Zprávy neděle, 31. ledna 1999

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská...

Nyní podrobněji

Špaček: Havel nediskutoval o předstupu části komunistů k ČSSD

Prezident Václav Havel podle svého mluvčího Ladislava Špačka na nedávných dvoustranných jednáních pouze vyslechl názory předsedů parlamentních stran na řešení případné budoucí rekonstrukce vlády, včetně představ některých z nich o možném posílení pozice vlastní strany v případě, že by se jim podařilo "přetáhnout" poslance z jiných stran. Špaček ale rozhodně odmítl informaci, podle níž měl prezident v posledních týdnech diskutovat s některými politiky o tom, že se část komunistů chystá přejít k sociální demokracii a spolu s KDU-ČSL potom vytvořit vládu. Podtrhl, že v žádném případě nešlo o rozhovory s prezidentem na toto téma, ale výhradně o jednostranné informace ze strany předsedů, ke kterým se Havel nevyjadřoval.

Prezident Havel zaslal v pátek všem předsedům parlamentních stran kromě KSČM pozvánky na společnou schůzku, která by měla přispět k řešení neblahé politické a ekonomické situace v zemi. Podle Špačka se prý prezidentovi zdá, že se komunisté dosud málo oddělili od strany, na jejíž tradici navazují.

Grebeníček předpokládá, že KSČM může být do deseti let ve vládě

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček předpokládá, že pokud se jeho strana definitivně rozloučí s negativy bývalého režimu, posílí své pozice natolik, že nejpozději do roku 2010 získá dvacetiprocentní preference a šanci být členem vládní koalice. Tento časový horizont může být i kratší," prohlásil Grebeníček na programové konferenci KSČM v Praze. Osobně je přesvědčen, že KSČM může v budoucnosti dosáhnout přímého podílu na výkonné moci v koalici s dalšími levicovými či středovými politickými silami. Nepotvrdil ale, že by už v tuto chvíli jeho strana uvažovala o případném vstupu do vlády ČSSD.

Kardinál Vlk se v neděli setká s německým prezidentem

Český primas kardinál Miloslav Vlk by se měl v neděli v rámci své návštěvy Německa setkat se spolkovým prezidentem Romanem Herzogem. ČTK o tom informovalo tiskové středisko České biskupské konference. Kardinál Vlk byl pozván do Cách na ustavující zasedání kuratoria Evropské nadace cášského dómu, mezi jehož čestné členy patří. Součástí víkendového programu je slavnostní mše a zasedání kuratoria. Na pozvání prezidenta Herzoga se kardinál Vlk zúčastní také společného oběda. Nedělní odpoledne uzavře varhanní koncert v dómu.

Zákon sociálních demokratů o referendu poprvé projedná sněmovna

První čtení na nadcházející schůzi sněmovny podstoupí poslanecký návrh prováděcího zákona o referendu. Předloha autorů ČSSD upravuje navrhování a vyhlašování referenda a způsob jeho provádění a většinou se inspiruje volebním zákonem. Vláda projednala předlohu loni v říjnu. Návrh by mohla prezidentu republiky podat vláda nebo dvě pětiny poslanců. Prezident by musel referendum vyhlásit nejpozději 55 dnů před jeho konáním. Lidové hlasování by se konalo ve stálých volebních okrscích podle zákona o komunálních volbách. Zákon upravuje i způsob hlasování, kampaň k referendu, složení volebních komisí, případné konání dodatečného referenda a další technické podrobnosti. Náklady hlasování by nesl státní rozpočet, jen politické strany by si své výdaje hradily samy. Osud předlohy ve sněmovně je nejistý. ČSSD se snaží referendum, předpokládané Ústavou, prosadit několik let, naráží ale na odmítavý postoj většiny pravicových poslanců k tomuto institutu přímé demokracie jako takovému.

ODA klade důraz na oddlužení podniků a podporu zaměstnanosti

Důraz na oddlužení podniků, tvorba podmínek pro mobilitu pracovních sil a podporu zaměstnanosti jsou hlavními myšlenkami ekonomického programu Občanské demokratické aliance 'ODA), jehož teze v sobotu v Brně schválil Ústřední sněm strany. Předseda aliance Daniel Kroupa novinářům řekl, že program je "zásadním slovem" strany k současné ekonomické krizi. Ekonomické desatero vypracované ve spolupráci s odborníky nejen z řad členů ODA, klade důraz například i na legislativu zkracující zmrazení výroby v procesu "umírání" nelikvidních podniků. Počítá rovněž s podporou osobních investic občanů do svého vzdělání, zabezpečení se na stáří nebo pro nepředvídané události, penzijní a daňovou reformou, s vytvořením mechanismů motivujících státní administrativu k tomu, aby občana vnímala jako svého klienta. Program obsahuje i principy podpory drobných podnikatelů, služeb a turistického ruchu. Kroupa připomněl, že jde o materiál, který bude dále rozvíjen a poskytne vedení ODA orientaci pro další jednání v rámci čtyřkoalice.

Odborná komise ČSSD doporučuje jiné policejní vysílačky

Nové vysílačky, které vláda pořizuje pro policii u francouzské firmy Matra, nejsou podle předsedy pracovní skupiny pro telekomunikace a informatiku ČSSD Jiřího Kofránka těmi nejvhodnějšími. Kofránek upozornil na fakt, že sousední země kromě Slovenska využívají jiný systém. Výrobky konsorcia Matra, za které už vláda zaplatila přes 700 miliónů korun, navíc nejsou plně funkční. Ministr vnitra Václav Grulich v úterý po zasedání Bezpečnostní rady státu řekl, že jednání o tomto problému rada přerušila a on sám dává dohromady skupinu odborníků, která celou věc vyhodnotí.

Ministr Kužvart se zúčastní 20.zasedání UNEP v keňském Nairobi

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart se v čele české delegace zúčastní 20.zasedání Řídicí rady programu OSN pro životní prostředí 'UNEP), konaného od 1.do 5.února v keňském hlavním městě Nairobi. Cílem zasedání je mimo jiné vyhodnotit současný stav životního prostředí a jeho globální výhled. Zasedání rady budou přítomni ministři životního prostředí většiny jejích 58 členských zemí. Aktivity UNEP jsou částečně financovány z rozpočtu OSN, rozhodující podíl nákladů však pokrývají dobrovolné příspěvky vlád členských zemí. Česká delegace hodlá oznámit dobrovolný příspěvek ČR do UNEP na rok 1999 ve výši pěti miliónů korun. Podle tiskového oddělení ministerstva životního prostředí je ČR jedinou ze zemí střední a východní Evropy, která pravidelně do Fondu životního prostředí UNEP přispívá.

Známka bývalé porcelánky Pirkenhammer převedena na jinou firmu

Vlastníci a.s.Manufaktura Pirkenhammer, kterou poslali akcionáři ve čtvrtek do likvidace bez právního nástupce, převedli krátce předtím známku Pirkenhammer na jinou společnost. S odvoláním na zdroj z Rejsříku průmyslového vlastnictví v Praze o tom informovali Karlovarské noviny. Právě historická značka Pirkenhammer, která je chráněna patentním úřadem, byla zřejmě nejhodnotnějším majetkem porcelánky, neboť je ceněna na 20 až 30 miliónů korun. Společnost s ručením omezeným Manufaktura Pirkenhamer Art Porcel, která nyní ochrannou známku třetí nejstarší porcelánky v Čechách vlastní, sídlí na shodné adrese jako Manufaktura Pirkenhammer v likvidaci, uvedly Karlovarské noviny. Nový majitel má nyní právo kdykoli věhlasnou značku prodat a jako jediný může porcelán s touto známkou vyrábět, zveřejnil deník.

Policie zadržela na česko-německé hranici tři desítky uprchlíků

Tři desítky uprchlíků zadržela v pátek pohraniční policie na česko-německé hranici v západních Čechách. Největší patnáctičlennou skupinu běženců z Pákistánu, Bangladéše a Indie chytli policisté nedaleko Aše na Chebsku. Cílem cizinců bylo získat v Německu trvalý pobyt, sdělil ČTK mluvčí západočeské policie Jiří Soukup. Dalších osm utečenců z Afghánistánu zadrželi pohraničníci nedaleko Bublavy na Sokolovsku a dva Bulhary u Dubiny na Chebsku. Ti přicestovali linkovým autobusem do Prahy, odkud přijeli vlakem do Chebu. Poté se k hranici vydali pěšky.

Školáci si za pěkné vysvědčení mohou prohlédnout hladomornu

Správa hradu Bouzova se rozhodla udělit o tomto víkendu a v pondělí zvláštní privilegia ke vstupu vybraným školákům, kteří za pěkné pololetní vysvědčení mohou vyrazit zadarmo na prohlídku hradu a výjimečně jim je dovoleno sestoupit do hradní hladomorny a tajné chodby. "Chtěli jsme odměnit školáky, kteří se mohou pochlubit pololetním vysvědčením bez čtyřek a pětek. Je to vůbec poprvé, co necháváme návštěvníky prohlédnout hradní hladomornu a tajnou chodbu. Hladomorna působí opravdu hrůzostrašně, je v ní i nefalšovaná středověká kostra," řekla ČTK bouzovská kastelánka Hana Váňová.

Zemřel chodec Josef Doležal, mistr Evropy a olympijský medailista

Bývalý úspěšný chodec Josef Doležal, mistr Evropy z roku 1954 a držitel stříbrné olympijské medaile z Helsinek 1952 zemřel ve čtvrtek ve věku 78 let v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích. ČTK to sdělil jeho syn. Doležal získal během své sportovní kariéry 25 titulů mistra republiky a je v historickém pořadí druhý za vrhačem Jaroslavem Knotkem.

V Krkonoších sněží, podmínky k lyžování výborné

V nejvyšších českých horách Krkonoších v sobotu sněžilo, všechny sjezdovky jsou upravené a vleky a lanovky v provozu. Výborný zážitek z lyžování návštěvníkům Krkonoš kazí snad jen velký mráz, který se pohybuje od minus osmi do minus 13 stupňů, uvedl Marek Paulíček ze špindlerovského Ski areálu.

V Krušných horách sníh, mráz a silný vítr

Třicet centimetrů nového sněhu napadlo v sobotu na vrcholcích západočeské části Krušných hor. Fouká zde ale silný severní vítr o rychlosti 30 kilometrů za hodinu a teploty se pohybují od deseti do 13 stupňů Celsia pod bodem mrazu. Špatné počasí, které v Krušných horách panuje od pátku, odradilo mnohé lyžaře.

Na Šumavě celou sobotu byly podle zdejší horské služby sněhové přeháňky s teplotou kolem minus osmi stupňů. Při průměrné návštěvnosti vyjížděli záchranáři pouze ke třem běžným zraněním.

Sněžení komplikovalo dopravu na Bruntálsku

Sněhové přeháňky v sobotu opět ztěžovaly dopravu na silnicích na Bruntálsku, kde cestáři v pátek vyhlásili kvůli přívalům sněhu kalamitní stav. Všechny silnice v okrese byly však sjízdné, v horských úsecích ale v sobotu večer foukal silný vítr, který vytváří sněhové jazyky.

Informace o počasí

Dnes je na území ČR většinou oblačno až polojasno a místy sněhové přeháňky. Denní teploty -8 až -4 stpně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha