Zprávy pátek, 01. května 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Zdravotní stav prezidenta Havla

Český prezident Václav Havel ušel ve čtvrtek pár kroků po pokoji a absolvoval vsedě projížďku na kolečkovém lékařském křesle mimo rehabilitační pokoj. Řekl to v innsbrucké Univerzitní nemocnici k pokračující pohybové aktivizaci prezidenta jeho osobní lékař Ilja Kotík. Šéfchirurg Univerzitní kliniky v tyrolském Innsbrucku profesor Ernst Bodner označil pro agenturu APA zdravotní stav prezidenta Havla za "výborný". Lékaři jsou s Havlovým uzdravováním spokojeni a dnes rozhodnou o termínu prezidentova návratu do České republiky. Návrat organizačně zajistí prezidentská kancelář a sanitní letoun poskytne tyrolská letecká ambulance.

Kdyby se prezident Václav Havel, který je hospitalizován v rakouském Innsbrucku, vrátil do Prahy již o tomto víkendu, je pro něj v pražské Ústřední vojenské nemocnici vše připraveno, řekl ČTK šéf lékařského konzilia Miroslav Čerbák. Vrchní sestra anesteziologicko -resuscitačního oddělení pražské Ústřední vojenské nemocnice Dana Toscaniová, která o prezidenta v případě nemoci pečuje už druhým rokem, potvrdila, že pokoj je trvale připraven od doby, co nemocnice poprvé převzala prezidenta do péče.

Senát vyslovil souhlas se vstupem České republiky do NATO

Senát vyslovil ve čtvrtek drtivou většinou hlasů souhlas s přistoupením České republiky k Severoatlantické smlouvě, čímž tento krok získal akceptaci obou komor českého parlamentu. Poslanecká sněmovna schválila vstup země do NATO 15. dubna hlasy 154 poslanců. V Senátu se pro vstup České republiky do aliance vyslovilo 64 senátorů, proti byli tři - jeden sociální demokrat a dva komunisté. Dvanáct senátorů hlasování nebylo přítomno. V doprovodném usnesení Senát vyslovil přesvědčení, že proces rozšiřování aliance se nezastaví přijetím České republiky, Maďarska a Polska.

Ministr obrany Michal Lobkowicz ocenil, že Senát schválil vstup České republiky do NATO drtivou většinou hlasů. "Je dobré, že parlamentní část procedury takto relativně rychle a důstojně proběhla," řekl ministr s tím, že nyní již na české straně zbývá pouze podpis prezidenta.

Anglický válečný stíhač, generálmajor ve výslužbě František Fajtl v rozhovoru pro ČTK řekl, že NATO je jedinou možností, jak zabezpečit obranu České republiky před případným nepřítelem. "Prožil jsem válku a vím, co to je bezpečnost," uvedl Fajtl. Případné nebezpečí nyní nevidí v Rusku, spíše v arabských státech.

Zrušení dovozní kvóty na jablka zřejmě již v tomto čtvrtletí

Česká vláda je připravena odvolat dovozní kvóty na jablka z Evropské unie ještě během druhého čtvrtletí letošního roku. Na tiskové konferenci v průběhu čtvrtečního semináře na téma Rozšíření EU a společná zemědělská politika ve 21. století to řekl místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux. V souvislosti s odvoláním kvót projedná komise EU možnost pomoci pěstitelům ovoce a zeleniny zejména v oblasti zlepšení marketingu. Z komuniké, které vydali komisař EU pro zemědělství a rozvoj venkova Franz Fischler a ministr Lux, vyplývá, že je připraven plán odborné spolupráce mezi českým ministerstvem zemědělství a komisí EU. Mají podle něj být vytvořeny podmínky umožňující tuzemským subjektům čerpat dodatečné fondy pro rozvoj zemědělství. Fondy mají být k dispozici od roku 1999.

Sasko má zájem, aby se ČR, Polsko a Maďarsko staly členy EU

Zájem německé spolkové země Sasko na rozšíření Evropské unie o Českou republiku, Polsko a Maďarsko vyjádřil po čtvrtečním jednání s předsedou Poslanecké sněmovny Milošem Zemanem saský ministerský předseda Kurt Biedenkopf. Velký význam přisoudil i vstupu trojice těchto zemí do NATO. Premiér se vyjádřil pro užší hospodářskou, vědeckou a kulturní spolupráci ve středoevropském regionu, abychom - jak řekl - uvnitř Evropsaké unie dali tomuto regionu svou váhu.

Zejména o konkrétních problémech, které čekají na Českou republiku při přičleňování k Evropské unii hovořil Kurt Biedenkopf s předsedou české vlády Josefem Tošovským. Všeobecně se soudí, že Biedenkopf přijel do ČR na třídenní návštěvu, aby tím podtrhl snahu o prohloubení kontaktů ČR s jinými spolkovými zeměmi než jen s Bavorskem.

Českou republiku pojí se Saskem nejen společná hranice, ale také úsilí o integraci do Evropské unie. Po setkání se saským premiérem Kurtem Biedenkopfem to řekl ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Biedenkopf ocenil vývoj vzájemných vztahů a vyjádřil připravenost své země spolupracovat s Prahou i v oblasti týkající se integrace do EU.

Český ministr vnitra jednal v Drážďanech

Jednodenní přátelskou návštěvu saských Drážďan uskutečnil ve čtvrtek český ministr vnitra Cyril Svoboda. Se saským zemským ministrem vnitra Klausem Hardrathem jednal o bezpečnosti na společné hranici a o možnostech vybudování dalších hraničních přechodů. Podle agentury DPA byla jedním z důležitých bodů rozhovorů rovněž spolupráce policejních orgánů obou zemí na posílení bezpečnosti v regionu a zejména v příhraniční oblasti.

Jednali ministři zahraničí Slovinska a ČR

Možnosti využití slovinského přístavu Koper pro české hospodářské zájmy byly jedním z témat pražského jednání ministrů zahraničí obou zemí Borise Frlece a Jaroslava Šedivého. Zmíněné otázky se ministři dotkli v rámci diskuse o možnostech dalšího rozvoje vzájemných hospodářských vztahů, jež Šedivý před novináři označil za velice dobré. "Koper je velice moderně vybaven a může nám posloužit při naší nákladní dopravě," doplnil Šedivý.

Setkání Tošovský - Zeman

Vláda chce podle svého předsedy Josefa Tošovského pracovat velmi transparentně a při privatizaci velkých strategických podniků bude postupovat pouze metodou veřejných soutěží, aby se vyloučilo jakékoli riziko. "Vláda je otevřena tomu, aby do tohoto procesu privatizace do výběrových komisí a podobně byli přizváni i poslanci a měli možnost se k tomu vyjádřit," řekl premiér Tošovský po čtvrteční s předsedou Poslanecké sněmovny a České strany sociálně demokratické Milošem Zemanem. Ten prohlásil, že sociální demokracie není pro zastavení privatizace, ale pro pokračování přípravných prací na ní. Na druhé straně se domnívá, že vláda, jejíž mandát skončí za dva měsíce, by neměla činit nevratné kroky, které by "svazovaly ruce a někdy i nohy vládě budoucí, ať už to bude vláda jakákoli". Zároveň varoval, že pokud se činí privatizace pod časovým tlakem, hrozí velmi vážné riziko, že při realizaci privatizačních projektů bude dosažena nevýhodná cena a další nevýhodné podmínky.

Možnost, že Poslanecká sněmovna bude ještě před červnovými předčasnými parlamentními volbami hlasovat o nedůvěře vládě kvůli tomu, že opozice nesouhlasí s privatizačními záměry kabinetu, nebyla zažehnána ani po schůzce Tošovský - Zeman. Jejich názory na pokračování privatizace do voleb zůstaly i po jednání rozdílné. Josef Tošovský k tomu řekl, že parlamentní hlasování o nedůvěře vládě by krátkou dobu před červnovými mimořádnými parlamentními volbami mělo malý praktický význam, ale politicky by bylo destabilizující.

ODS pro pokračující privatizaci a snižování daňové zátěže

Občanská demokratická strana bude prosazovat pokračování privatizace a další snižování daňové zátěže. Hlavním nástrojem pro to bude zavedení rovné daně pro všechny druhy příjmu, která by se pohybovala okolo 20 procent. Na Manažerském fóru "Volby'98" při rozboru volebního programu ODS to oznámil poslanec této strany Vlastimil Tlustý. Rovná daň by podle něj přinesla převratné zjednodušení daňových předpisů i administrativy, umožnila by podstatně omezit daňové úniky a stimulovat úspory a podnikání.

Ministr Khnl se setkal s možným investorem

Ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl se ve čtvrtek setkal s představiteli amerického počítačového kolosu Intel, který zvažuje v tuzemsku velkou investici. "V podstatě se rozhoduje již mezi dvěma nebo třemi zeměmi," uvedl ministr. Podle informací ČTK jsou ve hře, kromě ČR, též Portugalsko a Egypt. Podle ministra Khnla projevil Intel zájem o hospodářský vývoj v ČR, hospodářskou politiku, politický vývoj a budoucí pravděpodobné trendy. Američané se informovali rovněž o obsahu dokumentu investičních pobídek schválený ve středu vládou.

ČNB i přes zlepšení stále nespokojena se mzdovým vývojem v ČR

Udržet konkurenceschopnost české ekonomiky je možné pouze v případě, nebude-li tempo růstu reálných mezd převyšovat růst produktivity práce. Uvedl to na tiskové konferenci víceguvernér České národní banky, pověřený jejím řízením, Pavel Kysilka. "Z tohoto pohledu tedy nemůžeme ještě být se mzdovým vývojem spokojeni," konstatoval. Případný neúměrně vysoký nárůst mezd označuje inflační zpráva České národní banky spolu s nadměrným deficitem veřejných financí za hlavní hrozby pro snižování inflace a za nejdůležitější faktory vedoucí k dalšímu zpřísnění měnové politiky.

Změna měnové politiky České národní banky se nezdá být v nejbližším období reálná, řekla ČTK analytička Conseq Finance Anne-Francoise Bluherová v reakci na zveřejnění inflační zprávy ČNB. "Příznivý cenový vývoj v březnu musí být potvrzen dalšími čísly a možná rizika ve vývoji mezd, veřejných financí a politické nejistoty by měla být omezena," dodala.

Koruna mimořádně silná

Koruna v průběhu čtvrtka posílila až na 18,30 Kč/DEM a 32,84 Kč/USD. Tím se dostala na 6,58 procenta v devalvaci vůči bývalé centrální paritě, což je nejsilnější úroveň české měny od loňského léta. ČTK o tom informoval dealer Československé obchodní banky Petr Korous. Důvodem zpevnění domácí měny je podle něj přirozený zájem konvertovat volnou měnu do korun v souvislosti s transakcemi na kapitálovém trhu.

Ministr Lobkowicz ocenil absolventy kursu NATO

Certifikáty o ukončení měsíčního kursu specializované přípravy na práci ve velitelských strukturách Severoatlantické aliance předal ministr obrany Michal Lobkowicz mezinárodní skupině jednatřiceti absolventů. "Myslím si, že kurs byl pro nás zcela určitě přínosem," podotkl jeden z jeho absolventů, zástupce náčelníka štábu vzdušných sil Pavel Páteček. Výuka v kursu, který se konal ve Školicím a výcvikovém středisku ministerstva obrany v Komorním Hrádku na Benešovsku, byla zaměřena především na mezinárodní právo, aktuální mezinárodní vojenskopolitické otázky a na modelové řešení konfliktů pomocí mírových misí.

Do svazků StB již nahlédlo 1053 lidí

Celkem 1053 lidí dosud na speciálním pracovišti ministerstva vnitra v Pardubicích nahlédlo do svazků, které vedla bývalá Státní bezpečnost. Na tiskové konferenci uspořádané u příležitosti blížícího se prvního výročí účinnosti zákona o zpřístupnění těchto svazků (1.června) o tom informovali zástupci ministerstva vnitra. Žádost o nahlédnutí do svazků StB podalo již zhruba 22 tisíc lidí. Téměř polovina žádostí však musela být vrácena, protože neobsahovala zákonem požadované náležitosti. V 8353 případech svazek nebyl nalezen, 1112 svazků bylo skartováno či zničeno. Nalezeno bylo 2606 svazků.

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín bude stát 98,5 miliardy korun

Dostavba jaderné elektrárny Temelín bude stát 98,5 miliardy korun. Zkušební provoz by měl být zahájen nejdříve v květnu 2000. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl. Podle jeho slov výsledky očekávané studie potvrdily, že Temelín je technicky dostavitelný a poprvé by měl dodávat elektřinu do sítě v zimě na přelomu let 2000 a 2001. Jak doplnil, dosud platné smlouvy hovořily o spuštění elektrárny v dubnu 1999 s rozpočtem 73 miliard korun.

Vláda by měla zvážit, zda by se neměla dostavba jaderné elektrárny Temelín přerušit. Řekl to ČTK v New Yorku ministr životního prostředí Martin Bursík v komentáři k oznámení ministra Khnla. Ministr Bursík upozornil, že jde již o dvanáctou změnu v ceně a termínu dostavby od roku 1990. Za peníze, které by se ještě musely investovat, 38 miliard korun, lze postavit decentralizované elektrárny s nejmodernějšími čistými technologiemi s jedenapůlnásobným výkonem temelínské elektrárny. Přispělo by se tak zároveň k řešení útlumu těžby v Severních Čechách a ke zlepšení životního prostředí, řekl Bursík.

Nový odhad celkových nákladů dostavby jaderné elektrárny Temelín poprvé podle ekologického hnutí Duha překročil hranici rentability proklamovanou dosud společností České energetické závody. Bez významu není ani posun uvedení prvního bloku elektrárny do komerčního provozu na přelom let 2000 a 2001, sdělil ČTK Jan Beránek z hnutí Duha. Jako hranici rentability dosud ČEZ uváděla 96 miliard korun.

ODA půjde do červnových voleb samostatně, s ODS se nedohodla

Občanská demokratická aliance půjde do červnových voleb do Poslanecké sněmovny samostatně, protože kandidátky vzešlé z primárních voleb Občanské demokratické strany jsou příliš definitivní a neumožňují přijatelná místa pro členy ODA. Po čtvrtečním rozhodujícím jednání o volební spolupráci obou pravicových stran to řekla mluvčí aliance Ivana Denčevová. Podle ní se však reálně rýsuje spolupráce obou stran v podzimních senátních a komunálních volbách.

Ministryně Parkanová bude kandidovat za lidovce

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová se rozhodla přijmout nabídku Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové, aby kandidovala za tuto stranu ve středních Čechách. "Já jsem se rozhodla přijmout nabídku KDU-ČSL," řekla ČTK Parkanová, někdejší významná členka Občanské demokratické aliance. O definitivní podobě svých kandidátek mají lidovci rozhodnout v sobotu.

Rodinná vila Baťů ve Zlíně bude sloužit mladým lidem

Zejména ekonomické a podnikatelské základy by měly získávat mladí lidé pomocí Nadace Tomáše Bati, jíž byla předána rodinná vila Baťových ve Zlíně, kterou třiaosmdesátiletý Tomáš Baťa nechal zrekonstruovat nákladem zhruba 30 miliónů korun. "Začnou sem přicházet mladí lidé, aby získali s pomocí mojí nadace a organizace mladých podnikatelů Junior Achievment tyto základy," řekl ve čtvrtek podnikatel. Baťa podepsal smlouvu o předání rodného domu a přislíbil, že poskytne 100 tisíc dolarů na roční provoz nadace. Vedení Junior Achievment bude ze Zlína řídit činnost svých poboček v 15 zemích střední a východní Evropy, v nichž pracuje 250 tisíc chlapců a děvčat. Jen v České republice a na Slovensku získává v rámci této organizace poznatky 25 tisíc studentů a na celém světě kolem tří miliónů mladých lidí.

Pietní akt u Dvořákova hrobu

Čtyřiadevadesáté výročí úmrtí velkého českého skladatele Antonína Dvořáka připomněl pietní akt u jeho hrobu na pražském Vyšehradě. Jeho památku uctili zástupci Dvořákova muzea v Praze a členové Společnosti Antonína Dvořáka. Jedna z jeho písní zazněla v podání Pěveckého sboru ČKD Praha se sbormistrem Miroslavem Košlerem. Výkonný předseda společnosti a klavírista Radoslav Kvapil v projevu zdůraznil zejména skromnost, pokoru a prostotu, se kterými Dvořák přistupoval ke své tvorbě. Poukázal na skladatelovu lásku k českému národu a jeho vlastenectví. Připomněl také Dvořákovy souputníky i následovníky a uvedl, že dílo tohoto hudebního génia si posluchače vždy najde.

Silák Hanzel utáhl tank

Český a zřejmě i světový rekord padl ve čtvrtek na vojenském cvičišti v Přáslavicích na Olomoucku, kde Ladislav Hanzel utáhl silou vlastního těla 42 tun těžký tank do vzdálenosti 5,5 metru. Výkon by měl být zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. Čtyřiačtyřicetiletý řidič Uhelných skladů v Brodku u Přerova, vážící 105 kilogramů a měřící 173 centimetrů, se po úspěšném pokusu netajil tím, že sáhl na dno svých možností. "Tank bych rozhodně nechtěl tahat každý den," řekl ČTK.

Ze sportu:

Ani šestý pokus stát se světovou jedničkou českému tenistovi Petru Kordovi nevyšel. Nejvýše nasazený hráč turnaje Czech Open na pražské Štvanici podlehl ve druhém kole Ctislavu Dosedělovi 3:6 a 2:6 a se soutěží se rozloučil. K tomu, aby sesadil z tenisového trůnu Američana Peta Samprase, potřeboval vítěz letošního Australian Open v Praze vyhrát.

V semifinálových zápasech Českomoravského fotbalového poháru se střetnou v úterý 5. května Drnovice se Slavií a o den později přivítá Jablonec hráče Brna. Složení dvojic určil čtvrteční los, který na Strahově vzešel z rukou tenisového reprezentanta Bohdana Ulihracha.

Předseda Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský byl na kongresu Evropské fotbalové unie (UEFA) v Dublinu znovu zvolen do výkonného výboru, tentokrát na čtyři roky, když z 51 možných hlasů se pro něj vyslovilo 29 delegátů. Poprvé byl Chvalovský do výkonného výboru UEFA zvolen v roce 1996.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty se pohybují mezi 17 až 21 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.