Zprávy neděle, 30. srpna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

V Praze se konala demonstrace proti globalizaci ekonomiky

Její organizátor podal trestní oznámení na ministra vnitra

Prezident a premiér se vyslovili pro většinový volební systém

Petr Uhl bude jmenován vládním zmocněncem pro lidská práva

Británie kontaktovala ČR a Slovensko kvůli přílivu Romů

Redaktor deníku Právo Petr Uhl bude jmenován vládním zmocněncem pro lidská práva a zároveň předsedou Rady pro národnosti a Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity. Podle Práva Uhl, který o vytvoření funkce jednal s místopředsedou vlády Pavlem Rychetským, se svým jmenováním souhlasí.

Jana Novotná prohrála finále tenisového turnaje v New Havenu

Nyní podrobněji:

Jana Novotná prohrála finálový zápas tenisového turnaje v New Havenu s Němkou Steffi Grafovou 4:6 a 1:6. Grafová, 41. hráčka světa, inkasovala "prize money" ve výši 79.000 dolarů, zatímco druhá nasazená Novotná si na své konto připsala 36.000 USD.

V Praze se konala demonstrace proti globalizaci ekonomiky

Účastníci pražské ekologické demonstrace Local Street Party protestovali proti globalizaci ekonomiky a situaci v pražské dopravě. Její organizátoři se kriticky vyslovili proti neutěšené bytové situaci a nepostihované brutalitě represivních složek. Demonstrace se podle policie zúčasnilo kolem dvou tisíc, podle organizátorů tři až čtyři tisíce lidí. Její účastníci podepisovali petici proti sestavení speciálního policejního útvaru, který by měl být schopen účinně a rychle zasáhnout proti agresivnímu davu. Na demonstraci si s lidmi přišel pohovořit ministr kultury Pavel Dostál. Průvod účastníků se za zvuků techno hudby vydal na pochod do centra Prahy na náměstí Míru, kde organizátoři akci oficiálně ukončili. Demonstrace přinesla komplikace řidičům, když skupinky aktivistů zhruba na 20 minut zablokovaly frekventovanou křižovatku na náměstí I.P.Pavlova.

Organizátor demonstrace podal trestní oznámení na ministra vnitra

Jeden z organizátorů akce podal trestní oznámení na ministra vnitra Václava Grulicha pro podezření z šíření poplašné zprávy. Jak řekl mluvčí organizátorů Jan Křeček, důvodem je Grulichovo čtvrteční prohlášení, že v lesích nedaleko Prahy nacvičovala asi dvacetičlenná skupinka lidí útok proti policistům dohlížejícím na demonstraci. Ministr Grulich uvedl, že takovou zprávu skutečně dostal, ale informací nechtěl nikoho plašit.

Policie hledala ve squattu účastníky květnové Global Street Party

Členové policejní protiextremistické jednotky provedli v pátek podle České televize razii v pražském squattu, kde bydlí jeden z organizátorů protestní demonstrace Slavomír Tesárek. Ten považuje policejní zásah za provokaci. Policejní mluvčí Ivana Moosová to odmítla. Uvedla, že policisté chtěli zjistit totožnost některých osob, které jsou podezřelé z trestné činnosti. Té se měli dopustit při květnové Global Street Party, která skončila výtržnostmi, na něž podle některých názorů policie reagovala nepřiměřeně tvrdě. V souvislosti s květnovou Global Street Party byly tři desítky lidí obviněny z výtržnictví, ničení cizí věci a útoku na veřejného činitele. Stíhání většiny z nich však bylo zastaveno.

Prezident a premiér se vyslovili pro většinový volební systém

Prezident Václav Havel a premiér Miloš Zeman se v rozhlasových Rozhovorech v Lánech vyslovili pro většinový dvoustupňový volební systém do Poslanecké sněmovny, který by měl nahradit současný poměrný princip. Premiér chce touto změnou obrátit volby do sněmovny proti malým stranám, které jdou podle něj do voleb jen kvůli penězům a bez šance na poslanecké křeslo. K tomuto Zemanovu výroku se prezident nevyjádřil.

Prezident dále přivítal snahu vlády posílit role státu, které povedou k občanské solidaritě ve společnosti. Domnívá se, že jsou neprávem tyto snahy zaměňovány s tendencemi zasahování státní moci do života země. Nelíbí se mu však úmysl vlády poskytovat vybraným podnikům jednorázové dotace bez předchozího vytvoření koncepce. Premiér mu oponoval, že dotace dostanou jen podniky, které jsou schopny exportovat a mají jasné a výhodné zakázky. Prezident také přiznal, že stejně jako ostatní se musel po přečtení vládního prohlášení ptát, kde na to všechno vzít peníze. V souvislosti s příjmy státní pokladny schválil úmysl zvýšit spotřební daň za alkohol a cigarety.

Václav Havel se nedomnívá, že by přímá volba hlavy státu zničila jeho nadstranickost a vedla ke změně jeho postavení v ústavním systému. Prezident si myslí, že za kandidátem na prezidenta nemusí nutně stát silná a bohatá politická strana, která by zaplatila jeho kampaň. Ta nemusí být nákladná, a financovat ji mohou i nezávislí sponzoři či více stran.

Čtyři tajné zpravodajské služby, které nyní pracují v České republice, by se měly v rámci úspor podle premiéra Miloše Zemana sjednotit ve dvě - vojenskou a civilní. Premiér je přesvědčen, že dosavadní tajné zpravodajské služby státu nemají často co dělat, což podle něj vede k "bujení intrik" uvnitř těchto institucí. Prezident však Zemanovu řešení není příliš nakloněn. Domnívá se totiž, že i ve sféře tajných služeb je třeba zachovat konkurenci, a poukázal na to, že více zpravodajských služeb má každý stát.

Prezident Václav Havel se neshodl s premiérem Zemanem v názoru na vysílání íránské a irácké redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda z Prahy. Zatímco podle Zemana není možné, aby tato stanice bez konzultací s vládou rozhodovala o otázkách týkajících se bezpečnosti země, podle Havla si Svobodná Evropa může bez konzultací sama určit, v jakých jazycích bude vysílat. Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda bude moci od 1. září začít vysílat z Prahy jen pro Írán, ačkoli původně měla vysílat i pro sousední Irák. Česká vláda totiž ve středu rozhodla, že Spojené státy, které provoz rádia financují, musejí český kabinet oficiálně požádat o stanovisko. USA se s minulou vládou Josefa Tošovského dohodly, že v Praze bude redakce jen pro Írán, o vysílání pro Irák nepadlo tehdy ani slovo.

Vicepremiér Mertlík by chtěl pro novou vládu sto dnů hájení

Místopředseda vlády Pavel Mertlík připouští, že sociálnědemokratický kabinet se dopouští chyb a amatérismu. Zároveň se však domnívá, že nová vláda by měla mít právo na "sto dnů hájení", jak tomu bylo u předchozích kabinetů. "Jestliže některé vlády v minulosti měly jakýchsi sto dní hájení, tak o naší vládě platí to, že v okamžiku, kdy byla zveřejněna jména členů kabinetu, tak se vyrojila smršť kritiky," řekl Mertlík v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. Za největší chybu vlády označil skutečnost, že z kabinetu unikly informace označené jako tajné.

Pentagon žádné Tamary neobjednal

Pentagon nikdy neobjednal radarový systém Tamara, ani náhradní díly k tomuto systému. Na dotaz ČTK tak odpověděla mluvčí amerického ministerstva obrany Sharon Irwinová. Mladá fronta Dnes /MfD/ v úterý napsala, že z ČR byly v uplynulých třech letech vyvezeny do zahraničí náhradní díly na tento špionážní systém za několik miliónů dolarů, že objednávku učinil Pentagon, ale údajně nikdo netuší, kde díly přesně skončily. List upozornil na podezření, že se některé součástky mohly dostat do rukou lidí, kteří usilují o jeho vývoz do Iráku. MfD naznačila, že aféru utajují jak české, tak americké úřady.

Petr Uhl bude jmenován vládním zmocněncem pro lidská práva

Redaktor deníku Právo Petr Uhl bude jmenován vládním zmocněncem pro lidská práva a zároveň předsedou Rady pro národnosti a Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity. Podle Práva Uhl, který o vytvoření funkce jednal s místopředsedou vlády Pavlem Rychetským, se svým jmenováním souhlasí.

Británie kontaktovala ČR a Slovensko kvůli přílivu Romů

Britská vláda kontaktovala české a slovenské úřady poté, co jen během srpna požádalo v Británii 600 českých a slovenských Romů o azyl s odůvodněním, že jsou oběťmi pronásledování. Podle agentury AFP to oznámilo britské ministerstvo vnitra. Jak řekl jeho mluvčí, Romové uvádějí, že jsou oběťmi útoků skinheadů.

Klaus Kinkel znovu odmítl kritiku CSU na adresu ČR

"Evropská politika Německa nesmí být obětována na oltář bavorských zemských voleb," prohlásil v Bonnu na mimořádném předvolebním sjezdu německé liberální Svobodné demokratické strany (FDP) spolkový ministr zahraničí Klaus Kinkel. V reakci na páteční nové výpady představitelů bavorské CSU vůči ČR a jejímu premiérovi Miloši Zemanovi německý ministr opět odmítl dodatečné podmínky pro vstup ČR do Evropské unie a rozhodně se vyslovil proti odkladu rozšiřování Unie na východ. Předseda CSU Theo Waigel a bavorský premiér Edmund Stoiber v pátek na sjezdu CSU v Mnichově znovu ostře kritizovali Zemana za jeho nedávné výroky o sudetských Němcích a česko-německých vztazích. "Potřebujeme novou kulturu spolupráce a sousedských vztahů v Evropě. Proto nemůžeme naše vztahy k ČR a Polsku svěřit do rukou amatérských zahraničních politiků a zájmových svazů. Smíření s Čechy je záležitostí celého německého národa, a nikoli bavorské zemské politiky," řekl Kinkel.

Svaz vyhnanců podmiňuje vstup ČR a Polska do EU

Německý Svaz vyhnanců podmiňuje vstup Polska a České republiky do Evropské unie přijetím zásad odškodnění a umožněním návratu Němců do bývalých německých území v dnešním Polsku a českém pohraničí. Řekla to předsedkyně Svazu Erika Steinbachová na 1. Východoněmeckém kulturním dni, který svaz uspořádal v Postupimi.

Vklady v České spořitelně nejsou ohroženy

Česká spořitelna (ČS) nezaznamenala vyšší výběr vkladů. Její klienti se však nechávají informovat, co pro ně znamená situace ústavu, do níž se dostal v souvislosti s finanční krizí v Rusku. Zemským novinám to řekl mluvčí Pavel Jiroušek s tím, že finanční angažovanost spořitelny v Rusku se nedotkne ani postavení ústavu ani vkladů klientely. Nejspornější položku pro ČS v Rusku představují krátkodobé vládní obligace, které krizi v zemi odstartovaly a na jejichž splácení ruská vláda vyhlásila devadesátidenní moratorium. Jiroušek doufá, že ohrožen je pouze výnos z těchto papírů. Do zmíněných obligací ČS investovala 600 miliónů korun, přičemž pohledávky v Rusku činí celkem 5,6 miliardy. To ale představuje jen 1,5 procenta celkových aktiv ČS.

Ministr obrany Vetchý k ruským dluhům

Část dluhů, které má Rusko vůči České republice, se bude česká strana snažit získat formou dovozu některých náhradních dílů, například na určité vojenské letouny. Novinářům to v Hradci Králové řekl ministr obrany Vladimír Vetchý, který se zde zúčastnil pátého ročníku mezinárodního armádního leteckého dne CIAF.

Rychnovsko opouštějí další vojáci

Dalších 45 vojáků české armády a prvních 70 příslušníků civilní ochrany opouští po dohodě s krizovým štábem záplavami postižené oblasti okresu Rychnov nad Kněžnou, kde se už více než měsíc podílejí na likvidaci následků povodní. Po odjezdu této skupiny zůstane v okrese ještě asi 200 vojáků a 250 příslušníků CO. Rychnovský krizový štáb a vojáky navštívil v pátek velitel vojska územní obrany Petr Voznica, který upozornil na neefektivní využívání vojáků. Podle jeho slov jsou totiž vojáci někde nasazováni na práce, které nesouvisejí se stavem ohrožení.

Na Šumavě je třeba preferovat ochranu přírody

Při řešení kůrovcové kalamity na Šumavě by se podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta měly činnosti spojené s ochranou přírody koordinovat s tvorbou lesa na chráněném území. Otázky ochrany přírody mají přitom podle ministra jasně přednost. Kužvart to uvedl při krátké tiskové konferenci v průběhu své návštěvy Šumavy. Kůrovcová kalamita na Šumavě je do značné míry dědictvím minulého století, a to především kvůli monokulturní a nevhodné věkové skladbě lesních porostů.

Moravský metropolita Jan Graubner oslavil padesátiny

Moravský metropolita a olomoucký arcibiskup Jan Graubner oslavil padesátiny a 25 let kněžské služby. Při příležitosti dvojnásobného jubilea celebroval děkovnou mši v katedrále sv. Václava v Olomouci, kam mu přišli popřát čeští, moravští i zahraniční biskupové v čele s kardinálem Miroslavem Vlkem, řady farníků i oficiálních hostů. Arcibiskup dostal ke kulatému výročí stovky darů. Vedle květin, uměleckých děl a knih i klec s kanárkem od ředitele olomoucké zoo či bednu piva od představitelů pivovaru Radegast. Olomoučtí kněží darovali arcibiskupovi biskupskou berlu.

Na republikový sněm pronásledovaných Junáků přišlo 50 skautů

Na pět desítek skautů z čestného junáckého oddílu Velena Fanderlika se sešlo na radnici v Praze 3 na celorepublikovém sněmu junáků pronásledovaných komunistickým režimem. Na sraz přijeli nejen junáci z celé České republiky, ale i exulanti, kteří byli v minulosti komunistickým režimem donuceni odjet z vlasti. Za bývalého režimu se členové oddílu věnovali práci s dětmi v rámci existujících organizací. "Většinou jsme skautské oddíly tajně vedli v rámci Klubu turistů a tělocvičných organizací," uvedl Josef Dušek. Oddíl dříve narozených skautů a skautek nyní pomáhá studentským skautským oddílům.

Čestný junácký oddíl Velena Fanderlika byl založen v roce 1994. Nese jméno prvního poválečného starosty české skautské organizace Junák, který v roce 1948 uprchl před komunistickým režimem a svůj život v exilu věnoval rozvoji skautského hnutí. Oddíl, do něhož nemají přístup bývalí členové KSČ, Lidových milicí a SSM, sdružuje asi 130 dříve narozených Junáků a Junaček, kteří zachovávají tradici a stále se oslovují přezdívkami.

Výstava k událostem roku 1968

Značnému zájmu veřejnosti se těšila výstava Srpen 1968, kterou v parku stanice metra A Malostranská uspořádalo sdružení Artforum - Jazzová sekce. Pořadatelé výstavu tiskovin, prohlášení a fotografií zpestřili autentickými nahrávkami Českého rozhlasu ze dní, kdy Československo napadly armády států Varšavské smlouvy. Doplnili ji navíc vysíláním záznamů rádia Hlas Ameriky i záznamy "sledovaček" akcí disentu v 80. letech ministerstvem vnitra.

Festival Romská píseň '98 navštívilo přes 1300 lidí

Více než 1300 lidí navštívilo ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm čtvrtý mezinárodní festival písní a tanců Romská píseň '98. Každoroční přehlídku romské kultury s letošním mottem "Ve jménu rodiny" pořádala Demokratická aliance Romů České republiky. Na festival se přišel podívat i místopředseda vlády Pavel Rychetský a ministr bez portfeje Jaroslav Bašta. Melodie a temperamentní taneční projev ovládly také prostory rožnovského náměstí, kde před zraky mnoha přihlížejících začal festival průvodem romských umělců a ukázkami romské kultury a řemesel.

Muž z Brna byl odsouzen za vydávání antisemitského časopisu

Devětadvacetiletý muž z Brna byl odsouzen za vydávání antisemitského časopisu Nový národ. Soud mu uložil trest odnětí svobody na tři měsíce s podmíněným odkladem na jeden rok. Informují o tom Lidové noviny (LN). Periodikum začali v roce 1996 vydávat lidé kolem neofašistického Hnutí národního sjednocení, které se otevřeně hlásí k myšlenkám italského fašisty Benita Mussoliniho. Svého času si hnutí vysloužilo pozornost policie zakládáním a cvičením uniformovaných oddílů domobrany. Časopis například tvrdí, že zprávy o šesti miliónech Židů, kteří zahynuli za holocaustu, jsou výplodem ruské tajné služby a skutečný počet židovských obětí je pouze kolem 250.000. Černošský mozek je podle periodika na nižším stupni vývoje než bělošský. Podle Lidových noviny se odsouzený už dříve s Hnutím národního sjednocení rozešel. Do policejního protokolu měl na svou obhajobu uvést, že jeho text v Novém národu vydavatelé změnili.

Královédvorská zoo překonala další rekord v návštěvnosti

Několik rekordů v návštěvnosti zlomila letos východočeská zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Od začátku roku do 24. srpna prošlo jejími branami více než 480.000 návštěvníků, zatímco za celý loňský rok si ji prohlédlo 464.883 lidí. ČTK to řekla ředitelka zoo Dana Holečková s tím, že zahrada se již připravuje na přivítání letošního půlmilióntého návštěvníka, kterého očekává v pondělí. Návštěvnost výrazně zvýšil i unikátní nově otevřený pavilón Ptačí svět, který nabízí nejen pohled do voliér s ptáky z různých biotopů, ale také procházku atraktivní halou s množstvím tropické vegetace, vodopádem a desítkami volně poletujících ptáků. Stejně jako minulé roky, nabídla i letos královédvorská zoo svým návštěvníkům jako jediná v ČR letní projížďky po safari a to i v noci. Do současné doby využilo možnosti pozorovat přirozené chování zvířat za šera 2170 lidí.

Na Opatově byly k vidění balóny, harleye i obří kartáček na zuby

Desítky lidí se sešly na louce u stanice pražského metra Opatov na 4. ročníku slavností Balónmánie'98, aby se podívaly na start osmi horkovzdušných balónů různých evropských posádek. Na Opatov přijel například Jean Robert Cornuel z Annonay, rodiště bratří Montgolfierů, který má na svém kontě i přelet Velké čínské zdi nebo Vilém Otras s největším balónem v České republice. Diváci mohli obdivovat i mažoretky, motocykly Harley-Davidson, třímetrový zubní kartáček, obří holicí štětku či zhruba šestisetlitrovou čajovou konvici. Zájemci se zúčastnili navazování nejdelší tkaničky na světě aspirující na zápis do Guinessovy knihy rekordů. V České republice je asi 250 "balónářů", sdružených v Českém balónovém svazu nebo některém z balónový klubů. Držitelů pilotního průkazu je v zemi na sedm desítek.

Policisté připravili plán, jak dostat prostituci pod kontrolu

Plán na vymýcení pouliční prostituce dokončují policejní důstojníci ve spolupráci s experty ministra vnitra. Podle Lidových novin chtějí navrhnout, aby byla prostituce povolena pouze v registrovaných pouličních domech. "Pouliční prostituce by měla být zakázána," řekl listu důstojník Jiří Kantner z Policejního prezídia. Podle policistů by se tak prostituce konečně dostala pod kontrolu: prostitutky by byly zaměstnány u majitelů veřejných domů, kteří by měli povinnost odvádět daň ze zisku. Pouliční prostituci by současně policisté považovali za přestupek a v opakovaném případě za zločin.

Tucet českých tenistů zasáhne do bojů US Open

Rovný tucet českých tenistů a tenistek zasáhne do bojů letošního posledního grandslamového turnaje roku US Open. Ten začne v pondělí v New Yorku s rekordní dotací 14 miliónů dolarů. Mezi největší kandidáty na postup do závěrečných kol se bezesporu řadí mezi muži čtvrtý nasazený Petr Korda, vítěz Australian Open, a turnajová trojka Jana Novotná, wimbledonská vítězka.

Jana Novotná prohrála finále tenisového turnaje v New Havenu

Jana Novotná prohrála finálový zápas tenisového turnaje v New Havenu s Němkou Steffi Grafovou 4:6 a 1:6. Grafová, 41. hráčka světa, inkasovala "prize money" ve výši 79.000 dolarů, zatímco druhá nasazená Novotná si na své konto připsala 36.000 USD.

České tenistky se staly mistryněmi světa v kategorii do 14 let

České tenistky Petra Cetkovská, Eva Birnerová a Pavlína Tichá se v japonské Nagoji staly mistryněmi světa v kategorii hráček do 14 let. Ve finále porazily české reprezentantky největšího favorita celé soutěže, nejvýše nasazený celek Ruska 2:1.

Martin Krňávek dokončil světový triatlon na pátém místě

Skvělého úspěchu dosáhl na mistrovství světa v olympijském triatlonu ve švýcarském Lausanne český reprezentant Martin Krňávek. V konkurenci nejlepších závodníků světa, dosáhl na trati 1,5 kilometrů plavání, 40 kilometrů na kole a 10 kilometrů běhu času 1:56:14,5 hodiny a obsadil vynikající páté místo a od bronzové medaile mu chybělo pouhých deset sekund. Mistrem světa se stal Brit Simon Lessing (1:55:30,5), který si připsal již čtvrtý titul světového šampióna.

A ještě informace o počasí:

Dnes je oblačno, teploty se pohybují od 14 do 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.