobody také schválil materiál zabývající se vnitřní bezpečností státu. "Jsme znepokojeni signály o tom, že se policie stává nástrojem politiků. Uděláme vše proto, aby zůstala nezávislá a nemohla být politicky zneužívána," řekl v sobotu novinářům člen sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby František Ondruš, aniž by své vyjádření upřesnil. Dodal, že podle Unie svobody musí policie fungovat jako odborná nepolitická složka, nikoli jako přímo řízená součást ministerstva vnitra, jak to ve své nové koncepci navrhuje vláda.

Unie svobody požaduje po vládě snížení počtu zaměstnanců ve státní správě o čtvrtinu, a to v souvislosti s připravovaným zákonem o státní službě. "Máme příliš mnoho úředníků, státní aparát je přebujelý a redukci potřebuje," řekla po zasedání republikového výboru unionistů místopředsedkyně strany Hana Marvanová. Podle unie by se zákon neměl vztahovat pouze na ministerstva a ústřední úřady, jak to navrhuje vláda, ale také na úřady územních samosprávních celků. Unie svobody se také rozhodně staví proti tzv. definitivě, která by státním zaměstnancům zaručila, že nebudou moci být propuštěni kvůli snižování stavů. "Státní správa by byla prakticky zakonzervována v současném stavu a nebylo by možné ji jakkoli redukovat," dodala Marvanová.

Ministr vnitra Stanislav Gross, který se v sobotu v Liberci zúčastnil krajské konference ČSSD, k otázce definitivy poznamenal, že by ji uvítal, pokud by se podařilo vytvořit úřady ministerstev zcela nezávislé na vládě politické strany. Gross dodal, že by tak nedocházelo při každé změně ministra ke změnám v obsazení úřadu a ten by pak mohl plynule pracovat a nečekat až se noví úředníci seznámí s problémy resortu.

Armádní jezdecká výprava s mírovým poselstvím dorazila do České republiky

Šestičlenná jízdní hlídka, která veze ministru obrany Vladimíru Vetchému mírové poselství jeho slovenského kolegy Pavla Kanise, v sobotu po poledni překročila česko-slovenskou hranici v Lanžhotě na Břeclavsku. Mírové poselství převzala jednotka, kterou tvoří tři vojáci a tři členové jezdeckých oddílů, od slovenského ministra v pátek na vojenské přísaze v Bratislavě, doručit by jej měla do rukou ministra Vetchého 6. května v Praze u památníku na Vítkově. Akce se koná při příležitosti 55. výročí konce druhé světové války. Trasa, kterou musí koně i jezdci absolvovat je dlouhá 425 kilometrů a je rozdělená na osm etap. Zastávkami na trase Bratislava-Praha budou stáje jízdních oddílů, v nichž výprava vždy přečká noc. Na českém území budou jednotku s poselstvím denně doprovázet členové místních jezdeckých oddílů.

Vojenská pošta Armády Slovenské republiky a Slovenská pošta vydaly při příležitosti této akce razítko, korespondenční lístek a polní lístek. Armádní jezdecká výprava tak kromě mírového poselství veze i dopisy a pohledy, které mohli slovenští občané na jedné z bratislavských pošt vhodit do připravené speciální poštovní schránky. Podobné poselství vyslalo v minulosti na Slovensko rakouské ministerstvo obrany. Slovenské ministerstvo se pak rozhodlo po vzoru svých sousedů vyslat poselství do České republiky.

Američtí veteráni se zúčastnili oslav osvobození Chebu

Položením věnců u Památníku padlým americkým vojákům a jízdou kolony historické vojenské techniky si v sobotu obyvatelé Chebu připomněli 55. výročí osvobození města americkou armádou. Společně s vojenským přidělencem z pražského velvyslanectví USA Scottem Salyersem se oslav zúčastnilo dvaačtyřicet amerických veteránů, kteří se v roce 1945 na osvobození Chebu podíleli. Podle nich osvobodilo Cheb 26. dubna 1945 zhruba 3000 amerických vojáků 97. pěší divize pátého sboru třetí armády generála George Pattona, který později osvobodil i západočeskou metropoli Plzeň. V bojích o Cheb padlo 42 amerických a více než 200 německých vojáků.

Za tankovou bitvou přišlo do Ořechova na 2000 diváků

Přibližně dva tisíce diváků se v sobotu přišlo podívat na ukázky bojových scén, které předvedlo 145 účinkujících v uniformách Rudé armády, Rumunské královské armády a wehrmachtu. Organizátoři i návštěvníci si tak připomněli 55.výročí tankové bitvy u Ořechova. Organizátor akce Daniel Urbánek připomněl, že bitva u Ořechova na Brněnsku byla největší svého druhu za druhé světové války na Moravě a doplnil, že podle historiků byl Ořechov posledním místem na území České republiky, kde aktivně vstoupila do bitvy také kozácká jízda.

Rovnost českých homosexuálů by měla zaručit Listina práv

Rovnoprávnost homosexuálů by měla zaručit Listina základních práv a svobod, která je součástí českého ústavního pořádku. Požadují to lesbické aktivistky ve Výzvě 2002, kterou adresovaly Parlamentu a vládě. Text výzvy v sobotu představily novinářům v Praze v rámci lesbického festivalu Aprilfest. Prosazují také vytvoření antidiskriminačního zákona, jehož součástí budou i opatření zamezující diskriminaci z důvodů sexuální orientace. Výzva 2002 se obrací především k poslancům a ministrům, kteří vzejdou z příštích parlamentních voleb, ty se mají konat za dva roky.

Listina základních práv a svobod uvádí, že lidé si jsou rovni v důstojnosti i právech bez rozdílu pohlaví. Lesbické aktivistky chtějí, aby byl text listiny doplněn o ustanovení, podle něhož by stejné svobody a práva měli občané bez ohledu na svou "sexuální orientaci a pohlavní identifikaci". Lesbické ženy a gayové dosud nemohou uzavírat partnerské svazky. Proto chtějí, aby se poslanci vrátili k zákonu o registrovaném partnerství, který se v Poslanecké sněmovně zatím nepodařilo prosadit. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského vláda možná ještě letos předloží vlastní návrh zákona o registrovaném partnerství.

Jihočeské matky protestovaly v Českých Budějovicích proti Temelínu

Členky ekologického sdružení Jihočeské matky a jejich příznivci si v sobotu v Českých Budějovicích připomněly 14.výročí černobylské havárie. Zároveň tak protestovaly proti uvedení jaderné elektrárny Temelín do provozu. Součástí akce, na které stejně jako v minulých letech byli pozváni zástupci rakouských a německých protijaderných iniciativ, byl také happening, který formou hry přiblížil historii temelínského projektu. Účastníci demonstrace také podepisovali petici za uspořádání referenda o dostavbě a spuštění Jaderné elektrárny Temelín.

V Amsterodamu začalo poslední kolo arbitráže mezi CME a Vladimírem Železným

V Amsterodamu začalo rozhodující kolo mezinárodního arbitrážního řízení mezi americkou společností Central European Media Enterprises (CME), vlastnící Českou nezávislou televizní společnost (ČNTS), a Vladimírem Železným, jednatelem CET 21. Jednání, které potrvá do 5.května, se soustředí na předkládání důkazů, výslechy svědků, výpovědi znalců a expertů. CME se domáhá zejména náhrady škody ve výši 470 miliónů dolarů, kterou Železný údajně způsobil ČNTS i mateřské firmě. Požaduje dále vrácení částky 23,5 miliónů dolarů, kterou zaplatila za převod Železného podílu v ČNTS, a také vyplacení úroku z této částky, který bude k 1.květnu činit 2,6 miliónu dolarů.

ČNTS byla do poloviny minulého roku exkluzívní servisní organizací pro TV Nova, jejíž licenci vlastní právě CET 21. Poté ji Železný tohoto postavení zbavil, podle Američanů protiprávně. Arbitrážní tribunál jim dal už loni za pravdu, když nařídil Železnému, aby obnovil původní postavení ČNTS ve vztahu k Nově. Železný tento nález nerespektoval, jeho právní vymahatelnost byla sporná.

Čeští lékaři z jednotky KFOR mají v Kosovu plné ruce práce

Po nesporných úspěších vojenské polní nemocnice mise AFOR v Albánii a následném působení lékařů v zemětřesením postiženém Turecku šíří slávu českých vojenských lékařů v Kosovu tým doktora Roberta Rejciho. Každé ráno vyrážejí vojenští lékaři v doprovodu ozbrojené hlídky nebo vojenské policie na sever od své základny, na administrativní kosovsko-srbskou hranici. V mnoha kamenných a hliněných domech tu skromně žijí staří Srbové, kteří se i přes etnickou nesnášenlivost mezi Albánci a nealbánským etnikem odmítli na sklonku svého života odstěhovat do Srbska. Samoty zřejmě za několik let zaniknou.

Se špatnou docházkou bojují poslanecké kluby různým způsobem

Různým způsobem se snaží jednotlivé poslanecké kluby bojovat s rozšířeným parlamentním nešvarem, kterým je špatná docházka poslanců na schůze Poslanecké sněmovny, jejích výborů a poslaneckých klubů. Za účinný postih považují většinou to, když jméno hříšníka nahlásí jeho mateřské stranické organizaci. Ostřejší represi zatím zvolili jen lidovci, kteří udělují pokuty za pozdní příchody na jednání svého poslaneckého klubu. Za vybrané peníze si pak kupují například víno.

Špatná docházka některých poslanců na jednání sněmovny je dlouhodobým problémem. Razantně se ji pokusil řešit bývalý šéf dolní parlamentní komory a nynější premiér Miloš Zeman, který v polovině 90. let navrhoval krácení poslaneckých platů. Svoji iniciativu ovšem nedotáhl do úplného konce.

Rodiště Slavníkovců zdobí sousoší svatého Vojtěcha a Radima

Za účasti představitelů církví a státu a tisíců poutníků z České republiky i zahraničí vysvětil v sobotu královéhradecký biskup Dominik Duka na slavníkovském hradišti v Libici nad Cidlinou sousoší dvou slavných Slavníkovců, svatého Vojtěcha a jeho bratra Radima. Bronzové sousoší v nadživotní velikosti bude podle Duky připomínat v místě rodiště Slavníkovců Vojtěchovu misijní činnost ve středoevropském regionu a význam obou bratří pro celou Evropu.

Pražský biskup Vojtěch, zakladatel břevnovského kláštera a český a polský zemský patron, byl podle odborníků významnou osobností, podílející se velkou měrou na utváření duchovní a kulturní identity Evropy. Byl zastáncem Evropy sjednocené na základě křesťanských principů, jejímž předpokladem byla hluboká duchovní a morální obnova národů.

Pobyt papeže v Hradci Králové připomíná pamětní deska na chrámu

Pamětní deska, která připomíná návštěvu papeže Jana Pavla II. v Hradci Králové v roce 1997, zdobí od soboty katedrálu sv. Ducha na královéhradeckém Velkém náměstí. V den oslav 50. výročí svého biskupského vysvěcení ji za přítomnosti řady význačných osobností, včetně předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause, odhalil arcibiskup Karel Otčenášek. Václav Klaus při odhalení desky mimo jiné uvedl, že by měla připomínat kolemjdoucím nejen papežovu návštěvu, ale také duchovní hodnoty, které lidi spojují a dělají z nich společenství.

Jan Pavel II. navštívil Hradec Králové v rámci své návštěvy České republiky u příležitosti církevních oslav svatovojtěšského milénia. Na Velkém náměstí tehdy sloužil mši pro mládež.

Muzeum v České Skalici představuje díla romských výtvarníků

Výstavou Svět očima Romů zahájilo v sobotu hlavní sezónu Muzeum Boženy Němcové v České Skalici. Expozice putovní výstavy, kterou před třemi lety z prací neprofesionálních romských výtvarníků sestavilo brněnské Muzeum romské kultury, zahrnuje díla 18 romských umělců. Dřevěné plastiky, malby, kresby a koláže amatérských umělců budou v Jiřinkovém sále českoskalického muzea vystaveny do 26. května. Výstava děl romských výtvarníků má podle tvůrců expozice nejen uměleckou hodnotu. Mimořádnou cenu má především proto, že dokumentuje myšlení a hodnotový systém Romů. Výtvarníci se ve svých dílech obracejí především k tradičním romským hodnotám jako je rodina, láska k dětem, úcta k předkům a ke stáří či romská čest a morálka. Výstavu děl romských umělců už zhlédli návštěvníci v řadě větších měst České republiky, ale také v Rakousku a USA.

V Alšově jihočeské galerii byla zahájena výstava Současná minulost

Svá díla představuje 135 českých výtvarných umělců na výstavě Současná minulost (Česká postmoderní moderna 1960 - 2000), která byla v sobotu slavnostně otevřena v hlavním sálu Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou. Dvě třetiny vystavených děl pocházejí ze sbírek galerie, zbytek tvoří zápůjčky od autorů a ze soukromé sbírky Béhemót. Kurátor výstavy Vlastimil Tetiva uvedl, že výstava nepředstavuje vyhraněný program ani tendence, ale co největší počet výtvarných názorů, které se na české scéně objevily v posledních 40 letech. Samotná osnova výstavy, která potrvá až do 29. října, je rozdělena do dvanácti menších celků, které vznikly členěním daného časového úseku.

Do královédvorské safari vyjeli první letošní návštěvníci

První letošní návštěvníci v sobotu zavítali do safari při Východočeské zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Otevřené safaribusy, projíždějící volně mezi zhruba stovkou kopytníků a padesáti ptáky, budou příchozí vozit až do 30. září. Královédvorská zoo provozuje safari už jedenáctým rokem a je jedinou v České republice, která jízdu mezi exotickými zvířaty nabízí. Na projížďce po výbězích o rozloze zhruba 27 hektarů dělají návštěvníkům průvodce vyškolení řidiči autobusů.

Na prosluněných svazích pod Pradědem se proháněly stovky lyžařů

Stovky letně oblečených lyžařů se v sobotu proháněly na jarním sluncem zalitých svazích pod Pradědem, nejvyšší horou Jeseníků. Navzdory tomu, že se rtuť teploměru už několik dní šplhá vysoko nad bod mrazu, zde totiž stále leží vrstva zhruba 120 až 130 centimetrů sněhu.

Ze sportu:

V páteční předehrávce 27. kola první Gabrinus ligy remizovali fotbalisté Drnovic s Opavou 1:1. Další zápasy jsou na programu v neděli.

A ještě informace o nedělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.