Zprávy pátek, 04. září 1998

Zprávy 4.9.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Miloš Zeman a Václav Klaus uctili památku prezidenta Beneše

Význam Edvarda Beneše při budování československé státnosti a jeho úlohu v historických okamžicích země připomněli ve čtvrtek ve svých projevech u hrobu tohoto politika v Sezimově Ústí premiér Miloš Zeman a předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Podle premiéra Zemana byl Beneš právem označen jako prezident budovatel, který na základech československé demokracie stavěl novou budovu a tuto budovu mu nebylo dopřáno dokončit. Václav Klaus poukázal na to, že Beneš byl mistrem politické taktiky a diplomacie. Upozornil však také na skutečnost, že jeho strategické koncepce ve zkoušce času neobstály a události ho dohnaly do tragických mezních situací, v nichž nakonec dvakrát kapituloval.

Vypovězení smlouvy mezi ODS a ČSSD nehrozí

Občanská demokratická strana neuvažuje o vypovězení povolební smlouvy s Českou stranou sociálně demokratickou. Předseda ODS a šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus to prohlásil po čtvrteční schůzce s předsedou ČSSD a vlády Milošem Zemanem. Podle něho jsou ODS a ČSSD politickými rivaly, a proto mezi nimi vládne napětí. Místopředseda ODS Ivan Langer koncem srpna v deníku Právo uvedl, že ODS pod hrozbou vypovězení smlouvy vybídla ČSSD, aby s ní v případě personálního obsazování strategických podniků se státní účastí své kroky konzultovala. Zeman i Klaus označili své setkání, při němž diskutovali především o ekonomických otázkách, za pravidelnou schůzku v duchu uvedené smlouvy.

ČR se pokusí napravit nedostatky loterijního zákona

Česká republika se pokusí najít nápravu tzv. loterijního zákona, který Evropská unie považuje za chybný, protože podle ní omezuje podnikání zahraničních společností v ČR, například v oblasti spotřebitelských soutěží. Při setkání s vysokým představitelem Evropské unie Davidem Ringrosem to ve čtvrtek v Praze přislíbil místopředseda vlády Pavel Rychetský. Chargé d'affaires Evropské komise David Ringrose upozornil, že tzv. loterijním zákonem se bude koncem září zabývat Komise pro obchod Evropské unie. Na programu jednání jej bude mít v době, kdy bude v Bruselu na návštěvě premiér Miloš Zeman. Ringrose navrhl, aby experti ministerstev financí a spravedlnosti hledali společně s experty Evropské unie před datem bruselské návštěvy Miloše Zemana takové řešení, jež by odpovídalo evropským dohodám, které ČR uzavřela.

Kritika postoje CSU k ČR a Polsku

Za "nesolidní, neevropské a škodící pověsti Německa v zahraničí" označil zahraničněpolitický koordinátor německé sociální demokracie (SPD) Günter Verheugen zpochybňování přijetí České republiky a Polska do Evropské unie ze strany politiků bavorské CSU. V závěrečné debatě Spolkového sněmu před parlamentními volbami Verheugen jednoznačně odmítl vznášení jakýchkoli dodatečných požadavků a podmínek pro vstup ČR a PR do Evropské unie. Kritéria pro nové členy jsou dávno známa a členskými státy Unie společně schválena, nové požadavky vyvolávají oprávněně obavy a znepokojení našich sousedů a zpochybňují upřímnost německé podpory těmto zemím na cestě do EU, řekl Verheugen. "Kolo dějin nelze otočit zpátky. Kdo chce klást přijetí ČR a Polska do Evropské unie překážky, škodí německým zájmům," uvedl bývalý dlouholetý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher na adresu Svazu vyhnanců (BdV), který zastřešuje landsmanšafty odsunutých Němců.

Němečtí politologové se zajímali o vstup ČR do NATO a EU

Především o vyhlídkách České republiky při vstupu do Severoatlantické aliance a Evropské unie hovořili ve čtvrtek představitelé sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost s delegací osmi německých politologů. Místopředseda výboru Miloš Titz ČTK informoval, že politologové se zajímali i o názory mladé generace na vstup země do těchto institucí. Lehké překvapení zaznamenali politologové poté, co se dozvěděli, že jedním z účastníků diskuse je i člen výboru za komunistickou stranu Stanislav Fischer. Titz připomněl slova politologů, kteří hovořili o tom, že se jim nestává, aby zmíněnou problematiku mohli diskutovat s členem komunistické strany.

Odbory odhadují letošní inflaci mezi 11 až 12 procenty

Spotřebitelské ceny by v tomto roce mohly vzrůst o 11 až 12 procent, uvádí ve svém aktualizovaném odhadu inflace makroekonomické oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). V roce 1998 je nutné počítat s dvoucifernou inflací, jejíž klouzavá míra se bude v průběhu druhého pololetí držet nad hranicí 11 procent, konstatuje se ve zmíněném odhadu, který má ČTK k dispozici. Rovněž pro příští rok odboráři uvažují s dvoucifernou inflací, kdy by její průměrná míra měla dosáhnout minimálně 10,5 procenta. Odhad vývoje inflace na rok 1999 je poznamenán značnou mírou nejistoty, především pokud jde o deregulace, kurs koruny a světové ceny surovin, zejména ropy, poznamenává ČMKOS. Odhad ČMKOS je podstatně pesimističtější než obdobné prognózy domácích ekonomů. S meziroční mírou inflace, která by mohla koncem letošního roku dosáhnout 8,8 a 9,9 procenta, např. počítá ředitel analýz finančních trhů Československé obchodní banky Jozef Kovalovský.

Exministr Pilip navrhuje změnu pravidel rozpočtového provizória

Bývalý ministr financí a současný poslanec Unie svobody Ivan Pilip podal s dalšími poslanci US na příští zasedání poslanecké sněmovny návrh na změnu rozpočtových pravidel. Změna se týká rozpočtového provizória, tedy stavu, kdy sněmovna neschválí vládou navržený rozpočet. Pilip to oznámil zpravodaji ČTK. Návrh tkví v tom, aby se při rozpočtovém provizóriu postupovalo podle rozpočtu předchozího roku. Pilip upozornil, že jde o praxi běžnou ve standardních ekonomikách, přičemž toto ustanovení platilo i v době bývalé federace. Doposud se provizorní rozpočet řídil zamítnutým návrhem vládního rozpočtu, což se zdá být nelogické, dodal Pilip.

Peníze pro průmysl a obchod

Ministerstvo průmyslu a obchodu požaduje na rok 1999 o 1,7 miliardy korun více než byl letošní příděl zhruba 10,1 miliardy Kč. "Vycházíme z vyrovnaného nebo mírně deficitního rozpočtu. Jde o minimalistickou variantu, která by přesto měla významnějším způsobem posílit podnikatelské a exportní aktivity," řekl na čtvrteční tiskové konferenci v Praze ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ve vlastním rozpočtu ministerstva Grégr stanovil za prioritu průmyslový výzkum, který se má těšit ze zvýšení prostředků o 200 miliónů. Na průmyslové zóny se má dát o 100 miliónů Kč více, na zřízení obchodních center v zahraničí o 50 miliónů Kč více a stejná částka na proexportní politiku.

Mzdové tarify na rok 1999 dohodnuty

Zvýšení mzdových tarifů v rozpočtové a příspěvkové sféře o 17 procent pro rok 1999 dohodli při čtvrtečním jednání s vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou zástupci deseti odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací. Jednání o mzdových požadavcích odborářů pro letošní rok však zůstala neuzavřena. Mluvčí odborových svazů Alena Vondrová označila dohodu za výsledek možného za dané ekonomické situace. Vicepremiér její sdělení potvrdil. Vondrová uvedla, že jí zastupované odborové centrály i Českomoravská konfederace odborových svazů požádaly vládu, aby urychleně oznámila obyvatelstvu stav ekonomické situace v zemi. "Do vyjednávacích pozic jsme šli sice s představami, že ekonomická situace je velmi složitá, ale že je tak složitá, to jsme nepředpokládali," poznamenala.

Pochod armád tří zemí

Přesně v poledne ve čtvrtek dorazili před libereckou radnici čeští, němečtí a polští vojáci, kteří se účastní letošního Pochodu armád tří pořádaného v rámci programu Partnerství pro mír. Pochod, jehož mottem je "hranice spojují", si klade za cíl zlepšit vzájemné poznání vojáků. Čety vojáků se na hranicích tří států setkávají letos již popáté. Devadesát mužů v uniformách zahájilo pochod ve středu v polském Zawidowě. Ve čtvrtek překročily armády tří zemí v Habarticích česko-polskou hranici a výstoupily na horu Ještěd. Do Německa dorazí vojáci dnes, aby se zúčastnili zahájení festivalu Dny Saska.

Nedostatek pneumatik ohrožuje bojeschopnost letectva

Z bojové pohotovosti byla na letecké základně v Náměšti nad Oslavou vyřazena kvůli nedostatku pneumatik značná část bombardérů SU-22 M4. Krizi v tomto týdnu zažehnala dodávka náhradních dílů. Obdobná situace však současně hrozí u bitevních letounů SU-25 K. Náhradní díly si zdejší logisté na ministerstvu obrany objednali před dvěma lety a půl roku je marně urgovali. Teprve po vyřazení letounů z bojové pohotovosti dostali šedesát pneumatik pro SU-22. "V současné době můžeme provozovat všech osmnáct bombardérů a stejný počet stíhaček s tím, že část se střídá na plánovaných opravách," uvedl zástupce velitele základny Miroslav Jahoda. "Chyba je evidentně v zásobovacích orgánech, které je nedokázaly zajistit," podtrhl náčelník logistiky základny Ctibor Škorpík. Podle svých slov nedokáže říci, jak fungují dodavatelské vztahy na ministerstvu obrany. Ministerstvo obrany se k tomu zatím nevyjádřilo.

Policie odmítá odpovědnost za smrt demonstranta po Street Party

Ředitel pražské policejní správy Radislav Charvát jednoznačně odmítl úvahy o tom, že by za smrt mladíka při sobotní ekologické demonstraci Local Street Party mohli nést odpovědnost policisté. Reagoval tak na vyjádření pořadatelů demonstrace, kteří se pozastavili nad tím, že při akci střežené policií umíral v centru Prahy dvacet minut člověk, aniž se mu dostalo pomoci. Podle Charváta policisté, kteří na Tylově náměstí objevili bezvládné tělo mladíka, neprodleně zavolali vysílačkou sanitku. Sami mu neposkytli první pomoc proto, že se na místo dostavila žena, která se představila jako lékařka a která se mladíkovi věnovala. Policisté podle Charváta neměli pochybnosti o tom, že skutečně o lékařku šlo, neboť se vyjadřovala v odborných lékařských termínech.

Experti jednají v Praze o stopách po počítačové kriminalitě

Snaha, aby všechny evropské soudy uznávaly znalecké posudky různých evropských kriminalistických ústavů a dalších organizací, které je vypracovávají, je jedním z cílů dvoudenního jednání jejich expertů v Praze. ČTK to řekl ředitel pražského Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček. "My nejsme detektivové, kteří odhalují dětskou pornografii na Internetu, ale experti, kteří například zjišťují a analyzují počítačové stopy po ní," podotkl Hlaváček. Setkání této pracovní skupiny z dvanácti institucí z devíti zemí je jen prvním z řady a podnítila jej Evropská síť forenzních institucí (ENSFI). Hlaváček k tomu podotkl, že ČR se problematikou počítačové kriminality zabývá už pět let a patří v tomto oboru ke špičce.

Policie zadržela šéfa drogové mafie

Makedonského šéfa drogového gangu působícího v severních Čechách zadržela policie minulý týden. ČTK o tom ve čtvrtek informovalo tiskové oddělení policejního prezídia. Zadržený třicetiletý Makedonec podle policie na Děčínsku řídil síť prodejců drog složenou z Vietnamců, Poláků a Němců a zajišťoval tranzit heroinu přes české území do Drážďan. Podle policie patřil k vysoce postaveným šéfům kosovsko-albánské mafie. Zadržení mafiánského bosse bylo výsledkem operace Zero, která se uskutečnila v součinnosti s německou policií. Během operace policie zajistila 20.000 dávek heroinu v Německu a 5000 v České republice.

Při explozi popelnice v Praze byl těžce zraněn muž

Muž, který ve čtvrtek před půlnocí utrpěl zranění při explozi popelnice v Praze, je v kritickém stavu. Jak uvedli lékaři, má těžké popáleniny, a musely mu být amputovány nohy. Neštěstí podle policie i hasičů způsobila v Legerově ulici v centru Prahy exploze popelnice, v jejíž blízkosti se muž právě nacházel. Konkrétní příčiny zjišťují policejní pyrotechnici.

Pravoslavní věřící připomněli umučení biskupa Gorazda gestapem

V mužském pravoslavném klášteře v Hrubé Vrbce na Hodonínsku se konala panychida za biskupa svatého Gorazda, kterého 4. září 1942 umučilo gestapo. Sv. Gorazd, původním jménem Matěj Pavlík, se narodil v rodině rolníka v Hrubé Vrbce. Spravoval katedrálu sv. Cyrila a Metoděje v Praze, v jejíž kryptě se ukryli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha parašutisté. Gorazd vzal veškerou vinu na sebe a byl zastřelen.

Monastýr v Hrubé Vrbce uchovává řadu dokumentů o životě pravoslavných věřících na Moravě. Mimo jiné jsou v něm vystaveny ikony, relikviáře s ostatky svatých, bohoslužebná roucha a různé liturgické předměty.

Britská ambasáda zvažuje další podporu obnově jizerských lesů

Další finanční podporu na obnovu jizerských lesů zvažuje britské velvyslanectví. To již v minulosti podpořilo miliónem korun činnost Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. ČTK o tom informoval manažer nadace Dušan Richtr. Podle něj podporu přislíbil čelní představitel Know-how fondu britského velvyslanectví Steven O'Connor po středeční návštěvě Jizerských hor. Ekologové seznámili britského odborníka s programem obnovy lesa na náhorní plošině Jizerských hor původními porosty. Prezentovali také způsob pěstování sazenic původního genofondu dřevin v lesních školkách, jehož zvláštnosti je, že nepoužívá chemii a je o to náročnější na vyšší podíl ruční práce. "Dobře rozumím tomu, co zde děláte, a osobně tento projekt podpořím," přislíbil O'Connor.

Studenti z Čech studují v saské Pirně společně s Němci

Skupina 15 českých dětí začala ve čtvrtek studovat na dvojjazyčném gymnáziu Fridricha Schillera v saském okresním městě Pirna. V německé škole stráví šest let, od sedmé do dvanácté třídy. Absolventi budou mít volný přístup na všechny vysoké školy v Německu i České republice. České děti prošly v Čechách přísnými přijímacími zkouškami, které měly prověřit úroveň znalostí ve studijních předmětech a schopnost naučit se komunikovat v cizím jazyku. Od příštího školního roku budou studenti ubytováni v internátu v těsné blízkosti gymnázia. Do té doby se o ně postarají různé rodiny v Pirně.

Výstava fotografií k 50. výročí vzniku Izraele

Výstava fotografií s názvem Izrael 50, věnovaná letošnímu 50. výročí vzniku samostatného židovského státu, byla zahájena v ostravském Divadle Jiřího Myrona. Své práce zde představují dva pražští fotografové Jindřich Marco a Karel Cudlín. Fotoreportér Jindřich Marco (1921) vystavuje především soubor fotografií z počátků nově vzniklého státu, například z bojů v Negevské poušti, výcviku nových vojáků či z projevů prezidenta Ben Guriona. Rovněž zachytil obyčejné přistěhovalce, kteří se do Izraele sjížděli z celého světa. Část fotografií už byla publikována v USA, Nizozemsku a dalších zemích. Fotografie Karla Cudlína (1960) ukazují zase na konkrétní aspekty současného života v Izraeli, v nichž se prolínají tisícileté tradice s technickými vymoženostmi, přísný řád a odříkání ortodoxního náboženství s životním stylem konzumní společnosti. Výstava bude přístupná do 23. září.

Česká filharmonie odjela do Velké Británie

Krátce po úspěchu na salcburských Slavnostních hrách odcestovala Česká filharmonie na další světoznámý hudební festival. Dnes a v sobotu vystoupí pod taktovkou Sira Charlese Mackerrase v Edinburghu. Klíčovým autorem letošního edinburghského festivalu je Bedřich Smetana. Proto orchestr uvede zejména jeho díla - slavnostní předehru D Dur, symfonickou báseň Valdštýnův tábor a celovečerní cyklus Má vlast. Poté bude orchestr hrát na slavných Promenádních koncertech v Londýně. Tam bude české filharmoniky řídit i Libor Pešek.

Turné České filharmonie bude pokračovat Mackerrasovým vystoupením v Birminghamu a vyvrcholí koncertem v Bonnu, pro který dirigent Pešek s filharmoniky připravil program z děl Ludwiga van Beethovena a Johannesa Brahmse.

Fotografie Hanzelky a Zikmunda vystavuje zlínské muzeum

Výstava Afrikou na dohled - po stopách cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, která začala v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně, představuje na 30 unikátních fotografií z Egypta, Libye a Tuniska. Nabízí také srovnání některých konkrétních míst prostřednictvím fotografií, které po padesáti letech pořídil autor současné expozice a stejnojmenné knihy Michal Huvar. Barevné a černobílé snímky srovnávají například káhirskou citadelu nebo stupňovitou pyramidu v egyptské Sakkáře v roce 1947 a 1997. Unikátní jsou rovněž půl století staré záběry ze života a práce afrických pastevců, zemědělců a dalších obyvatel. Výstava je otevřena do 18. října.

Historici objevili schránku z doby stavby karlovarského divadla

Historickou schránku s písemnostmi, fotografiemi a mincemi z roku 1886 objevili pracovníci muzea v posledním stupni schodiště u vstupního portálu Divadla Vítězslava Nezvala v Karlových Varech. Zinkovou dózu se znakem města nalezli na základě popisů ze zachovaných novinových článků, které archivuje kronikář města Vladimír Jáchymovský. Schránka obsahovala novinové výstřižky a plány divadla z období jeho výstavby, letáky o prvním představení Figarovy svatby, fotografie tehdejších zastupitelů města se statistikou a evidencí obyvatel a pět dobových mincí. Karlovarské divadlo bylo vystavěno ve slohu pozdního baroka v letech 1884 až 1886 podle projektu rakouské firmy Fellner-Helmer, která mimo jiné navrhla též divadlo ve Vídni.

Ze sportu:

Ziskem tří zlatých, jedné stříbrné a dvou bronzových medailí vstoupili čeští radioví orientační běžci do mistrovství světa v Maďarsku. V soutěži mužů vybojoval první místo v závodě na frekvenci 144 MHz Martin Baier, o další dvě prvenství se zasloužila družstva mužů a juniorů. Stříbrnou medaili získal na stejné frekvenci v soutěži juniorů Michal Voráček před dalším českým závodníkem Jakubem Omou a na třetím místě skončilo i družstvo žen.

Argentinský fotbalový celek CA River Plate Buenos Aires si i v novém vydání žebříčku klubů, který každý měsíc sestavuje Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS), udržuje první místo. Velký skok pořadím, v němž jsou započítány výsledky z období září 1997 - srpen 1998, se povedl Slavii Praha, která se posunula z 51. na 37. příčku a je nejvýše postaveným českým klubem. Spartě patří 81. místo, do první stovky se už žádný další český zástupce nevešel.

Poprvé za posledních deset let se Sporting Lokeren ocitl na špici nejvyšší belgické fotbalové soutěže. O maximální zisk devíti bodů po třech ligových kolech se zasloužili především čeští hráči Martin Pěnička, Roman Vonášek a Jan Koller, kteří vstřelili sedm z 11 branek Lokerenu - a na ostatní navíc někdo z nich obvykle přihrával.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, ojediněle déšť nebo přeháňky. Teploty se pohybují mezi 18 až 22 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.