Zprávy pátek, 04. června 1999

A nyní podrobněji:

Lánský i Vetchý vítají, že JSR přijala mírový plán ke Kosovu

Místopředseda vlády Egon Lánský a ministr obrany Vladimír Vetchý přivítali, že jugoslávská vláda Slobodana Miloševiče i srbský parlament přijaly mírový plán pro Kosovo navržený Západem. "Já jenom doufám, že jde o skutečný obrat," řekl Lánský na čtvrteční tiskové konferenci v rámci cvičení Cooperative Guard '99 ve Vyškově. "Naše vláda usiluje o mírové řešení celého konfliktu a jsem rád, že se to obrací tím správným směrem," prohlásil Vetchý s tím, že česká vláda bude současný vývoj řešení kosovské krize podporovat. Ministr obrany se však domnívá, že je třeba počkat na vyhodnocení závěrů jednání, které v Bělehradě vedli vyslanci Evropské unie a Ruska Martti Ahtisaari a Viktor Černomyrdin.

Mírový plán, který předložili v Bělehradě, vychází z plánu dohodnutého na zasedání skupiny G8 počátkem května. V obecných liniích předpokládá zastavení bojů, stažení srbských sil z Kosova, návrat uprchlíků, vyslání mezinárodních mírových sil do Kosova a autonomii pro tuto provincii.

Poslanci hodnotí krok jugoslávské vlády kladně, ale i opatrně

Kladně, ale současně i opatrně přijali čeští poslanci informace, že jugoslávská vláda Slobodana Miloševiče přijala mírový plán pro Kosovo navržený Západem. Postoje zákonodárců vyplynuly z jejich vyjádření pro ČTK. Opatrnost zmínil předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. Podle něj totiž stále existují různé výklady toho, jak mírový plán realizovat. Bývalý ministr obrany a nyní poslanec za Unii svobody Michal Lobkowicz soudí, že pokud nejde o Miloševičův úhybný manévr a jeho snahu pozdržet další kroky aliance, je to pozitivní vývoj. Další exministr obrany a nyní lidovecký poslanec Miloslav Výborný rozhodnutí Miloševičovy vlády ocenil. "Je to dobře. Samozřejmě je škoda, že se tak již nestalo dávno," řekl.

Dienstbier o potřebě globální strategie pro Balkán

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier ve čtvrtek v Ženevě varoval, že mír v regionu zůstane bez globální strategie mezinárodního společenství pro Balkán křehký. Jedním z úkolů je odzbrojit Kosovskou osvobozeneckou armádu 'UK), zdůraznil podle agentury AFP Dienstbier. Máme šanci dostat se z bludného kruhu, pokud ovšem chceme skutečně prosazovat lidská práva, musíme skoncovat s deseti lety chyb mezinárodního společenství na Balkáně, řekl. Pro rekonstrukci Kosova a regionu potřebujeme strategický přístup; pokud se tak nestane, můžeme očekávat velmi brzy další konflikty v Bosně, v Albánii nebo v Makedonii, varoval Dienstbier.

Podle Papandrea řecko-český návrh přispěl k řešení

Řecko-český návrh na řešení kosovské krize byl vzat v úvahu při vypracování konečného seznamu bodů, který finský prezident Martti Ahtisaari a ruský emisar Viktor Černomyrdin předložili Slobodanu Miloševičovi, řekl v Kolíně nad Rýnem řecký ministr zahraničí Jorgos Papandreu. "Řada bodů tohoto textu se odrazila v Ahtisaariho návrhu," uvedl na tiskové konferenci. Jako příklad uvedl budoucí status Kosova jako výrazné autonomie v rámci JSR nebo stahování srbských sil z provincie "krok za krokem". Usoudil, že řecko-český dokument sehrál pozitivní úlohu a měl dobrý vliv. ČR a Řecko předložily svou iniciativu minulý týden Severoatlantické radě. Většina členů NATO ji označila za špatně načasovanou v okamžiku, kdy bylo třeba Bělehradu předvést hlavně jednotu aliance, nikoli odlišné pohledy na řešení krize.

Rumunsko se obává rozšíření kosovského konfliktu a chce do NATO

Podpora budoucího vstupu do Severoatlantické aliance dosahuje v Rumunsku 62 procent, přestože obyvatelé této země nejsou příliš nakloněni vojenské intervenci NATO v Kosovu. Po čtvrtečním jednání s předsedkyní Senátu Libuší Benešovou to ČTK řekl šéf rumunské horní komory parlamentu Petre Roman.

Roman se krátce setkal s náměstkem ministra zahraničí Hynkem Kmoníčkem. Mluvčí resortu Aleš Pospíšil ČTK řekl, že předseda rumunského Senátu poděkoval za podporu České republiky v úsilí Rumunska o vstup do aliance. Rumunsko je jedním z devíti potenciálních kandidátů na další rozšíření NATO.

V pátek má na programu šéf rumunského Senátu Petre Roman, který pokračuje v návštěvě České republiky, především přijetí u vicepremiéra Egona Lánského a premiéra Miloše Zemana. Hlavním tématem jednání bude zřejmě rozšiřování EU a Severoatlantické aliance. Rumunsko těžce neslo skutečnost, že se nedostalo do první vlny kandidátů na rozšíření NATO.

Ministerstvo obrany ani ČD nemají hlášeny další tranzity NATO

Ministerstvo obrany ani České dráhy 'ČD) zatím nedostaly žádnou informaci, že by Severoatlantická aliance hodlala v nejbližších dnech znovu využít české železniční tratě k přesunu svých vojenských transportů v souvislosti s konfliktem v jugoslávské provincii Kosovo. ČTK to potvrdili mluvčí obou institucí Milan Řepka a Zdenka Celá. Dosavadní informace nasvědčují podle Řepky tomu, že NATO do konce týdne žádný transport přes české území neplánuje. Dva vojenské konvoje směřující na Balkán poprvé překročily hranice České republiky v úterý a její území opustily ve středu v noci.

Spiering: Cvičení Cooperative Guard '99 bylo velmi úspěšné

Velitelsko-štábní cvičení Cooperative Guard '99, které od minulého čtvrtka hostil areál vojenských škol ve Vyškově na Moravě, bylo podle vrchního velitele spojeneckých sil NATO ve střední Evropě Joachima Spieringa velmi úspěšné. Spiering to uvedl na čtvrteční tiskové konferenci v předposlední den manévrů, kterých se účastní na 2000 vojáků z 29 členských zemí NATO a programu Partnerství pro mír. Cvičení, které se odehrává z větší části na mapách a počítačích, je zaměřeno na postupy NATO při plánování a vedení všeobecné operace na podporu míru a zlepšení interoperability mezi partnerskými státy a aliancí. Slovy chvály na adresu českých vojáků po návštěvě cvičení nešetřil místopředseda vlády Egon Lánský. Ten se prý přesvědčil, že česká armáda je mezi spojenci brána vážně a dělá své zemi čest.

Komunisté ve Slavkově protestovali proti NATO

Přibližně 400 občanů se ve čtvrtek sešlo ve Slavkově u Brna na demonstraci Komunistické strany Čech a Moravy proti NATO a jeho útokům na Jugoslávii. Právě ve zdejším zámku se totiž konalo při příležitosti ukončení vojenského cvičení Cooperative Guard '99 slavnostní setkání představitelů vlády se zástupci Severoatlantické aliance a vojenskými přidělenci jednotlivých států, které se cvičení zúčastnily. Celkem se na něm podílely dvě tisícovky vojáků 26 zemí NATO a Partnerství pro mír. Demonstrující s transparenty "Jsme s tebou Jugoslávie", "Agrese NATO v Jugoslávii je válečný zločin" a "Havel do první linie" podpořili jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, jehož země se podle nich musí bránit zcela zbytečným leteckým úderům.

ČR předala EU Národní program přípravy na členství

Česká republika předala ve čtvrtek Evropské komisi 'EK) Národní program přípravy na členství v Evropské unii. Dokument, který v květnu po předchozích připomínkách Bruselu schválila vláda, bude jedním z podkladů, na jejichž základě komise za pár týdnů vypracuje důležitý posudek o stavu příprav ČR na vstup do unie. "Jsme velmi rádi, že jsme 'dokument) dostali, ... budeme ho nyní detailně studovat," řekla novinářům po jednání s hlavním českým vyjednavačem pro vstup do unie Pavlem Teličkou ředitelka útvaru EK pro rozšíření Catherine Dayová.

Ministr Grégr v Egyptě

Egypt má zájem o nákup tisíce kusů traktorů brněnského Zetoru. "Je to záležitost profinancování této zakázky," řekl v Káhiře během oficiální návštěvy Egypta ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Dodal, že se bude snažit zapojit Českou exportní banku, exportní pojišťovnu EGAP a další komerční banky na českém trhu. Jak uvedl, Egypt má rovněž zájem o větší počet velkokapacitních sil a chladíren a o hutní výrobky a zařízení. "Zájem je o dodávky trolejbusů," uvedl Grégr s tím, že by se montovaly v Egyptě. České firmy by se měly podílet na dodávkách zařízení na výrobu pitné vody, čističek odpadních vod a likvidaci odpadu. Egypt má podle ministra Grégra také velký zájem na výstavbě montovny osobních vozů škoda. Je to však otázka rentability projektu, řekl ČTK ministr Grégr.

V Birminghamu se konal seminář pro investory v ČR

Pod názvem Investiční klima v České republice se uskutečnil v britském Birminghamu seminář pro britské investory. Účastníci akce, kterou pořádal CzechInvest a sponzorovala Komerční banka, se zajímali především o pondělní rozhodnutí vlády, jímž se definitivně upravují podmínky pro systém podpor a investiční úlevy. Investoři na semináři rovněž upozornili na nadměrnou byrokracii při zakládání a registrování nových firem v České republice. Zajímali se také o kvalitu českého managementu.

Exministr Haig má pomoci s prodejem kopřivnických tatrovek

Bývalý americký ministr zahraničí Alexander Haig má pomoci s prodejem kopřivnických tatrovek, pokud se společnosti SDC International, Inc. podaří získat kontrolní balík akcií v této automobilce. ČTK to sdělili zástupci SDC International, Inc. se sídlem v Palm Beach na Floridě. Haig se stal členem rady pro strategický rozvoj této americké společnosti. Jeho hlavním úkolem bude styk s vládami a prodej kopřivnických tatrovek pro vojenské účely. Společnost uvedla, že Haig při tom využije rozsáhlé kontakty, které získal v 80. letech jako ministr zahraničí USA za prezidenta Ronalda Reagana a poté jako úspěšný podnikatel.

Z jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila vládní návrh novely zákona o penzijním připojištění. Novela počítá s prodloužením doby poskytování státního dvacetiprocentního příspěvku z původních dvou let na celou dobu trvání připojištění. Podle předlohy by měla být také navýšena hodnota povinného základního jmění fondu ze současných 20 na 50 miliónů korun. Poslanci rovněž umožnili, aby si zaměstnavatelé a zaměstnanci mohli své příspěvky na penzijní připojištění do určité míry odečítat z daní, respektive z nákladů.

Novela zákona o penzijním připojištění zvyšuje motivaci občanů pro tento druh důchodového spoření, zvyšuje bezpečnost systému a posiluje jeho dlouhodobost. Shodují se na tom představitelé penzijních fondů, oslovení anketou ČTK. Podle prezidenta asociace penzijních fondů Petra Illetška z jednání poslanců vyplynulo, že jsou si velice dobře vědomi možností, jimiž může penzijní připojištění zmírňovat očekávané problémy u státního důchodového pojištění.

Dolní komora parlamentu také podpořila další projednávání vládního návrhu azylového zákona, který má omezit příliv běženců na české území a nově upravit podmínky pobytu žadatelů o azyl. Nový zákon má mimo jiné zavést institut bezpečné země původu, za kterou bude považován stát, v němž státní moc dodržuje lidská práva, a ve kterém tedy nedochází k pronásledování či nelidskému zacházení. Ačkoli udělení azylu příchozím z těchto zemí nemá být zcela vyloučeno, bude nepravděpodobné. Předlohou, která prošla prvním parlamentním čtením zcela hladce, se budou v příštích týdnech zabývat sněmovní výbory.

Poslanecká sněmovna rovněž schválila nový veterinární zákon, který nahradí nynější zastaralou legislativu. Zákon v souladu s evropským právem stanovuje požadavky veterinární péče na chov zvířat a na živočišné produkty a upravuje práva a povinnosti fyzických i právnických osob v této oblasti.

V Senátu bude za týden smuteční rozloučení se zesnulým Bendou

Smuteční rozloučení se senátorem Václavem Bendou, který skonal ve středu po krátké a těžké nemoci, se bude konat ve čtvrtek 10. června v sídle Senátu ve Valdštejnském paláci. Občané se budou moci zesnulému poklonit v Rytířském sále, kde bude vystavena rakev s jeho ostatky. Tiskové oddělení Senátu pro ČTK uvedlo, že samotného smutečního aktu se poté zúčastní rodina a příbuzní zemřelého, senátoři a další osobnosti politického života v České republice. Pohřeb Bendy se uskuteční později odpoledne v kostele svatého Jiljí v Praze.

ČR a Německo uzavřou smlouvu o spolupráci policie proti migraci

Možná ještě letos podepíše Česká republika a Německo smlouvu o policejní spolupráci, která má pomoci v boji proti ilegální migraci z východu. Ministr vnitra Václav Grulich a jeho německý protějšek Otto Schily se dohodli, že konečné znění smlouvy připraví odborníci obou zemí na třídenním odborném jednání letos v září. Ministři v Praze jednali o formách společného boje proti ilegálním uprchlíkům a harmonizaci předpisů České republiky a Evropské unie v oblasti ochrany hranic.

Slovenský vicepremiér Csáky se v Praze sešel s krajany

Setkáním s představiteli slovenských krajanských spolků zahájil slovenský vicepremiér pro menšiny Pál Csáky dvoudenní návštěvu České republiky. Krajanské spolky především zajímá, jak bude slovenská vláda nápomocna více než 300.000 Slováků, kteří žijí v České republice, a jak zareaguje na českou novelu zákona o občanství, která umožní dvojí občanství. Vláda se v únoru rozhodla liberalizovat podmínky, za kterých mohou bývalí českoslovenští občané, kteří si zvolili občanství jednoho z obou států, získat i občanství státu druhého. Předlohu má projednat v nejbližších dnech Poslanecká sněmovna.

Problematika národnostních menšin bude obsahem politických jednání, která čekají slovenského vicepremiéra v pátek. Csáky se setká s premiérem Milošem Zemanem, zástupci parlamentu i s vládním zmocněncem pro lidská práva Petrem Uhlem.

Zástupci krajanského spolku uctili v Brně památku Židů

Položením květin uctili ve čtvrtek v Brně představitelé krajanského spolku Bruna, sdružujícího Němce pocházející z Brna, památku brněnských židovských občanů, kteří zahynuli za druhé světové války. Pietní vzpomínka se uskutečnila v Merhautově ulici u pamětní desky umístěné na budově školy, která v době okupace sloužila jako místo pro shromáždění židovských občanů před jejich transportem. Deska připomíná, že právě odsud bylo v letech 1941 až 1942 odvlečeno na smrt více než devět tisíc židovských občanů. "Poučme se z minulosti a pokusme se odstranit tyto neblahosti," řekl předseda spolku Bruna Karl Walter Ziegler. Poukázal přitom i na současnou situaci na Balkáně, která podle něj dokazuje, kam až vede nenávist.

V Hradci Králové se jedno z náměstí jmenuje Tchien-an-men

Náměstí Svobody v Hradci Králové přejmenovali ve čtvrtek členové organizace Amnesty International a královéhradečtí zastupitelé symbolicky na 24 hodin na náměstí Tchien-an-men. Učinili tak při vzpomínkové akci k desátému výročí masakru na tomto pekingském náměstí. Ceduli s novým označením místa umístili na roh jedné z budov na náměstí. "Reagovali jsme na výzvu předsedy zahraničního výboru francouzského parlamentu Jacka Langa k radnicím v Evropě, aby jedno náměstí přejmenovaly na Tchien-an-men," řekl ČTK královéhradecký opoziční zastupitel Martin Dvořák. Dodal, že "věci jako tento komunistický masakr se nemají nechat zapomenout a má se na ně upozornit při každé vhodné příležitosti."

Příslušník StB popírá, že by bil biskupa Malého

Bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti 'StB) Jan Dolanský ve čtvrtek před soudem popřel, že by v prosinci 1980 při policejním výslechu fyzicky týral nynějšího biskupa Václava Malého. Dolanský, který nyní pracuje jako právník Všeobecné zdravotní pojišťovny, čelí u Obvodního soudu pro Prahu 1 v souvislosti s výslechem Malého obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Dolanský, jenž u StB sloužil 28 let, před soudem prohlásil, že se inkriminovaného výslechu tehdejšího katolického kněze Václava Malého zúčastnil a že jej dokonce osobně řídil. V žádném případě však Malý nebyl podle něj při vyslýchání jakkoli fyzicky napadán. Biskup Malý však u soudu trval na tom, že jej tehdy příslušníci StB surově bili, přičemž nejaktivněji se na jeho týrání podílel právě Dolanský.

Akce Milostivé léto 2000 chce oddlužit země třetího světa

Zájmové sdružení právnických osob Otevřený svět 'OS) v Litvínově na Mostecku organizuje v České republice celosvětovou akci Milostivé léto 2000. Jejím cílem je oddlužení zemí třetího světa, aby místo splácení půjček mohly investovat do rozvojových programů. "Vernisáž české mutace výstavy se uskuteční v objektu OS v Litvínově 14. června," informoval ČTK vedoucí sdružení Karel Tomčík. Tlak na nejvyspělejší země, aby nejchudším státům odpustily dluhy, vyvíjejí organizátoři formou výstavy šestnácti plakátů. Ty textovou i fotografickou formou přibližují příčiny krizové zadluženosti, její důsledky, vysvětlují kampaň Milostivé léto 2000 a podávají informace o tom, co může pro oddlužení zmíněných států udělat každý evropský občan. Součástí výstavy jsou podpisové archy.

Skončil festival Pražské jaro

Beethovenova Devátá symfonie se Schillerovou Ódou na radost uzavřela tradičně ve čtvrtek večer třítýdenní program mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který se konal počtyřiapadesáté. Bamberské symfoniky a Pražský filharmonický sbor dirigoval ve vyprodané Smetanově síni Ingo Metzmacher.

Letošní ročník festivalu byl podle jeho ředitele Olega Podgorného úspěšný po umělecké stránce. Vystoupilo při něm v šesti desítkách programů na 80 osobností a třicet uměleckých souborů. "Potěšila nás zejména houslová koncertní řada s umělci prestižních jmen a příjemného chování," řekl Podgorný ČTK s poukazem na vystoupení světoznámých houslistů Maxima Vengerova, Gidona Kremera, Vadima Repina a Gila Shahama.

Přírůstky státních galerií

Umělecká díla, o která se v letech 1990 až 1997 rozrostly sbírky státních galerií, jsou do poloviny srpna k vidění v Jízdárně Pražského hradu. Expozice obsahuje stovku rozmanitých českých a evropských obrazů, soch a objektů počínaje 15. stoletím až po současnost. Vystavovaný soubor starého, moderního a současného umění od autorů zvučných jmen představuje asi pětinu z toho, co se 21 státním galeriím za sedmileté období podařilo nakoupit za finanční podpory různých institucí. Smyslem výstavy je připomenout veřejnosti roli státních galerií na správě a péči o sbírky starého a moderního umění.

Ze sportu:

Dva favorité mistrovství České republiky v šachu, Petr Hába ze Zlína a pardubický Jan Votava, remizovali v poměru 0,5 : 0,5 v jedné z partií úvodního kola. Šampionátu se v Lázních Bohdaneč účastní 12 předních hráčů. Hraje se systémem dvakrát každý s každým.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.