Zprávy pátek, 03. prosince 1999

A nyní podrobněji:

Sněmovna přijala předlohu, jež brání promlčení zločinů komunismu Poslanecká sněmovna přijala ve čtvrtek novelu trestního zákona, která má zabránit promlčení zločinů komunistického režimu. Závažné trestné činy, kterých se dopustil komunistický režim na jednotlivcích a skupinách občanů, by jinak byly na konci prosince promlčeny. Jde o zločiny, které nemohly být stíhány v období od 25. února 1948 do 29. prosince 1989. Novela má platit od 28. prosince. Musí ji ale ještě projednat Senát a podepsat prezident Václav Havel.

Sněmovna však zamítla návrh zákona, který měl dát homosexuálním párům možnost právně upravit svůj vztah smlouvou o partnerském soužití. Hlasování potvrdilo, že zákon má mezi poslanci zhruba stejný počet odpůrců jako zastánců a tento poměr se dlouhodobě nemění. Politická příslušnost nehraje v tomto případě velkou roli, i když větší oporu má tato norma spíše v levicové části sněmovny.

Příznivci výzvy "Děkujeme, odejděte!" se sejdou v řadě měst Veřejná shromáždění na podporu výzvy "Děkujeme, odejděte!" se v pátek odpoledne uskuteční nejen v Praze u sochy svatého Václava, ale i v dalších městech ČR. Mítinky na podporu prohlášení bývalých studentů, kteří vyzvali hlavní představitele politických stran k rezignaci, se uskuteční pod hesly "Komunisté - zůstaňte doma" a "Vánoční zvonky s sebou". Text šestibodového prohlášení koordinačního výboru, který na manifestacích zazní a který vznikl v sobotu v Hradci Králové, organizátoři zatím tají. Jeden z iniciátorů výzvy Igor Chaun nicméně řekl, že účastníci demonstrací budou požadovat zrušení opoziční smlouvy mezi sociálními demokraty a Občanskou demokratickou stranou, odstoupení šéfů těchto stran Miloše Zemana a Václava Klause z funkcí předsedů vlády a Poslanecké sněmovny a obnovení "vnitřní slušnosti" každého člověka. Organizátoři zdůrazňují, že mají zájem na poklidném a slušném průběhu demonstrací a distancují se od podpory komunistů a extrémních hnutí.

Zlínská ODS žádá odchod Klause, Zemana a stranických vůdců Členové zlínské organizace Občanské demokratické strany podporují výzvu bývalých studentských vůdců "Děkujeme, odejděte!", kteří mimo jiné žádají zrušení opoziční smlouvy a odchod předsedů ODS a sociální demokracie Václava Klause a Miloše Zemana. ČTK to potvrdil předseda zlínské místní rady ODS Libor Zeman. "Zlínská místní rada se shodla na tom, že je potřeba oživit českou politickou scénu novými lidmi, především nezatíženými osobními spory," vysvětlil postoj členů strany Zeman. Konstatoval, že tento názor zřejmě vzbouří vlnu nevole, ale "zlínská rada ODS nemá na mysli pouze odchod Václava Klause a Miloše Zemana, ale též dalších představitelů rozhodujících politických stran".

Rozvědka se nikdy nezabývala údajným zahraničním kontem ODS

Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy česká rozvědka, se nikdy nezabývala hledáním údajného zahraničního konta ODS. Vyplývá to ze stanoviska šéfa tohoto úřadu, které tlumočil ČTK. Šéf rozvědky tak reagoval na středeční informace deníku Mladá fronta Dnes o tajné zprávě rozvědky, předložené pouze premiéru Miloši Zemanaovi, která prý měla spojovat podnikatele Viktora Koženého s údajnými konty ODS ve Švýcarsku. Ministr Jaroslav Bašta, odpovědný ve vládě za tajné služby, se domnívá, že zveřejnění zprávy o údajném kontu ODS je cílenou dezinformací, která má souvislost s nadcházejícím víkendovým sjezdem občanských demokratů.

Hodnota českého exportu na jednoho obyvatele stoupá

ČR předstihla s loňským vývozem 2567 USD na obyvatele i USA. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekla generální ředitelka agentury Czechtrade Judita Štouračová. Ve srovnání s rokem 1999 tak Česká republika vykázala dvojnásobnou hodnotu exportu na obyvatele. "Výzvou jsou však pro nás srovnatelné země, kde má export velkou pozornost a je tahounem ekonomiky," uvedla Šťouračová. Sem zařadila například Finsko (8340 USD na obyvatele), Rakousko (7544 USD) a Švýcarsko (10.625 USD). "Naším vzorem je Irsko, které se 17.387 USD loni rovněž zdvojnásobilo tento ukazatel od roku 1993," zdůraznila Štouračová.

Okupační stávka horníků skončila

Okupační stávka horníků hlubinného hnědouhelného dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku, který patří Mostecké uhelné společnosti (MUS), skončila. Zhruba 187 horníků středeční ranní směny, kteří na protest proti plánovanému uzavření dolu odmítli vyfárat, v pátek asi deset minut po půlnoci opustilo po dvaačtyřiceti hodinách podzemní prostory dolu a odebralo se domů. Havíři ukončili okupační stávku na základě dohody, podle které bude bezodkladně pokračovat jednání s cílem zachovat provoz dolu a 950 pracovních míst. Jednání povede ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, předseda představenstva MUS Antonín Koláček a zástupce odborové organizace Kohinooru. Termín jeho ukončení byl stanoven na 7. prosince. ČTK to potvrdil odborový předák Kohinooru Vladimír Perlík.

Vývoj nezaměstnanosti v okresech ČR byl v listopadu odlišný Odlišný vývoj míry nezaměstnanosti v listopadu hlásí okresní úřady práce. Podle informací ČTK míra nezaměstnanosti v listopadu výrazněji vzrostla například v okresech Louny a Chomutov. Mírně se snížila v okresech Českomoravské vysočiny, v Praze a nepatrně i na Opavsku. Okresem s největším podílem osob bez práce zůstalo i v listopadu Mostecko (19,37 procenta), kde růst nezaměstnanosti dále pokračoval. Nejvýraznější nárůst nezaměstnanosti postihl v listopadu okres Louny, kde míra nezaměstnanosti vzrostla meziměsíčně o 0,42 procenta na 16,18 procenta.

Vládní výbor udělí ceny za publicistiku o zdravotně postižených

Vládní výbor pro zdravotně postižené občany udělí v pátek při příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených ceny za publicistické práce, které popularizují problematiku zdravotního postižení v televizi, rozhlase nebo v tisku. Ceny předá na slavnostním večeru v Lichtenštejnském paláci výkonný místopředseda vládního výboru, ministr Jaroslav Bašta.

Mezinárodní den zdravotně postižených vyhlásila Organizace spojených národů v roce 1992, v závěru Dekády zdravotně postižených. Stalo se tak na památku dne, kdy Valné shromáždění OSN přijalo světový program podpory lidských práv zdravotně postižených, vytváření podmínek pro vyrovnání příležitostí a plné zapojení do života společnosti. Tento den má každý rok jiné téma, které určuje oblast, na niž má být zaměřena hlavní pozornost. Letošním tématem je "Accessibility", tedy bezbariérovost, přístupnost a dostupnost základních sociálních služeb, vzdělávání a pracovního uplatnění.

Komunisté chtějí podat žalobu Evropskému soudu pro lidská práva

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) se cítí být diskriminována a proto chce podat žalobu Evropskému soudu pro lidská práva. Předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip ve čtvrtek řekl novinářům, že ostatní strany brání komunistům v právu podílet se na veřejné správě a tím je porušována Ústava. Pokud se komunistická strana nedomůže svých ústavních práv v ČR, například u Ústavního soudu, pak prý komunistům nezbude nic jiného, než se obrátit na Evropský soud. Každý stát, který se chce stát právním, nesmí podle Filipa diskriminovat skupiny občanů za jejich přesvědčení, což se týká i politického názoru.

Výbuch v přerovském sídle Konfederace politických vězňů

Neznámá trhavina explodovala před středeční půlnocí v kanceláři Konfederace politických vězňů v centru Přerova. Výbuch nálože, která byla umístěna za oknem, nikoho nezranil. Za poslední rok a půl došlo v Přerově k výbuchům už třikrát, poprvé před budovou okresního soudu vloni a letos před přerovským muzeem. Po pachatelích explozí se dosud marně pátrá. Policisté však dávají tento bombový útok do souvislostí s předchozími explozemi ve městě. Ty měly podle policie s velkou pravděpodobností politické pozadí.

V Praze pokračuje jednání delegací o odškodnění nuceně nasazených

V posuzování stavu jednání o odškodnění svých občanů, kteří byli za druhé světové války nuceně nasazeni v Německu, pokračují v pátek v Praze delegace České republiky, Polska, Běloruska, Ruska a Ukrajiny. ČTK o tom informoval tiskový odbor ministerstva zahraničí. Nuceně nasazení mají být odškodněni z nadačního fondu, do kterého dá prostředky spolková vláda a německé podniky. Jejich zástupci se však nemohou dohodnout s představiteli organizací nuceně nasazených o výši částky, která by měla ve fondu být.

Čeští Romové jeli podpořit romské uprchlíky z Kosova

Skupina romských dobrovolníků odjela do uprchlického tábora v Koniku na okraji hlavního města Černé Hory Podgorice v rámci programu Balkánská slunečnice. V táboře, kde žije v těžkých podmínkách asi 12.000 Romů, převážně z Kosova, už působí jako dobrovolník český Rom Patrick Banga. Jeho bratr Julius se chystá odcestovat po Novém roce a tři dobrovolníci odjeli ve čtvrtek. Balkánská slunečnice také pořádá mezi českými Romy sbírku na vypravení čtyř kamiónů s pomocí. Dvacetiletý Julius Banga na tiskové konferenci řekl, že v táboře chce zůstat, dokud to bude nutné. "Hudba, to je pro Romy velká věc. My jsme s bratrem hudebníci, a tak jim chceme, kromě jiné práce, také hrát, aby se aspoň na chvíli cítili normálně," podotkl.

Rozvedení otcové v Praze demonstrovali

Odstoupení ministra spravedlnosti Otakara Motejla požadovaly ve čtvrtek před sídlem jeho úřadu zhruba dvě desítky členů Sdružení za dodržování práv dětí a rodičů ČR. Motejl by měl podle nich rezignovat na svou funkci, protože nesplnil jejich požadavek na kárné řízení, které by vedlo k odvolání šesti soudců. Ti se podle Sdružení dopustili vážných pochybení při rozhodování v rozvodovém řízení. Motejl požadavek již dříve odmítl, protože na rozdíl od Sdružení dospěl závěru, že tito soudci postupovali správně, informoval novináře předseda Sdružení Karel Miffek.

Akce, která trvala zhruba půl hodiny, se neobešla bez potyček, které připomínaly bouřlivou rodinnou hádku. Na místo se totiž dostavila bývalá manželka jednoho z demonstrantů, která se spolu se svým partnerem snažila před skupinou demonstrantů roztáhnout nápis obviňující některé členy Sdružení z poškozování práv dětí. Účastníci akce ale jejich transparent roztrhali a skupinku "antidemonstrantů" odstrkali.

Praha očekává letos stejný počet přenocování cizinců jako loni Hlavní město Praha předpokládá letos stejný počet přenocování zahraničních turistů jako v loňském roce. Loni počet přenocování dosáhl vrcholu posledních deseti let na 8,23 miliónu. To Prahu řadí na sedmé místo mezi evropskými městy. Stagnaci přenocování naznačují dostupné údaje Českého statistického úřadu za první čtvrtletí, kdy jejich počet činil 1,46 miliónu. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl pražský radní Igor němec. Délka pobytu cizinců v Praze se přitom v posledních letech prodlužuje a podle Němce loni činila 3,7 dne. Kosovskou krizi, kvůli níž řada cestovních kanceláří zaměřených na příjezdovou turistiku registrovala pokles zájmu turistů ze vzdálených destinací o ČR, Praha příliš nezaznamenala.

Nová fakulta UK by měla obohatit škálu studijních oborů

Obohatit škálu nabízených studijních oborů o nové možnosti by měla sedmnáctá fakulta Univerzity Karlovy (UK), jejíž návrh 25. listopadu schválila vědecká rada UK. Pokud návrh na Fakultu humanitních studií schválí i akademický senát UK a následně akreditační komise ministerstva školství, rozšíří se tak nabídka studia na UK o dva bakalářské, čtyři magisterské a jeden doktorský program pro více než 1200 studentů. ČTK to řekl rektor UK Karel Malý. "Nová fakulta by se měla odlišovat od všech fakult, které dosud univerzita má," uvedl Malý. Rozhodně by se zde neměly podle něj přednášet obory, které již v rámci UK existují na jiných fakultách. "Fakulta humanitních studií by měla studentům umožnit získat poměrně široký vědní základ ve společenských disciplínách tak, aby se její absolventi mohli uplatnit v řadě oborů," prohlásil Malý.

Zámek v Litomyšli na seznamu památek UNESCO

Na seznam světového kulturního dědictví zařadil zámek v Litomyšli Výbor pro světové dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu. Renesanční zámecký areál, který byl postaven v letech 1568 až 1581 pro Vratislava z Pernštejna, má bohatou sgrafitovou výzdobou a každoročně se zde koná například mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl. Loni byly na seznam UNESCO mimo jiné zařazeny jihočeská vesnice Holašovice a zámek a zahrady v Kroměříži. Kromě nich jsou v něm z minulých let historické areály Prahy, Českého Krumlova, Telče a Kutné hory s chrámem sv. Barbory, poutní kostel Jana Nepomuckého na Zelené Hoře a areál v Lednici a Valticích. Česká republika tak má na seznamu již devět památek, což ji řadí na jedno z předních míst v Evropě.

Výstava zvyků spojených s lidovým náboženstvím

Tradiční zvyky spojené s lidovým náboženstvím představuje výstava v uherskohradišťstkém Slováckém muzeu. Jedná se o první výstavu svého druhu po padesáti letech. Výstava je rozdělena do čtyř základních oddílů, které zobrazují zvyky spojené s narozením dětí, prvním svatým přijímáním, svatbou a pohřbem. Unikátem je sbírka 13 moravských hodových práv, jež starosta mladým propůjčoval při posvícení. Výstava s názvem Vzácný pane hospodářu potrvá do 24. dubna 2000.

Rusalka má v neděli 200. reprízu a pokračuje i po Novém roce Dvoustou reprízu bude mít v neděli 5. prosince v pražském Divadle Milénium muzikál Rusalka, který se bude hrát i po Novém roce. Na čtvrteční tiskové konferenci v Praze to oznámil Michael Prostějovský ze společnosti Parlando a opravil tak své informace ze začátku září. Tehdy totiž prohlásil, že se tento projekt bude v areálu holešovické tržnice uvádět jen do konce roku. I nadále se však jedná o možnosti uvést ho v zahraničí včetně zámoří. "Slavnostní dvousté představení věnujeme především dětem z dětských domovů," řekl mluvčí muzikálu Tomáš Stanislavčík.

"Fotbal - vášeň 20. století" se vrací na knižní pulty Výpravná publikace o historii i současnosti nejpopulárnějšího světového sportu se po více než třech letech vrací na knižní pulty v nové, rozšířené podobě. Pod titulem "Fotbal - vášeň 20. století" dostávají fanoušci do rukou druhé vydání, které už zahrnuje cestu českých fotbalistů k evropskému stříbru i úspěšnou kvalifikaci na EURO 2000. Autor, dlouholetý fotbalový novinář Milan Macho, se pokusil vykreslit magickou hru v celém jejím vývoji, zachytit nejvýznamnější události a představit největší hvězdy. Zasvěcený text je doplněn množstvím unikátních fotografií i podrobnými statistikami.

Ze sportu:

Ani ve třetím utkání na světovém šampionátu házenkářek v Norsku české reprezentantky neuspěly. Po prohrách s Nizozemskem a Norskem podlehly ve čtvrtek v Hamaru o dva góly Bělorusku 22:24 a jejich naděje na postup do osmifinále se přesunuly do oblasti teorie.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy déšť nebo přeháňky, na horách sněhové. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.