Zprávy pátek, 04. prosince 1998

A nyní podrobně:

Klaus vyzval Zemana a Tošovského k jednání o problémech ekonomiky

S výzvou ke společnému jednání o problémech ekonomiky a strategii vlády se ve čtvrtek písemnou formou obrátil na premiéra Miloše Zemana a guvernéra České národní banky Josefa Tošovského předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. "Považuji v této chvíli za nezbytné, aby vláda, Česká národní banka i parlamentní opozice zahájily intenzívní dialog o hospodářské politice v následujícím období a aby se co nejrychleji shodly na opatřeních, která povedou k zásadnímu obratu," napsal Klaus v prohlášení.

Premiér Zeman výzvu přijal, avšak doporučuje, aby se společné schůzky zúčastnil také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr. Tiskový mluvčí centrální banky Martin Švehla reagoval vyjádřením, že Česká národní banka je připravena se zúčastnit, pokud půjde o nepolitickou odbornou diskusi.

Václav Havel převzal plaketu Nadace Charty 77

Čestnou plaketu převzal ve čtvrtek prezident Václav Havel od Nadace Charty 77 za obětavou a dlouholetou činnost v její prospěch. Nadace od roku 1978 podporovala československý disent a po pádu komunismu se zaměřila především na humanitární projekty. Spoluzakladatel nadace a český emigrant František Janouch, který prezidentovi plaketu předával, chtěl prostřednictvím nadace podporovat lidi, "jejichž intelektuálního potenciálu si velice vážil" a kteří by byli připraveni po pádu komunismu převzít odpovědnost za osudy své vlasti. Jedním z těchto lidí byl podle něho i Václav Havel.

Výzva k odstranění výkrmny prasat v Letech u Písku

K odstranění velkovýkrmny prasat v Letech u Písku, která stojí na místě bývalého koncentračního tábora z druhé světové války, v němž zahynulo několik stovek Romů, vyzvala vládu stovka českých i zahraničních signatářů otevřeného dopisu, adresovaného premiérovi Miloši Zemanovi. Mezi signatáři jsou například biskup Václav Malý či známý lovec nacistických válečných zločinců Simon Wiesenthal. Ten zaslal premiérovi již minulý týden osobní dopis se stejnou výzvou.

Kontrola na ÚDV by měla skončit do dvou týdnů

Do dvou týdnů by měla skončit kontrola, kterou na Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) provádí odbor supervize ministerstva vnitra. ČTK to řekl ředitel tiskového odboru ministerstva Jan Decker. Kontrolu nařídil ministr vnitra Václav Grulich poté, co vyvstalo podezření, že z ÚDV unikají tajné informace. Podnět k tomu dala aféra kolem bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka čelícímu podezření ze spolupráce s bývalou československou Státní bezpečností. U zrodu tohoto obvinění totiž stál někdejší ředitel ÚDV Václav Benda.

Aféra Zilk

Prezident Václav Havel se ve čtvrtek odpoledne seznámil s výsledky meziresortní komise, která měsíc prošetřovala spis, jež vedla Státní bezpečnost na bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka. Výsledky práce komise Havlovi předali s dvoutýdenním zpožděním oproti původním plánům ministr vnitra Václav Grulich a šéf komise Jan Frolík. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka proto dal Havel pokyn českému velvyslanectví ve Vídni, aby dojednala s Zilkem termín návštěvy. Podle Špačka by se návštěva měla uskutečnit nejpozději do konce příštího týdne.

Podle kardinála Vlka komunismus zůstal v hlavách a srdcích lidí

Komunismus podle katolického primase kardinála Miloslava Vlka nepadl v českých zemích v roce 1989, ale zůstal v hlavách a srdcích lidí. Pražský arcibiskup to řekl ve čtvrtek při neformálním adventním rozhovoru s novináři, když uvažoval nad dosud nevyřešeným vztahem mezi státem a církvemi. Sociálnědemokratickou vládu vidí nicméně kardinál Vlk pro dosažení pokroku v těchto jednáních nadějněji než vlády předchozí. "Iniciativa k jednáním o tzv. vládní komisi bude muset vyjít z obou stran," poznamenal.

KDU-ČSL má svou komisi pro řešení otázek ve vztahu státu a církví

Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová ustavila svou odbornou komisi pro řešení otázek vztahu státu a církví, neboť se hodlá zapojit do diskusí o tomto nevyřešeném problému. Jak ve čtvrtek informovala ČTK, v čele komise, která bude ve spolupráci s odborníky připravovat politická stanoviska strany k danému problému, je poslanec Pavel Tollner.

Novým velvyslancem SR v Praze Jozef Stank

Novým slovenským velvyslancem v Praze se stal Jozef Stank, kterému ve čtvrtek v Bratislavě předal pověřovací listiny slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Jozef Stank pracoval na velvyslanectví jako chargé d'affaires během působení svého předchůdce Ivana Mjartana, který z Prahy letos v létě po více než pěti letech v diplomacii odešel.

Romských žadatelů z ČR o azyl v Británii ubývá

V listopadu požádalo v Británii o azyl 80 českých Romů, včetně rodinných příslušníků. Uvedl to ve čtvtek v Londýně náměstek českého ministra zahraničí Martin Palouš, který se v hrabství Sussex zúčastnil semináře o rasismu a xenofobii. Podle Palouše počet nově příchozích českých Romů na britské ostrovy v poslední době poklesl a zatím nehrozí bezprostřední nebezpečí, že by britské úřady v dohledné době chtěly zavést vůči České republice vízovou povinnost, kterou v říjnu zavedly vůči Slovensku.

ČNB snižuje limitní sazbu

Česká národní banka 'ČNB) s účinností od pátku 4. prosince snížila limitní sazbu pro dvoutýdenní repo operace z 11,5 na 10,5 procenta. Diskontní sazbu ponechala na deseti procentech, stejně tak jako lombardní sazbu na 15 procentech. Ministerstvo financí je s tímto rozhodnutím velmi spokojeno. "Doufáme, že opatření ČNB povede k obnovení hospodářského růstu," řekl ČTK vedoucí tiskového oddělení ministerstva Daniel Častvaj.

K privatizaci ČSOB

Proces privatizace Československé obchodní banky 'ČSOB) vstoupil podle harmonogramu schváleného Řídícím výborem pro privatizaci do další fáze. Třináct potenciálních investorů ještě letos do vánoc předloží své nezávazné nabídky ve struktuře stanovené vládou, které pak budou hodnoceny pro postup do dalšího kola. ČTK to ve čtvrtek oznámil mluvčí ČSOB Milan Tománek. Mezi zájemce o 66procentní podíl v ČSOB patří ABN AMRO, Bank Austria Creditanstalt, BAWAG, BNP, Hypo-Vereinsbank, Citibank, Commerzbank, Deutsche Bank, Erste Bank, KBC, ING Bank, Raiffeisen Zentral Bank a Société Générale.

Další změny ve vedení vinohradské nemocnice

Nástupkyně ředitelky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Zuzany Roithové, prozatímní ředitelka Marie Alušíková, po poradě s ministerskou komisí, která je nyní v nemocnici, odvolala náměstky Bohuslava Svobodu a Davida Marxe. Svoboda, který až do soboty byl prezidentem ČLK, současně přišel o funkci statutárního zástupce ředitelky nemocnice. Rovněž Marx patřil k významným členům komory.

Pondělní odvolání ředitelky Roithové vyvolalo bouři nevole mezi zaměstnanci nemocnice. Pod petici proti jejímu odvolání, která byla zaslána ministru Davidovi, se dosud podepsalo kolem 1100 zaměstnanců a 56 vedoucích pracovníků nemocnice.

Zastupitelé z Prahy-Dubče zvažují podání stížnosti

Někteří nově zvolení zastupitelé místního zastupitelstva v Praze-Dubči zvažují podání stížnosti k Ústavnímu soudu. Domnívají se totiž, že Městský soud v Praze se při úterním rozhodnutí, v němž prohlásil listopadové komunální volby v Dubči za zmanipulované, opřel pouze o svědectví stěžovatelů. ČTK to ve čtvrtek řekl zástupce starosty Josef Moravec.

Podle předběžných propočtů Českého statistického úřadu by složení pražského zastupitelstva i výsledky voleb v druhém městském obvodu zůstaly stejné, i kdyby voliči z městské části Praha-Dubeč v listopadových komunálních volbách do městského zastupitelstva nevolili.

Bude zaveden institut emeritního senátora?

Veselí mezi ústavními činiteli vzbudila úvaha senátorů o zavedení institutu emeritního senátora, který by odcházejícím členům horní komory zajišťoval zachování některých výhod. Bývalí senátoři by měli mít podle čtvrtečního vydání Mladé fronty Dnes například přístup na senátní parkoviště, do senátní jídelny, případně by se mohli zúčastnit poradním hlasem debat při jednání senátních orgánů. Z ankety, kterou provedla ČTK, vyplývá, že poslanci o vzniku podobného institutu v rámci sněmovny neuvažují.

Myšlenka zavést titul emeritního senátora se zamlouvá politickému poradci prezidenta Jiřímu Pehemu, podle něhož by to bylo výrazem uznání bývalým politickým elitám. Měla by to být ale čestná funkce bez jakýchkoli materiálních požitků, řekl v rozhovoru pro ČTK Pehe. Prezident se prozatím k úvahám o emeritních senátorech nevyjádřil.

Legitimaci čestného senátora pokládá předsedy Senátu Petra Pithart spíše jen za symbolický důkaz zájmu o tyto lidi, protože pro Senát budou velmi užitečným zdrojem informací.

Vyšetřuje se krach podniku Liberta, kde byl ve vední ministr Svoboda

Vyšetřovatelé středočeského úřadu vyšetřování se od pondělí zabývají případem krachu mělnického podniku Liberta. Členy vedení této firmy byli donedávna i ministr financí Ivo Svoboda a jeho poradkyně Barbora Snopková. Vedoucí odboru středočeského úřadu vyšetřování Jan Čech, který se případem zabývá, ve čtvrtek ČTK řekl, že je předčasné hovořit o tom, zda by někomu z bývalého vedení Liberty mohlo hrozit trestní stíhání.

Bude těžba uranu pokračovat?

Minimálně do konce roku 2003 by mohla pokračovat výběrová těžba uranové rudy v lokalitě Rožná na Žďársku. Podle dosud platného vládního usnesení by měla skončit v roce 2001. "Prodloužení těžby by si nevyžádalo žádné mimořádné investice," uvedl pro ČTK ředitel závodu Geam státního podniku Diamo Jiří Jež, který tak reagoval na úvahy ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, podle něhož by se zásoby uranu v ČR měly dotěžit. "Zásoby uranu jsou zde na zhruba pět let, tzn. asi 1500 tun," dodal Jež.

Vojáci z povolání jsou nespokojeni

Značnou nespokojenost vojáků z povolání se situací v armádě odhalil výzkum Hlavního personálního úřadu ministerstva obrany. Například se ukázalo, že letos důvěřovalo náčelníkovi generálního štábu 49 procent profesionálních vojáků. O některých výsledcích průzkumu ČTK informoval tiskový odbor ministerstva obrany. Například 70 procent vojáků z povolání není spokojeno se svou finanční situací, neboť se domnívají, že jejich vrstevníci z jiných oborů jsou na tom lépe. Podle výzkumu 19 procent vojáků z povolání nemá vlastní byt, 14 procent pobírá sociální podporu, 42 procent státní příspěvek na rodinu a deset procent profesionálních příslušníků armády uvedlo, že jejich rodina je částečně odkázaná na materiální pomoc rodičů.

Armádní "Otevřená linka"

Otevřená linka české armády, která bude sloužit jako poradní a informační centrum pro vojáky, jejich rodiče i veřejnost, zahájila ve čtvrtek činnost na telefonních číslech 02/20210200 a 02/20210255. Navazuje na Linku armády, která byla zřízena v roce 1990 jako projev demokratizace české armády. Kromě telefonních linek mohou zájemci zasílat dotazy i na armádní internetovou stránku http://www.army.cz, která je k dispozici i zahraničním klientům.

Voňavá výstava

Cesty, kterými se do Čech dostávalo vzácné koření, popisuje výstava, kterou připravila v předvánočním čase Národní knihovna se sídlem v pražském Klementinu. Návštěvníci knihovny na výstavě nazvané Cesty za kořením uvidí a ucítí všechny hlavní druhy vonných bylin používaných v kuchyni. Výstava bude otevřena do 9. ledna.

Woodstock v Praze

Legendární americký rockový festival Woodstock připomíná výstava Get Back, která začala v pražském Veletržním paláci. Návštěvníci mohou na výstavě, která potrvá až do 6. ledna, vidět fotografie z nejslavnějšího festivalu 60. let, rockové plakáty i dokumentární film, který přímo na festivalu natočil Michael Wadleigh. V Praze výstava o Woodstocku zahajuje svou pouť po evropských metropolích, během které ji uvidí obyvatelé Hamburku, Londýna, Amsterodamu a dalších měst. V červnu 1999 zakončí výstavu velký vzpomínkový koncert ke 30. výročí Woodstocku, který se bude konat ve Vídni.

Ze sportu:

České Budějovice porazily v předehrávce 26. kola hokejové extraligy druhý celek tabulky Zlín 5:1 a posunuly se na čtvrté místo.

A ještě předpověď počasí pro Českou republiku na pátek:

Oblačno až zataženo a místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Denní teploty minus 3 až plus 1 st.C.

Tolik zprávy Radia Praha.