Zprávy pátek, 01. října 1999

A nyní podrobněji:

Schröder a Havel: Benešovy dekrety nesmějí zatěžovat budoucnost

Poválečné dekrety prezidenta Edvarda Beneše zůstávají podle prezidenta Václava Havla součástí českého právního řádu a musejí se jimi systematicky zabývat odborníci. Havel se s německým kancléřem Gerhardem Schröderem shodl na tom, že dekrety nesmějí zatěžovat budoucnost česko-německých vztahů. "Dějiny se nebudou zapomínat, ale nejsou překážkou na cestě rozumného vývoje do budoucna," zdůraznil spolkový kancléř po setkání s českým prezidentem; jako hlavní z kroků do budoucnosti označil společnou evropskou politiku a rozšiřování Evropské unie. "Budeme pracovat na tom, aby Evropa patnáctky byla schopna rozšíření, a budeme pomáhat ekonomicky, ale i politicky, aby se splnilo přání České republiky vstoupit do Evropské unie v roce 2003," řekl Schröder, který o podpoře vstupu České republiky do unie k tomuto datu ujistil i premiéra Miloše Zemana. Jak ale před prezidentem kancléř dodal, Německo bude pomáhat, ale zbytek práce se musí vykonat v České republice.

Schröder odmítá návrat k minulosti, slíbil podporu na cestě k Evropské unii

Za "nezodpovědné" dnes označil spolkový kancléř Gerhard Schröder pokusy německé opozice vracet se k minulosti a prosadit ve Spolkovém sněmu usnesení nabádající Českou republiku ke zrušení poválečných dekretů o vysídlení Němců. Po jednání s premiérem Milošem Zemanem zároveň ujistil, že Německo hodlá České republice pomáhat při přípravě na cestě do Evropské unie. Česko-německé vztahy se stávají nadstandardními, uvedl na společné tiskové konferenci předseda české vlády. Ocenil německé úsilí v procesu rozšiřování Evropské unie a potvrdil, že jeho březnové vyjádření v Bonnu o vyhaslosti takzvaných Benešových dekretů se stane součástí koncepce české zahraniční politiky. Schröder prohlásil, že návrhy konzervativní opozice CDU/CSU nehrály při dnešním pražském jednání roli. Ve Spolkovém sněmu také podle něj nezískají potřebnou většinu. Německý kancléř prohlásil, že důležitým úkolem Evropské unie je nyní připravit rozšíření společenství. Německo bere na vědomí, že Česká republika i další kandidátské státy vzhlížejí k roku 2003 jako k možnému datu otevření Evropské unie, a bude se snažit, aby Evropská unie byla na rozšíření připravena.

Kavan podepsal dohodu o kulturní spolupráci s Německem

Dohodu o kulturní spolupráci s Německem v Praze podepsali ministr zahraničí Jan Kavan a náměstek německého ministra zahraničí Christoph Zöpel. Dohoda by měla zlepšit vzájemné kulturní poznávání. Podpis dohody souvisí s pražskou návštěvou německého kancléře Gerharda Schrödera. Ten na tiskové konferenci ujistil, že Německo hodlá České republice pomáhat při přípravě na cestě do Evropské unie. Dohoda zdůrazňuje historickou proměnu v Evropě, význam kulturní výměny pro spolupráci mezi národy a porozumění pro kulturní a duchovní život jiných národů, pro rozvoj mladé generace a pro porozumění mezi Čechy a Němci. Kulturní dohoda se týká spolupráce ve všech sférách kulturního života. S místopředsedou Spolkového sněmu Německa Rudolfem Seitersem, který doprovází německého kancléře, a s bývalým šéfem německé diplomacie Hansem-Dietrichem Genscherem se setkala předsedkyně Senátu Libuše Benešová. Němečtí představitelé podle Benešové zdůraznili nutnost stanovit jasný termín rozšíření Evropské unie. Genscher se vyslovil pro rok 2002 nebo 2003, dodala Benešová.

Česko-německé fórum připravuje studii o Benešových dekretech

Česko-německé diskusní fórum se rozhodlo nechat vypracovat odbornou studii o právních normách v letech těsně před a po druhé světové válce. Mezi ně patří i Benešovy dekrety, na jejichž základě byli po válce vyhnáni sudetští Němci. Projekt s pracovním názvem "Československé právní normy let 1938 - 1948 v kontextu zákonodárství evropských zemí v témže období" předběžně přijala správní rada česko-německého Fondu budoucnosti. Rada bude podle spolupředsedy česko-německého fóra Pavla Tigrida celý projekt financovat. Dokument podle něj umožní srovnání dekretů prezidenta Edvarda Beneše z válečného a těsně poválečného údobí s právními normami jiných evropských států z této doby, které se vztahují k Německu. "Je pak na vládách, jestli to zvednou nebo ne. Není to žádný politický akt, nýbrž studijní. Ale bez takovéhoto společného dokumentu není dost dobře možné cokoli udělat," řekl Tigrid. Benešovy dekrety, jejichž zrušení požadují zejména instituce zastupující sudetské Němce, které tímto krokem podmiňují podporu vstupu České republiky do Evropské unie, jsou součástí českého právního řádu. Premiér Miloš Zeman ale před časem naznačil, že jeho kabinet se na ně dívá trochu jinak - považuje je za vyhaslé. "Uvedená formulace je zakotvena v nové koncepci české zahraniční politiky, kterou asi před měsícem schválila vláda. Respektujeme, že nemůžeme měnit náš právní řád, a nikdo ho ani měnit nechce. Když mluvíme o tom, že účinnost některých právních aktů vyhasla, máme na mysli například to, že kdyby německý podnikatel investoval na českém území, pak mu nemůžeme na základě Benešových dekretů konfiskovat jeho majetek," řekl Zeman po březnovém setkání s německým kancléřem Gerhardem Schröderem.

Soukromé lékaře rozhořčila rada ministra, ať si jdou přivydělat

Soukromí lékaři jsou podle předsedy Svazu soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví Jaroslava Henzla krajně rozhořeni doporučením ministra zdravotnictví Ivana Davida, aby si šli přivydělat, když nejsou spokojeni se svými příjmy. Podle něj se David svými výroky prezentuje jako neschopný politik, proto svaz opakovaně vyzývá premiéra Miloše Zemana, aby zvážil únosnost dalšího setrvání Davida ve funkci. "Svaz je krajně rozhořčen a znepokojen těmito výroky ministra Davida. Pan ministr jistě ví, že při současném paušálním financování zdravotnictví je pro to prostor zcela minimální a pracovat více či déle znamená pouze snižovat hodnotu své práce," konstatoval Henzl. Připomněl, že soukromí lékaři denně mimo svoji pracovní dobu věnují několik hodin administrativě pro pojišťovnu a všichni se musejí ve volném čase trvale vzdělávat, aby pacientům poskytovali péči na nejvyšší úrovni. Ministr ke stávce lékařů chystané na 6. října novinářům řekl, že pracoval jako lékař 20 let, a když chtěl mít vyšší příjmy, více pracoval. "Možná je to návod příliš prostý, ale měl jsem vždy dvě až tři zaměstnání, pracoval jsem velmi mnoho hodin na úkor osobních zálib a také výzkumné práce, která by mne zajímala, ale byla špatně placena. Každý si může najít nějaký způsob," řekl ministr v reakci na mzdové požadavky lékařů.

Letový provoz byl obnoven

Letový provoz ve vzdušném prostoru nad republikou byl dnes ráno zcela obnoven. Do práce nastoupil plný počet dispečerů. Potvrdil to ekonomický náměstek Řízení letového provozu Luboš Hlinovský. Stalo se tak poté, co vedení včera zahájilo individuální pohovory s dispečery, v prvé řadě s těmi, kteří v minulých dnech odmítli pracovat kvůli přílišnému množství přesčasových hodin.

V platnost dnes vstupuje novela zákona o nemocenském pojištění

V platnost dnes vstupuje novela zákona o nemocenském pojištění, která zvyšuje nemocenské dávky. Projeví se to především u lidí s vyššími příjmy, kteří budou dostávat při měsíční neschopnosti přibližně o 4 tisíce korun více. Doposud všichni lidé s příjmy nad 8 tisíc 100 korun obdrželi bez ohledu na výši platu stejnou nemocenskou. Nový limit stanoví tuto hranici na 16 tisíc 200 korun.

Nový zákon umožní vězňům telefonovat, nikoli však z mobilu

Nový zákon o výkonu trestu umožní vězňům telefonovat příbuzným na předem schválená čísla pevných telefonních linek. Ani nadále však vězni nebudou smět používat mobilní telefony, řekl novinářům ředitel odboru výkonu vazby a trestu Vězeňské služby Michal Řeháček. Právě ilegálně drženým mobilním telefonem se zřejmě domluvil vězeň Zdeněk Svoboda s komplici, kteří v pátek přepadli eskortu a osvobodili ho. Nový zákon také zavede jednotná práva pro vězně ve všech typech věznic, uvedl Řeháček. Všichni vězni tak budou mít od 1. ledna příštího roku, kdy zákon vstoupí v platnost, nárok na tři hodiny návštěv za měsíc a na dva potravinové balíčky ročně. Různé typy věznic se budou stále lišit hlavně stupněm ostrahy. Vězni budou muset náklady pobytu v těchto zařízeních hradit, připomněl ředitel. Vězeňská služba zároveň předpokládá, že bude možné více vězňů podmínečně propouštět s tím, že na jejich další chování bude dohlížet úředník. Podle Řeháčka by takto mohlo opouštět české věznice kolem 5000 odsouzených ročně. Nový zákon umožňuje umístění věznic i v soukromých či obecních objektech, zatímco dosud mohlo být vězení jen v budovách patřících státu. Ty jsou však dlouhodobě přeplněné. Od začátku roku přibylo zhruba 1300 vězňů, ale pouze 314 míst ve věznicích, zdůraznil Řeháček. V českých věznicích tak bylo k 24. září zhruba o 19 procent více vězňů než připouští jejich kapacita. Právě přeplněnost věznic a nevyhovující stav vězeňských budov způsobují, že pobyt ve vězení často nevede k nápravě odsouzených, ale naopak prohlubuje jejich narušenost, uvedla dnes generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová. Věznice podle ní také potřebují mnohem více odborného personálu, který by se odsouzeným individuálně věnoval.

Pražský památkový ústav obnoví jednání o židovském hřbitově

Jednání o středověkém židovském hřbitově ve Vladislavově ulici, na jehož místě staví Česká pojišťovna podzemní garáže, Pražský ústav památkové péče zřejmě obnoví. Ředitel památkářů Ladislav Špaček potvrdil, že se pokusí vyhovět prosbě ministra kultury Pavla Dostála, který ho ve středu v dopisu požádal o obnovení rozhovorů s archeologickým ústavem Akademie věd České republiky. Špaček však neřekl, kdy se mají zástupci institucí sejít, a obává se, že jednání se uskuteční příliš pozdě. Česká pojišťovna má podle Špačka zákonné stavební povolení a památkový úřad s ní uzavřel smlouvu o provedení archeologického výzkumu. Celý problém není problémem památkovým, ale etickým, který souvisí s židovským náboženstvím, uvedl Špaček. Řekl, že obdobná situace již v České republice nastala: "Na konci minulého století se například stavělo Uměleckoprůmyslové muzeum přímo na místě židovského hřbitova a při úpravě Mahlerových sadů se rovněž ukrojila část židovského pohřebiště." Tehdy však podle Špačka v podstatě nikdo nepoukazoval na to, že je záležitost velmi citlivá. Židé protestují proti záchrannému archeologickému průzkumu na parcele ve Vladislavově ulici, kde ve středověku pohřbívali své mrtvé. Židovská obec poukazuje na to, že výzkum znamená faktickou likvidaci hřbitova, a proto žádají o zapsání lokality mezi kulturní památky. Takový postup by zaručil, že ostatky zůstanou na místě.

Ze sportu

Dva naše týmy vybojovaly postup do druhého kola fotbalového Poháru UEFA, vyřazena byla po bezbrankové remíze na hřišti Realu Mallorka Sigma Olomouc. Na své další soupeře se mohou těšit Slavia, která zdolala Vojvodinu Novi Sad 3:2, a Teplice, které remizovaly v Budapešti s Ferencvárošem 1:1.

A ještě krátce o počasí. Čekejte oblačno, přechodně až polojasno a místy přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku ještě zataženo a občas déšť. Nejvyší teploty vystoupí na 15 až 19 stupňů Celsia.