Zprávy pátek, 03. září 1999

Nyní podrobněji:

Kavan zvažuje trestní oznámení v souvislosti s kontrolou na MZV

Ministr zahraničí Jan Kavan připravuje podání trestních oznámení na některé konkrétní osoby v souvislosti s kontrolou smluv na ministerstvu zahraničních věcí. Zatím však nechtěl říci, na koho jeho ministerstvo oznámení podá. Kontrola na ministerstvu měla najít důkazy, které by podložily tvrzení premiéra Miloše Zemana, že bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec uzavřel smlouvy se šedesáti novináři a mediálními agenturami o prezentaci své osoby. Kavan s výsledky kontroly ve středu seznámil předsedu vlády. Oba se rozhodli nic nezveřejňovat, ale výsledky kontroly předat Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Zeman ve čtvrtek novinářům s odvoláním na vyjádření Kavana řekl, že někdo na ministerstvu zahraničí poté, co obvinil Zieleniece, vymazal databázi, aby zahladil stopy. Zieleniec však v rozhovoru pro Český rozhlas požadoval buď předložení smluv, o kterých Zeman hovořil, nebo omluvu. "Když to nebude po dobrém, musí to jít po zlém," uzavřel Zieleniec.

Lánský kvůli prohřešku se zahraničním kontem neodstoupí

Místopředseda vlády Egon Lánský (ČSSD) nehodlá rezignovat na svou funkci kvůli bankovnímu účtu v cizině, který si před třemi lety zřídil bez potřebného povolení České národní banky. Lánský ve čtvrtek uvedl, že by odstoupil pouze v případě, kdyby založením účtu spáchal trestný čin. Uvedl, že by zvažoval rezignaci i v případě, že by se přestupku dopustil jako člen vlády. Vicepremiér hodlá požádat v nejbližší době mandátový a imunitní výbor Senátu o zbavení imunity, aby mohl být případ řádně vyšetřen. Prohlásil také, že do 15. září předá pražské pobočce České národní banky o svém zahraničním účtu všechny informace.

Lánský již dříve přiznal, že neměl ke zřízení bankovního účtu v zahraničí potřebné povolení, a podle některých názorů mu hrozí vysoká pokuta. Na jeho účet v Rakousku poslalo ministerstvo financí před třemi lety 290.000 dolarů (asi devět miliónů korun), které stát dlužil lucemburské společnosti Hollanco.

Koukal: Klaus bude muset převzít svůj díl odpovědnosti za kampaň

Předseda pražské ODS Jan Koukal očekával, že předseda strany Václav Klaus nebude chtít převzít svůj díl odpovědnosti za neúspěšnou kampaň ODS v pražských doplňovacích volbách do Senátu. Přesto si myslí, že Klaus to bude muset udělat. Hlavně o kampani, výsledcích senátních voleb, ale i o vypovězení opoziční smlouvy mezi ODS s ČSSD chce s Klausem v pondělí jednat rada pražské ODS. "Mně se opravdu již dlouhou dobu nelíbí ten alibismus vedení ODS a myslím si, že charakter té kampaně přinesl kreativní tým Václava Klause. To, bohužel, je objektivní skutečnost," řekl Koukal ČTK. Dodal, že pražská ODS bude mimo jiné chtít, aby daný tým přestal už pro ODS pracovat, protože se myšlenkově vyčerpal a přivedl stranu už podruhé k neúspěšné kampani. Klaus ke Koukalově kritice kampaně ODS a obdobné výtce z úst starosty Prahy 1 Jana Bürgermeistra poznamenal: "Kdo víc byl zodpovědný za kampaň (ODS) než předseda pražské ODS? A pan Bürgermeister byl součástí volebního štábu." "ODS neuspěla, politické strany neuspěly, v tomto smyslu moje míra zodpovědnosti je adekvátní mému postavení, nic více, nic méně," odpověděl na dotaz, zda hodlá z voleb vyvodit osobní zodpovědnost.

Sofres-Factum: V polovině srpna by ve volbách zvítězila ODS

Pokud by se v srpnu konaly volby, zvítězila by v nich Občanská demokratická strana s téměř 30-ti procenty hlasů. Druhé místo by opět zaujali komunisté s necelými 20-ti procenty. Sociální demokracie by získala pouhých 16 procent, Unie svobody 12 a lidovci 11 procent hlasů.

Kasal by jako senátor žádal omluvu, či odstoupení Benešové

Předsedu KDU-ČSL Jana Kasala velmi znepokojilo prohlášení předsedkyně Senátu Libuše Benešové (ODS), ve kterém podle jeho názoru udělala ze senátorů lenochy a ty, kteří neplní povinnosti vyplývající z jejich mandátu. Benešová totiž uvedla, že se změna dosavadní ústavní většiny ODS a ČSSD v Senátu volbou nezávislého Václava Fischera neodrazí na projednávání ústavních zákonů, neboť v hlasování rozhoduje počet přítomných senátorů, a ti se málokdy sejdou všichni. "Já si myslím, že to byla hrubá urážka všech senátorů. Kdybych já byl senátor, tak žádám, a to neprodleně, o omluvu, nebo o odstoupení paní Benešové," řekl Kasal novinářům. Napětí uvnitř ODS i ČSSD po jejich porážce v doplňovacích senátních volbách v Praze je přirozené, ale lidová strana si nepřeje "nějaká další zemětřesení uvnitř" těchto stran, uvedl Kasal. Poznamenal, že je potřeba popřát kolegům v obou těchto stranách, aby styl kampaně a její dopad na politickou kulturu "po zásluze vyhodnotili" a v analýze výsledků voleb vyhrál zdravý rozum.

Se svědectvím o holocaustu přijelo do Prahy asi 450 Židů

Přibližně 450 lidí židovského původu, kteří své dětství během druhé světové války prožili v koncentračních táborech, ghettech, transportech či úkrytech, se sjelo do Prahy na konferenci Mosty k zítřku. Výpovědi a vzpomínky těch, kteří přežili masové vyvražďování židovského národa, musejí varovat před opakováním podobných hrůz, shodli se řečníci na čtvrtečním slavnostním zahájení v Národním domě na Vinohradech. Přítomné pozdravil vrchní pražský a zemský rabín Karol Sidon, nastupující velvyslankyně Izraele v ČR Erella Hadarová, zástupci Federace židovských obcí, Terezínské iniciativy a pořádající organizace Hidden Child. Jedním ze smyslů konference je právě dát jejím účastníkům příležitost k setkání a umožnit jim zbavit se letitých traumat a hrůzných zážitků. Na nástěnce na chodbě Národního domu přibývají kartičky v češtině, angličtině či němčině, vyzývající někdejší známé a přátele z války, aby se ozvali.

MZV: Návštěva britské skupiny neovlivní možné zavedení víz

Pracovní návštěva zaměstnanců britského ministerstva vnitra v Praze neovlivní to, zda Velká Británie zavede vstupní víza pro české občany. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Skupina do České republiky přijela podle něj pro případ, že by se Británie rozhodla na zavedení víz vůči ČR přistoupit. Jednání nemělo sebemenší politický charakter, zdůraznil. Britská a česká strana jednají o uprchlících "profesně" každodenně. Ryze politická jednání, která mohou o věci rozhodnout, však ještě nezačala, dodal mluvčí. Zatímco za celý loňský rok požádalo o azyl podle britského velvyslanectví 512 lidí z ČR, jen za letošní první pololetí to mělo být již 588. V červenci zažádalo v Anglii o azyl téměř 400 Romů.

Romská aktivistka Ilona Ferková zůstala ve Velké Británii

Rokycanská romská aktivistka Ilona Ferková, která působila jako koordinátorka projektu Začít spolu v rokycanské mateřské škole, se rozhodla zůstat ve Velké Británii. Se svou dcerou Ilonou, která v mateřské škole pracovala jako romská asistentka, se nevrátily z cesty na počátku září do předškolního zařízení. ČTK to řekla ředitelka školky Eva Hájková. Poněkud mě sice zaráží, že paní Ferková Romům dříve emigraci rozmlouvala, ale nyní se zřejmě rozhodla jinak. Projekt Začít spolu, jehož iniciátorem a mecenášem je nadace Open Society Fund, má podporovat začlenění romského obyvatelstva do společnosti již od útlého věku. V rokycanské mateřské škole, kde jsou smíšené třídy bílých a romských dětí, úspěšně pokračuje již od roku 1995.

Romové, jejichž děti opustily zvláštní školu, trvají na žalobě

Žádný z rodičů romských dětí, kteří podali stížnost k Ústavnímu soudu pro údajné porušování Listiny základních práv a svobod a jejichž děti dostaly příležitost přejít ze zvláštních škol na běžné základní školy, svou žalobu nestáhl. ČTK to řekl zástupce Evropského centra pro práva Romů Markus Pape. Ústavní soud se podle něj bude případem údajné diskriminace zabývat zřejmě začátkem listopadu. Asi 15 romských rodin ve stížnosti k Ústavnímu soudu obvinilo ministerstvo školství, ostravský školský úřad a pět zvláštních škol v Ostravě z neoprávněného umisťování romských dětí do zvláštních škol. Domnívají se, že je tak jejich dětem upírána možnost vzdělání.

Volák: Plošný přídavek na dítě by zvýšil krizi sociálního systému

Znovuzavedením plošného přídavku na dítě, které navrhuje ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, by se systém sociálního zabezpečení dostal do ještě hlubší krize než je v současnosti. Uvedl to poslanec Unie svobody a Špidlův předchůdce Stanislav Volák. Špidla však ve svém záměru vidí úspory finančních prostředků. Volák uvedl, že loni dosáhl deficit výdajů na sociální zabezpečení 36 miliard korun, letos se očekává jeho zvýšení na 50 miliard a v příštím roce až na 80 miliard korun. Vyplácení plošného přídavku oproti současnému adresnému systému by podle něj stálo státní rozpočet navíc čtyři miliardy korun ročně. "Zásadní je, na co stát má," dodal. Špidla však uvedl, že zavedením plošného přídavku na děti by se výrazně, až o polovinu, snížila administrativa pro jeho vyplácení. Nyní musejí rodiče o přídavek pravidelně žádat a dokládat své příjmy. O dávku by podle ministra rodiče museli žádat i v novém systému, ale jen jednou, a to po narození dítěte.

Nejlépe placenou věkovou kategorii byli lidé ve věku 55 až 59 let

Lidé ve věku od 55 do 59 let byli v loňském roce nejlépe placenou věkovou kategorií zaměstnanců v České republice. Jejich průměrný hrubý plat dosáhl 15-ti a půl tisíce korun, což bylo o více než dva tisíce korun nad průměrnou zaměstnaneckou mzdou. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Druhou nejlépe placenou zaměstnaneckou věkovou kategorií byli lidé ve věku od 50 do 54 let. Nejméně placeni byli naopak mladí lidé do 19 roků a lidé nad 65 let. Ti pobírali mzdu kolem devíti tisíc korun.

Poslanci rozdílně k nebezpečí zneužití extremistů k cizím cílům

Rozdílné postoje zaujímají poslanci k varování ministerstva vnitra, které za potenciální riziko označuje možnost zneužití českých levicových extremistů k prosazování těch zájmů cizí moci, které nejsou slučitelné s deklarovanými zájmy ČR. Zatímco někteří zákonodárci takové nebezpečí nepřeceňují, jiní soudí, že ministerstvo vnitra by mělo informace o této věci konkretizovat. Uvedené riziko zmiňuje bez dalšího upřesnění zpráva o postupu státních orgánů při postihu trestných činů motivovaných rasismem a xenofobií nebo páchaných extremisty. Dokument vypracovaný ministerstvem vnitra obdržela v létě Poslanecká sněmovna, jejíž orgány by se jím měly zabývat na podzim.

Zpráva uvádí, že z celkového počtu 425.930 zjištěných trestných činů spáchaných na území ČR představovaly v loňském roce trestné činy s rasovým či jiným extremistickým podtextem 0,03 procenta, což představovalo 133 činů. O rok dříve se jednalo o 0,04 procenta, tedy 159 činů. Objasněno bylo v roce 1998 přes 75 procent činů tohoto druhu.

Zkušební sčítání lidí a bytů bude na přelomu září a října

Na přelomu září a října se uskuteční zkušební sčítání lidí, domů a bytů. Dobrovolné sčítání poslouží Českému statistickému úřadu (ČSÚ) jako generálka na všeobecné sčítání, které bude v únoru a březnu roku 2001. Zkušebního sčítání se zúčastní zhruba 15.000 domácností. Sčítání v roce 2001 bude sedmým sčítáním od roku 1918 a vůbec prvním od vzniku České republiky. Naposledy se totiž informace o obyvatelstvu zjišťovaly v roce 1991. Podle místopředsedy ČSÚ Jana Fischera je sčítání neocenitelným zdrojem informací o lidech: poskytne nejčerstvější informace o věkové struktuře či vzdělanosti obyvatel, velikosti a struktuře bytového fondu a také vybavenosti domácností. Novým oříškem budou pro statistiky bezdomovci. Proto se podle Fischera ČSÚ obrátí i na různé charitativní organizace, aby jim je pomohli najít. Sčítání je nákladný projekt, který stát přijde na 2,4 miliardy korun.

Vetchý se seznámil s ukrajinskou modernizací tanku T-72

S ukrajinským projektem modernizace tanku T-72, na které se podílí i česká společnost PSP Bohemia, se ve čtvrtek v Charkově seznámil český ministr obrany Vladimír Vetchý. Měl tak možnost porovnat ukrajinskou verzi T-72 MP s českým projektem modernizace stejného typu tanku T-72 CZ. Na ukrajinské verzi Vetchý ocenil zejména modernizaci motoru. Systém řízení palby, který zdržel český projekt, je však podle něj u ukrajinské verze zcela odlišný. Francouzská zbrojovka Sagem totiž pro ukrajinskou modernizaci pracuje s jiným typem kanónů, než jaký v tancích původně byl. "Naše zadání je na původní hlavně a kanóny," řekl Vetchý. Na dotaz ČTK uvedl, že ministerstvo obrany ještě neuzavřelo jednání s italskou zbrojovkou Officine Galileo, která systém řízení palby modernizovala.

Tanky T-72 mají zůstat jako jediné ve výzbroji české armády poté, co podle nové koncepce vyřadí z výzbroje zastaralé tanky T- 54 a T-55, s jejichž likvidací již začala. Původně se přitom počítalo s modernizací asi 300 tanků T-72.

Z Brna odletí v pátek další letadlo s pomocí Turecku

Tři a půl tuny léků, zdravotnického materiálu, dětské výživy, hygienických potřeb, oblečení a dek odletí dnes z brněnského letiště do Istanbulu. ČTK to dnes sdělila Věra Kudynová z cestovní kanceláře Fischer, jejíž letadlo zásilku zajišťuje. Humanitární pomoc pro lidi postižené ničivým zemětřesením dodaly Český červený kříž a Humanistická aliance z výnosů peněžitých i materiálních sbírek občanů. Do největšího tureckého města vypravil nově zvolený senátor Václav Fischer již tři letadla s pomocí, včetně týmu záchranářů.

Turecké ministerstvo zahraničí poděkovalo České republice za poskytnutí humanitární pomoci a vyslání záchranných týmů do oblastí postižených zemětřesením, které si dosud vyžádalo více než 14.000 obětí na lidských životech.

Tvůrci územního plánu prý podhodnotili dopravní zatížení Prahy

Výrazně podhodnocené jsou odhady budoucího dopravního zatížení Prahy, tvrdí ekologové, kteří protestují proti některým částem územního plánu hlavního města. "V důsledku toho je podhodnocena i zátěž životního prostředí v Praze, která s intenzitou automobilové dopravy přímo souvisí, tedy hluk nebo emise," uvádí v prohlášení organizace Ekofórum. Dopravní zátěž silničního okruhu například v úseku mezi Suchdolem a Dolními Chabry bude podle ekologů ve skutečnosti nejméně o čtvrtinu vyšší než uvádí dokumentace návrhu územního plánu. Ani tato vyšší čísla však podle Ekofóra nezahrnují dopravní zatížení, které vznikne po napojení Prahy na transevropské dopravní sítě, takzvaný Eurokoridor Berlín-Istanbul.

Signatáři petice na podporu Tibetu vyčítají vládě, že mlčí

Signatáři petice Zachraňme Tibet, kterou zatím podepsalo 18.570 lidí, žádají českou vládu, aby se více zasazovala o práva obyvatelstva v této čínské autonomní oblasti. "Hlas představitelů vlády ČR na podporu obyvatel Tibetu není slyšet," stojí v textu dopisu, adresovaného kabinetu Miloše Zemana, jehož text má ČTK k dispozici. Organizátoři podpisové akce připomínají písemný slib českého ministerstva zahraničí z loňského června, které se zavázalo prosazovat problematiku lidských práv při dvoustranných jednáních s čínskými představiteli. "Žádáme Vás proto o sdělení, při jakých příležitostech představitelé ČR vystoupili na obranu základních lidských práv Tibeťanů," vyzývají signatáři vládu.

Václav Havel na titulní straně pornografického časopisu Hustler

Vydavateli amerického pornografického časopisu Hustler Larrymu Flyntovi jde už téměř 30 let o to, aby šokoval čtenáře. Na titulní straně zářijového vydání české verze časopisu je fotomontáž prezidenta Václava Havla spolu s "obnaženou" ministryní zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou. Fotomontáž, k níž se váže stránkový článek, dokládá, že redakce od své nedávné propagační akce s "dominou na hradě" přitvrdila. Když vydavatelé české verze měsíčníku, který vychází v České republice od roku 1998, říkali, že mutace bude mít lehčí ražení než originál, několikrát dali najevo, že ve Flyntově linii pokračují. Ovšem za pomoci techniky, která jim dovoluje kombinovat libovolné tváře k libovolným tělům. Václav Havel letos v únoru proti plakátům, které zobrazujovaly blondýnu oděnou v kůži s nápisem "vládne na hradě domina?" a které řada reklamních agentur považovala za neetické, nic nepodnikl. Prezident Havel v souvislosti s Formanovým filmem Lid versus Larry Flynt a s vyvolanou diskusí o mezích svobody slova zdůraznil, že demokratická společnost musí v zájmu svobody názorů snášet i podobné výstřelky.

Antropologové z celého světa si připomněli dílo A. Hrdličky

Dílo a odkaz Aleše Hrdličky, který je považován za otce fyzické antropologie, si ve čtvrtek v jeho rodném městě Humpolci připomněli účastníci IV. antropologického kongresu. Přestože v roce 1882 Hrdličkova rodina emigrovala do Ameriky, on sám celý život velkoryse podporoval rozvoj vědy i ve své vlasti. Z jeho fondů vznikl časopis Antropologie, knihovna a Muzeum člověka na Univerzitě Karlově. Muzeum jeho jména je i v jeho rodném městě. Hrdličkovy antropologické sbírky v Národním muzeu USA čítaly desítky tisíc inventárních čísel a je do jisté míry tragédií a ochuzením světové vědy, že tato unikátní sbírka kostrového materiálu, reprezentující světové populace minulosti i současnosti, mizí v důsledku repatriace, uvedl na kongresu Miroslav Prokopec z České antropologické společnosti. U příležitosti konání kongresu, na nějž do ČR přicestovaly téměř tři stovky vědeckých kapacit z celého světa, byli za přínos v oboru oceněni pamětní medailí Aleše Hrdličky čtyři vědci z Jižní Afriky, Německa, Velké Británie a USA. Medaile je udělována od roku 1959, kdy se v Humpolci konal první kongres.

Výstava přiblíží stavitele chrámu sv. Víta Parléře a Mockera

Správa Pražského hradu chystá výstavu, která připomene 600 let od úmrtí stavitele svatovítské katedrály Petra Parléře a 100 let od úmrtí jeho nástupce Josefa Mockera. Expozice v gotickém podlaží a tereziánském křídle Starého královského paláce bude zahájena 6. října a potrvá do února příštího roku. Dílo obou stavitelů se nesmazatelně zapsalo do dnešní podoby gotické katedrály. Ve 14. století byl Petr Parléř po Matyáši z Arrasu jejím druhým stavitelem, chrám však nedokončil. V 19. století obnovil stavební činnost na významné evropské památce Mocker. Výstava, pořádaná pod záštitou prezidenta Václava Havla, je podle organizátorů výsledkem několikaleté práce specialistů Ústavu dějin umění, památkové péče kanceláře prezidenta a archivu Pražského hradu.

Lednický zámek si letos podle odhadů prohlédne 130.000 turistů

Asi o 15 procent se v letošní sezóně v porovnání s loňskou zvýšila návštěvnost zámku v Lednici na Břeclavsku, zařazeném do světového kulturního dědictví UNESCO. Denně si jej prohlédne tisícovka turistů, což znamená, že letos počet návštěvníků pravděpodobně překročí 130.000. ČTK to řekla kastelánka zámku Ivana Holásková. Podle ní se počet našich občanů mezi návštěvníky v tomto roce prudce zvýšil. Konečně po mnoha dovolených v cizině začínají poznávat i krásy ČR," uvedla kastelánka. Dodala, že mezi turisty jsou často Rakušané, Němci, Nizozemci a Britové. Zámek ze 13. století stojí v krajině upravené v anglickém stylu a je považován za jedno z vrcholných architektonických děl anglické novogotiky. Objekt, který patřil rodu Lichtenštejnů, byl mnohokrát přestavován, naposledy v polovině 19. století. Jedním z největších lákadel pro turisty je šestatřicetistupňové dřevěné schodiště v knihovně, které vedlo do ložnice knížat a bylo vyrobeno bez použití jediného hřebíku.

V roce 2000 se Praha stane hlavním městem zdravotně postižených

Hlavním městem zdravotně postižených se stane Praha v roce 2000. Na Výstavišti se pod záštitou prezidenta Václava Havla a za podpory premiéra Miloše Zemana uskuteční od 13. do 20. srpna pátá světová abilympiáda. Kolem 5000 zdravotně postižených z celého světa bude soutěžit v 38 pracovních disciplínách, jako je programování, tvorba internetových stránek, výroba nábytku či malba na hedvábí. Premiér Zeman potvrdil, že vláda počítá s finanční podporou této akce. "V pomoci lidem v těžké životní situaci je abilympiáda naprosto nezastupitelná," ocenil. Vicepremiér a výkonný místopředseda Vládního výboru pro zdravotně postižené Jaroslav Bašta dodal, že by byl rád, kdyby se rok 2000 stal příležitostí k tomu, aby v Praze zahájila provoz alespoň jedna linka bezbariérové tramvaje a několik dalších linek bezbariérových autobusů.

Ze sportu

Čeští hokejisté vstoupili úspěšně do prvního podniku Euro Hockey Tour. Ve Zlíně totiž ve svém zahajovacím vystoupení na Česká pojišťovna Cupu porazili Švédsko 4:2.

A na závěr zpráv informace o pátečním počasí na území ČR:

Většinou polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.