Zprávy pátek, 02. října 1998

A nyní podrobněji:

ČR a Polsko přesvědčeny o vstupu do NATO na počátku příštího roku

Ministři obrany a zahraničí České republiky a Polska jsou přesvědčeni, že se jejich země mohou stát členy Severoatlantické aliance už na počátku příštího roku a nikoliv až v dubnu, jak se původně předpokládalo. "Doufáme, že se po ukončení ratifikačního procesu staneme členy NATO už na počátku příštího roku," řekl ve čtvrtek na zámku Sychrov na Liberecku po jednání ministrů obrany a zahraniční ČR a Polska polský ministr zahraničí Bronislav Geremek. Jeho český resortní protějšek Jan Kavan prohlásil, že na základě informací, které minulý týden získal z USA, je přesvědčen, že tři středoevropské země vstoupí do aliance v bližším termínu. Ministr Geremek uvedl, že čeští a polští ministři tento postoj zaujímají také na základě informací ze čtvrtečního zasedání Rady NATO, která se zabývala otázkou vstupu kandidátských zemí právě na počátku příštího roku. Ministři na závěr jednání podepsali smlouvu o ochraně utajovaných skutečností. Ta podle českého ministra obrany Vladimíra Vetchého umožní užší spolupráci obou zemí, výměnu informací a styk s nimi. "Řeší i otázku nepředávání těchto informací třetí straně," uvedl ministr Vetchý. Po vstupu do NATO hodlají obě země se členy aliance diskutovat také o tom, že ani jedna ze zemí necítí potřebu přítomnosti cizích vojsk a jaderných zbraní na svých územích. "Tuto potřebu není nutné vyjadřovat nějakou smlouvou," prohlásil Jan Kavan.

Experti Rady Evropy: Zdmi se romská problematika nevyřeší

Romskou problematiku nelze podle expertů Rady Evropy (RE) řešit stavěním zdí. V souvislosti se záměrem oddělit v ústecké Matiční ulici místní Romy téměř dvoumetrovým plotem to v Praze zdůraznili členové Expertní skupiny RE pro otázky Romů. "Pociťujeme to jako segregaci, jako rasistické řešení," řekla novinářům vedoucí skupiny Josephine Verspagetová. Její kolega Andrzej Mirga přitom kritizoval konkrétně ústeckého primátora Ladislava Hrušku (ODS), který skupině bránil seznámit se přímo v Matiční ulici se situací. "Ani nám neumožnil o zdi diskutovat," podivil se polský expert, podle něhož se skupina setkala v České republice s odporem vůči Romům a jejich odmítáním i ze strany místních úřadů. Romové přitom podle Verspagetové nejsou v ČR považováni za součást společnosti jako národnostní menšina. "To je velký problém," zdůraznila. Společně s Mirgou se po několikadenní návštěvě ČR shodla na tom, že Romové neprojevují důvěru v českou vládu a její schopnost je bránit. "Romové se zde necítí bezpečně," řekl Andrzej Mirga a vyslovil pochopení pro jejich emigraci. "Jsou k ní skutečně motivováni," uvedl. Česká vláda musí podle expertní skupiny nejen skutečně garantovat fyzickou bezpečnost Romů, ale změnit také zákon o občanství.

Na problémy České republiky v oblasti romské menšiny upozorňují různé zahraniční organizace už řadu let. Kriticky situaci hodnotí i různé dokumenty Rady Evropy.

Uvolnění slovenské koruny pocítí podle mluvčího ČNB zejména obchodní bilance

Česká národní banka "rozhodně nevítá s radostí" zrušení fluktuačního pásma slovenské koruny. "Důsledky uvolnění kursu mohou být citelné zejména v oblasti obchodní bilance," řekl mluvčí ČNB Martin Švehla s tím, že však neočekává žádný dramatický vývoj. Nejdříve je podle něj třeba analyzovat dopady opatření na slovenskou korunu a to, jak trhy krok Slovenské národní banky přijmou, podotkl. Důsledky opatření se mohou po té zprostředkovaně přenést na kurs české koruny, dodal. Slovenská centrální banka zrušila fluktuační pásmo koruny plus/minus sedm procent ke střední paritě měnového koše marky a dolaru s platností od čtvrtka.

Po BIS navštíví prezident protiteroristickou jednotku

Dva dny po návštěvě civilní kontrarozvědky se dnes podívá prezident Václav Havel na další složku komplexního systému boje proti terorismu - Útvar rychlého nasazení (URNA). Po prohlídce zásahové jednotky zhlédne prezident i ukázky výcviku, řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Stejně jako při středeční návštěvě Bezpečnostní informační služby (BIS), která má spolu s ostatními českými tajnými službami podle Václava Havla "báječné renomé" ve světě, bude prezidenta v pátek doprovázet ředitel BIS Karel Vulterin a policejní prezident Jiří Kolář. Prezident Havel byl ve středu zasvěcen do Komplexního systému boje proti terorismu, který se rodí v BIS. Je to počítačový systém, který bude shromažďovat informace z českých tajných služeb a policie a porovnávat je s informacemi o lidech, kteří přecházejí naše hranice. Součástí systému je provázání na výkonné policejní složky končící u protiteroristické jednotky - Útvaru rychlého nasazení.

Ministr Špidla navrhuje od února 1999 rozdílnou valorizaci důchodů

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla navrhuje od února příštího roku rozdílnou valorizaci důchodů. Důchody přiznané před rokem 1996 by se podle něj měly zvýšit o 7,5 procenta, zatímco výše důchodů těch, kteří jej začali pobírat po této době, by stoupla jen o pět procent. Rozdílnost valorizace by měla zmenšit rozdíly ve výši důchodů, která závisí na době přiznání, řekl ve čtvrtek ministr Špidla novinářům. Tento návrh, který předpokládá průměrné zvýšení důchodů o 5,4 procenta, bude projednávat vláda v listopadu. Průměrný starobní důchod by se tak zvýšil o 300 korun, čímž dosáhne 5870 korun. Celkové výdaje na valorizaci by dosáhly 8,6 miliardy korun. Oproti letošnímu roku by se reálná hodnota důchodů zvýšila o 1,5 procenta, avšak bude o deset procent nižší než v roce 1989, dodal ministr práce a sociálních věcí.

Poslanci nejednotní v názoru na možné další jaderné elektrárny

Poslanci nejsou jednotni v názoru na výrok ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra o nutnosti stavět další jaderné elektrárny. Grégr prosazuje stavbu třetí jaderné elektrárny v České republice okolo roku 2010. Výrok odsoudil například předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Beneš. "Jsem šokován tou rychlostí orientace pana ministra Grégra. Zatímco jeho předchůdci se pečlivě seznamovali s potřebami resortu, pan ministr vystřelil tento požadavek, který je jednou z ukázek jeho zmatenosti," prohlásil Miroslav Beneš, původním povoláním jaderný fyzik a bývalý pracovník jaderné elektrárny Temelín, který neví o studii či koncepci, na jejímž základě by ministr Grégr návrh pronesl. Grégrův záměr naproti tomu nezamítla poslankyně za Komunistickou stranu Čech a Moravy Miroslava Vlčková. "Elektrická energie na našem území potřeba bude, ale jak bude řešena a zda stavba jaderné elektrárny bude nejvhodnějším způsobem, je nyní těžko říci," přemítala poslankyně Vlčková.

Vládní novela loterijního zákona má ve sněmovně šanci na úspěch

Vládní návrh novely loterijního zákona, který by měl odstranit některé jeho sporné body, jež vyvolávají kritiku zahraničí, má ve sněmovně zřejmě velkou šanci na úspěch. Argumentaci zástupců ministerstev financí a zahraničí, kteří ve čtvrtek ve sněmovním výboru pro evropskou integraci zdůvodňovali, proč je nutné zmíněný zákon opět novelizovat, totiž nikdo z přítomných poslanců nezpochybňoval. Náměstkyně ministra financí Irma Zlatohlávková ve svém vystoupení potvrdila, že vládní předloha by měla zrušit zákaz účasti subjektů se zahraniční majetkovou účastí na spotřebitelských soutěžích a sázkových hrách v kasinu. Právě tato ustanovení, která letos poslanci do zákona zapracovali, vyvolala velkou kritiku některých zahraničních institucí.

Poradce ministra vnitra: Romové mají obavu z dalších incidentů

Představitelé varnsdorfských Romů mají obavu, aby se v tomto městě neodehrály další konflikty mezi nimi a skupinou zde žijících Albánců. ČTK to po téměř tříhodinovém setkání se zástupci varnsdorfské Romské občanské iniciativy Janem Ruszóem a Miroslavem Bílým řekl poradce ministra vnitra Stanislav Daniel. Daniel Romům slíbil, že doporučí ministrovi vnitra Václavu Grulichovi, aby se policejního prezidenta Jiřího Koláře oficiálně dotázal, jaká bezpečnostní opatření činí policie k zamezení případných dalších střetů ve Varnsdorfu na Děčínsku. Daniel dále Romy ujistil, že vnitro bude také důkladně sledovat průběh vyšetřování varnsdorfské kauzy. Vyšetřovatelé rozdělili vyšetřování varnsdorfské kauzy na dva samostatné případy. Ozbrojený střet Romů s kosovskými Albánci šetří Krajský úřad vyšetřování v Ústí nad Labem a okresní vyšetřovatel v Děčíně vyšetřuje konflikt v kinokavárně, který vyprovokoval pozdější incident, při němž byl zastřelen Rom Jiří Bílý. Celkem bylo dosud obviněno pět Albánců, z nichž dva jsou ve vazbě a ostatní jsou stíháni na svobodě. Střelec, který Roma zabil, však policii dosud uniká.

Otázka způsobu volby hlavy státu by politiky patrně rozdělila

Nejnovější průzkum agentury STEM, podle kterého by si chtěly tři čtvrtiny obyvatel České republiky volit prezidenta republiky přímým hlasováním, rozdělil politiky parlamentních stran na dva tábory. Zatímco oslovení politici ČSSD a ODS jsou s dosavadním způsobem volby hlavy státu spokojeni, politici menších parlamentních strany by byli minimálně ochotni o problematice rozpoutat širší diskusi. Změnu způsobu volby prezidenta, kterou podporuje řada českých politiků včetně nynějšího prezidenta Václava Havla, by přivítalo 77 procent obyvatel republiky. Havlův nástupce by se měl volit za čtyři roky, pokud současný prezident neabdikuje předčasně. Někteří odborníci se však domnívají, že přímou volbou prezidenta by se zničilo jeho dosavadní nadstranické postavení. Václav Havel si však myslí, že za novým prezidentem by nemusela nutně stát silná politická strana a sází na zdravý selský rozum voličů.

Václav Klaus přednášel ve Washingtonu, jednal ve Světové bance a MMF

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a Občanské demokratické strany Václav Klaus, který je ve Spojených státech na přednáškovém turné, ve středu večer promluvil na Světovém kongresu ekonomického rozvoje ve Washingtonu. Jak sám potvrdil, hovořil na téma zkušenosti z privatizace a zobecnění zkušeností z privatizace v 90. letech, o tom, které privatizace jsou vhodné pro různé typy zemí a různé typy ekonomik. Václav Klaus promluvil také v Meziamerické rozvojové bance. Předseda Poslanecké sněmovny využil pobytu ve Washingtonu k setkání s viceprezidentem Světové banky Johannesem Linnem a měl několik schůzek v Mezinárodním měnovém fondu.

Hillary Clintonová přiletí v polovině října do České republiky

Manželka amerického prezidenta Hillary Clintonová navštíví ve dnech 12. a 13. října Českou republiku, aby se zúčastnila pražské konference Forum 2000. ČTK to potvrdil Martin Krafl z Kanceláře prezidenta republiky. Hillary Clintonová na konferenci, kterou inicioval prezident Václav Havel, přednese projev k tématu občanské společnosti. Účast na Foru 2000 už přislíbily další významné osobnosti, mezi nimi například jordánský princ El Hassan bin Talal, nigerijský spisovatel a bojovník za lidská práva Wole Soyinka, bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger či francouzský politolog Jacques Rupnik.

Záchytný tábor na okraji Beskyd přijal první uprchlíky

Nový záchytný tábor pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku přijal ve čtvrtek prvních 54 běženců. Tábor s kapacitou 400 lůžek nahradí obdobné zařízení v Červeném Újezdu na Teplicku, které bylo rozhodnutím ministerstva vnitra zrušeno. Uprchlíci jsou především z Kosova, ale také z Iráku a Pákistánu, uvedli na dotaz ČTK pracovníci ministerstva vnitra. V České republice nyní fungují kromě záchytného tábora ve Vyšních Lhotách ubytovací uprchlické tábory v Zastávce u Brna a v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku. Náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL) novinářům řekl, že za osm let se v těchto táborech a ve zrušeném Červeném Újezdu vystřídalo více než 80 národností. K 30. září v nich bylo ubytováno 721 osob, hlavně kosovských Albánců, Afghánců, Iráčanů a občanů Srí Lanky. Během dvou měsíců předloží ministerstvo vnitra vládě paragrafované znění dvou nových předpisů - zákona o azylu a zákona o pobytu cizinců, informoval Jaroslav Kopřiva.

Vítkovice uhradí rybářům škody po havárii na Odře a Ostravici

Ocelářská společnost Vítkovice uhradí veškeré škody Českému rybářskému svazu (ČRS), které způsobila tento týden na řekách Ostravice a Odře ekologická havárie způsobená vypuštěním splavovacích vod s kyanidem do řeky při čištění vysokých pecí v podniku. Novinářům to řekl výkonný ředitel a předseda představenstva Vítkovic Václav Pastrňák. Celkovou škodu, která způsobila úhyn ryb v Odře a Ostravici v České republice i v Polsku, zatím nelze podle něj vyčíslit. Václav Pastrňák dosud také nic neví o požadavcích dalších subjektů, které by havárie poškodila. "Případným nárokům, které by vznikaly z polské strany, se nebudeme vyhýbat," ubezpečil.

Francouzští ochránci zvířat zvažují žalobu kvůli čápovi Hynkovi

Dvě francouzské organizace pro ochranu zvířat zvažují žalobu na lovecký svaz departementu Lot-et-Garonne na jihozápadě Francie, kde v neděli neznámý lovec zastřelil černého čápa Hynka. Cesta čápa Hynka se satelitním vysílačem, který měl umožnit sledování jeho cesty do tropů, byla součástí projektu Africká odysea připravovaného Českým rozhlasem.

Výstava v Rajhradě připomíná příchod benediktinů na Moravu

Tóny klavírních skladeb Leoše Janáčka znějící zdevastovanou klášterní jídelnou nad klavírním křídlem bez nohou, na nějž skladatel kdysi hrával, mramorové úlomky oltáře a soch na hromadě uprostřed sálu, který armáda využívala jako sociální zařízení, a další překvapivé scénografické efekty nabízí výstava zahájená ve čtvrtek v benediktinském klášteře v Rajhradě u Brna. Projekt byl připraven jako připomínka 950. výročí příchodu řádu benediktinů na Moravu a padesáti let od nástupu komunistického režimu, devastujícího duchovní kulturu. Jeho záměrem je představit návštěvníkům klášter, zničený mnohaletým pobytem tehdejší Československé lidové armády, a poukázat na jeho duchovní přínos vystavením vzácných starých tisků a uměleckých předmětů z klášterních sbírek. Část kláštera je věnována expozici připomínající politické vězně.

Ze sportu:

Penaltový rozstřel ukončil letošní vystoupení jabloneckých fotbalistů na evropské pohárové scéně. V odvetném střetnutí 1. kola Poháru vítězů pohárů sice Jablonec vítězstvím 2:1 oplatil kyperskému Apollonu Limassol porážku z prvního zápasu, po bezbrankovém prodloužení mu však podlehl na penalty 3:4.

Dnešní los druhého kola evropských pohárů se tak bude týkat jediného českého zástupce - pražské Slavie. Červenobílí se ve 2. kole Poháru UEFA střetnou buď s francouzským Olympiquem Marseille, italskou Boloňou, španělskou Celtou Vigo nebo švýcarským FC Curych.

Hokejisté Velvany Kladno porazili v předehrávaném utkání 8. kola Staropramen extraligy Spartu Praha 3:2. Dva jejich góly dal Tenkrát a jeden Eichennman, za Spartu se trefili Bednář a Jaroslav Hlinka.

A na závěr zpráv ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou zataženo s občasným deštěm. Nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem 13-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.