Zprávy pátek, 04. srpna 2000

Renata Prátová

A nyní podrobně:

Senát ve čtvrtek vrátil Poslanecké sněmovně s vlastními pozměňovacími návrhy několik zákonů

Senát poslancům vrátil například novelu zákona o ochraně utajovaných skutečností, která má zrychlit a vylepšit bezpečnostní prověrky. Senátoři mimo jiné navrhují, aby se prověrkám nadále podrobovali viceprezident a inspektoři Nejvyššího kontrolního úřadu. Vyňal je proto z okruhu osob, které jsou takzvaně prověřeny ze zákona a jsou od prověrek osvobozeny.

Horní komora parlamentu vrátila sněmovně i vládní návrh zákona o informačních systémech veřejné správy, který má občanům přinést úsporu času, energie i peněz při jednání s úřady. Také v tomto případě sice senátoři k předloze přijali několik pozměňovacích návrhů, ty se ale netýkají podstaty zákona a mají spíše legislativní charakter.

Se sněmovním zněním se senátoři neztotožnili ani na třetí pokus, když dolní komoře vrátili k novému projednání také návrh novely zákona o cenných papírech. Senát mimo jiné chce, aby přidělování mezinárodního čísla pro cenný papír náleželo i nadále Komisi pro cenné papíry, a nikoli Středisku cenných papírů, jak navrhla Poslanecká sněmovna. Horní komora upravila a vrátila poslancům také novelu zákona o dluhopisech, která posiluje práva držitelů dluhopisů.

Inspekce ministra vnitra odložila vyšetřování legálnosti zásahu policie v IPB

Inspekce ministra vnitra odložila vyšetřování legálnosti červnového policejního zásahu při uvalení nucené správy na Investiční a Poštovní banku (IPB). Učinila tak na pokyn Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které v této souvislosti konstatovalo, že policie při zásahu nepochybila. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl zástupce ředitele inspekce Jiří Zábrodský. Podle něj je vyšetřování kvůli zásahu v IPB ze strany inspekce ukončeno. Další prověřování by inspekce zahájila teprve na základě podnětu, který by obsahoval nové skutečnosti týkající se tohoto případu. "Jsem rád, že naše stanovisko bylo potvrzeno nezávislou autoritou a doufám, že ti, kteří náš postup tak razantně kritizovali, se nad svými výroky zamyslí," reagoval v písemném vyjádření pro ČTK ministr vnitra Stanislav Gross.

Asistenci 13 policistů z Útvaru rychlého nasazení (URNA) při uvalení nucené správy na IPB považuje státní zastupitelství za zákonnou. Vyplývá to z vyjádření mluvčí ministerstva vnitra Gabriely Bártíkové. Podle ní dalo zastupitelství inspekci za pravdu v tom, že tito specialisté se nemusejí podílet jen na jim vyhrazených akcích, ale mohou být nasazováni i na plnění jiných úkolů, které policii ze zákona přísluší. Ve stanovisku státního zastupitelství ke zprávě inspekce se podle Bártíkové také uvádí, že při zásahu v IPB policisté nezneužili pravomoc veřejného činitele ani se nedopustili jiného trestného činu. O zákonnosti nelze pochybovat ani v případě přidělení dvou policistů k osobní ochraně nuceného správce.

Poslanecká sněmovna kvůli IPB ustavila parlamentní vyšetřovací komisi, která musí svá zjištění předložit poslancům do konce června příštího roku.

Ministři obrany a vnitra Vladimír Vetchý a Stanislav Gross podepsali dohodu o pomoci armády při zasedání MMF

Celkem 1600 vojáků z povolání vyčlení ministerstvo obrany, aby pomohli zajišťovat bezpečnost během výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), které se v září uskuteční v Praze. Stanoví to dohoda, kterou ve čtvrtek podepsali ministři obrany a vnitra Vladimír Vetchý a Stanislav Gross. Tiskový mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka ČTK sdělil, že 200 vojáků je určeno pro obsluhu vojenské techniky v Praze a zbylých 1400 vojáků bude vykonávat pořádkovou službu ve vybraných okresech. Gross už dříve uvedl, že půjde o okresy, z nichž ministerstvo vnitra stáhne policisty do metropole.

Trestná činnost policistů v České republice se oproti loňsku zvýšila o 48 procent

Téměř o polovinu se letos oproti loňskému prvnímu pololetí zvýšil počet trestných činů policistů objasněných Inspekcí ministra vnitra. Nejčastějším trestným činem policistů bylo zneužívání pravomoci veřejného činitele. Nejvyšší nárůst zločinnosti policistů byl zaznamenán v oblasti nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a v oblasti pojistných podvodů. Novináře o tom ve čtvrtek informoval ředitel inspekce Mikuláš Tomin. Za uvedené období podle něj inspekce vyhledala a objasnila 285 trestných činů policistů. Oproti stejnému období loňského roku jde o nárůst téměř 48 procent.

Zastupitelský úřad České republiky v Litvě bude od září kontaktní ambasádou NATO

Funkci kontaktní ambasády Severoatlantické aliance v Litvě bude od 1. září letošního roku po dva roky plnit český zastupitelský úřad ve Vilniusu. Oznámilo to ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí, podle něhož bude velvyslanec Štefan Fülle vedle českých zájmů zastupovat i zájmy NATO. "Získání Litvy si velmi vážíme, kandidátů totiž bylo více. To, že právě nám aliance svěřila Litvu, vnímáme jako potvrzení dobrého jména naší diplomacie a výraz důvěry," uvádí v tiskové zprávě ministerstva zástupce velvyslance České republiky v NATO Ivo Šrámek.

Židé podali v kauze hřbitova žalobu k soudu pro lidská práva

Žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku v kauze židovského pohřebiště v pražské Vladislavově ulici podal Výbor pro zachování židovských hřbitovů v Evropě. Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámila právní zástupkyně výboru Šimona Mašková. Členové výboru na konferenci kritizovali návrh České pojišťovny, jíž pozemek s pohřebištěm patří, a která na něm chce postavit svou administrativní budovu. Česká pojišťovna chce blok země s hroby zalít do betonu a stavět pod nimi. Výbor to ale považuje za znesvěcení hřbitova. "Byla podána žaloba k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, dále návrh na předběžné opatření - zastavení stavby do doby vyřešení té otázky, teď se připravuje žaloba, která se týká porušování lidských práv," řekla Šimona Mašková. Výbor, který naléhá na českou vládu, aby pohřebiště zachránila, žádá zmrazení stavebních prací a revizi plánů a co nejrychlejší znovupohřbení vyzvednutých ostatků.

Kritiky se ve čtvrtek dočkal i postup českých úřadů. "Byli jsme ujištěni, že na místě prohlášeném za kulturní památku nebudou žádné stavební práce, byli jsme ujištěni, že na postup prací budeme moci dohlížet a veřejně jsme prohlašovali, že nedovolíme kopání nad ani pod hroby," řekl předseda výkonného výboru Abraham Ginsberg, podle kterého nic z toho nebylo dodrženo. České úřady podle něj nezamýšlejí řešit problém a vyhýbají se řešení. Právní zástupkyně výboru Šimona Mašková dodala, že zvažují i postup proti úřadům, které podle ní část hřbitova na staveništi neprohlásily za kulturní památku.

Vicepremiér Pavel Rychetský považuje žalobu kvůli pohřebišti za neopodstatněnou

Žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kterou chce kvůli židovskému pohřebišti v pražské Vladislavově ulici podat Výbor pro zachování židovských hřbitovů v Evropě, považuje místopředseda vlády Pavel Rychetský (ČSSD) za neopodstatněnou. Podle něj "absolutně nehrozí žádné riziko", že by soud zastavil stavbu, "která je v souladu s vnitrostátním právem a která je na soukromém pozemku". Rychetský soudí, že podání této žaloby, o které ani neví, zda směřuje proti České republice, není důvodem pro to, aby vláda k této věci vydávala nějaké samostatné stanovisko.

Podle ministerstva kultury na staveništi nejde o hřbitov, ale o bývalé pohřebiště zrušené v roce 1478. "Žaloba by se tím pádem musela týkat všech staveb, které na tomto místě od roku 1478 stály," uvedla mluvčí ministerstva Dita Fuchsová.

Komunisté mají program na záchranu českých podnikatelů

Komunistická strana Čech a Moravy chce pomoci českým drobným podnikatelům mimo jiné třeba decentralizací veřejné podpory podnikání či ochranou domácího prostředí srovnatelnou s podmínkami v Evropské unii. Návrhy obsahuje odborný materiál, se kterým ve čtvrtek novináře seznámil místopředseda ústředního výboru KSČM Jiří Dolejš. Upozornil, že malí podnikatelé v současné době vytvářejí skoro 60 procent pracovních míst a že v celé republice jde přibližně o 1,7 miliónu firem a podnikatelů.

Protesty proti zasedání MMF začaly v Brně instalováním infostánku

Instalováním infostánku na centrálním náměstí Svobody zahájili ve čtvrtek v Brně členové Solidarity - organizace revolučních anarchistů kampaň proti zářijovému pražskému zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). "Chceme informovat lidi o tom, co je MMF, jaký má vliv na světovou ekonomiku i dopady na hospodářství v České republice," řekl ČTK jeden z organizátorů Milan Náplava. V informační kampani v Brně chce Solidarita podle něj nyní pokračovat až do září. Jedenkrát týdně by se měl na náměstí Svobody objevovat právě infostánek s materiály a požadavkem zrušení zasedání.

Antikomunisté žádají prezidenta Václava Havla, aby navrhl soudu pozastavení KSČM

Organizace odpůrců komunismu ze Znojemska se obrátily na prezidenta Václava Havla s návrhem, aby Nejvyššímu soudu podal podnět k pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy. ČTK o tom ve čtvrtek informoval mluvčí Koordinační rady organizací protikomunistického odporu okresu Znojmo Libor Plíšek. Vedoucí tiskové služby prezidentské kanceláře Martin Krafl ČTK potvrdil, že dopis se žádostí kancelář obdržela. "Jak se prezident a jeho kancelář rozhodnou, v tuto chvíli nechci předjímat," dodal Krafl.

Signatáři dopisu, mimo jiné požadují, aby KSČM změnila svůj název a oprostila se od vyznávání a propagování "ideologie ohrožující rozvoj osobnosti i společnosti - marxistické ideologie a v skrytu duše leninismu jako komunistické praxe". V textu dopisu, který má ČTK k dispozici, připomínají, že název "komunistická" je odvozen od Komunistického manifestu, který předpokládá třídní boj, což je podle nich v komunistickém pojetí likvidace třídních a politických protivníků všemi prostředky. KSČM rovněž vytýkají, že jejím programovým cílem je socialismus podle marxistické teorie, což je pro demokratickou společnost nepřijatelné.

Místopředsedkyně KSČM Zuzka Rujbrová krok antikomunistů odmítla. "Já bych přála panu prezidentovi klidnou dovolenou. Pokud by Komunistická strana Čech a Moravy byla stranou, která dělá cokoliv v rozporu se zákonem o politických stranách, tak by se nepochybně i jiné subjekty zasazovaly o její zrušení," poznamenala Rujbrová. Dodala, že podle ní je spíš na místě uvažovat, zda není důvod spíše k pozastavení činnosti jiných politických stran, například kvůli způsobu jejich hospodaření.

Při havárii L-29 zahynul šéf bojové přípravy vzdušných sil

Při úterní havárii letadla L-29 zemřel šéf bojové přípravy vzdušných sil a plukovník Generálního štábu Armády České republiky Ján Malo. Podle mluvčího armádního letectva Petra Fajla patřil k nejzkušenějším armádním pilotům. "Měl veškeré možné dosažitelné vzdělání, které u nás existuje. Úspěšně absolvoval řadu velitelských a odborných funkcí, vedle toho byl i vynikajícím člověkem," řekl ČTK Fajl. Všechny trosky vojenského letounu L-29 Delfín, který se zřítil do kukuřičného pole u Čejkovic na Chrudimsku, vojáci už odstranili. Konečné vyšetření příčin letecké havárie si podle mluvčího Fajla vyžádá až několik měsíců. V souvislosti s tím zakázalo Velitelství vzdušných sil Armády České republiky na týden veškeré cvičné lety vojenských letadel.

Vojenští piloti absolvovali mimořádné školení v katapultáži

Všichni vojenští piloti absolvovali v souvislosti s úterní tragickou nehodou letounu L-29 Delfín na Chrudimsku mimořádná školení zásad nouzového opuštění letadla v havarijní situaci. ČTK to ve čtvrtek řekl velitel 32. základny taktického letectva v Náměšti nad Oslavou Jan Vachek. Přestože Delfín podle odborníků patří k nejbezpečnějším cvičným letounům, jeho katapultážní zařízení vychází ze 40 let starého typu vyvinutého pro stíhačky MiG-15.

Za deset let požádalo v České republice o azyl téměř 30.000 uprchlíků

Za posledních deset let požádalo o azyl v České republice skoro třicet tisíc cizinců. Nakonec ho získaly necelé dva tisíce. Vyplývá to z údajů ministerstva vnitra. Podle nich byly v minulém desetiletí nejúspěšnější žadatelé z Rumunska. Nejvíce lidí - skoro 780 - získalo azyl v roce 1991. Loni byl azyl udělen 80 lidem, což je v posledních letech obvyklý počet. Podle statistik o azyl žádají více muži než ženy a nejčastěji je udělován mužům mezi 26 a 40 lety.

Ministerstvo životního prostředí souhlasí s podmínkami s těžbou vápence v Českém krasu

Souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí s pokračováním těžby ve Velkolomu Čertovy schody západ v chráněné krajinné oblasti Český kras na Berounsku podepsal ve čtvrtek ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Stanovisko, které použije pro své rozhodování báňský úřad, je podmíněné mimo jiné požadavkem odpisu zásob vápence. Povolení je ohraničeno rokem 2015, kdy mají těžaři z území nadobro odejít a zanechat po sobě už rekultivovanou krajinu - geologický park s jezírkem, naučnými stezkami a stromy, informovala ČTK Zdenka Bubeníková z ministerstva životního prostředí.

IVVM: Češi míní, že by činnost stran měli platit hlavně jejich členové

Občané České republiky si myslí, že činnost politických stran by měla být financována především z členských příspěvků. Jak zjistil Institut pro výzkum veřejného mínění (IVVM), zastává tento názor 94 procent z 969 respondentů. Narůstá ale i podpora financování stran z darů podnikatelů i z vlastního financování. Celkem 58 procent lidí ale nepřipouští anonymitu sponzorů.

Romové otevřeli v Ústí nad Labem na tři dny kavárnu, o kterou je zájem

Do pátečního večera bude na ústeckém Mírovém náměstí otevřena kavárna, ve které Romové nabízejí kávu za příběh a bonbón za obrázek o soužití Romů s ostatními obyvateli. David Ferko z Chabařovic ve čtvrtek ČTK řekl, že od otevření kavárny ve středu odpoledne ji navštívilo do sta lidí. Podobnou krátkodobou kavárnu v rámci programu Předávání příběhů otevřela společnost East West už v Ostravě a Brně. Podle Davida Ferka do bílého stanu kavárny nechodí jen Romové a zatím se nesetkali s žádným útokem či odsouzením jejich akce.

V Ralsku má vzniknout jeden z největších zábavních parků v Evropě

Jeden z největších evropských zábavních parků hodlá vybudovat v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku společnost Kludsky Land ve spolupráci s dalšími zahraničními investory. Komplex zábavy má vyrůst na ploše 350 hektarů, park by měl nabídnout pracovní příležitost nejméně tisícovce lidí. ČTK to ve čtvrtek řekl spolumajitel společnosti Kludsky Land Bohumil Kludský pocházející se slavné cirkusové rodiny. Druhým majitelem firmy je jeho bratr Jiří.

Cestovatelé Zikmund a Hanzelka vystavují dříve zakázané fotografie v Olomouci

Fotografie cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, které téměř 40 let nemohli lidé spatřit, vystavuje až do konce září Vlastivědné muzeum v Olomouci. Pracovníci muzea výstavu fotografií z cest po Indonésii rozšířili o vlastní exotické sbírky a o dnešní záběry ze Sumatry. ČTK o tom informoval pracovník Vlastivědného muzea Vlastimil Tlusták.

Varhanní festival u svatého Jakuba nabídne osm koncertů

Katolický chrám svatého Jakuba v Praze na Starém Městě hostí od čtvrtka pátý ročník varhanního festivalu. Do 21. září zde vystoupí v osmi koncertních programech vedle tuzemských varhaníků umělci z Kanady, Polska, Slovinska a Francie. Koncerty se uskuteční vždy ve čtvrtek vpodvečer. Přehlídka nabídne skladby Johanna Sebastiana Bacha, od jehož úmrtí uplynulo letos 250 let. Vedle jeho hudby zazní pilíře romantické varhanní literatury, tvorba Petra Ebena a Klementa Slavického i méně známá díla polská, slovinská a kanadská.

Do Kašperských Hor se sjedou na pouť čeští a němečtí křesťané

Tradiční šumavská mariánská pouť, při níž se už několik století setkávají čeští a němečtí křesťané, se uskuteční o víkendu v Kašperských Horách na Klatovsku. Vyvrcholením poutní slavnosti Panny Marie Sněžné bude nedělní procesí a slavnostní bohoslužba v kostele sv. Markéty, kterou bude sloužit diplomatický zástupce Vatikánu arcibiskup Giovanni Coppa společně s českobudějovickým diecézním biskupem Antonínem Liškou. "Kašperskohorská pouť je dodnes věrná tradici setkávání českých a německých poutníků. Je nejen náboženskou, ale i společenskou a kulturní událostí, která svým významem překračuje místní rámec. Mezinárodní charakter slavnosti letos zvýrazní také česko-německé setkání katolické mládeže z Kolpingova hnutí," řekl ve čtvrtek ČTK historik Muzea Šumavy Vladimír Horpeniak.

Akce nazvaná Týden pro broumovské kostely začne v neděli

Pořádáním akce nazvané Týden pro broumovské kostely, která začne v neděli, chtějí organizátoři veřejnost seznámit s kulturním dědictvím Broumovského výběžku prostřednictvím zpřístupnění několika tamních kostelů. Budou v nich uspořádány hudební či výtvarné aktivity, jejichž cílem je především upozornit na zdevastované kostely, sdělil ve čtvrtek ČTK David Musil ze společnosti Collegium pro arte antiqua. Během týdenní akce budou kromě kulturních programů mimořádně zpřístupněny kostely v Šonově, Božanově, Vižňově, Vernéřovicích, Otovicích, na Hvězdě, částečně v Ruprechticích a kostel A. Allieho v Martínkovicích.

Britští zákonodárci porazili na Letné české kolegy v kopané

Výhrou britského týmu 3:2 skončilo ve čtvrtek na pražské Letné přátelské utkání v kopané zákonodárců z britských ostrovů a České republiky. Na hřišti i v ochozech stadiónu vládla po dobu zápasu dobrá atmosféra. Diváci dokázali ocenit, jak pěkné fotbalové momenty domácích hráčů, tak bojovnost hostů. I když se v utkání střídalo obdobně jako v hokeji, českému mužstvu chyběly očividně fyzické síly. Aktivita, fotbalová technika a dva góly ministra Karla Březiny, který hrával kdysi kopanou závodně, na zdolání soupeře z kolébky fotbalu nestačily. V kuloárech byla potom britská výhra komentována jako výsledek nasazení mladších ročníků. Britští poslanci, většinou reprezentanti Labour Party, totiž do svých řad pozvali i několik svých o generaci mladších tajemníků. Vítězové si ze stadiónu AC Sparta Praha odnesli na památku skleněný kopací míč. V Praze potom zůstal výtěžek utkání 200.000 korun. Šek v této hodnotě převzali na hřišti zástupci motolské nemocnice pro pomoc dětem s poruchami krvetvorby.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.